X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania 40+
Odpowiedz

Starania 40+

Oceń ten wątek:
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merkuriusz wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Na liczniku 38 lat, prawie 39. Staramy się od roku.
    Od 3 miesięcy z pomocą lekarza. Zbadałam dwa cykle na monitoringu: pęcherzyki są, pękają, ale progesteron w fazie lutealnej poniżej normy :(
    Lekarz twierdzi, że to przez wiek.

Nie wiem czy jest sens nadal kontynuować monitoring i badać ten progesteron, czy już coś brać. Strasznie się boję jakiejkolwiek ingerencji hormonalnej, mam bardzo złe doświadczenia. AMH 1,81 mg/ml
    Partner zapisany na badanie nasienia.

Zdaje się, że duphaston czy luteinę można brać bez problemu. Ja miałam niski progesteron (blisko dolnej granicy) i brałam nawet zapobiegawczo.

👰🤵 2016 married
    👶🩷 .17.08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta 2,5kg
    03.06 wizyta 2,9kg
    17.06 wizyta 3,4kg
    24.06 wizyta 3,5kg
    01.07 wizyta 3,9kg

age.png
  • Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 3 lipca 2024, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Śledzę wasze wątki i zmagania o trudach. Ja jestem w takiej samej sytuacji od roku z mężem staramy się o malą fasolkę lecz jak na razie nic nie wychodzi. W trakcie starań po 6 miesiącach było poronienie samoistne, bez komplikacji. Ale nie poddajemy się. Po ostatnie próbie już myślałam że wyjdzie - tydzień spóźniał się okres - już widziałam światełko w tunelu. Które zgasło. Ale nie poddaje się kupuje test owulacyjny i czekam na tą chwilę. Co wy o tym uważacie? Czy ktoś ma podobną sytuację?

• Anulek84 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa 40 wrote:
    Cześć,
    Śledzę wasze wątki i zmagania o trudach. Ja jestem w takiej samej sytuacji od roku z mężem staramy się o malą fasolkę lecz jak na razie nic nie wychodzi. W trakcie starań po 6 miesiącach było poronienie samoistne, bez komplikacji. Ale nie poddajemy się. Po ostatnie próbie już myślałam że wyjdzie - tydzień spóźniał się okres - już widziałam światełko w tunelu. Które zgasło. Ale nie poddaje się kupuje test owulacyjny i czekam na tą chwilę. Co wy o tym uważacie? Czy ktoś ma podobną sytuację?

Czy robiłaś już diagnostykę? Jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej to możesz dołączyć do wątku lipcowego, tam na 1 stronie są badania i dziewczyny chętnie pomogą. Sama mam prawie 40 lat staramy się od ponad roku. W czerwcu miałam zabieg I chyba połowa sukcesu za nami, a raczej jest przyczyna niepowodzeń.. choć byłoby do wymiany kilka, które są ogarnięte. Jeśli chcesz coś więcej podpytać to pisz śmiało 🙂

Nowa 40 lubi tę wiadomość

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    12.2024 💔 chłopiec 👼 9t5d
    start programu IVF (09.2024)
    zespół antyfosfolipidowy 🆗 antykoagulant toczniowy 🆗 kariotypy 🆗mucha 🆗CD138🆗
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌PAI-I c.820-817 (4_5) hetero
    ❌KIR AA
    obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4 deleted, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
    nieobecne: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5(group 1), 2DL5(group 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 variant
    AMH: 0,78 -> 1,05⬆
    I. stumulacja do IVF (04.2025): protokół krótki💉 Mensinorm 150j., Rekovelle 12j., Orgalutran, Ovitrelle, Gonapeptyl -> 6🥚, 2 dojrzałe, 0 zarodków😪
    II. stymulacja do IVF (05.2025): protokół długi, od 06.05.2025 AH -> 💉Gonapeptyl Daily-> 29.05 kontrola USG, dalsze zalecenia.. (będzie Gonal 150j. i Mensinorm 150j.)

💉i💊 zalecenia Dr S. do transferu: Accofil, Encorton, Prograf
  • Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 16 lipca 2024, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam u gin. I jestem załamana ponieważ powiedziała mi że już moje 40 lat to nie czas na ciążę. Staramy się z mezem już jakiś rok z jednym poronieniem. W ostatnich badaniach wyszła mi anemia i podwyższony cukier - nigdy dotad nie miałam problemów cukrzycy. Jutro pojde na badanie tarczycy. Dziewczyny czy ja już nie mam szansy? Wspomnę że staram się o drugie dziecko.

• Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 16 lipca 2024, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulek84
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/starania-40,19092,237.html?sd=1#
    Czasami jak w chodzę do gabinetu to czuję się jakbym była odbierana "czego pani chce". 😞

• Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 16 lipca 2024, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulek84 wrote:
    Czy robiłaś już diagnostykę? Jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej to możesz dołączyć do wątku lipcowego, tam na 1 stronie są badania i dziewczyny chętnie pomogą. Sama mam prawie 40 lat staramy się od ponad roku. W czerwcu miałam zabieg I chyba połowa sukcesu za nami, a raczej jest przyczyna niepowodzeń.. choć byłoby do wymiany kilka, które są ogarnięte. Jeśli chcesz coś więcej podpytać to pisz śmiało 🙂
    Jaki to wątek lipcowy Anulek84?

• Speranza :) Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipiec słodki jak brzoskwinka...

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • alauda Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2024, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa 40 wrote:
    Dzisiaj byłam u gin. I jestem załamana ponieważ powiedziała mi że już moje 40 lat to nie czas na ciążę. Staramy się z mezem już jakiś rok z jednym poronieniem. W ostatnich badaniach wyszła mi anemia i podwyższony cukier - nigdy dotad nie miałam problemów cukrzycy. Jutro pojde na badanie tarczycy. Dziewczyny czy ja już nie mam szansy? Wspomnę że staram się o drugie dziecko.

A czy byłaś u lekarza w klinice niepłodności? W klinice pewnie też nie raz można takie coś usłyszeć ale często lekarze walczą aby kobieta po 40 doczekała się dziecka.

Ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Mam jedno dziecko, które urodziłam w wieku 38 lat. Za kilka dni skończę 41 lat i nadal się staramy.
    Również poroniłam w zeszłym roku w maju (ciąża naturalna).
    Mieliśmy jedno podejście ivf w tym roku ale jeszcze nie doszło do transferu (mamy tylko jedną blastkę). Do procedury chcemy podjeść jeszcze maksymalnie dwa razy i wtedy już sobie odpuścimy.

Badalas może AMH? Ginekolog powiedziała Ci jak może wygląda twoja rezerwa po obrazie USG?

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)
    05.23 💔 9/10tc (naturals)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 17 lipca 2024, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    A czy byłaś u lekarza w klinice niepłodności? W klinice pewnie też nie raz można takie coś usłyszeć ale często lekarze walczą aby kobieta po 40 doczekała się dziecka.

Ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Mam jedno dziecko, które urodziłam w wieku 38 lat. Za kilka dni skończę 41 lat i nadal się staramy.
    Również poroniłam w zeszłym roku w maju (ciąża naturalna).
    Mieliśmy jedno podejście ivf w tym roku ale jeszcze nie doszło do transferu (mamy tylko jedną blastkę). Do procedury chcemy podjeść jeszcze maksymalnie dwa razy i wtedy już sobie odpuścimy.

Badalas może AMH? Ginekolog powiedziała Ci jak może wygląda twoja rezerwa po obrazie USG?
    Niestety mój ginekolog nic nie mówił 😞 dlatego właśnie będę zmieniała. Zapisałam się na badanie rozszerzone TSH.

• alauda Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2024, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa 40 wrote:
    Niestety mój ginekolog nic nie mówił 😞 dlatego właśnie będę zmieniała. Zapisałam się na badanie rozszerzone TSH.

Zbadaj koniecznie AMH. To badanie + obraz USG pokazuje jaką masz rezerwę jajnikową.
    Im niższe AMH, tym szybciej trzeba działać.

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • Flofliper Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

nie mogę nigdzie znaleźć wątku… Czy któraś w Was robiła badanie ERA w Warszawie? Jeśli tak to gdzie? Z góry dziękuję za informacje

• Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 7 września 2024, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny czy jeszcze tu jesteście? Jak wasze staranie o dzidziusia. Ja właśnie wykonałam wszystkie badanie zlecone przez lekarza i w poniedziałek ide na wizytę skonsultować wszystkie wyniki. Oby tym razem się udało.

pelnawiary lubi tę wiadomość

• alauda Autorytet

Wysłany: 9 września 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa 40 wrote:
    Cześć dziewczyny czy jeszcze tu jesteście? Jak wasze staranie o dzidziusia. Ja właśnie wykonałam wszystkie badanie zlecone przez lekarza i w poniedziałek ide na wizytę skonsultować wszystkie wyniki. Oby tym razem się udało.

Hej, ja mialam transfer w lipcu - nieudany. W sierpniu rozpoczelam drugą procedurę. Mialam cztery pęcherzyki. Trzy komórki nadawaly się do zapłodnienia i ostatecznie mamy trzy zarodki. Trzy szanse na ciążę.

Trzymam kciuki za wizytę. Daj znać po. co powiedzial lekarz.

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 16 września 2024, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Hej, ja mialam transfer w lipcu - nieudany. W sierpniu rozpoczelam drugą procedurę. Mialam cztery pęcherzyki. Trzy komórki nadawaly się do zapłodnienia i ostatecznie mamy trzy zarodki. Trzy szanse na ciążę.

Trzymam kciuki za wizytę. Daj znać po. co powiedzial lekarz.
    Cześć, ostatnio trochę zawalilam sprawę z odpisywaniem i śledzeniem forum. Więc szybciutko pisze jak zakończyła się wizyta u gin. Teoretycznie udana pozytywnie. Lekarz zrobił mi dodatkowo USG i nic tylko praktycznie wyznaczyl dzień odbycia stosunku. Więc trzymam się zaleceń. Od niedzieli zarzywam 2x1 tabletce duphaston i oby to zakończyło się pozytywnym testem b-hcg.

Alauda trzymam kciuki też za ciebie. Mam nadzieję że i nam w końcu się uda

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2024, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czytam Wasze posty i postanowilam dolaczyc, mam 42 lata,starania nasze trwaly 13 lat. Dopiero po 10 latach udalo sie po raz pieewszy,niestety ciaze stracilam i bardzo przezylam,bol fizyczny tez byl bardzo duzy. Jak mialam 38 lat udalo sie po raz drugi i niestety rowniez ciaza stracona,tym razem na wczesnym etspie,przed 40 kolejna ciaza a juz bylismy zapisani na in vitro. Niestety szybciutko beta spadla,na jakis czasodpuscilam, tu w UK lekarze zrobili badania i po moim amh 0.39 stwierdzili ze juz szans nie mam na wlasnych komorkach,jedynie KD. Odpuscilam a teraz sie dowiedzialam ze jestem w 7 tyg ciazy. Nie staralismy sie zbytnio.Tylko ze wzgledu na wiek tak bardzo sie boje czy ta komorka moja dobra byla.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2024, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze czesto mowia ze jak amh nisko to juz bardzo male szanse sa a ja wlasnie zaszlam tak szybko ze nawet nie zdazylam sie postarac po ostatniej stracie. Nie wien czy wplyw mialy te suplementy co bralismy z mezem ale wczesniej gdy tylko ja sama bralam to nic sie nie dzialo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2024, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jakos tak teraz zamiast skakac z radosci to czuje sam strach,czy dam rade to przezyc,czy dam jeszcze rade przejsc albo poronienie albo porod i zajmowanie sie niemowlaczkiem bo jednak tyle lat sami bylismy i juz zaczynalam sie godzic z tym ze bedziemy bezdzietni,poumawialam znajomych na spotkania, plan w glowie ulozylam ze bedziemy jezdzic w koncu na dalekie wakacje,ze zaczniemy zyc bez staran i bez obowiazkow a tu nagle znow sie udalo. To dopiero 7 tydz a ja placze bo nie wiem co robic i jak byc silna.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2024, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie ja bardzo chcialam miec dziecko,plakalam przy kazdym negatywnym tescie a zrobilam ich z tysiace pewnie przez te 13 lat. Od testow to ja juz jestem expertem:) Tylko ten wiek i diagnoza mnie przeraza,strach nie opuszcza. Skoro na moich komorkach juz nawet in vitro mialo sie nie udac.

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2024, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Lekarze czesto mowia ze jak amh nisko to juz bardzo male szanse sa a ja wlasnie zaszlam tak szybko ze nawet nie zdazylam sie postarac po ostatniej stracie. Nie wien czy wplyw mialy te suplementy co bralismy z mezem ale wczesniej gdy tylko ja sama bralam to nic sie nie dzialo.
    Super, gratuluję. A jakie suplementy brałaś? Można na priv?

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2024, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama 81 oczywiscie :) tylko nie wiem jak to ogarnac bo jestem tu nowa na forum i dopiero sie ucze.

‹‹ 235 236 237 238 239
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ