Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 lutego 2018, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) romantyczny dzień - w końcu inseminacja :)
    A jak było ? Na czym to polega ? Ja jestem zielona - dopiero 4 cs.

    Jaszmurka lubi tę wiadomość

  • Jaszmurka Autorytet
    Postów: 722 423

    Wysłany: 6 lutego 2018, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ha, maz sie smial, ze prawdziwa randka, bo z seksem :D

    Partner oddaje nasienie, ktore laboratorium troche podkreca a nastepnie lekarz podaje je cewnikiem.
    Omija sie ewentualne przeszkody w postaci wrogiego sluzu no i troche podkreca jakosc nasienia i w sumie tyle. Inseminacja nie ma duzej skutecznosci, ale sa przyklady par, ktorym sie udalo za pierwszym razem.
    Zobaczymy :) Pecherzyk na podgladzie byl jeszcze caly, wiec wieczorem bedziemy poprawiac ;)

    thgfugpjfonf59xe.png
  • Erastel Autorytet
    Postów: 323 100

    Wysłany: 6 lutego 2018, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka wrote:
    O nie, znowu smuty!

    Ja też dziś jadłam pączka :D Ale nie na pocieszenie, miałam dziś pierwszą inseminację a że nie wiedziałam jak to przebiega to wzielismy z mezem urlop i po zabiegu poszlismy na randke :)

    Jaszmurka opowiadaj !:) chętnie się dowiem jak to wygląda;)

    Jaszmurka lubi tę wiadomość

    30lat. Letrox 75, Jodid 100, kwas foliowy, Magnez, Witamina D3.
    Wyniki 2020r.
    TSH 1,62,FSH 8,5 LH 8,1
    Prolaktyna 398,
    Estradiol 858,
    Progesteron 0,62

    Wyniki męża - dobre :)

    IUI 6.08.2020r.


    Erastel
  • KIM127 Autorytet
    Postów: 367 276

    Wysłany: 6 lutego 2018, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiec i ja nie jestem sama! Zjadłam cała czekoladę aż mam wyrzuty sumienia i jutro idę na siłownie!
    Jaszmurka trzymam kciuki a swoją droga to fajnie ze opisałaś jak to wyglada bo tez się zastanawiałam!
    Martita a może jednak implantacyjne to plamienie...tego życzę!

    Ja z kolei znów doszukuje się wszelkich objawów ciazy choć wiem ze jest dużo za wcześnie i jakoś czuje ze nic i w tym cyklu nie wyjdzie! Mam jakieś rozdwojenie jaźni ostatnio chyba zA dużo stresu :/ A i najważniejsze co mi gdzieś umknęło miałam jakieś 14 lat temu operowana przepuklinę pachwinowa przy której wycięto mi guza kanału pachwinowego i coś dr napomknęła o rzekomych zrostach na jajowodzie które mogą przeszkadzać w zajściu czy któraś z Was słyszała kiedyś o czymś takim??
    Bo tak się nakręciłam ze może jeśli to prawda to chciałabym zrobią to badanie HSG najlepiej już w najbliższym cyklu.

    Jaszmurka lubi tę wiadomość

    34l, starania od 2017, Hashimoto
    02.2018 -HyCoSy - OK
    31.08.2018 - 1 IUI :(
    27.09.2018 - 2 IUI :(
    11.2018 - start w Novum
    12.2018 -histeroskopia Ok
    30.03.2019 - ICSI - 9dpt - 65,2 l; 11dpt - 220
  • Kwiatek90 Nowa
    Postów: 5 5

    Wysłany: 6 lutego 2018, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Nie wytrzymałam i kupiłam kolejny test. Robiłam ok.17.test z innej firmy, ale znowu pokazała się bladziutka kreska, ale mocniejsza niz ta z rana. Jutro rano wstaje i idę na betę. Dam Wam znać! :) pozdrawiam cieplutko wszystkie ☺

    Kwiatek 90
  • malutka_mycha Autorytet
    Postów: 8299 5768

    Wysłany: 6 lutego 2018, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, pozwólcie że dołączę. Wychodzi na to że też mam paskudny dzień. Poprztykalam się z mężem, w sumie nawet nie wiem o co.
    a tak w skrócie o mnie. W tym roku kończę 27 lat, we wrześniu braliśmy ślub i od tego czasu się staramy. Od 2 cykli mierze temperaturę, sprawdzam śluz i szyjke. Również od zeszłego cyklu pije niepokalanka a teraz dołączyłam jeszcze sproszkowany korzeń maca i zioła ojca sroki. I założyłam sobie ze w tym cyklu spróbujemy <3 co dwa dni.
    W tym cyklu miałam też iść na badania ale jakoś się nie złożyło, więc nic o sobie nie wiem :)
    jedyne co podejrzewam to niski progesteron bo przed @ mam jedno- dwudniowe brązowe plamienia.

    Martita ładnie ten wykres wygląda, trzymam kciuki

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 22:16

    f1d9680377.png
  • 1Malinka1 Autorytet
    Postów: 1392 809

    Wysłany: 7 lutego 2018, 07:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka trzymam mocno kciuki ! :)

    malutka_mycha witaj :) ja też niewiele (jeszcze) wiem o sobie, poza TSH i podstawowymi badaniami krwi. Myślałam o tych ziołach ojca sroki. Co do progesteronu to również mam takie podejrzenia.

    W ogóle mam często wrażenie, że mam cykle bezowulacyjne, ale nie mogę tego w 100% potwierdzić. W tym mcu wyjątkowo dzień po 'przytulaniu' miałam rozciągliwy śluz (więc jakby płodny), który rzadko u siebie spotykam, albo słabo obserwuje organizm.
    Niemniej jednak już wczoraj czułam skurcze i pobolewanie brzucha, typowo okresowo, myślę, że przyjdzie planowo w piątek (albo i wcześniej).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 07:52

    Jaszmurka lubi tę wiadomość

    f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Beatrix Koleżanka
    Postów: 56 10

    Wysłany: 7 lutego 2018, 08:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, Ja dzis czuje sie paskudnie. Bol brzucha masakryczny. Mysle caly czas o tym tsh. Z tego co widzę na forum to dziewczyny biora euthyrox lub letrox ewentualnie +jodid. Nie widzialam zeby ktoras na zbicie brala sam jodid. Czy tym sie da zbic tsh? Gin-enfdo u ktorej bylam nie zlecila mi przeciwcial zadnych plus kazala brac to przez trzy miesiace i dopiero skontrolowqc tsh. Czy tak to powinno wygladac? Czy sam jodid cos zdziala. Macie większe doświadczenie a ja nie wiem czy powinnam zaufać czy skonsultować to z innym endo. Ech...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 08:38

    33 l, 4 cs, olej z wiesiolka - nie ma poprawy, kwas foliowy, testy owu., conceive plus, Jodid200
    Tsh - 3.080 (styczen), Tf3 - 2,95, ft4 - 1.41
  • 1Malinka1 Autorytet
    Postów: 1392 809

    Wysłany: 7 lutego 2018, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zbadałam TSH, FT3, FT4 i antyTPO, warto zrobić cały panel tarczycowy i dopiero wtedy podjąć działania co do leczenia. Tak naprawdę po samym TSH niewiele można stwierdzić. Z tego co pamiętam, ale nie mam pewności TSH powyżej 2,5 może (ale nie musi) wskazywać na niedoczynność tarczycy, dlatego ważna jest dalsza diagnostyka.
    Najlepiej jednak udać się do dobrego endokrynologa, a jeszcze lepiej ginekologa endokrynologa, który leczenie będzie celował na zajście w ciążę.

    Jak pisałam wyżej ja zbiłam sobie sama TSH biorąc te kropelki, ale nie przypuszczałam, że efekt utrzyma się dłużej. Bo byłam wręcz pewna, że bez leczenia hormonami się nie obejdzie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 08:35

    f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2954 1174

    Wysłany: 7 lutego 2018, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Dziewczyny dostałam Jodid 200, mam wybrac opakowanie i ponowic badanie tsh czyli za jakies 3 miesiace. Chyba ze wczesniej zajde w ciążę to mam sie zgłosić odrazu. Brała to któraś z Was?
    Ja biorę.Bralam przed zajściem w ciąże i teraz ciąży tez biorę, żeby wspomóc maluszka jak mam niedoczynnosc :)

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2954 1174

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Czesc dziewczyny, Ja dzis czuje sie paskudnie. Bol brzucha masakryczny. Mysle caly czas o tym tsh. Z tego co widzę na forum to dziewczyny biora euthyrox lub letrox ewentualnie +jodid. Nie widzialam zeby ktoras na zbicie brala sam jodid. Czy tym sie da zbic tsh? Gin-enfdo u ktorej bylam nie zlecila mi przeciwcial zadnych plus kazala brac to przez trzy miesiace i dopiero skontrolowqc tsh. Czy tak to powinno wygladac? Czy sam jodid cos zdziala. Macie większe doświadczenie a ja nie wiem czy powinnam zaufać czy skonsultować to z innym endo. Ech...
    Moim zdaniem samym jod nie zbije tsh.Mialas robiony cały pakiet tarczycowy tak jak pisała malinka czy samo tsh? Jak samo tsh to trzeba zrobić reszte samo tsh nic tobie nie powie. Przypomnij mi ile miałaś tsh?Ja przy 2,8 dostałam euthyrox 25, jodid i witaminę d32000 przy niedoczynnosci taki zestaw jest najlepszy.Warto zrobić badania jak będziesz je miała to wrzuć dziewczyny doradza co dalej zrobić.Ja postawiłam na dobrego endokrynologa i osobno gin, bo nie znalazłam dobrego ginekologa, który jednocześnie jest endo ciężko o takiego

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Erastel Autorytet
    Postów: 323 100

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Czesc dziewczyny, Ja dzis czuje sie paskudnie. Bol brzucha masakryczny. Mysle caly czas o tym tsh. Z tego co widzę na forum to dziewczyny biora euthyrox lub letrox ewentualnie +jodid. Nie widzialam zeby ktoras na zbicie brala sam jodid. Czy tym sie da zbic tsh? Gin-enfdo u ktorej bylam nie zlecila mi przeciwcial zadnych plus kazala brac to przez trzy miesiace i dopiero skontrolowqc tsh. Czy tak to powinno wygladac? Czy sam jodid cos zdziala. Macie większe doświadczenie a ja nie wiem czy powinnam zaufać czy skonsultować to z innym endo. Ech...

    Najlepiej zrobić od razu tsh, ft3 i ft4 plus anty tpo i tg. I tak na prawdę bardzo ważne tu jest usg tarczycy bo tak to sobie można gdybac. Proponuję zmianę lekarza:) I tak jak pisze Ineczka wspomagać się również Wit.D. ja w piątek lecę na dodatkowe badania : żelazo, Wit D i magnez bo włosy znowu lecą na potęgę, więc podejrzewam znów niedobory chociaż suplementacja mam sporą.

    30lat. Letrox 75, Jodid 100, kwas foliowy, Magnez, Witamina D3.
    Wyniki 2020r.
    TSH 1,62,FSH 8,5 LH 8,1
    Prolaktyna 398,
    Estradiol 858,
    Progesteron 0,62

    Wyniki męża - dobre :)

    IUI 6.08.2020r.


    Erastel
  • Beatrix Koleżanka
    Postów: 56 10

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bardzo sie na tym znam, ale tyle co wyczytalam teraz po wizycie to sam jodid nie zbije tsh. Takie mam wrazenie, ale moze mylne. Piszę bo nie wiem czy zaufac lekarzowi brac przez 3 miesiace i dopiero sprawdzic czy isc do innego.

    Tsh 3.080, ft4 1.41 Ft3 2.95

    33 l, 4 cs, olej z wiesiolka - nie ma poprawy, kwas foliowy, testy owu., conceive plus, Jodid200
    Tsh - 3.080 (styczen), Tf3 - 2,95, ft4 - 1.41
  • Erastel Autorytet
    Postów: 323 100

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Nie bardzo sie na tym znam, ale tyle co wyczytalam teraz po wizycie to sam jodid nie zbije tsh. Takie mam wrazenie, ale moze mylne. Piszę bo nie wiem czy zaufac lekarzowi brac przez 3 miesiace i dopiero sprawdzic czy isc do innego.

    Tsh 3.080, ft4 1.41 Ft3 2.95
    Kochana zmieniaj lekarza. Czy powiedziałaś na wizycie, że starasz się o dziecko ? Bo sam jodid to olewatorskie podejście wg mnie

    30lat. Letrox 75, Jodid 100, kwas foliowy, Magnez, Witamina D3.
    Wyniki 2020r.
    TSH 1,62,FSH 8,5 LH 8,1
    Prolaktyna 398,
    Estradiol 858,
    Progesteron 0,62

    Wyniki męża - dobre :)

    IUI 6.08.2020r.


    Erastel
  • Erastel Autorytet
    Postów: 323 100

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i przyszła do mnie przeklęta @, plecy bolą mnie aż po kość ogonowa i nie moge normalnie siedzieć ech;(. Czas zacząć 11cykl ileż można..:/ mąż to już nie wie co mi mówić. Ale całkowicie chcemy przejść razem na dietę aby poprawic moja tarczyce, sam zaproponowal, że teraz nie ma pół środków i całkowicie zmieniamy tryb, chociaż i tak odżywiamy się zdrowo i regularnie chodzimy na siłownię.

    30lat. Letrox 75, Jodid 100, kwas foliowy, Magnez, Witamina D3.
    Wyniki 2020r.
    TSH 1,62,FSH 8,5 LH 8,1
    Prolaktyna 398,
    Estradiol 858,
    Progesteron 0,62

    Wyniki męża - dobre :)

    IUI 6.08.2020r.


    Erastel
  • Beatrix Koleżanka
    Postów: 56 10

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erastel wrote:
    Kochana zmieniaj lekarza. Czy powiedziałaś na wizycie, że starasz się o dziecko ? Bo sam jodid to olewatorskie podejście wg mnie

    Powiedzialam. To dala mi sierowanie na progesteron i prolaktyne + kazala wybrac opakowanie jodid200 i powtórzyć tsh za 3 - 4 miesiace. Rozmawiałam wczoraj z kolezanka ktora ma problemy z tarczyca to mocno sie zdziwila ze nie dala mi na anty tpo i kazala brac tylko jodid. Patrzylam tez tu na forum co Wy bierzecie i jakos mi się właśnie wydaje ze mnie olala delikatnie mówiąc.

    33 l, 4 cs, olej z wiesiolka - nie ma poprawy, kwas foliowy, testy owu., conceive plus, Jodid200
    Tsh - 3.080 (styczen), Tf3 - 2,95, ft4 - 1.41
  • 1Malinka1 Autorytet
    Postów: 1392 809

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erastel przykro mi. Zmiana trybu życia to dobry krok :)

    Beatrix mi endokrynolog powiedziała, że mam w normie i mam spróbować 4 cykle i jak nic nie wyjdzie to udać się do niej. Jakbym zaszła o też mam się do niej zgłoscić. Z tym, że ja od razu przyszłam z badaniami krwi. Brakuje jedynie usg. Ogólnie bardzo się dziwię, że nie przepisała Ci leków na zbicie TSH wiedząc o tym, że się staracie. Ja swojej wprost powiedziałam, że jeszcze się nie staramy i pytam czysto teoretycznie, ona stwierdziała, że na leczenie będzie jeszcze czas.
    Ja przy swoim "podwyższonym" TSH i reszcie w normie nie chciałam rozpocząć leczenia hormonalnego, nie mam objawów typu ciągłę zmęczenie, kołatanie serca itp. Leki wziełabym bez wahania, gdy zaczęłabym się starać. Tarczycę nie jest łatwo uregulować.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 09:39

    f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • kasiasiasia28 Ekspertka
    Postów: 236 333

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    I ja dołączam do starających się o pierwszą dzidzię. Obecny cykl to 3cs, a drugi z mierzeniem temperatury. Wyniki w normie. Mam wizytę u gin w przyszłym miesiącu i nie wiem za bardzo, jak się przygotować, czy brać wykaz temperatur? Bo wyniki z krwi na pewno. Może zleci mi jakieś dodatkowe badania?

    Starania od 2017
    HSG, hormony - OK, AMH - 3,64
    Czynnik męski - morfologia 2%, słaby ruch, ŻPN
    2 x IUI nieudane
    03.2020 - punkcja - zostało: 1 x morula ❄️ 1 x 2AB ❄️
    04.2020 - crio transfer 1 x 2AB ❄️
    7dpt - beta 35, prog 77, tsh 1.
    9 dpt - beta 114,4, prog 90.
    16 dpt - beta 1652.
    22.06.2020 12t0d - prenatalne - OK
    Spodziewamy się córeczki 🥰😍
    26t3d Edit: spodziewamy się synka! 💙
    30.12.2020 na świecie pojawił się synek 💙
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2954 1174

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Powiedzialam. To dala mi sierowanie na progesteron i prolaktyne + kazala wybrac opakowanie jodid200 i powtórzyć tsh za 3 - 4 miesiace. Rozmawiałam wczoraj z kolezanka ktora ma problemy z tarczyca to mocno sie zdziwila ze nie dala mi na anty tpo i kazala brac tylko jodid. Patrzylam tez tu na forum co Wy bierzecie i jakos mi się właśnie wydaje ze mnie olala delikatnie mówiąc.
    Nie ma co czekać bo może tsh podskoczyć a jak się ma spore tsh często i prolaktyna leci w górę a ta blokuje owulacje.Tak jak dziewczyny pisały pakiet tarczycowy zrobić i zmienić lekarza bo olał sprawę dla staraczek tsh powinno być poniżej 2 najlepiej 2,5 nawet moja gin jak zauważyła ze mam tsh 2,8 to już była, pewna, ze endokrynolog mi coś przepisze i tak było nie pamietam gdzie można było przeliczyć ft3,ft4 Edwarda się na tym zna może podlinkuje :)

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2954 1174

    Wysłany: 7 lutego 2018, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalalam http://qchenne-inspiracje.pl/print-page/?id_post=16010

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ