Starając się o pierwsze dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Marudaruda wrote:Ale jeśli nie masz owulacji to duphaston już w ogóle nie pomoże, bo od niego nie zaczniesz jajeczkować. Też nie mam owulacji.
Zdaję sobie sprawę, ale jeśli nie biorę duphastonu a monitoring potwierdza brak owulacji lub tak jak teraz brałam anty to mogę czekać na okres w nieskończoność. Tylko w takich wypadkach dopuszczam dupka, absolutnie nie w ciemnoMarudaruda, mi88 lubią tę wiadomość
-
Marudaruda wrote:No to powodzenia, bo tym sposobem zablokuje Ci owulację jeśli jest późniejsza niż 14 dc.
Właśnie poczytałam, że brany przed owulacją może ją zahamować, jest to hormon II fazy cyklu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 19:15
-
Cześć Natalia, Beksa
Beksa, to razem z Marudą będziecie niedługo zaczynać z CLO
Natalia, duphaston blokuje owulację, więc nie można i nie ma sensu go brać przed owulacją. Najlepiej potwierdzić pęknięcie pęcherzyka na USG.
Ja miałam USG w czwartek wieczorem, pęcherzyk miał 17x20mm. Owulacja była prawdopodobnie w niedzielę.
Lekarze nie powinni przepisywać takich leków "od XX dnia cyklu", bo jednak u każdej to wygląda inaczej. I nawet jeden cykl od drugiego u tej samej kobiety może się różnić.
Jaszmurka, pewnie, w tej sytuacji to duphaston się przyda. Ech, znowu problemy, współczuję...
Maruda, a co to, zamiast się rozkręcać, to okres się skończył?
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Mi, no pewni, już wczoraj był koniec! A tu dzisiaj jakieś plamienie i to mega brązowe i śluz rozciągliwy i też różowy... Nic nie czaję."Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
PCOS, ↑ testosteron. -
Ja nie brałam od zeszlego cyklu dupka i cykl skrocił mi sie o 3 dni. Ginowi jak dzis powiedzialam to powiedział ze dobrze ze @ była bez niego. Z tego co tu trz dowiedziałam się od dziwczyn to duphaston nie tyle blokuje owu co podobno sluz gestnieje i plemniki maja juz gorzej z dotarciem do celu.Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
HSG - oba drożne :-)2018
PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
ovarin,
Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
IVF start styczeń 2022 ❄️
21.03 - transfer ❄️😭
2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️ -
gacka89 wrote:Ja nie brałam od zeszlego cyklu dupka i cykl skrocił mi sie o 3 dni. Ginowi jak dzis powiedzialam to powiedział ze dobrze ze @ była bez niego. Z tego co tu trz dowiedziałam się od dziwczyn to duphaston nie tyle blokuje owu co podobno sluz gestnieje i plemniki maja juz gorzej z dotarciem do celu.
To działa mniej więcej tak, że podając "sztuczny" progesteron organizm szaleje. Bo progesteron wytwarza się po owulacji. Podając go organizmowi w formie leku, traktuje to tak jakby owulacja już była - progesteron rośnie. Dlatego owulacja nie występuje, organizm nie może pozwolić na dublowanie jajeczkowania. W gruncie rzeczy to bardzo mądre działanie, a wszystko jest strasznie logiczne."Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
PCOS, ↑ testosteron. -
Ja w lutym w połowie cyklu powiedziałam swojemu A: ,,Mam dni płodne? Działamy?'' Po kilku dniach wiedzieliśmy oboje, że się udało, po prostu czułam to i ja i on, niestety w 9/10 tc okazało się, że poronienie zatrzymane... Od października wracamy do tematu na ostro Dwa cykle i nic, dlatego postanowiłam trochę pomóc naturze. My stosujemy, ponieważ u mnie sahara i posucha istna przez cały cykl, żel Conceive Plus + wiesiołek. Nadal susza mimo wiesiołka i sporej ilości płynów przyjmowanych w ciągu dnia. Z żelem jest fajnie nie wiem co jeszcze można zrobić... czekać. Cierpliwie czekać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 19:42
-
Natalia1984 wrote:Ja w lutym w połowie cyklu powiedziałam swojemu A: ,,Mam dni płodne? Działamy?'' Po kilku dniach wiedzieliśmy oboje, że się udało, po prostu czułam to i ja i on, niestety w 9/10 tc okazało się, że poronienie zatrzymane... Od października wracamy do tematu na ostro Dwa cykle i nic, dlatego postanowiłam trochę pomóc naturze. My stosujemy, ponieważ u mnie sahara i posucha istna przez cały cykl, żel Conceive Plus + wiesiołek. Nadal susza mimo wiesiołka i sporej ilości płynów przyjmowanych w ciągu dnia. Z żelem jest fajnie nie wiem co jeszcze można zrobić... czekać. Cierpliwie czekać.
Stosowałam wiesiołka przez jakiś czas i nie widziałam zmiany również, dlatego go sobie odpuściłam. Ale z kolei biorę ovarin i po ok 2 miesiącach widać znaczną różnicę w śluzie. Do tego u mnie akurat wyrównała się w miarę temperatura i nie mam pewności czy czasem nie miałam owulacji w ostatnim cyklu. A dodam, że to moja pierwsza owulacja od chyba prawie 10 lat"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
PCOS, ↑ testosteron. -
Ja biorę Neurotynox czyli też zestaw wit. B i D. Skończą mi się, to kupię Ovarin Ja niestety pracuję na zmiany, czasem na 5, czasem na 6, noc, na 14, dlatego ciężko o stałej porze mierzyć temperaturę. Teraz mnie bierze przeziębienie, więc temperatura będzie świrowała. Jutro mam noc w pracy, również będę niewyspana i takie to moje mierzenie tempki
-
No przy pracy zmianowej to prawie bez sensu, skoro tak istotna jest pora mierzenia... Chociaż Gacka też prwcuje zmianowo, a jakoś jej się to udaje, więc najlepiej podpowie jak to zrobić"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
PCOS, ↑ testosteron. -
Potwierdzam przyjmowanie duphastonu przed owulacja to zło , niestety dużo lekarzy przepisuje w ciemno duphaston. Ja przy stymulacji zazwyczaj przyjmowałam 17-19 dc po potwierdzonej owulacji.
Dziewczyny radosnych Wesołych Świąt i najpiękniejszych prezentów w nowym roku ten rok będzie wasz i dużo siły do walki ;*:*Marudaruda, mi88 lubią tę wiadomość
-
Marudaruda wrote:To działa mniej więcej tak, że podając "sztuczny" progesteron organizm szaleje. Bo progesteron wytwarza się po owulacji. Podając go organizmowi w formie leku, traktuje to tak jakby owulacja już była - progesteron rośnie. Dlatego owulacja nie występuje, organizm nie może pozwolić na dublowanie jajeczkowania. W gruncie rzeczy to bardzo mądre działanie, a wszystko jest strasznie logiczne.
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
nick nieaktualny@Jaszmurka, @Marudaruda @mi88 – Dzięki za przyjęcie
@Natalia1984 ja używałam testów owulacyjnych, przy moich nieregularnych miesiączkach się całkiem sprawdzają. Jednak używam ich tylko i wyłącznie po zaobserwowaniu śluzu owulacyjnego ( a nie w każdym cyklu go mam ;/ )
Co do duphastonu to też go brałam prze 3 cykle (zalecenie lekarza po jednej z wizyt poszpitalnych),dzięki niemu mogłam spodziewać się w miarę regularnych miesiączek. Jednak kolejna wizyta poszpitalna to inny lekarz i inne zalecenia – nie zażywać duphastonu, podobno w moim przypadku to jak strzał w kolano.
@mi88 tak, CLO już za moment (mam mieszane uczucia), pewnie z monitoringiem wstrzelę się już po Nowym Roku..
-
Natalia1984 wrote:Czytałam, że owulacja wypada 14 dni przed kolejną miesiączką, czyli biorąc pod uwagę, że mam cykle 30-31 dniowe owulka powinna być w 16 dniu lub 17 dniu, w głowie mi się już kręci od tej matematyki Idę jutro na monitoring do innego lekarza, skontrolować to co się tam dzieje i pobrać wymaz, bo 2 tyg temu miałam infekcję Ciekawe ile endometrium urosło i pęcherzyk Dziewczyny, czy stosujecie testy owulacyjne?
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Marudaruda wrote:No przy pracy zmianowej to prawie bez sensu, skoro tak istotna jest pora mierzenia... Chociaż Gacka też prwcuje zmianowo, a jakoś jej się to udaje, więc najlepiej podpowie jak to zrobić
Chyba ze mamy jakąś dluga imprezę, ale to bardzo rzadko, wtedy tozwykle dluzej spie i mierze tylko dla skontrolowania wtedy kiedy sie obudzę wiec czas odpoczynku jest zachowany.
Zresztą ostatnio nawet jak nie musze wstawac z rana to wkoncu nauczylam sie budzic o 6.30 i mierzyć potem ide ew. dalej spac :pLaparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
ovarin,
21.03 - transfer ❄️😭
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️ -
gacka89 wrote:Ja mam troche inne zmiany bo pracuje w domu kultury, więc u mnie popoludniowka zaczyna sie o 11 a kończy o 19, a rano od 8-16, takze za bardzo nie pomoge bo w zasadzie kładę sie o tej samej porze codziennie.
Chyba ze mamy jakąś dluga imprezę, ale to bardzo rzadko, wtedy tozwykle dluzej spie i mierze tylko dla skontrolowania wtedy kiedy sie obudzę wiec czas odpoczynku jest zachowany.
Zresztą ostatnio nawet jak nie musze wstawac z rana to wkoncu nauczylam sie budzic o 6.30 i mierzyć potem ide ew. dalej spac :p
A to coś pomieszałamgacka89 lubi tę wiadomość
"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
PCOS, ↑ testosteron. -
Dziewczyny takie glupie pytanie mam, bo dostałam te badania na takim jakby skierowaniu z laboratorium diagnostyka, myslicie ze bede musiała za nie zapłacić? Ostatnio robilam prywatnie więc płaciłam.Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
ovarin,
21.03 - transfer ❄️😭
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️