X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuję w policji niestety, więc u mnie oprócz uciążliwej zmianowości, to dochodzi codzienny stres, do tego te 6 godz siedzenia w radiowozie. W wolne dni lub wtedy gdy mam na popołudnie też nauczyłam się budzić o 7, mierzę tempkę i dalej spać :-P Czyli na monitoring idę też jutro no i po świętach, z tym, że wtedy zaliczę trzeciego gina pod rząd bo przyjeżdżają z innego miasta ;-)

mi88 lubi tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gacka jeśli byłaś na wizycie prywatnie to pewnie płatne , ja chodze prywatnie i też wystawia mi skierowanie do laboratorium ale badania płatne u mnie wiem że mam trochę taniej bo lekarz wystawia do konkretnego laba .

age.png
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na nfz.

Marudaruda lubi tę wiadomość

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety drogie, jakie dokładnie ma działanie ten stosowany przez Was Ovarin?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 21:06

klz9df9hvltz8vcc.png
  • _Hania Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Wczoraj byłam u lekarza, po HSG chyba mi zniknęła owulacja. Lekarz zaproponował CLO w nowym cyklu, tylko podobnie do Marudaruda, może być problem z terminem w tym okresie świątecznym, a nie wiem kiedy zacznę nowy cykl. Receptę już dostałam, ale mam dać znac kiedy będę miała 1 dzien cyklu, bo potrzebny jest ten monitoring, ale lekarz mi nie powiedział jak i kiedy się go bierze (pewnie powie jak się dowie ze mam 1 dc).

Ale jestem ciekawa jak go brać, podpowiecie?

A, któraś z was jest po HSG, czy przesunęła się wam @ przez to badanie?

Gacka, ja jak chodzę na nfz to skierowanie mam na bezpłatne badania. :-)

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    06.2021 - starania czas start!
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział, że CLO powinnam wziąć między 3-7 dniem cyklu, jedna tabletka przed posiłkiem, a 9-10 dzień zgłosić się z rana do szpitala na monitoring. Nie jestem tylko do końca pewna, czy skoro moje cykle trwają 30-36 dni to 9-10 dc nie będzie za wcześnie.

Jestem po HSG, pierwsza @ dziwna jakaś wystąpiła po 35 dniach(czyli, jak na mnie to całkiem w normie), ale trwała całe 3 dni i nie była obfita.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 21:24

• Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc tak... Po HSG może nie być owulacji czasami, bo promienie rtg mogą zniszczyć jajeczko... Dlatego czasami zdarza się, że kobiety w cyklu w którym było robione HSG zachodzą, ale w ciążę biochemiczną, ze względu na wadę jajeczka. Myślę, że nie ma w tym nic złego, a następny cykl na pewno będzie w porządku. Mówi się, że 3 pieresze cykle po bafaniu bywają kluczowe i najbardziej "płodne" ;)

Z kolei jeśli chodzi o clo to ja od swojego gina miałam zalecenie brać od 5 dc przez 5 dni i koło 11-12 dc monitoring. A myślę, że długość cykli przed stymulacją nie ma żadnego znaczebia, bo dzięki clo ten cykl i tak będzie krótszy. Owulacja jest wywoływana "sztucznie" w dość szybkim czasie, dlatego też szybciej będzie @. Ważne jednak żeby od owulacji do @ było ok. 14 dni. Chociaż tradycyjnie @ nie życzę :)

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • _Hania Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedź!

Czyli 3 lub 5 dc będę zaczynała CLO. Fajnie jakby udało się w najbliższym cyklu. Najchętniej bym opóźniła przyjście @, ale nawet nie wiem kiedy się jej spodziewać w sumie. Lekarka mówiła, że może się sporo spóźnić, szczególnie, że chyba z owulacji nic w tym cyklu nie było i nie będzie.

Wracam do pieczenia ciast świątecznych, chociaż późna już pora! ;-)

Znośnych przygotowań wam życzę, bo ja to jak zwykle chyba przesadziłam i teraz będę stała w kuchni dwa dni :p

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • welonka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clo stosuje sie różnie niektórzy od 2,3,5dc do 7dc.
    Ja pierwszy cykl mialam od 5do7 i kompletnie nic nie podziało się, na mnie clo działo od3-7,8dc wszystko zalezy od danego organizmu.
    Co do monitoringu to u mnie zazwyczaj pierwszy byl9-10dc jesli byly juz ladne pęcherzyki to zazwyczaj 12dc zastrzyk 16-17 potwierdzenie owu i duphaston

Beksa jeszcze sama w szoku będziesz jakie po clo będziesz mieć pęcherzyki w10dc:)

Nie obawiajcie sie stymulacji clo bo potrafi zdziałać cuda :)

age.png
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) wiecie może co oznacza wysokie DHEA? Próg jest 9,8 a ja mam 58,4

• _Hania Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger - niestety nie wiem, co to dokładnie oznacza, szczególnie, że samo może mieć inne znaczenie niz w zestawiniu pozostalymi hormonami, ale czytalam kiedyś, ze to ma zwiazek z nadnerczami i daje podobne objawy jak za wysoki testosteron.

Przy takim przebiciu normy warto juz z lekarzem omowic dokladnie przyczyne i ew. leczenie.

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nigdy nie słyszałam o interpretacji DHEA, niestety nie pomogę. Daj znać, jak się dowiesz :)

Dziewczyny w ciąży - założyłam bliźniaczy wątek https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/czekajac-na-pierwsze-dziecko-w-2018,14656.html bo brakowało mi go po fioletowej stronie, a nie możemy tu śmiecić dziewczynom problemami ciążowymi :)
    Mocno w to wierzę, że powoli wszystkie dziewczyny stąd będą mogły z radością się tam przenieść - czasami potrzeba tylko trochę więcej czasu :)

Dziś pewnie wielkie przygotowania do świąt? :D

Kasiulka90, Paulinaaa lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, ja dopiero się obudziłam :D Mama wczoraj piekła sernik, makowiec i snickers. Na pewno ja dzisiaj zrobię prasowanie i musimy odebrać część jedzonka z cateringu (mama zamawiała galantynki). Wczorwj też ubieraliśmy choinkę w domu, a ja dziś na pewno ubiorę taką małą na dworze przed domem. Sałatki i inne rzeczy to chyba jutro... Ale na pewno dużo wyjdzie w praniu :D Szkoda tylko, że któryś rok z rzędu nie ma śniegu, bo nie czuć wcale klimatu :(

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj piekę, u nas kazda robi cos po trochu i przybosi, mama wszystkiego nie da rady wiec sie dzielimy, ale makowca jej biw odpuszczamy :D

Maruda zobacz na moj wykres xD temp poszla w górę i termin owu znowu przesuniety, przynajmniej na bardziej prawdopodobny i dla mbie korzystny :)
    Jak potem cos znowu przesunie to będę wiedzieć ze owu nie bylo.

A mogło byc tak że owu byla w 17 dc, i gin dlatego mowil ze wyglada na okres plodny? Wczoraj był 19dc.

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś znów idę na monitoring :-P Jejku jak ja chcę, żeby ten cykl był tym szczęśliwym :-(

Paulinaaa, gacka89 lubią tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • _Hania Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też pichcę, głównie ja będę gotować w tym roku, więc mam co robić.

Gacka, 2 dni po owulacji lekarz powinien zauważyć po ciałku żółtym i płynie, że jest po. Przynajmniej mi jak sprawdzali, czy pęcherzyk pękł to po tym stwierdzali i to kilka dni po owulacji raz.

Natalia trzymam kciuki za dobre wieści po monitoringu, w którym dc już jestes?

syn 2019
    ____

03.2021 wpadka - biochem
    07.2021 - biochem
    08.2021 - przerwa
    11.2021 - ?
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 23 grudnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po pierwszej wizycie u endokrynologa-ginekologa. Wcześniejsze wyniki pani doktor widziała i na ich podstawie powiedziała że będzie chciała żebym zrobiła kolejne badania w nowym cyklu i że na pewno będzie chciała mnie polozyc na kilka dni do szpitala, bo badania które chce zrobić to tylko w szpitalu właśnie. Tego wyniku DHEA nie widziała bo jeszcze go nie było, ale na 3 stycznia mam wizytę kolejną gdzie będzie robić usg i wtedy jej pokaże jeszcze ten wynik :)

Ja właśnie wróciłam do domu po badniu krzywej cukrowej i zabieram się z M za sprzątanie i gotowanie. Straaaasznie nam się nie chce, ale trzeba wziąć sie w garść i działać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ginger to pewnie lekarz chce Cię skierować na 3dniowe badania hormonalne na oddziale gin-endo. Ja byłam na takich w marcu, mega nuda i dużo kłucia igłą o różnych porach dnia i nocy ;) Ale robią naprawdę pełną diagnostykę, więc warto. 1,5 miesiąca później byłam znowu na dwudniowych badanich w czasie których znowu pobierali krew i robili biopsję endometrium.

Dziewczyny nie wiem, czy będę tu jeszcze w czasie Świat zaglądać, więc życzę Wam wszystkim płodnych i owocnych cykli :) A tak standardowo to Wesołych i spokojnych Świąt :)

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 13 dc i dupa, bo nie było dziś dostępu do USG :| No ale lekarz powiedział, że ból piersi przy owulacji to dobry znak, boli mnie prawy jajnik na maksa od rana. Gdy byłam na monitoringu przedwczoraj pęcherzyk w prawym jajniku miał 17 mm, w lewym było kilka mniejszych. No i kazał brać dupka od jutra, mimo że mówiłam że czytałam, że może zahamować owulację, on na to, że to nie prawda. Możemy też spróbować w styczniu wywołać sztucznie owulację, zastrzyk w tyłek i wtedy ciąża murowana. Co wy na to?

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wpadłam tylko na chwilę życzyć Wszystkim i sobie też, abyśmy kolejne Święta spędzały w powiększonym składzie :)

A ja uciekam piec ciasto, mam nadzieję, że nie będzie zakalca, bo @ wreszcie przyszła, więc humor od razu lepszy :) Po świętach HSG i ostatnia szansa dla Lametty :) Trzymajcie kciuki :)

thgfugpjfonf59xe.png
‹‹ 378 379 380 381 382 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ