X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Erastel Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruda zawsze jest nadzieja;) czekam koniecznie na informacje po zabiegu/operacji. Sama nazwa mnie przeraza:p

Wróciłam z treningu, zdycham:( tydzien przerwy i człowiek jak zwłoki. Ale na pocieszenie piekę sobie selera, uwielbiam tylko czekanie 2,5h na upieczenie to koszmar;p
    Ovu w koncu wyznaczyło mi owulacje, ale serio czuje, że w tym miesiacu nic z tego. Nic nie czuje, a temperatura kiepska bardzo. Chyba, ze to jakas cudowna oznaka. Do tego łapie mnie przeziebienie. Jestem smarkata i pociągająca bu:(

30lat. Letrox 75, Jodid 100, kwas foliowy, Magnez, Witamina D3.
    Wyniki 2020r.
    TSH 1,62,FSH 8,5 LH 8,1
    Prolaktyna 398,
    Estradiol 858,
    Progesteron 0,62

Wyniki męża - dobre :)

IUI 6.08.2020r.

Erastel
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erastel, a kto tu mówił, że nadzieja zawsze jest? :P

mi88 lubi tę wiadomość

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam prolaktynę! Uroczyście ogłaszam wynik :D

Było:
    22.07.2017: 821 mIU/I (norma 102-496)
    27.07.2017: 487 mIU/I (norma 102-496)

Jest:
    6.11.2017: 12,60ng/ml (norma: 4,79 - 23,30)

Biorę cyclodynon (castagnus) od początku sierpnia - czyli 3 miesiące.

Czyli jednak ten ból piersi w drugiej fazie cyklu, który mam od 3 miesięcy, może być tym spowodowany. Dam znać, jak zbadam progesteron, ale to jeszcze jakieś 2 tygodnie.

To jeszcze tylko witamina D została - ale ona pewne będzie jutro, podobno trochę dłużej się czeka na wynik. Ale jej już się nie boję, w najgorszym wypadku słabo będzie rosła i może będę musiała zwiększyć dawkę. Prolaktyny się najbardziej bałam, a tu niespodzianka :)

Erastel, ja też dziś byłam - ale ja na zumbie. Pierwszy raz bodajże po roku nie chodzenia. Ale chyba wolę bieganie, jakoś bardziej czuję, że się męczę :) Na zumbie musi być fajna instruktorka, a akurat ta dzisiejsza była taka średnia.

Przeziębienie nie przekreśla niczego, część dziewczyn zachodzi w cyklu, w którym była chora, bo organizm wtedy podobno mniej się skupia na walce z plemnikami ;) (to w końcu ciało obce). Pilik chociażby jest tego dobrym przykładem :)
    Cykle są różne, więc niekoniecznie musisz coś czuć. A temperatura ma jeszcze czas - u mnie dzień po owulacji nadal jest niska, rośnie dopiero kolejnego dnia. Przynajmniej tak miałam w cyklu z monitoringiem.

Marudaruda, pilik, nattka lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, ale super! Zmiana spektakularna!!! No oby i z witaminą było tak dobrze :) Ale się cieszę!

mi88 lubi tę wiadomość

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Mi, ale super! Zmiana spektakularna!!! No oby i z witaminą było tak dobrze :) Ale się cieszę!
    :* Aż chyba muszę pochwalić cyclodynon na jakimś wątku o castagnusie :D

To teraz trzymamy kciuki za Twój zabieg - będzie Ci się przyjemniej robić dzidziusia :)

Marudaruda lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    :* Aż chyba muszę pochwalić cyclodynon na jakimś wątku o castagnusie :D

To teraz trzymamy kciuki za Twój zabieg - będzie Ci się przyjemniej robić dzidziusia :)

Pewnie, chwal i pomagaj innym ;) Dzięki, kciuki się przydadzą :) :) :)

mi88 lubi tę wiadomość

PCOS, ↑ testosteron.
  • nattka Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Mi oby!
    Mi przyszły wyniki D3 i muszę się pochwalić bo pierwszy raz taki ładny wynik! 44 <3, ale na dawcę 2000 letniej a od września 4000 ;) więc łykam dalej bo do toksycznego poziomy (powyżej 100) to mi daleko ;).
    Maruda na spokojnie, pomyśl że to dla Twojego dobra i przyjemności :)

Brawo! Wynik co raz lepszy, więc tylko się cieszyć :)

Ja dzisiaj weszłam do apteki zapytać o witaminę D i dowiedziałam się, że mój "niedobór" nie jest niedoborem, że 1000 mi wystarczy, więc podziękowałam grzecznie pani aptekarce. Konsultację z lekarzem będę miała dopiero w następnym tygodniu, bo podobno nie ma jeszcze wszystkich wyników.
    Póki co mam takie: Estradiol 66 pg/ml, FT4 0,84 ng/dl, Kortyzol trzy pobrania 221, 34 i 12 nmol/l, LH 7,79 mIU/ml, testosteron 0,82 ng/ml, TSH 1,48 uIU/ml. Badania robione 6-8 dzień cyklu. Z norm, które mam podane przy wynikach martwi mnie najbardziej testosteron (<0,10 - 0,75), więc mam za duży i kortyzol, którego nie potrafię dobrze odczytać. Co o tym myślicie? Jest się czym tak bardzo martwić?

mi88 lubi tę wiadomość

PCOS
    LH:FSH= 1,30 --> 1,04
    TSH 1,48 --> 1,27
    Testosteron 0,82 --> 0,39
    WitD <20
    Inofem od 02.2018
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nattka wrote:
    Brawo! Wynik co raz lepszy, więc tylko się cieszyć :)

Ja dzisiaj weszłam do apteki zapytać o witaminę D i dowiedziałam się, że mój "niedobór" nie jest niedoborem, że 1000 mi wystarczy, więc podziękowałam grzecznie pani aptekarce. Konsultację z lekarzem będę miała dopiero w następnym tygodniu, bo podobno nie ma jeszcze wszystkich wyników.
    Póki co mam takie: Estradiol 66 pg/ml, FT4 0,84 ng/dl, Kortyzol trzy pobrania 221, 34 i 12 nmol/l, LH 7,79 mIU/ml, testosteron 0,82 ng/ml, TSH 1,48 uIU/ml. Badania robione 6-8 dzień cyklu. Z norm, które mam podane przy wynikach martwi mnie najbardziej testosteron (<0,10 - 0,75), więc mam za duży i kortyzol, którego nie potrafię dobrze odczytać. Co o tym myślicie? Jest się czym tak bardzo martwić?

Ja mam testosteron około 150% ponad normę, więc się nie wypowiem ;)

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattka, LH badałaś, a jak z FSH? Czekasz na wyniki?
    Najlepiej podawaj normy od razu przy wynikach, inaczej ciężko to zinterpretować. Różne laboratoria pracują na różnych sprzętach i często nie ma jednych stałych norm - więc ciężko wyrokować na podstawie jedynie wyniku, kłopotliwe jest też szukanie tych różnych norm po internecie, a żadna z nas nie ma ich w głowie (no, chyba, że moja guru - Pilik :D).

Widzę, że TSH masz super. LH wygląda dobrze, ale trzeba je jeszcze porównać z FSH koniecznie.
    Testosteron trochę przekroczony, ale chyba bez tragedii - przyznam, że słabo się orientuję, jeszcze go nie robiłam, a i nie znalazłam żadnych konkretów na temat tego hormonu i leczenia - ale słabo szukałam :).

Ta witamina D - masz rację, nie słuchaj pani w aptece. Witamina D jest bardzo ważna przy staraniach.
    Ja to konsultowałam z bardzo dobrym immunologiem (znanylekarz.pl/przemyslaw-borowy), miałam 22ng/ml (poziom niewystarczający).
    Zalecił minimum 4000j.m. dziennie i w tym przypadku całkowicie mu ufam.
    Zresztą Pilik radziła to samo, jej też ufam :D

Pilik - dzięki za informację o K2! Doczytałam i kupię jutro. Zanim zaczęłam brać D, zbadałam poziom wapnia i był w porządku - ale o K2 już nie wiedziałam :)

U mnie dziś dzień dobrych wiadomości. Aż żałuję, że dziś testu ciążowego nie robię, bo by pozytywny wyszedł :D

Witamina D :
    12.09.2017: 22ng/ml
    6.11.2017: 42ng/ml :D

Biorę 4000j.m. dziennie od prawie dwóch miesięcy.

Normy:
    Niedobór <10 ng/ml
    Poziom niewystarczający 10-30 ng/ml
    Poziom wystarczający 30-100 ng/ml

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 20:36

Marudaruda, pilik lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Anuś_ku Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi super Ci sie wynik poprawil.

Ja czuje sie jak bym miala deja vu z ostatniego cyklu w ktorym sie udalo, nie dosc ze plodne mialam w tym samym dniu tygodnia, tak samo sie kochalismy to jeszcze symptomy mam podobne ( tylko brak bolu piersi) okropnie bola sutki, boli podbrzusze takie skurcze, jak dlugo siedze a potem jak chodze, zmeczenie okropne, uderzenia goraca i wypieki chociaz mi zimno. I zaczelam znowu szalec, moj wrocil z pracy zmeczony i zrobil sobie drinka i jak staram sie nie pic przy dupku to z tych nerw sie napilam.

• Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, ale wymiatasz dzisiaj <3

mi88 lubi tę wiadomość

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuś_ku, domyślam się, jakie to trudne zachować teraz spokój :) Życzę Ci, żeby to były objawy ciąży i żeby tym razem wszystko poszło gładko! Który to dpo?
    Pij, bo to może być ostatnia porcja alkoholu na najbliższy rok :D

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuś_ku wrote:
    Mi super Ci sie wynik poprawil.

Ja czuje sie jak bym miala deja vu z ostatniego cyklu w ktorym sie udalo, nie dosc ze plodne mialam w tym samym dniu tygodnia, tak samo sie kochalismy to jeszcze symptomy mam podobne ( tylko brak bolu piersi) okropnie bola sutki, boli podbrzusze takie skurcze, jak dlugo siedze a potem jak chodze, zmeczenie okropne, uderzenia goraca i wypieki chociaz mi zimno. I zaczelam znowu szalec, moj wrocil z pracy zmeczony i zrobil sobie drinka i jak staram sie nie pic przy dupku to z tych nerw sie napilam.

Tylko spokój nas uratuje ;)

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Mi, ale wymiatasz dzisiaj <3
    No, chyba zrobię ten test ciążowy. Jaka tu na forum jest kara za test ciążowy tydzień przed owulacją? Jak myślicie, to chyba jeszcze trochę za wcześnie, nie? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 20:45

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • nattka Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 miałam robione badania w szpitalu na oddziale, więc nawet dokładnie nie orientuję się jakie są zrobione, wiem na razie tylko tyle ile dostałam na wypisie. FSH miałam, ale o wyniku dowiem się dopiero w następnym tygodniu jak pójdę na wizytę. Przy LH dla fazy foliukularnej mam podaną normę 2,12 - 10,89, więc myślę, że moje 7,79 w około 7 dniu cyklu wygląda chyba w miarę. Z TSH jestem bardzo zadowolona, bo kiedyś przy anty robiłam badania to miałam TSH 2,61, LH 6,78 i FSH 4,87 :)

PCOS
    TSH 1,48 --> 1,27
    WitD <20
    Inofem od 02.2018
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattka, to pamiętaj, żeby na wizycie zwrócić uwagę na stosunek LH do FSH. Jeśli będzie coś nie tak, to od razu lekarz Ci to skomentuje. A zawsze może się zdarzyć, że mu to wypadnie z głowy, każdy jest człowiekiem :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    No, chyba zrobię ten test ciążowy. Jaka tu na forum jest kara za test ciążowy tydzień przed owulacją? Jak myślicie, to chyba jeszcze trochę za wcześnie, nie? :D

Buahahha aż mi oczy wyszły z orbit, że jak, że to już? :D

mi88, pilik lubią tę wiadomość

PCOS, ↑ testosteron.
  • nattka Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz będę przez najbliższy tydzień w stresie wyczekiwać wizyty ;) Dziękuję bardzo za rady :)
    Jutro po pracy podskoczę do innej apteki po witaminę D i zacznę brać od razu, bo nie ma na co czekać.

PCOS
    TSH 1,48 --> 1,27
    WitD <20
    Inofem od 02.2018
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nattka wrote:
    Teraz będę przez najbliższy tydzień w stresie wyczekiwać wizyty ;) Dziękuję bardzo za rady :)
    Jutro po pracy podskoczę do innej apteki po witaminę D i zacznę brać od razu, bo nie ma na co czekać.
    Eeee niee, czemu w stresie :) LH nie wskazuje na PCOS, bo jest w normie. A najgorsze, co może oznaczać zły stosunek LH do FSH, to właście PCOS. Myślę, że możesz być spokojna, nie chciałam straszyć ;)
    A z witaminą D nie czekaj do konsultacji. Ona Ci w niczym nie zaszkodzi, a masz niedobór przecież :) Ja jestem zachwycona moimi paznokciami :D

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Anuś_ku Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi 6 dpo, wtedy mialam podobnie, czulam sie jak bym miala goraczke. Staram sie nie nakrecac, bo wiem ze moge sie rozczarowac, bo pewnie organizm troche zwariowal. No nic testuje w poniedzialek ( pierwszy dzien @), dobrze ze przez weekend nie bede sie martwila bo jedziemy do mojej mamy na imieniny.

‹‹ 297 298 299 300 301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ