X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Ale jeśli nie masz owulacji to duphaston już w ogóle nie pomoże, bo od niego nie zaczniesz jajeczkować. Też nie mam owulacji.

Zdaję sobie sprawę, ale jeśli nie biorę duphastonu a monitoring potwierdza brak owulacji lub tak jak teraz brałam anty to mogę czekać na okres w nieskończoność. Tylko w takich wypadkach dopuszczam dupka, absolutnie nie w ciemno :)

Marudaruda, mi88 lubią tę wiadomość

thgfugpjfonf59xe.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby owulacja za kilka dni ma być a mnie już piersi zaczęły boleć. Może to właśnie dziś? Jutro zobaczymy co usg pokaże. Po świętach również chyba powinnam zrobić usg żeby zobaczyć, czy pęcherzyk pękł?

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    No to powodzenia, bo tym sposobem zablokuje Ci owulację jeśli jest późniejsza niż 14 dc.
    Porozmawiam z nim jutro o tym. Czyli gdy wzrośnie progesteron to owulki nie będzie? Jestem jeszcze zielona w tych sprawach...
    Właśnie poczytałam, że brany przed owulacją może ją zahamować, jest to hormon II fazy cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 19:15

klz9df9hvltz8vcc.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Natalia, Beksa :)

Beksa, to razem z Marudą będziecie niedługo zaczynać z CLO :)

Natalia, duphaston blokuje owulację, więc nie można i nie ma sensu go brać przed owulacją. Najlepiej potwierdzić pęknięcie pęcherzyka na USG.
    Ja miałam USG w czwartek wieczorem, pęcherzyk miał 17x20mm. Owulacja była prawdopodobnie w niedzielę.
    Lekarze nie powinni przepisywać takich leków "od XX dnia cyklu", bo jednak u każdej to wygląda inaczej. I nawet jeden cykl od drugiego u tej samej kobiety może się różnić.

Jaszmurka, pewnie, w tej sytuacji to duphaston się przyda. Ech, znowu problemy, współczuję...

Maruda, a co to, zamiast się rozkręcać, to okres się skończył?

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, no pewni, już wczoraj był koniec! A tu dzisiaj jakieś plamienie i to mega brązowe i śluz rozciągliwy i też różowy... Nic nie czaję.

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie brałam od zeszlego cyklu dupka i cykl skrocił mi sie o 3 dni. Ginowi jak dzis powiedzialam to powiedział ze dobrze ze @ była bez niego. Z tego co tu trz dowiedziałam się od dziwczyn to duphaston nie tyle blokuje owu co podobno sluz gestnieje i plemniki maja juz gorzej z dotarciem do celu.

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gacka89 wrote:
    Ja nie brałam od zeszlego cyklu dupka i cykl skrocił mi sie o 3 dni. Ginowi jak dzis powiedzialam to powiedział ze dobrze ze @ była bez niego. Z tego co tu trz dowiedziałam się od dziwczyn to duphaston nie tyle blokuje owu co podobno sluz gestnieje i plemniki maja juz gorzej z dotarciem do celu.

To działa mniej więcej tak, że podając "sztuczny" progesteron organizm szaleje. Bo progesteron wytwarza się po owulacji. Podając go organizmowi w formie leku, traktuje to tak jakby owulacja już była - progesteron rośnie. Dlatego owulacja nie występuje, organizm nie może pozwolić na dublowanie jajeczkowania. W gruncie rzeczy to bardzo mądre działanie, a wszystko jest strasznie logiczne.

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w lutym w połowie cyklu powiedziałam swojemu A: ,,Mam dni płodne? Działamy?'' Po kilku dniach wiedzieliśmy oboje, że się udało, po prostu czułam to i ja i on, niestety w 9/10 tc okazało się, że poronienie zatrzymane... Od października wracamy do tematu na ostro :-P Dwa cykle i nic, dlatego postanowiłam trochę pomóc naturze. My stosujemy, ponieważ u mnie sahara i posucha istna przez cały cykl, żel Conceive Plus + wiesiołek. Nadal susza mimo wiesiołka i sporej ilości płynów przyjmowanych w ciągu dnia. Z żelem jest fajnie ;-) nie wiem co jeszcze można zrobić... czekać. Cierpliwie czekać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 19:42

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, ale mam wodnisto... Ja już nie ogarniam.

PCOS, ↑ testosteron.
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Ja w lutym w połowie cyklu powiedziałam swojemu A: ,,Mam dni płodne? Działamy?'' Po kilku dniach wiedzieliśmy oboje, że się udało, po prostu czułam to i ja i on, niestety w 9/10 tc okazało się, że poronienie zatrzymane... Od października wracamy do tematu na ostro :-P Dwa cykle i nic, dlatego postanowiłam trochę pomóc naturze. My stosujemy, ponieważ u mnie sahara i posucha istna przez cały cykl, żel Conceive Plus + wiesiołek. Nadal susza mimo wiesiołka i sporej ilości płynów przyjmowanych w ciągu dnia. Z żelem jest fajnie ;-) nie wiem co jeszcze można zrobić... czekać. Cierpliwie czekać.

Stosowałam wiesiołka przez jakiś czas i nie widziałam zmiany również, dlatego go sobie odpuściłam. Ale z kolei biorę ovarin i po ok 2 miesiącach widać znaczną różnicę w śluzie. Do tego u mnie akurat wyrównała się w miarę temperatura i nie mam pewności czy czasem nie miałam owulacji w ostatnim cyklu. A dodam, że to moja pierwsza owulacja od chyba prawie 10 lat :)

PCOS, ↑ testosteron.
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Neurotynox czyli też zestaw wit. B i D. Skończą mi się, to kupię Ovarin :) Ja niestety pracuję na zmiany, czasem na 5, czasem na 6, noc, na 14, dlatego ciężko o stałej porze mierzyć temperaturę. Teraz mnie bierze przeziębienie, więc temperatura będzie świrowała. Jutro mam noc w pracy, również będę niewyspana i takie to moje mierzenie tempki :/

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przy pracy zmianowej to prawie bez sensu, skoro tak istotna jest pora mierzenia... Chociaż Gacka też prwcuje zmianowo, a jakoś jej się to udaje, więc najlepiej podpowie jak to zrobić ;)

PCOS, ↑ testosteron.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam przyjmowanie duphastonu przed owulacja to zło , niestety dużo lekarzy przepisuje w ciemno duphaston. Ja przy stymulacji zazwyczaj przyjmowałam 17-19 dc po potwierdzonej owulacji.

Dziewczyny radosnych Wesołych Świąt :) i najpiękniejszych prezentów w nowym roku ten rok będzie wasz :) i dużo siły do walki ;*:*

Marudaruda, mi88 lubią tę wiadomość

age.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    To działa mniej więcej tak, że podając "sztuczny" progesteron organizm szaleje. Bo progesteron wytwarza się po owulacji. Podając go organizmowi w formie leku, traktuje to tak jakby owulacja już była - progesteron rośnie. Dlatego owulacja nie występuje, organizm nie może pozwolić na dublowanie jajeczkowania. W gruncie rzeczy to bardzo mądre działanie, a wszystko jest strasznie logiczne.
    Dokładnie tak jest :) Moja siostra ma teraz pół roku rozpisane hormony jej organizm po tabletkach anty zatrzymał się w drugiej fazie cyklu czyli przysadkami mózgowa przestała produkować FSH, żeby to wszysyko teraz wróciło do normy na początku bierze estrogen a w drugiej połowie cyklu,żeby podnieść progesteron dupka.Musi sztucznie przywrócić cykl i może to trwać nawet pół roku :(

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jaszmurka, @Marudaruda @mi88 – Dzięki za przyjęcie ;)

@Natalia1984 ja używałam testów owulacyjnych, przy moich nieregularnych miesiączkach się całkiem sprawdzają. Jednak używam ich tylko i wyłącznie po zaobserwowaniu śluzu owulacyjnego ( a nie w każdym cyklu go mam ;/ )

Co do duphastonu to też go brałam prze 3 cykle (zalecenie lekarza po jednej z wizyt poszpitalnych),dzięki niemu mogłam spodziewać się w miarę regularnych miesiączek. Jednak kolejna wizyta poszpitalna to inny lekarz i inne zalecenia – nie zażywać duphastonu, podobno w moim przypadku to jak strzał w kolano.

@mi88 tak, CLO już za moment (mam mieszane uczucia), pewnie z monitoringiem wstrzelę się już po Nowym Roku..

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Czytałam, że owulacja wypada 14 dni przed kolejną miesiączką, czyli biorąc pod uwagę, że mam cykle 30-31 dniowe owulka powinna być w 16 dniu lub 17 dniu, w głowie mi się już kręci od tej matematyki :D Idę jutro na monitoring do innego lekarza, skontrolować to co się tam dzieje i pobrać wymaz, bo 2 tyg temu miałam infekcję :/ Ciekawe ile endometrium urosło i pęcherzyk ;-) Dziewczyny, czy stosujecie testy owulacyjne?
    To zależy od tego jaka długa masz druga fazę.Najlepiej obserwować kilka cykli albo iść na monitoring gdzie ginekolog stwierdzi,z dużym prawdopodobieństwem kiedy masz owulke wtedy od tego dnia policzysz sobie ile jest czasu do @ i będziesz miała odpowiedz ile trwa twoja druga faza :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    No przy pracy zmianowej to prawie bez sensu, skoro tak istotna jest pora mierzenia... Chociaż Gacka też prwcuje zmianowo, a jakoś jej się to udaje, więc najlepiej podpowie jak to zrobić ;)
    Ja mam troche inne zmiany bo pracuje w domu kultury, więc u mnie popoludniowka zaczyna sie o 11 a kończy o 19, a rano od 8-16, takze za bardzo nie pomoge bo w zasadzie kładę sie o tej samej porze codziennie.
    Chyba ze mamy jakąś dluga imprezę, ale to bardzo rzadko, wtedy tozwykle dluzej spie i mierze tylko dla skontrolowania wtedy kiedy sie obudzę wiec czas odpoczynku jest zachowany.
    Zresztą ostatnio nawet jak nie musze wstawac z rana to wkoncu nauczylam sie budzic o 6.30 i mierzyć potem ide ew. dalej spac :p

wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    ovarin,
    21.03 - transfer ❄️😭
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gacka89 wrote:
    Ja mam troche inne zmiany bo pracuje w domu kultury, więc u mnie popoludniowka zaczyna sie o 11 a kończy o 19, a rano od 8-16, takze za bardzo nie pomoge bo w zasadzie kładę sie o tej samej porze codziennie.
    Chyba ze mamy jakąś dluga imprezę, ale to bardzo rzadko, wtedy tozwykle dluzej spie i mierze tylko dla skontrolowania wtedy kiedy sie obudzę wiec czas odpoczynku jest zachowany.
    Zresztą ostatnio nawet jak nie musze wstawac z rana to wkoncu nauczylam sie budzic o 6.30 i mierzyć potem ide ew. dalej spac :p

A to coś pomieszałam ;)

gacka89 lubi tę wiadomość

PCOS, ↑ testosteron.
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny takie glupie pytanie mam, bo dostałam te badania na takim jakby skierowaniu z laboratorium diagnostyka, myslicie ze bede musiała za nie zapłacić? Ostatnio robilam prywatnie więc płaciłam.

wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    ovarin,
    21.03 - transfer ❄️😭
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Szimi Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że nie bo to najprawdopodobniej skierowanie na nfz jest. A na wizycie byłaś prywatnie czy na nfz?

31.01.2018- dwie kreski. Cudzie rośnij zdrowo <3
    zi133e3kabsyhy15.png
‹‹ 377 378 379 380 381 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ