Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 7 września 2018, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, Karota, to rzeczywiście dziwne :O Koniecznie leć na betę! Ale test zwykły i tak bym zrobiła na Twoim miejscu :)

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 7 września 2018, 10:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jesteś pewna, że miałaś owulację 3 tyg. temu? Może miałaś później albo cykl bezowulacyjny? Niestety przy pcos cykle potrafią zaskakiwać. Ja miałam raz 50-dniowy i raz 65-dniowy.

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 7 września 2018, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak mi się wydawało, że jest.. Nawet miałam skok temp. I w sumie ostatnio miałam regularny. Od października 2017. Zawsze 26/28 dni... A teraz szok. Nie wiem o co chodzi. Ale chyba w poniedziałek pójdę na krew.

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 7 września 2018, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może kupię jeszcze zwykły test z apteki. I jak będzie negatywny to nie będę szła na betę. I tak w sumie wydaje mi się, że będzie jedna gruba krecha więc po co przepłacać ;)

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 7 września 2018, 16:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co, zrobiłaś test? Mierzyłaś cały cykl temperaturę? Mogę podejrzeć wykres?

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 7 września 2018, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Nie mogę przestać myśleć o tym moim pcos. To dopiero kilka dni, nadal jestem w szoku, ze tyle lat nikt tego nie widział i wmawiał mi, ze takie cykle to moja uroda... później obserwowałam temperature i śluz i byłam happy, ze wszystko wskazuje na owulacje. A teraz się okazuje, ze jej prawdopodobnie nie ma?
    Już chciałabym zacząć stymulację, ale boje się ze to wszystko będzie trwało latami :( nie mam siły. Ten rok jest jakiś przeklęty

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6524 4988

    Wysłany: 7 września 2018, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karota045 wrote:
    Dziewczyny, a ja mam już 7 dni opóźnienia. Małpa normalna nie przyszła. Jedy co to wciąż delikatnie zaplamie na brązowo. Na wkladce jest zawsze jedna plamka. Dopiero jak sięgne głębiej to jest troszkę więcej na papierze. Nie wiem co robić. Nie powtórzyła testu. Robiłam w dniu spodziewane i byl negatyw. Zastanawiam się czy faktycznie nie pójść na krew. Nie mam żadnych dolegliwości bólowych.
    a robiłaś wcześniej test? Może miałaś cb? Ja miałam takie plamienia przy cb.

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 7 września 2018, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wusia wrote:
    Dziewczyny. Nie mogę przestać myśleć o tym moim pcos. To dopiero kilka dni, nadal jestem w szoku, ze tyle lat nikt tego nie widział i wmawiał mi, ze takie cykle to moja uroda... później obserwowałam temperature i śluz i byłam happy, ze wszystko wskazuje na owulacje. A teraz się okazuje, ze jej prawdopodobnie nie ma?
    Już chciałabym zacząć stymulację, ale boje się ze to wszystko będzie trwało latami :( nie mam siły. Ten rok jest jakiś przeklęty
    Wusia, ja też przez lata nie miałam potwierdzonego pcos, jedynie sama to podejrzewałam. Żaden z lekarzy wcześniej tego albo nie widział albo nie chciał mi powiedzieć. Całe życie miałam długie cykle, dlatego uznałam, że taka moja uroda i że nie chcę ich sztucznie skracać (np. stymulacją). Napisałaś, że "prawdopodobnie" nie masz owulacji - czyli to niepotwierdzone? Ja przez ponad rok tylko raz nie miałam owulacji. Skoro masz śluz, masz skok temperatury i utrzymującą się wysoką aż do @ to czemu twierdzisz, że cykle bezowulacyjne? Nie panikuj proszę, to chyba naprawdę Twoja uroda :) Ja zaszłam w ciążę mając owu w 22 dniu cyklu, więc nie daj sobie wmówić, że np. jajo niedojrzałe czy coś takiego. Zbadaj męża. U nas to u niego był problem i wystarczyła suplementacja Profertilem 3 miesiące.

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 7 września 2018, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wusia, patrzę na Twój podpis i jakbym widziała swoje wyniki ;) Są bardzo podobne, czyli dobre. Ale brakuje progesteronu w 7-8 dpo. Ja miałam niski i brałam Duphaston po owulacji. Do tej pory biorę na podtrzymanie ciąży. To też jest bardzo istotne w staraniach.

    mi88 lubi tę wiadomość

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 7 września 2018, 18:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym to Wasz 3 cs, więc naprawdę Kochana wrzuć na luz i ciesz się <3, a prędzej czy później się uda :)

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6524 4988

    Wysłany: 7 września 2018, 18:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Poza tym to Wasz 3 cs, więc naprawdę Kochana wrzuć na luz i ciesz się <3, a prędzej czy później się uda :)

    wusia pisała też na innym wątku, że ma dodatnie ANA.
    Jasna sprawa, że 3cs to krótko, ale jak wusia ma wiele problemów, to wiadomo, że się martwi. Ja przeżywałam pierwsze 6 cykli a potem mi przeszło. A ginekologicznie byłam i jestem zdrowa. A jakbym przyjela strategie cieszenia sie staraniami, a nie robienia badan tak naprawde bardzoooo na wyrost (MTHFR, trombofila, ANA) to dalej bym nic nie wiedziła a wrzucenie na luz nic by mi nie dało. Problemy są różne i ja uważam, że jeśli się nie udaje, to trzeba drążyć.

    malutka_mycha, mi88 lubią tę wiadomość

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 7 września 2018, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    a robiłaś wcześniej test? Może miałaś cb? Ja miałam takie plamienia przy cb.
    Wiesz co nie wiem co to znaczy CB :)

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 7 września 2018, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    I co, zrobiłaś test? Mierzyłaś cały cykl temperaturę? Mogę podejrzeć wykres?
    Prowadzę wszystko w aplikacji mój kalendarzyk :) więc nie mam jak Ci tego pokazać :( ale moja tempka była na poziomie 36.7/8 a potem podskoczyla do 37.2. Przed okresem i zaraz po mam zazwyczaj mam 36.4/5. A teraz codziennie trzyma mi się na 36.8

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 19:38

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 7 września 2018, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Wusia, ja też przez lata nie miałam potwierdzonego pcos, jedynie sama to podejrzewałam. Żaden z lekarzy wcześniej tego albo nie widział albo nie chciał mi powiedzieć. Całe życie miałam długie cykle, dlatego uznałam, że taka moja uroda i że nie chcę ich sztucznie skracać (np. stymulacją). Napisałaś, że "prawdopodobnie" nie masz owulacji - czyli to niepotwierdzone? Ja przez ponad rok tylko raz nie miałam owulacji. Skoro masz śluz, masz skok temperatury i utrzymującą się wysoką aż do @ to czemu twierdzisz, że cykle bezowulacyjne? Nie panikuj proszę, to chyba naprawdę Twoja uroda :) Ja zaszłam w ciążę mając owu w 22 dniu cyklu, więc nie daj sobie wmówić, że np. jajo niedojrzałe czy coś takiego. Zbadaj męża. U nas to u niego był problem i wystarczyła suplementacja Profertilem 3 miesiące.
    Właśnie dlatego jak zaczęłam obserwować temperaturę i śluz to się ucieszyłam. Nawet ostatnio poprzedni gin mi pokazywał coś co wyglądało jak dużym pęcherzyk i kazał się starać (szkoda ze nie pokazał reszty okalającej jajnik). A teraźniejszy gin powiedział, ze naturalne metody to jak nudności jako pewny objaw ciąży. Nje jest 100% . Bede robiła progesteron tylko czekam aż mi wystąpi moja "owulacja". A to będzie pewnie gdzieś w 30 dniu cyklu. Teraz wylatuje na wakacje wiec trudno mi będzie obserwować. :/ zobaczymy.

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 7 września 2018, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    wusia pisała też na innym wątku, że ma dodatnie ANA.
    Jasna sprawa, że 3cs to krótko, ale jak wusia ma wiele problemów, to wiadomo, że się martwi. Ja przeżywałam pierwsze 6 cykli a potem mi przeszło. A ginekologicznie byłam i jestem zdrowa. A jakbym przyjela strategie cieszenia sie staraniami, a nie robienia badan tak naprawde bardzoooo na wyrost (MTHFR, trombofila, ANA) to dalej bym nic nie wiedziła a wrzucenie na luz nic by mi nie dało. Problemy są różne i ja uważam, że jeśli się nie udaje, to trzeba drążyć.
    Czytam i myśle teraz o tym ana. I sobie uświadomiłam ze mi wyszło dodatnie ana w płynie mózgowo rdzeniowym. Czy to to samo ?

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6524 4988

    Wysłany: 7 września 2018, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karota045 wrote:
    Wiesz co nie wiem co to znaczy CB :)
    ciąża biochemiczna

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6524 4988

    Wysłany: 7 września 2018, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wusia wrote:
    Czytam i myśle teraz o tym ana. I sobie uświadomiłam ze mi wyszło dodatnie ana w płynie mózgowo rdzeniowym. Czy to to samo ?
    tak, to jest to samo

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 7 września 2018, 22:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    tak, to jest to samo
    Rozumiem ze to zwiększa ryzyko poronień. Zwiększa czy powoduje ? Jak zapobiegać ?

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 7 września 2018, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    ciąża biochemiczna
    A widzisz :) nie zrozumiałam :) ale robiłam test i był negatywny. Nie mam też żadnych bólów brzucha ni nic. Jedyne co to mam te planienia. I ostatnio szybko się denerwuje i jem dużo czekolady. Ale może to być też przez to, że czekam na ta @ a tu nic. Tylko plamienie. Wiec zwalam to na to i też obrzastwo czekolada ( bo nerwy :D)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 22:47

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6524 4988

    Wysłany: 8 września 2018, 08:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wusia wrote:
    Rozumiem ze to zwiększa ryzyko poronień. Zwiększa czy powoduje ? Jak zapobiegać ?
    ANA - negatywnie wpływają na endometrium powodując stan zapalny. Czyli zarodek się nie zagnieździ. Jeśli u Ciebie ANA faktycznie mogą wywoływać stan zapalny endo (oceni reumatolog mając wyniki ANA 1,2,3 i inne) to da Ci leki i już.

    atdcl6d8afs9zxzu.png
‹‹ 534 535 536 537 538 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego