Starania o drugiego maluszka
-
WIADOMOŚĆ
-
Ellka wrote:Dziewuszki, macie jakieś sprawdzone przepisy na jakieś sałatki? Zaczynam powoli ogarniać sprawy urodzinkowe synka i szukam inspiracji
Moje ulubione, szybko się je robi:
polędwica drobiowa (ta taka okrągła, w złotej folii)
ser feta
kukurydza
ananas z puszki
(wszystko mniej więcej w podobnej ilości)
Wszystko pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, można dodać łyżkę jogurtu naturalnego jak feta sucha. Ja przeważnie nie dodaję, bo feta się trochę rozwali i robi za sos
pierożki tortellini z mięsem (najlepsze świeże, ale mogą być też suszone czy mrożone)
papryka żółta
papryka czerwona
rolada ustrzycka (taki ser wędzony)
Pierożki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą i ostudzić. Dodać do nich pokrojone papryki i ser oraz sos czosnkowy (śmietana lub jogurt nat. i majonez pół na pół, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, szczypta cukru). Można przybrać świeżą natką pietruszkiEllka lubi tę wiadomość
Matylda
-
Dzięki Tanda:*
-
Ja uwielbiam tą sałatkę
składniki:
- opakowanie rukoli
- 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
- garść startego w grube wióry ( np. nożykiem do warzyw) parmezanu
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- oliwki
- garść pestek słonecznika
sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
- płaska łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta soli
Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokroić w paski, pomidory w grubą kostkę. Słonecznik wrzucić na chwilę na gorącą, suchą patelnię by stał się chrupiący (mieszać, bo się przypala). Czosnek przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Składniki sosu zmieszać potrząsając w zakręconym słoiku. W dużej misce wymieszać delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalać sosem, jeszcze raz lekko przemieszać i posypać wszystko ziarnami słonecznika.Ellka lubi tę wiadomość
-
Dzięki Wredotko:*
Będę miała z czego wybierać -
Kurczę, niepokoi mnie ten ból. Zamiast przechodzić co jakiś czas nawraca:( Wchodzenie po schodach to masakra:( Nie wiem co mi się podziało:(
-
Elka - mam nadzieję, że to nic poważnego!
adelcia - gratki!
zgredek - mocne kciuki
Nadrobiłam Was! Kompletnie jakoś nie mam czasu na forum. Mój też już w pewnym momencie miał dość starań i czasem go zmuszałam Oczywiście wyszło jak trochę odpuściłam. U mnie jest podobno minimalna nadżerka i jak widać to nie przeszkodziło. Ja mam za tydzień wizytę i trochę się stresuję, bo jakoś za dobrze czuję się w tej ciąży
-
Wredotka, kciuki za same dobre wieści:) Daj znać
-
Wredotka wrote:Ja uwielbiam tą sałatkę
składniki:
- opakowanie rukoli
- 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
- garść startego w grube wióry ( np. nożykiem do warzyw) parmezanu
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- oliwki
- garść pestek słonecznika
sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
- płaska łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta soli
Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokroić w paski, pomidory w grubą kostkę. Słonecznik wrzucić na chwilę na gorącą, suchą patelnię by stał się chrupiący (mieszać, bo się przypala). Czosnek przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Składniki sosu zmieszać potrząsając w zakręconym słoiku. W dużej misce wymieszać delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalać sosem, jeszcze raz lekko przemieszać i posypać wszystko ziarnami słonecznika.
Jak robię coś z suszonymi pomidorami w oleju to czasem do sosu daję tej oliwy ze słoika Nadaje fajnego smakuMatylda
-
Wredotka wrote:Elka - mam nadzieję, że to nic poważnego!
adelcia - gratki!
zgredek - mocne kciuki
Nadrobiłam Was! Kompletnie jakoś nie mam czasu na forum. Mój też już w pewnym momencie miał dość starań i czasem go zmuszałam Oczywiście wyszło jak trochę odpuściłam. U mnie jest podobno minimalna nadżerka i jak widać to nie przeszkodziło. Ja mam za tydzień wizytę i trochę się stresuję, bo jakoś za dobrze czuję się w tej ciąży
Trzymam kciuki za wizytęMatylda
-
Ja jutro idę na badanie krwi. Ciekawe czy to moje Tsh ostatnio to faktycznie błąd lab. Potem będę próbować umówić się do gin. Trzymajcie kciuki żeby znalazł się jakimś cudem wolny termin na dniach...
-
Adele brałam clo w tym cyklu i olałam monitoring.... no i teraz mam stracha czy wszystko ok..... objawów oczywiście po clo nie miałam żadnych, bo pewnie jakby coś bolało to bym do gina poleciała a tak to przez pracę i planowanie urlopu zapomniałam..... mam tylko nadzieję, że mi się jakaś torbiel nie zrobi
-
Zgredek no to miałaś nosa hehe gratulacje!!! oby ta ciąża zakończyła się szczęśliwie !
simon ja też w tym cyklu bez monitoringu i też mało co czułam jajniki a dziś 12dc od wczoraj ładny śluz płodny a my z mężem nawet się do roboty nie zabraliśmyZgredek 12 lubi tę wiadomość
-
Adele 11 dp, jutro termin @ i 12 dp.
Ide na bete jutro, żeby powtórzyć w poniedziałek.
Tez mam nadzieję, że tym razem będzie juz tylko dobrze!!
Napisałam do gina, że teścior pozytywny. Wypisze mi recepte na dupka, clexane i coś tam jeszcze gadał, że mi da. ech... to się zacznie...😇😁😇😇😁 -
No właśnie u Zgredka to ta krecha tak pięknie wyraźna Adele to nie ma na co czekać tylko brać się do roboty ja jak odpuściłam mierzenie temp i sprawdzanie czegokolwiek to jakiś taki większy spontan u nas zagościł..... jak tak pomyślę wstecz to codziennie jakieś serduszko by było
Zgredek 12 lubi tę wiadomość
-
Zgredek dobrze,że dostaniesz leki i teraz tylko spokojnie bez nerwów :*
siomon jak nie mierzę temp to łapie się na tym,że nie wiem nawet który dokładnie dzień cyklu mam muszę wtedy wejść na wykres i sprawdzić my 2 dni temu na spontanie no ale dziś zobaczyłam ładny śluz więc to już nie spontan hehZgredek 12 lubi tę wiadomość