Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania 2022
Odpowiedz

Starania 2022

Oceń ten wątek:
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2022, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi ginekologami to moim zdaniem ciężko znaleźć a w takiej klinice może będą ogarnięci albo z drugiej strony aby jak najwięcej kasy zebrać czyli jak jak najwięcej wizyt. W moim mieście jedna babka co kiedyś chodziłam jest kompletna ale boje się do niej iść bo kiedyś mnie ochrzaniła że to już czas najwyższy na dziecko bo już nie najmłodsza jestem miałam wtedy nie wiem ile może 31 lat.
    Wyszło mi za mało Wit D3. Nie jest niedobór ale trochę za mało. Od miesiąca suplemtuje więc może się podniesie. Żelazo tak na poziomie minimum więc pewnie wleci suplement. Nie wiem jak interpretować krzywą insuliny. Cukier ok. a insulina trochę nisko (na dole skali). Może rodzinny na to rzuci okiem.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2022, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Z tymi ginekologami to moim zdaniem ciężko znaleźć a w takiej klinice może będą ogarnięci albo z drugiej strony aby jak najwięcej kasy zebrać czyli jak jak najwięcej wizyt. W moim mieście jedna babka co kiedyś chodziłam jest kompletna ale boje się do niej iść bo kiedyś mnie ochrzaniła że to już czas najwyższy na dziecko bo już nie najmłodsza jestem miałam wtedy nie wiem ile może 31 lat.
    Wyszło mi za mało Wit D3. Nie jest niedobór ale trochę za mało. Od miesiąca suplemtuje więc może się podniesie. Żelazo tak na poziomie minimum więc pewnie wleci suplement. Nie wiem jak interpretować krzywą insuliny. Cukier ok. a insulina trochę nisko (na dole skali). Może rodzinny na to rzuci okiem.
    a hormony wszystkie miałaś robione? prolaktyna? wyniki ok?

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:
    a hormony wszystkie miałaś robione? prolaktyna? wyniki ok?
    Miałam. Nie wszystkie ok. Dziś wizyta u endokrynologa.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Maart Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę ciężki orzech teraz z tą pracą, ja od roku żyje w zawieszeniu, miałam ochotę zmienić pracę ale czekałam na operacje ( miałam guza pod tarczycą) i niestety dużo byłam na l-4, teraz żyje złudzeniami że dostanę zielone światło ale niewiem czy tak będzie na 100% . Mieszkam też w małym mieście gdzie niestety ciężko o pracę. Dziewczyny a apropo badań myślicie, że minimalnie ponad normę prolaktyna może być już problemem przy zajściu w ciążę? Gin mówił, że minimalnie i nie będzie dawał tabletek. Wspominał tylko o jakichś ziołowych.
    Dostałam też skierowanie na badanie hormonów w kierunku PCO na oddział gin-endo czy może któraś z was była i wie jak to wygląda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2022, 18:45

Nikoś (32tc) 21.10.2020r [*]

Ona : 29l.
    Trombofilia wrodzona /mutacja V leiden hetero
    Po operacji wycięcia przytarczycy
    Niewydolność nerek 2/3 st.
    Osteoporoza

On: 30l.
    Morfologia 3%
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może z tą prolaktyną. Możesz sobie powtórzyć ona rośnie od stesu
    Nie dostałam nic na TSH. Mam powtórzyć badania bo jest podejrzenie że to u mnie stes podbija. Inne hormony ok. Endo nie skomentowała mojego wieku a mailam obawy że będzie wykład.

Maart lubi tę wiadomość

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Sysiowianka Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2022, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Być może z tą prolaktyną. Możesz sobie powtórzyć ona rośnie od stesu
    Nie dostałam nic na TSH. Mam powtórzyć badania bo jest podejrzenie że to u mnie stes podbija. Inne hormony ok. Endo nie skomentowała mojego wieku a mailam obawy że będzie wykład.

Mi przy pierwszej ciąży prolaktyna blokowała owulacje. Endokrynolog skierował mnie na Tsh, prolaktyne, ft3 i ft4 i powiedział by iść do ginekologa i sprawdzić progesteron i estriadol. 3 cykle umormowane hormony i była ciąża 🙂 wszystko zależy od lekarzy czy naprawdę chcą pomoc i rozwiązać problem czy odprawić z kwitkiem. Sama drążyłam temat zadając pytania.

Pozdrawiam

Sysiowianka
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtórzę badania i jeśli nadal tsh będzie za duże a ona mi nie będzie chciała nic aby zbić nto będę nalegać a jak nie to poszukam innego lekarza.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Sysiowianka Koleżanka

Wysłany: 6 lutego 2022, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Powtórzę badania i jeśli nadal tsh będzie za duże a ona mi nie będzie chciała nic aby zbić nto będę nalegać a jak nie to poszukam innego lekarza.

Koniecznie tak zrób. Tsh jakni inne hormony mają bardzo duży wpływ na plodność. Ja bardzo drążyłam temat i nie odpuszczałam to zrobili mi wszystko i znaleźli przyczyne i jest wszystko w normie.

Trzymam kciuki

Sysiowianka
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    mi gin ywjasnił które hormony jak się zachowują w cyklu, i które na co mają wpływ. dlatego dostałam coś na TSH pomimo że mieściłam się w granicy. byłam jednak przy górnej i uznał, że abym mogła zajść w ciążę musimy poziom zbić, bo jest ryzyko że się podniesie i wtedy dupa, pomimo zbijania ciut przydużej prolaktyny.

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin też powiedziała że do zbicia ale Endo że są ok
    W tym miejscu temperature mierzę jeszcze w łóżku. W zeszłym rano ale po tym jak wstałam. Dziś musiałam do łazienki od razu po przebudzeniu i temperatura trochę wyższa. Czy to miało wpływ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 08:57

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Mi gin też powiedziała że do zbicia ale Endo że są ok
    W tym miejscu temperature mierzę jeszcze w łóżku. W zeszłym rano ale po tym jak wstałam. Dziś musiałam do łazienki od razu po przebudzeniu i temperatura trochę wyższa. Czy to miało wpływ?
    wydaje i sie że endo bierze wyniki pod kątem ewentualnego diagnozowania schorzeń i dlatego dla nich wyniki w górnej granicy nrm są ok, nawet ciut ponad. ale jak chodzi o zajście w ciąże, to mogą one przeszkadzać, dlatego gin może zalecić zbijanie poziomu tsh. co do temperatury ci nie pomoge, wstaję o bardzo róznych porach więc nie mierzę, bo wiem że mogą być niezbyt miarodajne.

AgulaM lubi tę wiadomość

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mówiłam Endo że gin mówiła aby zbić (nawet rodzinny mówił że w tym przypadku to za wysoko) a ona że zobaczymy po kolejnym badaniu u aby zbadać jak będę w miarę spokojna bo to może być od stesu.
    Przy okazji dostałam hydroksyzyne. Mam brać doraźnie przy napadach leku. Dopiero dziś kupiłam repetę i czytam a tam zalecana antykoncepcja przy stosowaniu. Hmmm?

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Właśnie mówiłam Endo że gin mówiła aby zbić (nawet rodzinny mówił że w tym przypadku to za wysoko) a ona że zobaczymy po kolejnym badaniu u aby zbadać jak będę w miarę spokojna bo to może być od stesu.
    Przy okazji dostałam hydroksyzyne. Mam brać doraźnie przy napadach leku. Dopiero dziś kupiłam repetę i czytam a tam zalecana antykoncepcja przy stosowaniu. Hmmm?
    serio? hydroksyzyna? bez jaj. chyba lekarz nie słyszał że starasz sie o dziecko??? jeśli już ja bym na twoim miejscu kupiła coś bez recepty, ziołowe na nerwy. i skoro chcesz zajść w ciąże, to myślę że gin lepiej ocenia sytuacje, ma bowiem obraz całości a nie jak endo tylko wyniki tsh.

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszała nawet jak mam zalecania wydrukowane to jest opisany wywiad "pacjentka stara się o ciążę".
    Ziołowe na mnie nie działają. Nie ten kaliber. Ja generalnie dość długo funkcjonowalam dobrze bez lękow ale ostnio zdarzyły mi się dwa razy napady lęku.
    Nie jest to na stałe tylko doraźnie.
    Gin mnie z tarczycą odesłała do Endo.
    Kurcze nie chciała dać leku na zbicie TSH a hydroksyzyne dała. Powtórze badanie tsh i jeszcze w tym miesiącu postaram się znowu do Endo. Jak mi nic nie da to znajdę innego lekarza.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Ivi Znajoma

Wysłany: 7 lutego 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Mam taka zagwozdkę. Mam dziś 21 dzień cyklu (faza lutealna) byłam zrobić badanie krwi - progesteron. Otrzymałam wynik 33,45 ng/ml (1,2-15,9ng/ml), z czego może wynikać takie podwyższenie?

lm9Ep1.png
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Słyszała nawet jak mam zalecania wydrukowane to jest opisany wywiad "pacjentka stara się o ciążę".
    Ziołowe na mnie nie działają. Nie ten kaliber. Ja generalnie dość długo funkcjonowalam dobrze bez lękow ale ostnio zdarzyły mi się dwa razy napady lęku.
    Nie jest to na stałe tylko doraźnie.
    Gin mnie z tarczycą odesłała do Endo.
    Kurcze nie chciała dać leku na zbicie TSH a hydroksyzyne dała. Powtórze badanie tsh i jeszcze w tym miesiącu postaram się znowu do Endo. Jak mi nic nie da to znajdę innego lekarza.
    ja bym sie zastanowiła czy hydroksyzyna ci potrzebna. mowisz ze miałaś dwa napady, pytanie czy sobie z nimi bez niej poradzisz. a co do lekarza - ja to uważam, że jak lekarz nie pasuje to się zmienia. nikt nie jest nieomylny. osobiście uważam, że lekarz powinien mi wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej. dlaczego mam stosować leki, co dają a dlaczego dać nie chce. jeśli mi nie wyjasni tylko powie przyjdź za miesiac, to rraczej mnie już nie zobaczy :D chce wiedzieć co się dzieje z moim organizmem, czego się spodziewać itp. czasem własie taka niepewnośc, bo lekarz nie wyjasnił zamiast dać poczucie poprawy wpędza w gorszy stres.

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie wrażenia jeśli chodzi o lekarkę to na Plus z drugiej strony może to i dobrze że kazała powtórzyć badanie a nie bezmyślnie zapisać od razu leki na zbicie. Raczej hydroksy nie wezmę chyba że będę miała jakiś ciężki napad paniki.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Ogólnie wrażenia jeśli chodzi o lekarkę to na Plus z drugiej strony może to i dobrze że kazała powtórzyć badanie a nie bezmyślnie zapisać od razu leki na zbicie. Raczej hydroksy nie wezmę chyba że będę miała jakiś ciężki napad paniki.
    melduj jak tam twoja sytuacja :)

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • AgulaM Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivi wrote:
    Cześć,
    Mam taka zagwozdkę. Mam dziś 21 dzień cyklu (faza lutealna) byłam zrobić badanie krwi - progesteron. Otrzymałam wynik 33,45 ng/ml (1,2-15,9ng/ml), z czego może wynikać takie podwyższenie?

Ile dni po owulacji ? Świadczy o tym, że miała ona miejsce :)

Ivi lubi tę wiadomość

👩‍🦰35👦40
    Starania od 9 lat.... 💔💔
    Kariotypy prawidłowe
    KIR AA, Czynnik V-homozygotyczny
    PAI-heterozygotyczny, C1,C1

1️⃣ Start IVF Invimed🍀 Poznań
    Ovaleap 300 IU.10 zapłodnionych
    ICSI- 0 zarodków ❌️ Kiepska jakość komórek😵‍💫

2️⃣06.01 Menopur 300IU
    ICSI 5 trzydniowych zarodków✊️❤️❤️

I 2023 - ET 2 zarodki 9 bl ❌️ cb?
    III '23 FET 2 zarodki 7 bl 😭 ❌️cb

3️⃣ Zmiana kliniki-Poznań Polna
    5.10 Scratching endo
    8.10 Puregon 275J, lametta, mensinorm 75 J 10dojrzałych/6zapłodnionych 🙏
    Mamy❄️❄️ 3AA, 4BB🥹🥹
    Transfer 3AA, 18.12.23--> accofil, prograf, neoparin,encorton 🙏✊️
    Cb ❌️
    Cała immunologia przebadana...
    Kwiecień 2024-histeroskopia z biopsją endometrium 🙏
    transfer?
  • Ivi Znajoma

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    9 dni po owulacji :)

lm9Ep1.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ