Starania 40+
-
WIADOMOŚĆ
-
Merkuriusz wrote:Cześć dziewczyny,
Na liczniku 38 lat, prawie 39. Staramy się od roku.
Od 3 miesięcy z pomocą lekarza. Zbadałam dwa cykle na monitoringu: pęcherzyki są, pękają, ale progesteron w fazie lutealnej poniżej normy
Lekarz twierdzi, że to przez wiek.
Nie wiem czy jest sens nadal kontynuować monitoring i badać ten progesteron, czy już coś brać. Strasznie się boję jakiejkolwiek ingerencji hormonalnej, mam bardzo złe doświadczenia. AMH 1,81 mg/ml
Partner zapisany na badanie nasienia.
Zdaje się, że duphaston czy luteinę można brać bez problemu. Ja miałam niski progesteron (blisko dolnej granicy) i brałam nawet zapobiegawczo. -
Cześć,
Śledzę wasze wątki i zmagania o trudach. Ja jestem w takiej samej sytuacji od roku z mężem staramy się o malą fasolkę lecz jak na razie nic nie wychodzi. W trakcie starań po 6 miesiącach było poronienie samoistne, bez komplikacji. Ale nie poddajemy się. Po ostatnie próbie już myślałam że wyjdzie - tydzień spóźniał się okres - już widziałam światełko w tunelu. Które zgasło. Ale nie poddaje się kupuje test owulacyjny i czekam na tą chwilę. Co wy o tym uważacie? Czy ktoś ma podobną sytuację? -
Nowa 40 wrote:Cześć,
Śledzę wasze wątki i zmagania o trudach. Ja jestem w takiej samej sytuacji od roku z mężem staramy się o malą fasolkę lecz jak na razie nic nie wychodzi. W trakcie starań po 6 miesiącach było poronienie samoistne, bez komplikacji. Ale nie poddajemy się. Po ostatnie próbie już myślałam że wyjdzie - tydzień spóźniał się okres - już widziałam światełko w tunelu. Które zgasło. Ale nie poddaje się kupuje test owulacyjny i czekam na tą chwilę. Co wy o tym uważacie? Czy ktoś ma podobną sytuację?
Czy robiłaś już diagnostykę? Jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej to możesz dołączyć do wątku lipcowego, tam na 1 stronie są badania i dziewczyny chętnie pomogą. Sama mam prawie 40 lat staramy się od ponad roku. W czerwcu miałam zabieg I chyba połowa sukcesu za nami, a raczej jest przyczyna niepowodzeń.. choć byłoby do wymiany kilka, które są ogarnięte. Jeśli chcesz coś więcej podpytać to pisz śmiało 🙂Nowa 40 lubi tę wiadomość
👩40 👨41
II.2024 💔
💊 besins 2x200 mg 💉naoparin
16.11. 10dpo beta 10,93 prog. 9,72 ⏸
18.11. 12dpo beta 53,74 prog. 22,08
21.11. beta 217,59 prog. 33,22
23.11 beta 347,32 prog. 37,41
25.11 beta 478,06
2.12 beta 4 066,96
9.12 beta 8 953,21
15.12 CRL 0,42mm ❤ 103 bpm
16.12 beta 12 149,50, prog. 16,87
18.12 beta 12 238,85, prog. 24,22 -
Dzisiaj byłam u gin. I jestem załamana ponieważ powiedziała mi że już moje 40 lat to nie czas na ciążę. Staramy się z mezem już jakiś rok z jednym poronieniem. W ostatnich badaniach wyszła mi anemia i podwyższony cukier - nigdy dotad nie miałam problemów cukrzycy. Jutro pojde na badanie tarczycy. Dziewczyny czy ja już nie mam szansy? Wspomnę że staram się o drugie dziecko.
-
Anulek84 wrote:Czy robiłaś już diagnostykę? Jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej to możesz dołączyć do wątku lipcowego, tam na 1 stronie są badania i dziewczyny chętnie pomogą. Sama mam prawie 40 lat staramy się od ponad roku. W czerwcu miałam zabieg I chyba połowa sukcesu za nami, a raczej jest przyczyna niepowodzeń.. choć byłoby do wymiany kilka, które są ogarnięte. Jeśli chcesz coś więcej podpytać to pisz śmiało 🙂
-
Nowa 40 wrote:Dzisiaj byłam u gin. I jestem załamana ponieważ powiedziała mi że już moje 40 lat to nie czas na ciążę. Staramy się z mezem już jakiś rok z jednym poronieniem. W ostatnich badaniach wyszła mi anemia i podwyższony cukier - nigdy dotad nie miałam problemów cukrzycy. Jutro pojde na badanie tarczycy. Dziewczyny czy ja już nie mam szansy? Wspomnę że staram się o drugie dziecko.
A czy byłaś u lekarza w klinice niepłodności? W klinice pewnie też nie raz można takie coś usłyszeć ale często lekarze walczą aby kobieta po 40 doczekała się dziecka.
Ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Mam jedno dziecko, które urodziłam w wieku 38 lat. Za kilka dni skończę 41 lat i nadal się staramy.
Również poroniłam w zeszłym roku w maju (ciąża naturalna).
Mieliśmy jedno podejście ivf w tym roku ale jeszcze nie doszło do transferu (mamy tylko jedną blastkę). Do procedury chcemy podjeść jeszcze maksymalnie dwa razy i wtedy już sobie odpuścimy.
Badalas może AMH? Ginekolog powiedziała Ci jak może wygląda twoja rezerwa po obrazie USG?83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu -
alauda wrote:A czy byłaś u lekarza w klinice niepłodności? W klinice pewnie też nie raz można takie coś usłyszeć ale często lekarze walczą aby kobieta po 40 doczekała się dziecka.
Ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Mam jedno dziecko, które urodziłam w wieku 38 lat. Za kilka dni skończę 41 lat i nadal się staramy.
Również poroniłam w zeszłym roku w maju (ciąża naturalna).
Mieliśmy jedno podejście ivf w tym roku ale jeszcze nie doszło do transferu (mamy tylko jedną blastkę). Do procedury chcemy podjeść jeszcze maksymalnie dwa razy i wtedy już sobie odpuścimy.
Badalas może AMH? Ginekolog powiedziała Ci jak może wygląda twoja rezerwa po obrazie USG? -
Nowa 40 wrote:Niestety mój ginekolog nic nie mówił 😞 dlatego właśnie będę zmieniała. Zapisałam się na badanie rozszerzone TSH.
Zbadaj koniecznie AMH. To badanie + obraz USG pokazuje jaką masz rezerwę jajnikową.
Im niższe AMH, tym szybciej trzeba działać.83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
Cześć dziewczyny czy jeszcze tu jesteście? Jak wasze staranie o dzidziusia. Ja właśnie wykonałam wszystkie badanie zlecone przez lekarza i w poniedziałek ide na wizytę skonsultować wszystkie wyniki. Oby tym razem się udało.
pelnawiary lubi tę wiadomość
-
Nowa 40 wrote:Cześć dziewczyny czy jeszcze tu jesteście? Jak wasze staranie o dzidziusia. Ja właśnie wykonałam wszystkie badanie zlecone przez lekarza i w poniedziałek ide na wizytę skonsultować wszystkie wyniki. Oby tym razem się udało.
Hej, ja mialam transfer w lipcu - nieudany. W sierpniu rozpoczelam drugą procedurę. Mialam cztery pęcherzyki. Trzy komórki nadawaly się do zapłodnienia i ostatecznie mamy trzy zarodki. Trzy szanse na ciążę.
Trzymam kciuki za wizytę. Daj znać po. co powiedzial lekarz.83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
alauda wrote:Hej, ja mialam transfer w lipcu - nieudany. W sierpniu rozpoczelam drugą procedurę. Mialam cztery pęcherzyki. Trzy komórki nadawaly się do zapłodnienia i ostatecznie mamy trzy zarodki. Trzy szanse na ciążę.
Trzymam kciuki za wizytę. Daj znać po. co powiedzial lekarz.
Alauda trzymam kciuki też za ciebie. Mam nadzieję że i nam w końcu się uda -
Hej dziewczyny, czytam Wasze posty i postanowilam dolaczyc, mam 42 lata,starania nasze trwaly 13 lat. Dopiero po 10 latach udalo sie po raz pieewszy,niestety ciaze stracilam i bardzo przezylam,bol fizyczny tez byl bardzo duzy. Jak mialam 38 lat udalo sie po raz drugi i niestety rowniez ciaza stracona,tym razem na wczesnym etspie,przed 40 kolejna ciaza a juz bylismy zapisani na in vitro. Niestety szybciutko beta spadla,na jakis czasodpuscilam, tu w UK lekarze zrobili badania i po moim amh 0.39 stwierdzili ze juz szans nie mam na wlasnych komorkach,jedynie KD. Odpuscilam a teraz sie dowiedzialam ze jestem w 7 tyg ciazy. Nie staralismy sie zbytnio.Tylko ze wzgledu na wiek tak bardzo sie boje czy ta komorka moja dobra byla.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
Homocysteina lekko za wysoko-9,10
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
Prolaktyna-skaczaca ok. 37
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Fragmentacja dna 14%,dfi 21%
Hsg-ok
Laparoskopia-endometrioza 1stopnia
Immunologia odpuscilam juz -
Lekarze czesto mowia ze jak amh nisko to juz bardzo male szanse sa a ja wlasnie zaszlam tak szybko ze nawet nie zdazylam sie postarac po ostatniej stracie. Nie wien czy wplyw mialy te suplementy co bralismy z mezem ale wczesniej gdy tylko ja sama bralam to nic sie nie dzialo.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
I jakos tak teraz zamiast skakac z radosci to czuje sam strach,czy dam rade to przezyc,czy dam jeszcze rade przejsc albo poronienie albo porod i zajmowanie sie niemowlaczkiem bo jednak tyle lat sami bylismy i juz zaczynalam sie godzic z tym ze bedziemy bezdzietni,poumawialam znajomych na spotkania, plan w glowie ulozylam ze bedziemy jezdzic w koncu na dalekie wakacje,ze zaczniemy zyc bez staran i bez obowiazkow a tu nagle znow sie udalo. To dopiero 7 tydz a ja placze bo nie wiem co robic i jak byc silna.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Oczywiscie ja bardzo chcialam miec dziecko,plakalam przy kazdym negatywnym tescie a zrobilam ich z tysiace pewnie przez te 13 lat. Od testow to ja juz jestem expertem:) Tylko ten wiek i diagnoza mnie przeraza,strach nie opuszcza. Skoro na moich komorkach juz nawet in vitro mialo sie nie udac.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Janette wrote:Lekarze czesto mowia ze jak amh nisko to juz bardzo male szanse sa a ja wlasnie zaszlam tak szybko ze nawet nie zdazylam sie postarac po ostatniej stracie. Nie wien czy wplyw mialy te suplementy co bralismy z mezem ale wczesniej gdy tylko ja sama bralam to nic sie nie dzialo.
-
Gama 81 oczywiscie tylko nie wiem jak to ogarnac bo jestem tu nowa na forum i dopiero sie ucze.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok