X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o drugiego maluszka
Odpowiedz

Starania o drugiego maluszka

Oceń ten wątek:
  • Iza37 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiril wrote:
    No i wszystko mnie dzisiaj wkur... od samego rana! Chyba @ się zbliża wielkimi krokami. I to by było na tyle

Przybijam piątkę z tym wku...

Tiril lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z dzieciami pojechałam dzisiaj do babci mojej. Zawieźliśmy wałówkę. Ucieszyła się.
    Nie orientujecie się jak to jest z receptami dla seniora na bezpłatne leki? Pacjent sam musi się upominać o to uprawnienie czy lekarz patrząc na PESEL sam już powinien taka recepte wystawić? Bo odkąd powiedziałam babci, że jej się należą bezpłatne leki, to pomimo zaznaczania w przychodni, że jest 75+ to ciągle dostaje recepty na odpłatne leki. Aż wkur.... mnie to, że ciotka pielęgniarka i nic nie umie załatwić. Oczywiście napisałam zapytanie do NFZ. A jak będzie trzeba to złożę skargę

• Ropuszka Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy mogę się dołączyć do wątku ?
    Mam na imię Marta mam 28 lat na pokładzie 7 latka 😊 nowe starania o rodzeństwo od niecałego roku w czerwcu cb w listopadzie poronienie w 6tc. W tym cyklu mi się wszystko poprzestawiało i przy 30 dniowym cyklu w 28dc miałam dopiero owulację.
    W środę miałam robioną betę i niestety ujemną wczoraj powinnam dostać @ ale dalej cisza. Czy jest sens robić dalej testy jeżeli w 11dpo test z krwi negatywny ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2023, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ropuszka! Może poczekaj kilka dni i zobaczysz co się będzie działo. Jak @ nie przyjdzie to zrobisz test. Domyślam się, że jesteś skołowana i takie czekanie nie wiadomo na co dobija.

Mnie już nie kusi żeby wcześniej zatestować. Przed chwilą przyszła 🐒 dwa dni wcześniej 🤷 myślałam że ten cykl już będzie normalny tak jak poprzedni, a tu dupa...

Piszczak wydaje mi się, że niestety ale u wielu lekarzy to pacjenci sami muszą się upominać o wszelkie uprawnienia czy skierowania. A babcia sama chodzi do lekarza czy ktoś z nią chodzi na wizyty?

• Ropuszka Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak już te oczekiwanie mnie denerwuje jeszcze jestem przeziębiona niesamowicie i boję się cokolwiek brać żeby nie zaszkodzić. Ratuje się domowymi sposobami puki co.
    Dziewczyny powiedzcie mi bo codziennie po kąpieli badam sobie szyjke I wczoraj wieczorem była nisko i twarda dzisiaj o 11 się kąpałam bo byłam niesamowicie spocone zbadałam sobie szyjke I była mega wysoko że sięgnąć nie mogłam a teraz po kąpieli nisko jest bardzo rozpulchniona ale twarda i już chyba się pogubiłam z tym wszystkim

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiril wrote:
    Hej Ropuszka! Może poczekaj kilka dni i zobaczysz co się będzie działo. Jak @ nie przyjdzie to zrobisz test. Domyślam się, że jesteś skołowana i takie czekanie nie wiadomo na co dobija.

Mnie już nie kusi żeby wcześniej zatestować. Przed chwilą przyszła 🐒 dwa dni wcześniej 🤷 myślałam że ten cykl już będzie normalny tak jak poprzedni, a tu dupa...

Piszczak wydaje mi się, że niestety ale u wielu lekarzy to pacjenci sami muszą się upominać o wszelkie uprawnienia czy skierowania. A babcia sama chodzi do lekarza czy ktoś z nią chodzi na wizyty?

Wiesz jak to jest. Jak się przyjmuje leki na stałe to wcale nie trzeba wizyty. Zostawiasz kartkę w rejestracji co chcesz i dostajesz kod recepty na telefon. Niby ciotka babci to załatwia. I ponoć zawsze na kartce jest napisane, że senior 75+.

Ropuszka ja niestety nie pomogę bo dla mnie badanie szyjki to zawsze była czarna magia.

• Iza37 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszczak ja nie pomogę z receptami. Sama mam mętlik bo zawsze myślałam że jak mam jedną recrpte-jeden kod a tam kilka leków to trzeba tą receptę zrealizować w tej samej aptece a tu się okazuje że nie, że każdy lek to oddzielna recepta, my tego nie możemy wiedzieć dopóki farmaceuta nam nie powie.
    A może babcia bierze takie leki które nie są refundowane?

Tiril szkoda, wielką szkoda że się nie udało.

Ropuszka kiedyś "znałam się na szyjce". Dzisiaj już nie pamietam, nie pomogę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2023, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie są refundowane, bo pobrałam listę ze strony ministerstwa i sprawdzilam.
    Mały po gościnnych występach zaś ma cały nos zawalony 🤦‍♀️całą noc się z nim męczyłam

• Ropuszka Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2023, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny No cóż pozostaje mi czekać ale dziś trochę na papierze troszkę brązowo wiec może małpa przyjdzie jednak

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ropuszka dla mnie badanie szyjki to też czarna magia. Nigdy jakoś systematycznie nie badałam, bo zapominałam itd. więc nie ogarnęłam co i jak.

Piszczak może pasuje żeby ktoś podszedł do lekarza na wizytę i załatwił, często osobiście można załatwić więcej niż przez telefon.

• Ropuszka Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszczak sprawdź na liście leków które są refundowane Od 75 roku życia bo z tego co kojarzę moja babcia nie wszystkie ma refundowane

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, kurde nie odzywałam sie od wczoraj, bo... Zatestowałam i dwie kreski zobaczyłam 🙈 i jakoś nie mogę w to uwierzyć, że aż bałam się tutaj napisać 🫣

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2023, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do leków 75+, to z tego co kojarze, to musi wystawić takie zaświadczenie czy recepte (nie wiem dokładnie jaki dokument), lekarz specjalista. Czyli jeśli babcia przyjmuje leki z grupy specjalizacji neurologia, to neurolog. I wtedy dopiero lekarz rodzinny z przychodni może juz wystawiać taką receptę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 21:12

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiem, ja dostaje od Endo info po Poz o przyjmowanych lekach, żeby mogli je wypisywać.
    Dopytam babci, kto jej wypisuje te recepty. Ale wiecie to jest duża przychodnia, gdzie są prawie wszystkie specjalizacje, i wszystko tam załatwia, więc nie wiem w czym jest problem. Napewno ma leki od Endo i od diabetologa, więc na chłopski rozum, jeżeli recepty wystawia jej rodzinny, to i tak zaświadczenie od specjalisty musiała mieć. Bo na piękne oczy poszła i powiedziała, że mają jej takie leki przepisać?
    Napisałam zapytanie do NFZ i zobaczymy co odpiszą.

Kropka super wieści, ale nie zapeszajmy ✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 22:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2023, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka 🤩🤞🤞🤞🤞🤞

• Iza37 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka gratuluję 👏. Super wiadomość tak z rana.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O raju, Kropka, ale piękne wiadomości na nowy początek tygodnia ❤️❤️❤️

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem trochę w szoku 🫣 myślałam w piątek że poczekam z testem do poniedziałku. Ale jakos w sobotę mnie tknęło, że muszę i wieczorem zrobiłam. Teraz jakoś w tym tygodniu musze na krew sie wybrać. Ale już sobie zaklepałam termin u lekarza. Dopiero na 22 lutego 🙈 chciałam wcześniej żeby tak wychodziło mniej wiecej 7 tydzień z hakiem. Ale na urlopie z dziećmi jest mój lekarz.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Iza37 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka a ja miałam ci wczoraj napisać że skoro ja i Tiril przejęliśmy kobiecą comiesięczną niedolę to ty nam tutaj wyskakuj z dwiema kreskami. No i jest.

Dzisiaj w szkole był Dzień babci i dziadka i Zuzia nie zaprosiła dziadków, nie chciała 🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2023, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ale jazda, a jak się czujesz? Jakoś inaczej? Ciążowo? 😁

‹‹ 2762 2763 2764 2765 2766 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ