X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • nattka Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Hehe, mam nadzieję - podobno lekarz jest bardzo miły, powinno być dobrze. Jutro pójdę zrobić badania - pomyślałam, że zrobię jeszcze prolaktynę, zobaczę, jak cyclodynon działa i skonsultuję to w czwartek. A że jutro wieczorem idę na fitness, to lepiej zrobić jutro rano. Męża nie ma, nie będzie mnie budził chrapaniem, więc akurat jak znalazł :D
    Oby mi te wszystkie badania wyszły dobrze! Sama jestem ciekawa witaminy D i prolaktyny, czy suplementy działają :)
    Wizyta w czwartek po 18. Piątek mam wolny za świąteczną sobotę, więc będzie akurat na dobre/złe rozpoczęcie weekendu ;)

Marudaruda, trzymam kciuki za środę :)

Mi88 powiedz proszę, na jakim poziomie masz prolaktynę i witaminę D? Dzisiaj dostałam swoje wyniki badań, witamina D wyszła mi w niedoborze, ale prolaktynę nie mam pojęcia jak odczytać i nie wiem jaką suplementację zacząć stosować.

PCOS
    LH:FSH= 1,30 --> 1,04
    TSH 1,48 --> 1,27
    Testosteron 0,82 --> 0,39
    WitD <20
    Inofem od 02.2018
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Hehe, mam nadzieję - podobno lekarz jest bardzo miły, powinno być dobrze. Jutro pójdę zrobić badania - pomyślałam, że zrobię jeszcze prolaktynę, zobaczę, jak cyclodynon działa i skonsultuję to w czwartek. A że jutro wieczorem idę na fitness, to lepiej zrobić jutro rano. Męża nie ma, nie będzie mnie budził chrapaniem, więc akurat jak znalazł :D
    Oby mi te wszystkie badania wyszły dobrze! Sama jestem ciekawa witaminy D i prolaktyny, czy suplementy działają :)
    Wizyta w czwartek po 18. Piątek mam wolny za świąteczną sobotę, więc będzie akurat na dobre/złe rozpoczęcie weekendu ;)

No to widzę pełna mobilizacja ;) Super, na pewno wszystko fajnie wyjdzie. Oby i lekarz się sprawdził :) A ja z jednej strony po zastrzyku mam na tyłku taką grubę i boli, że szok.

mi88 lubi tę wiadomość

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • MartitaS Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:

Ile stosujesz cyclodynon? Sama zaczęłam brać i zastanawiam się nad działaniem :) jak się za parę dni nie uda to chcę zrobić prolaktyne, żeby porównać z poprzednimi badaniami jak działa. Co prawda 1wszy miesiąc stosuje, ale czasami wystarcza

15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
    16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nattka wrote:
    Mi88 powiedz proszę, na jakim poziomie masz prolaktynę i witaminę D? Dzisiaj dostałam swoje wyniki badań, witamina D wyszła mi w niedoborze, ale prolaktynę nie mam pojęcia jak odczytać i nie wiem jaką suplementację zacząć stosować.
    Witamina D - 22ng/ml (norma: 30-100). Zalecenie: 4000j.m. dziennie.
    Podobno większość naszego społeczeństwa ma niedobory, więc nie ma co się martwić - suplementując będziesz po prostu w tej zdrowszej części :D Ja jestem zachwycona moimi paznokciami, które od lat mi się rozdwajały, a teraz są super. Przypisuję to właśnie witaminie D i wierzę, że paznokcie to tylko skutek uboczny ;)

Prolaktyna - nie masz rozpisanych norm przy badaniu? Wyniki mogą być w dwóch jednostkach. Ja mam w tej rzadziej spotykanej, więc nie wiem, czy pomogę:
    22.07: 821 mIU/I (norma 102-496)
    27.07: 487 mIU/I (norma 102-496)
    Byłam z tym u ginekologa, prychnął i stwierdził, że jak już chcę coś brać, to mogę castagnus (cyclodynon) - preparat ziołowy bez recepty. Ale wiem, że część lekarzy leczy takie wyniki poważniejszymi lekami. Dlatego jestem ciekawa aktualnego wyniku, i będę to na pewno konsultować w czwartek.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartitaS wrote:
    Ile stosujesz cyclodynon? Sama zaczęłam brać i zastanawiam się nad działaniem :) jak się za parę dni nie uda to chcę zrobić prolaktyne, żeby porównać z poprzednimi badaniami jak działa. Co prawda 1wszy miesiąc stosuje, ale czasami wystarcza
    Od początku sierpnia. Wydaje mi się, że działa, bo od tamtego cyklu bolą mnie piersi praktycznie przez całą drugą fazę cyklu, zaczynając od kilku dni po owulacji - czyli wtedy, kiedy poziom progesteronu zaczyna być znacząco duży. Kojarzę to właśnie z progesteronem, który mogła mi wcześniej blokować wysoka prolaktyna. To są jednak tylko domysły.
    W pierwszym cyklu brania cyclodynonu progesteron 7dpo wynosił 32, ale to był cykl z ciążą biochemiczną, więc ciężko powiedzieć. W tym cyklu planuję też zbadać dla porównania.
    Jutro dam znać, jak ta prolaktyna u mnie po 3 miesiącach brania cyclodynonu :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • MartitaS Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja nie mam żadnych "dolegliwości", które miałam na około tydzień przed @ i tak trochę jemu przypisuje i zaczęłam brać, żeby zbić prolaktyne. Ostatnio robiłam we wrześniu i miałam 622,8 (127 - 638)

15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
    16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wracam z badań - spędziłam 40min w kolejce, a za mną było jeszcze ze 30 osób, więc i tak miałam szczęście :D
    Teraz do pracy, a pewnie wieczorem pojawią się pierwsze wyniki.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • nattka Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminę D mam wyniki z dwóch pobrań na poziomie 12,27 i 13,32 ng/ml. Prolaktynę trzy wyniki 5,41 - 10,16 i 23,73 ng/ml.

PCOS
    LH:FSH= 1,30 --> 1,04
    TSH 1,48 --> 1,27
    Testosteron 0,82 --> 0,39
    WitD <20
    Inofem od 02.2018
  • pilik Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi solidny plan! Jakby lekarz wyśmiał wyniki to bym je zwinęła i wyszła! Ja czekam na wizytę u swojej gin już bardzo. Mam nadzieję że kropeczka rośnie i wszystko jest w porządku. W szpitalu mi powiedziała położna że to jest normalne szczególnie na moich lekach i jeżeli nie towarzyszy krwawieniu ból No i nie jest to żywa krew dłuższy czas to nie powinnam się dziwić... ale i tak mam stresa sporego. Teraz już mam tylko leciutko zabarwiony sluz, ale myśle że to może resztki z tego piątkowego krwawienia... całą noc się budziłam i wydawało mi się ze krwawię. Nie opuści mnie to już prędko...
    Maruda bidulko :( ale umów się za wczasy na usunięcie woreczka, jak się uda zajść w ciąże a dostaniesz ataku to pomysł że ani leków ani operacji nie zrobią wtedy...! Lepiej zadziałać jak najszybciej jak są wskazania. Trzymam kciuki bardzo za Teoj zabieg teraz i ogólnie za zdrowie!!
    Natka to są dobre wyniki prolaktyny. D bardzo niska, przyjmuj przynajmniej 4000j.m i ważne żeby suplement był w kapsułkach (z olejem) i równocześnie trzeba brać wit K2. Ja taką suplementacja w trzy miesiące z 12 miałam 27. Powolutku ale rośnie, zacznij już.
    Co do leków na prolaktyny - ja dostałam a moja aktualna gin uważa że bez sensu bo na takim poziomie (miałam 45 przy normie do 25) jak jest owulacja to jest to hiperprolaktynemia czynnościowa spowodowana np. stresem i nie ma sensu jej zbijać lekami i castagnus w zupełności by starczyło i wyregulował.

ds022el.png

u4uGp2.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik, na pewno będzie dobrze. Racja, Ty masz leki rozrzedzające krew, to pewnie dlatego. Współczuję Ci tych nerwów, ale jeszcze z miesiąc-dwa i będziesz oglądała małego ludzika na usg ;)
    Co i rusz dziś patrzę, czy są wyniki. Jak będą złe, to nic strasznego się nie dzieje, ale mimo wszystko mam nadzieję, że jest lepiej :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jak Wam minął weekend? My z mężem bylismy na grobach. W weekend jakoś wycjillowalam i nie myślałam o ciąży, a niestety ze mnie niezla panikara... Wczoraj wieczorem złapał mnie ból w lewym podbrzuszu na krańcu kości łonowej i pachwiny, który trochę promieniuje do pleców. Oczywiście już wyczytalam, że to ciąża pozamaciczna albo poronienie. W czwartek beta wyniosła (w ,29dc) 262,8, czyli to był wzrost o 149% do poprzedniej w ciągu 48h. Dzisiaj idę do lekarza na planowana wizytę, może coś mi już powie. :( Cała noc nie spałam z nerwów, więc dzisiaj jestem do niczego. powiedziałam sobie, że jeśli to się okaże coś nie tak, to chyba muszę przestać na jakiś czas się starać, bo ja się za bardzo przejmuje wszystkim. Moj mąż uważa, że panikuje o byle głupotę, ale tyle się naczytałam na
    forach, że pewnie dlatego. Może jak nie wyjdzie tym razem, to się w końcu na przeprowadzkę i trochę ustabilizujemy i pomyślimy wtedy o dziecku.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik, dziękuję za słowa wsparcia <3 Wiem, że muszę to ogarnąć w pierwszej kolejności, bo to mi już mocno dokucza.
    Mi, jak będziesz już mieć jakiś synik to się pochwal. Sama jestem ciekawa jak to wygląda po takich dawkach supli jakie wcinasz :)

A ja powoli zaczynam się denerwować środowym zabiegiem...

mi88 lubi tę wiadomość

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • pilik Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi oby!
    Mi przyszły wyniki D3 i muszę się pochwalić bo pierwszy raz taki ładny wynik! 44 <3, ale na dawcę 2000 letniej a od września 4000 ;) więc łykam dalej bo do toksycznego poziomy (powyżej 100) to mi daleko ;).
    Maruda na spokojnie, pomyśl że to dla Twojego dobra i przyjemności :)

mi88 lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś jakiś dziwny skok temperatury, hmmm... Jeszcze w takim dniu cyklu.

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik, super :) W końcu dobra wiadomość ;)

Nalia, no co Ty! Nie bój się, beta Ci świetnie rosła. Jak po wizycie?

Marudaruda, może przeziębienie? Ciekawe, czy jutro skoczy. A u mnie dziś z koleo ból, jak na okres. Chyba zacznę mierzyć temperaturę od jutra, nie chciało mi się zacząć w tym cyklu jeszcze :)
    Szkoda, że męża nie ma, bo bym go profilaktycznie zaciągnęła do łóżka :D
    U mnie na razie z wyników tylko krzepliwość - wszystko w normach. Będzie na czwartek dla lekarza.
    A w morfologii wyszły nieco podwyższone limfocyty, ale mam od dziś katar, a jeszcze niedawno wyniki były ok, więc tym się nie przejmuję.
    Bardziej jestem ciekawa wit. D i prolaktyny. Starałam się nie stresować przed badaniem, ale wiecie, jak to jest, kiedy ma się tą świadomość, że nie wolno się stresować :D Boję się, że to mi zaburzy wynik, no ale już trudno. Tu też zdam się na lekarza.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, nie wiem, ja jestem przyzwyczajona do takich popieprzonych wyników temperatury ;)
    Też bym mojego zaciągnęła, tym bardziej, że dzisiaj szybciej wraca z pracy, ale nie wiem czy dwa dni przed zabiegiem to można..?

Słuchaj, ja to nie wiedziałam, że niektóre rzeczy tak wpływają na wynik prolaktyny. I teraz najlepsze - w środku nocy przed badaniem tak nas zebrało na <3, żeśmy poszaleli... I potem srałam w gacie, bo za wysoki wynik miałam :D Ale powtórka po tygodniu pokazała, że jest w normie ;) A też się strasznie denerwowałam czy tym razem wyjdzie okej.

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Mi, nie wiem, ja jestem przyzwyczajona do takich popieprzonych wyników temperatury ;)
    Też bym mojego zaciągnęła, tym bardziej, że dzisiaj szybciej wraca z pracy, ale nie wiem czy dwa dni przed zabiegiem to można..?
    Tak na logikę nie widzę przeciwwskazań. Skoro lekarz Ci nic nie powiedział, to ja bym działała - szczególnie że to może być jedyna szansa na ciążę w tym cyklu - plemniki mogą wytrzymać do owulacji kilka dni, a po zabiegu na pewno będzie zakaz - i wydaje mi się, że może to być dłużej, niż tydzień, żeby się wszystko dobrze zagoiło.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Tak na logikę nie widzę przeciwwskazań. Skoro lekarz Ci nic nie powiedział, to ja bym działała - szczególnie że to może być jedyna szansa na ciążę w tym cyklu - plemniki mogą wytrzymać do owulacji kilka dni, a po zabiegu na pewno będzie zakaz - i wydaje mi się, że może to być dłużej, niż tydzień, żeby się wszystko dobrze zagoiło.

Zapomniałaś o jednej rzeczy - ja nie mam owulacji :D :D :D

mi88 lubi tę wiadomość

PCOS, ↑ testosteron.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Zapomniałaś o jednej rzeczy - ja nie mam owulacji :D :D :D
    Oj tam oj tam, nie takie rzeczy się zdarzały :D Zawsze jest nadzieja :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Oj tam oj tam, nie takie rzeczy się zdarzały :D Zawsze jest nadzieja :)

E, nie w tym przypadku ;)

PCOS, ↑ testosteron.
‹‹ 296 297 298 299 300 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ