X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuję w policji niestety, więc u mnie oprócz uciążliwej zmianowości, to dochodzi codzienny stres, do tego te 6 godz siedzenia w radiowozie. W wolne dni lub wtedy gdy mam na popołudnie też nauczyłam się budzić o 7, mierzę tempkę i dalej spać :-P Czyli na monitoring idę też jutro no i po świętach, z tym, że wtedy zaliczę trzeciego gina pod rząd bo przyjeżdżają z innego miasta ;-)

mi88 lubi tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gacka jeśli byłaś na wizycie prywatnie to pewnie płatne , ja chodze prywatnie i też wystawia mi skierowanie do laboratorium ale badania płatne u mnie wiem że mam trochę taniej bo lekarz wystawia do konkretnego laba .

age.png
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na nfz.

Marudaruda lubi tę wiadomość

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - ok
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok
    ovarin,
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️ :(
    Styczeń 24- stymulacja 5 zarodków żaden nie dotrwał do 5 doby

Znikający wodniak na lewym jajowodzie

Styczeń 25' - 3 stymulacja
    13 komórek -11 ok. Mamy 5 zarodków ❤️
    02.25 - transfer 6AA
    06.25 - transfer 4AB (medrol, accofil, prograf), 10dpt 245,9, 12 dpt 527,0, 14dpt 1122 ❤️21 dpt 9511
    27 dpt 6.1 mm jest ❤️ 130 btp
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety drogie, jakie dokładnie ma działanie ten stosowany przez Was Ovarin?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 21:06

klz9df9hvltz8vcc.png
  • _Hania Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Wczoraj byłam u lekarza, po HSG chyba mi zniknęła owulacja. Lekarz zaproponował CLO w nowym cyklu, tylko podobnie do Marudaruda, może być problem z terminem w tym okresie świątecznym, a nie wiem kiedy zacznę nowy cykl. Receptę już dostałam, ale mam dać znac kiedy będę miała 1 dzien cyklu, bo potrzebny jest ten monitoring, ale lekarz mi nie powiedział jak i kiedy się go bierze (pewnie powie jak się dowie ze mam 1 dc).

Ale jestem ciekawa jak go brać, podpowiecie?

A, któraś z was jest po HSG, czy przesunęła się wam @ przez to badanie?

Gacka, ja jak chodzę na nfz to skierowanie mam na bezpłatne badania. :-)

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    06.2021 - starania czas start!
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział, że CLO powinnam wziąć między 3-7 dniem cyklu, jedna tabletka przed posiłkiem, a 9-10 dzień zgłosić się z rana do szpitala na monitoring. Nie jestem tylko do końca pewna, czy skoro moje cykle trwają 30-36 dni to 9-10 dc nie będzie za wcześnie.

Jestem po HSG, pierwsza @ dziwna jakaś wystąpiła po 35 dniach(czyli, jak na mnie to całkiem w normie), ale trwała całe 3 dni i nie była obfita.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 21:24

• Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc tak... Po HSG może nie być owulacji czasami, bo promienie rtg mogą zniszczyć jajeczko... Dlatego czasami zdarza się, że kobiety w cyklu w którym było robione HSG zachodzą, ale w ciążę biochemiczną, ze względu na wadę jajeczka. Myślę, że nie ma w tym nic złego, a następny cykl na pewno będzie w porządku. Mówi się, że 3 pieresze cykle po bafaniu bywają kluczowe i najbardziej "płodne" ;)

Z kolei jeśli chodzi o clo to ja od swojego gina miałam zalecenie brać od 5 dc przez 5 dni i koło 11-12 dc monitoring. A myślę, że długość cykli przed stymulacją nie ma żadnego znaczebia, bo dzięki clo ten cykl i tak będzie krótszy. Owulacja jest wywoływana "sztucznie" w dość szybkim czasie, dlatego też szybciej będzie @. Ważne jednak żeby od owulacji do @ było ok. 14 dni. Chociaż tradycyjnie @ nie życzę :)

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • _Hania Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedź!

Czyli 3 lub 5 dc będę zaczynała CLO. Fajnie jakby udało się w najbliższym cyklu. Najchętniej bym opóźniła przyjście @, ale nawet nie wiem kiedy się jej spodziewać w sumie. Lekarka mówiła, że może się sporo spóźnić, szczególnie, że chyba z owulacji nic w tym cyklu nie było i nie będzie.

Wracam do pieczenia ciast świątecznych, chociaż późna już pora! ;-)

Znośnych przygotowań wam życzę, bo ja to jak zwykle chyba przesadziłam i teraz będę stała w kuchni dwa dni :p

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • welonka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clo stosuje sie różnie niektórzy od 2,3,5dc do 7dc.
    Ja pierwszy cykl mialam od 5do7 i kompletnie nic nie podziało się, na mnie clo działo od3-7,8dc wszystko zalezy od danego organizmu.
    Co do monitoringu to u mnie zazwyczaj pierwszy byl9-10dc jesli byly juz ladne pęcherzyki to zazwyczaj 12dc zastrzyk 16-17 potwierdzenie owu i duphaston

Beksa jeszcze sama w szoku będziesz jakie po clo będziesz mieć pęcherzyki w10dc:)

Nie obawiajcie sie stymulacji clo bo potrafi zdziałać cuda :)

age.png
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) wiecie może co oznacza wysokie DHEA? Próg jest 9,8 a ja mam 58,4

• _Hania Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger - niestety nie wiem, co to dokładnie oznacza, szczególnie, że samo może mieć inne znaczenie niz w zestawiniu pozostalymi hormonami, ale czytalam kiedyś, ze to ma zwiazek z nadnerczami i daje podobne objawy jak za wysoki testosteron.

Przy takim przebiciu normy warto juz z lekarzem omowic dokladnie przyczyne i ew. leczenie.

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nigdy nie słyszałam o interpretacji DHEA, niestety nie pomogę. Daj znać, jak się dowiesz :)

Dziewczyny w ciąży - założyłam bliźniaczy wątek https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/czekajac-na-pierwsze-dziecko-w-2018,14656.html bo brakowało mi go po fioletowej stronie, a nie możemy tu śmiecić dziewczynom problemami ciążowymi :)
    Mocno w to wierzę, że powoli wszystkie dziewczyny stąd będą mogły z radością się tam przenieść - czasami potrzeba tylko trochę więcej czasu :)

Dziś pewnie wielkie przygotowania do świąt? :D

Kasiulka90, Paulinaaa lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, ja dopiero się obudziłam :D Mama wczoraj piekła sernik, makowiec i snickers. Na pewno ja dzisiaj zrobię prasowanie i musimy odebrać część jedzonka z cateringu (mama zamawiała galantynki). Wczorwj też ubieraliśmy choinkę w domu, a ja dziś na pewno ubiorę taką małą na dworze przed domem. Sałatki i inne rzeczy to chyba jutro... Ale na pewno dużo wyjdzie w praniu :D Szkoda tylko, że któryś rok z rzędu nie ma śniegu, bo nie czuć wcale klimatu :(

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj piekę, u nas kazda robi cos po trochu i przybosi, mama wszystkiego nie da rady wiec sie dzielimy, ale makowca jej biw odpuszczamy :D

Maruda zobacz na moj wykres xD temp poszla w górę i termin owu znowu przesuniety, przynajmniej na bardziej prawdopodobny i dla mbie korzystny :)
    Jak potem cos znowu przesunie to będę wiedzieć ze owu nie bylo.

A mogło byc tak że owu byla w 17 dc, i gin dlatego mowil ze wyglada na okres plodny? Wczoraj był 19dc.

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - ok
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok
    ovarin,
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️ :(
    Styczeń 24- stymulacja 5 zarodków żaden nie dotrwał do 5 doby

Znikający wodniak na lewym jajowodzie

Styczeń 25' - 3 stymulacja
    13 komórek -11 ok. Mamy 5 zarodków ❤️
    02.25 - transfer 6AA
    06.25 - transfer 4AB (medrol, accofil, prograf), 10dpt 245,9, 12 dpt 527,0, 14dpt 1122 ❤️21 dpt 9511
    27 dpt 6.1 mm jest ❤️ 130 btp
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś znów idę na monitoring :-P Jejku jak ja chcę, żeby ten cykl był tym szczęśliwym :-(

Paulinaaa, gacka89 lubią tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • _Hania Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też pichcę, głównie ja będę gotować w tym roku, więc mam co robić.

Gacka, 2 dni po owulacji lekarz powinien zauważyć po ciałku żółtym i płynie, że jest po. Przynajmniej mi jak sprawdzali, czy pęcherzyk pękł to po tym stwierdzali i to kilka dni po owulacji raz.

Natalia trzymam kciuki za dobre wieści po monitoringu, w którym dc już jestes?

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 23 grudnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po pierwszej wizycie u endokrynologa-ginekologa. Wcześniejsze wyniki pani doktor widziała i na ich podstawie powiedziała że będzie chciała żebym zrobiła kolejne badania w nowym cyklu i że na pewno będzie chciała mnie polozyc na kilka dni do szpitala, bo badania które chce zrobić to tylko w szpitalu właśnie. Tego wyniku DHEA nie widziała bo jeszcze go nie było, ale na 3 stycznia mam wizytę kolejną gdzie będzie robić usg i wtedy jej pokaże jeszcze ten wynik :)

Ja właśnie wróciłam do domu po badniu krzywej cukrowej i zabieram się z M za sprzątanie i gotowanie. Straaaasznie nam się nie chce, ale trzeba wziąć sie w garść i działać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ginger to pewnie lekarz chce Cię skierować na 3dniowe badania hormonalne na oddziale gin-endo. Ja byłam na takich w marcu, mega nuda i dużo kłucia igłą o różnych porach dnia i nocy ;) Ale robią naprawdę pełną diagnostykę, więc warto. 1,5 miesiąca później byłam znowu na dwudniowych badanich w czasie których znowu pobierali krew i robili biopsję endometrium.

Dziewczyny nie wiem, czy będę tu jeszcze w czasie Świat zaglądać, więc życzę Wam wszystkim płodnych i owocnych cykli :) A tak standardowo to Wesołych i spokojnych Świąt :)

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 13 dc i dupa, bo nie było dziś dostępu do USG :| No ale lekarz powiedział, że ból piersi przy owulacji to dobry znak, boli mnie prawy jajnik na maksa od rana. Gdy byłam na monitoringu przedwczoraj pęcherzyk w prawym jajniku miał 17 mm, w lewym było kilka mniejszych. No i kazał brać dupka od jutra, mimo że mówiłam że czytałam, że może zahamować owulację, on na to, że to nie prawda. Możemy też spróbować w styczniu wywołać sztucznie owulację, zastrzyk w tyłek i wtedy ciąża murowana. Co wy na to?

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wpadłam tylko na chwilę życzyć Wszystkim i sobie też, abyśmy kolejne Święta spędzały w powiększonym składzie :)

A ja uciekam piec ciasto, mam nadzieję, że nie będzie zakalca, bo @ wreszcie przyszła, więc humor od razu lepszy :) Po świętach HSG i ostatnia szansa dla Lametty :) Trzymajcie kciuki :)

thgfugpjfonf59xe.png
‹‹ 378 379 380 381 382 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ