X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o drugiego maluszka
Odpowiedz

Starania o drugiego maluszka

Oceń ten wątek:
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap jasne że możesz torbę powoli pakować. Teraz jużweszłaśchyba w taki etap że masz w głowie myśl "poród tuż tuż".

A nie wiem czy Wam pisałam ale ostatnio na wizycie u gin pytałam jak to wygląda z porodami w sensie że jak Syna urodziłam 3 tyg wcześniej to czy jest tak że córkę też urodzę wcześniej. Ale powiedziała mi że nie ma reguły. Poprostu żeby uważać i nie doprowadzać do skurczy czyli starać się nie dotykać brzuszka itp.

A ja jestem na etapie sprzątania. Jakośostatnio nabrałam sił i chęci. Stwierdziłam że muszę pomyć wszystkie szafki. Więc wywalam wszystko z szafek i myję półki. Przy okazji przegląd ubrań i pół szafy do wywalenia 🤣 u syna już mam miejsce gotowe żeby układać ubranka dla malutkiej :) narazie kic jie wyciągam. Wszystko mam w próżniowych workach ładnie poukładane i czekam. Jakoś na początku października będę wszystko wyciągać i układać bo też będę musiała torbę do szpitala spakować. Ale do tego czasu jeszcze 2 miesiące :)

Powiedzcie mi jeśli chodzi o kokon niemowlęcy to powinnam też mieć przed porodem nie? Bo chrzestna małego nie kazała kupować bo ona chce kupić cały komplecik dla malutkiej jak się urodzi. Tylko tak myślę że wszystko fajnie ale ja muszę to wyprać przed użyciem.... i teraz zastanawiam się jak to rozegrać....

Miała któraś z Was taki kokon? Jak go wyprać jak już go będę miała?

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli chodzi o komary to w hebe wczoraj widzialam takie plasterki dla dzieci Z Brosa, ktore sie nakleja po ukaszeniu kamara lub osy chyba. Zaluje ze nie wzielam bo wczoraj wieczorem tez corke pociely. Przypuszczam, ze one sa czyms nasaczone dodatkowo co lagodzi. Mozecie sobie zobaczyc.

Pojechalismy na zakupy z mysla o nowych lampkach nocnych. Kupilismy pare dni temu nowe lozko, takie tapicerowane i potrzebowalam nowych lampek zeby stylem bardziej pasowaly 🤪. Udalo sie kupic bardzo fajne wiec jestem zadowolona. Plus tam jeszcze jakies dodatki.

Pap, no lepiej torbe spakowac szybciej bo ja sie tak ociagalam i nie zdazylam. Maz mnie pakowal jak juz bylam w szpitalu. Interesujaca zawartosc mialam nie ma co 🤪

Girl trzymam kciuki za udana wizyte ☺️

Jagoda ja mialam kokon i nie pamietam czy go pralam. Przydatna rzecz zwlaszcza dla noworodka, poki sie za bardzo nie kreci. Mysle ze nic sie nie stanie jak dostaniesz go po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2020, 10:16

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthe no ja mam chusteczki i walizkę 🤣 wczoraj doszła dostawa z Gemini więc czas pakować bo kurcze nie wiem czemu ale mam dziwne przeczucie jak Pap że trzeba mieć wcześniej. Jeszcze muszę kupić pieluchy i wygrzebac ubranka żeby spakować do szpitala. Zdecydowałam też że jakoś "scieśnię" rzeczy starszej i przygotuję 2 szuflady dla małej (wciąż bezimiennej) tak w razie "w" bo przeprowadzka daleko.

Girl no to super że dziś wizyta. Daj znać co po niej. Mnie też często ciągnie blizna i jakby dretwieje a do tego przez to spojenie to czasem mnie boli jalby mi ktoś nogi wyrywal :/ ale damy radę.

Domi to może bromek pomoże, bierz wit. D i dzialajcie z mężem :D pewnie za niedługo się uda.

A u nas znowu zmiana planów 😵 wujek hydraulik mówi że łatwiej i taniej przenieść liczniki niż kabinę prysznicową więc koncepcja łazienki chyba znowu się zmieni 🤣 do tego coraz intensywniej myślę o tej suszarce (skoro mąż namawia a kolejny remont łazienki za 15 lat - mam nadzieję - to może warto) więc kolejny projekt runął w gruzach🤣 a druga sprawa to nie chcąc zapeszec u córki coraz lepiej z sikaniem... Wróciła ciocia z urlopu (a ta za którą córka nie przepada poszła do swojej grupy) i jest poprawa, i rano nie protestuje. Jedyne czego się obawiam to żeby od września nie trafiła do tej babki... Muszę dopytać czy planują zmianę opiekunów...

4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; <3 20.01
    Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
    Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
    czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
    On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśkowa oby tylko wszystko było ok, resztę jakoś zaniesiemy :).

Jagoda powiem ci że ja myślę o takim kokonie też . I tak powinnaś mieć przed porodem bo to się głównie do 6 miesięcy sprawdza a po porodzie nie wiadomo czy będziesz miala czas o tym myśleć. Co do prania to albo spytaj tam gdzie zamówisz albo na metce ew coś na necie powinno pisać. Ale jak włożyłabys pomiędzy ubrania to w teorii nic nie powinno się stać ale metkę trzeba przeczytać bo nie jestem pewna.

Apropo prania to wie ktoś jak mam wyprać pieska przyjaciela z Fischer Price? Tego co uczy alfabetu itd. szwagierka wrzuciła do pralki i było po piesku ale to w sumie logiczne skoro ma baterie... Jakiś glosnik... Wszystko zalało i po zabawce

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl też tak myślę że przed porodem powinnam mieć ten kokon. No nic poczekam do końca września jak nic tamta nie będzie poruszać tematu to poprostu sama zamówię i powiem że juz mam.
    Co do pieska z fisher price to chyba tylko tyle zostaje żeby z wierzchu troszkę gąbką przejechać i ważać żeby nie zmoczyć za bardzo. Fajna zabawka ale jeśli chodzi o pranie to zupełnie niepraktyczna. Też mam tego pieska i synek go uwielbia

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2020, 17:11

Girl25 lubi tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthe to takie rzeczy są? Chciałam polecić spray do tapicerek ale dla dziecka to pomysł jak kulą w płot a tu proszę jest i coś takiego dla bobasow :D

Mysza gdyby mnie mąż miał pakować to chyba prędzej urodzilabym to dziecko, wzięła pod pache i sama poszła się pakować. On ani nie lubi ani nie potrafi 😂

On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calanthe wrote:
    Girl przy córce to czego nie mogłam wrzucić do prania z zabawek, obojętnie czy pralka czy ręczne, to kupiłam płyn do czyszczenia powierzchni z loveli w sprayu. Nuk też ma takie płyny. W sumie jest tego sporo. Wpisz w wyszukiwarkę i sobie pooglądaj, napewno coś wybierzesz 🙂

O widzisz. Bo ja juz mialam was pytac jak wyczyscic zabawke z pozytywka w srodku.
    Nie wiem czy to to samo ale my mamy Szczeniaczka uczniaczka. Jedyna zabawka ktorej nikomu nie dalam tylko grzecznie czekala w szafie na drugie bobo. Moja Ola go uwielbia.

Bosz, poklocilam sie z mężem. Zmęczenie robi swoje a ze mam wrazenie ze nikt nie docenia mojego wysilku to mnie nerw wzial.

Girl25 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dla oka.
    Poszlam w sobote do ogródka po warzywo do rosolu. W niedziele mąż podarował oto taki bukiet swojoj bratowej na imieniny. Z porem do bratowej 😂😂😂. Niby warzywo a takie piekne te kule.
    db27d36e0318.jpg

pola89, calanthe, AdelaX, mother84, Jagodazdw92 lubią tę wiadomość

• Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza tak to to samo :). Miski z karuzeli jak nie będzie dało się rady ich odczepić to też będę musiała tak je wyszczyscic.

dxomanli5dlutv4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2020, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ledwo dzis zyje. Skwar, duchota, nerw, bol brzucha. Ale w końcu nie moge narzekac ze mi zimno 😁.

• aLunia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl i jak wizyta?

Mother fajnie, że pogoda dopisuje oby tak do końca 😁
    Nawet wielce nie lustrowała, o dziwo mnie pożałowała, że mizernie wyglądam choć o pomocy nie wspomniała😂
    Miskowa ważne że ktoś doradzi, kto się zna przede wszystkim, wujka wykorzystajcie do końca 😛
    Jak już są apteczne apteczne rzeczy to dużo, resztę można na spokojnie.

Mysza no i najważniejsze, że dzień się udał.

Ja teraz kokon dostałam jak młody miał tydzień i spoko tyle wytrzymał. Szkoda mi było kupować a sama już wszystko miałam więc akurat na prezent. No i fajnie się sprawdza.

Jejku u nas teraz sterylnosci zero. Wiki ma katar i Szymek trochę wymaziany jest smarami 😖

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam na 19 ale weszłam po 19:15. W drodze powrotnej prawie zasnęłam. Z dzidzia wszystko ok, zdrowa. Dobrze że udało się sprawdzić kość nosowa bo dziecko miało rękę na buzi 😂. Teraz tremin porodu wg USG jest o dzień później niż wychodzi z miesiączki (obliczając wg 28 dniowego cyklu) . Także rosnie. Płeć mamy poznać za miesiąc. I jak za jakieś 3 tygodnie skończy mi się duphaston to mam już go nie brać.
    Jak powiedziałam mężowi o dziecku w liczbie męskiej , to pytał czemu mowie ze to on 😂, chyba faktycznie liczy na córkę albo tak sobie wmówił że to dziewczynka

Iza34, mother84, Miśkowa, pola89, calanthe, AdelaX, Jagodazdw92 lubią tę wiadomość

dxomanli5dlutv4a.png
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl super że z dzieciatkiem wszystko dobrze :) heh ciekawe kto tam w brzuchu się chowa :)

Girl25 lubi tę wiadomość

• Adele27 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda u mnie drugi poród praktycznie w identycznym czasie jak pierwszy. Pierwszego syna urodziłam 2tyg przed terminem 38+1 a drugiego 38+2 😅 mało tego obydwa porody zaczęły się identycznie czyli odejściem wód po 5 rano heh tak samo skorczy nie miałam na początku tylko dopiero po 9 się zaczęły i tak samo rozwarcie jak byłam na izbie było 3cm 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2020, 08:43

Girl25, Jagodazdw92 lubią tę wiadomość

Syn 10.2011 ♥️
    Starania od luty 2016
    25.07.19 - II kreski ♥️
    (wakacje+lametta :))

mhsv2n0as8v3ms2c.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciekawe ale za miesiąc powinnam wiedzieć. Już miałam USG przez brzuch to młody następnym razem może z mężem wejść, chociaż może się bać lekarza 😁 , on ogólnie obcych się boi ale może dobrze. Teraz można odetchnąć z ulgą. Szyjka długa, wygięta do tyłu tak jak ma być. Ostatnio jak szłam z rynku to jakieś babki się na mnie popatrzyły i potem coś do siebie mówiły że 17/18 tydzień jest najgorszy, nie wiecie co mogły mieć na myśli? Tzn raczej o ciążę im chodziło bo miałam dość duży brzuch a teraz mi wywaliło . No i pytałam czy to możliwe że czuję już ruchy ale powiedział że to niemożliwe tylko że mam wrażenie że to jednak to, jak wypiłam kawe to czułam i wczoraj po kolacji. Wiem że na regularne ruchy jest za wcześnie. Może lekarze kierują się książkowymi przykładami które fakt faktem mówią że ruchy można wyczuć dopiero koło 20 tyg ale jak wiadomo książki swoje a ciało swoje. Nie wiem co o tym myśleć.... Tym razem od początku przybieram po 2 kg na miesiąc, nie tak źle bo w pierwszej ciąży przybieralam po 3 kg a pod koniec po 2 kg więc może tym razem pod koniec po 1 kg . Oby. Jak nie przytyć za dużo w ciąży? Niestety ale jestem często głodna...

dxomanli5dlutv4a.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl
    Super, że wszystko w porządku! ☺️ Ciekawe kto tam mieszka? Masz przeczucia? Wg mnie też na ruchy trochę za wcześnie... Bardziej stawiała bym na jelita... Ale z drugiej strony przypadki są różne 🙂

Alunia
    Brawo dla Ciebie!

Mother
    Udanego wypoczynku ☺️

Ostatnio nie mam na nic czasu, a jak mam, to nie mam weny pisać 😅 Ale bywam i czytam 😀

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

nadzieja_86 lubi tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niby macie racje. Przeciucia nie mam chyba albo sama się sugeruję tym co mąż gada... Ciężko stwierdzić, z drugiej strony mogę też się bardziej sugerować że jak byłam w pierwszej ciąży to śniło mi się dwóch chłopaków ale z drugiej niedawno albo zaraz po zajęciu w ciążę tylko o tym jeszcze nie widziałam albo zaraz po tym jak się dowiedziałam, nie pamiętam już, śniła mi się dziewczynka. Przed pierwszą śnił mi się chłopak albo ciężko było określić płeć bo taki nierywazny sen , raz tak raz tak ale wtedy jak już widziałam o ciąży to śnił się chłopak więc może intuicja chce coś podpowiedzieć 😁. Na ubranka też patrzyłam dziewczęce ale jak mówiłam mogę się sugerować gadaniem męża, co też nie jest dobre bo jak się nastawie to będzie lekkie rozczarowanie za miesiąc albo nie

dxomanli5dlutv4a.png
‹‹ 2113 2114 2115 2116 2117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ