X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o drugiego maluszka
Odpowiedz

Starania o drugiego maluszka

Oceń ten wątek:
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Mnie zazwyczaj bolal jeden. Ale główka robi swoje; ) a naczytalam sir ostatnio. Znowu się wahalam czy robić ta operacje. Ale zdarzają się poprawki blizn niestety. Wyjątkiem nie jestem bo kolo 10% cesarek później jest do poprawy. Wierzę że będzie dobrze jak poprawia :)
    Nic już nie czytaj :) zaufaj lekarzom. Lepiej już mieć to za sobą. Potem będzie już tylko lepiej ;)

Hugolina87 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • gibonek Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukam kurtki zimowej ale nic nie mogę znalesc moja stała się mega za duza
    zamawiacie może gdzieś internetowo odzież i obuwie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten mój gin dając mi to skierowanie powiedział ze chce żebym była w ciazy :) wiec mu zaufam. Juz w sumei czekam. Tydzień szybko zleci do następnego wtorku. A w środę pew nie będzie juz po :) :)

• gibonek Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Ten mój gin dając mi to skierowanie powiedział ze chce żebym była w ciazy :) wiec mu zaufam. Juz w sumei czekam. Tydzień szybko zleci do następnego wtorku. A w środę pew nie będzie juz po :) :)

a co dokładnie będą ci robic?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gibonek wrote:
    a co dokładnie będą ci robic?

Dokladnie to będą poprawiać bliznę po cc, czyli rozetna mi brzuch ;) do tego usuną zrost i czasowo umiejscowia macicę w przodozgieciu bo mam tyłozgięcie ;)
    Moja blizna po cc jest cienka i jest jak jakby ubytek w którym wg gina się zatrzymuja plemniki i nie lecą dalej w ogóle. Zobaczymy co z tego będzie :)

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Dokladnie to będą poprawiać bliznę po cc, czyli rozetna mi brzuch ;) do tego usuną zrost i czasowo umiejscowia macicę w przodozgieciu bo mam tyłozgięcie ;)
    Moja blizna po cc jest cienka i jest jak jakby ubytek w którym wg gina się zatrzymuja plemniki i nie lecą dalej w ogóle. Zobaczymy co z tego będzie :)
    Co do tyłozgięcia to też się zastanawiam czy nie ma w tym jakiegoś mitu trochę. Moja siostra ma tyłozgięcie i zaszła dwa razy za pierwszym razem :D

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Co do tyłozgięcia to też się zastanawiam czy nie ma w tym jakiegoś mitu trochę. Moja siostra ma tyłozgięcie i zaszła dwa razy za pierwszym razem :D

U mnie akurat jest tak ze w miejscu blizny macica się zgina. Wiec żeby się dobrze zroslo chce ja wyprostować ;) stąd ta blizna jest jaka jest bo jest naciagnieta ta skóra w tym miejscu. A czy utrudnia zajście yo nie wiem. Okaże się jak zrobią mi to najpierw. Tez zależy kto ma jakie tylozgiecie bo są różne kąta nachylenia

• Ewi28 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Ja mam jakas turbo @ :/ brzuch boli drugi dzień , ta cała krew jakas taka krwista. Raz tak miałam i myslama ze to cykl bezowulacyjny był. Ech..

Również Wam życzę udanego weekendu.

Adele co z Tobą kochana ? :)

Iza współczuję z tym chorowaniem córeczki :/ może banki jej pomogą. Trzymam kciuki. Mój syn dopoero drugi raz jest "zapchany" w tym sezonie przedskzolono chorobowym. Tez liczę ze nie będzie chorować jakoś mocno. Inhalacje będziemy cisnac.

Ewi w vitro na stronie cena za inseminacje 600 zł jest np. A lekarz mówił Wam o jeszcze jakimś badaniu co się wykonuje przed inseminacja ?

ja lecze się w tej klinice wiec takie tam są warunki przed inseminacją:
    http://www.ovum.lublin.pl/strona,inseminacja

Zabieg inseminacji jest prosty i nieinwazyjny, nie wymaga od pary zmiany trybu życia.

Wskazaniami do wykonania zabiegu inseminacji są, m.in.:

niepłodność idiopatyczna;
    wrogi śluz szyjkowy;
    zaburzenia owulacji (także PCO) po zastosowaniu stymulacji owulacji antyestrogenami;
    nieznacznie osłabione parametry nasienia partnera – nie mniej niż 5 mln prawidłowych i ruchliwych plemników w nasieniu;
    endometrioza I – II stopnia;
    zaburzenia ejakulacji;
    niemożliwość współżycia;
    azoospermia – inseminacja nasieniem dawcy.

Sytuacje gdy inseminacja ma znikome szanse powodzenia:

czas trwania niepłodności powyżej 7 lat
    niedrożne jajowody;
    znaczne osłabienie parametrów nasienia partnera.
    Przygotowanie do zabiegu

Pacjenci przed inseminacją powinni wykonać następujące badania.

Kobieta:

stopień czystości pochwy (ważny 2 miesiące);
    badanie w kierunku chlamydii metodą PCR (ważne pół roku);
    cytologia (ważna rok);
    HIV, HCV, toksoplazmoza, badanie przeciwciał różyczki (ważne 6 miesięcy);
    VDRL (test kiłowy, ważny 6 miesięcy).

Mężczyzna:

badanie nasienia;
    HIV, HCV, HBS Ag, Anty-Hbc (ważne 6 miesięcy);
    posiewa nasienia (ważny 2 miesiące);
    VDRL (test kiłowy ważny 6 miesięcy).
    Stymulacja owulacji:

najlepsze wyniki zabiegu inseminacji osiągane są na cyklach indukowanych; w takim przypadku stymulację jajeczkowania rozpoczyna się w 2 lub 3 dniu cyklu z zastosowaniem cytrynianu klomifenu lub gonadotropin.
    między 8 a 12 dniem cyklu przeprowadza się pierwsze monitorujące badanie USG; kolejne co 2-3 dni, dzięki czemu można korygować dawki podawanych leków;
    w dniu, kiedy w obrazie usg widoczny jest dojrzały pęcherzyk Graafa, pacjentka przyjmuje zastrzyk preparatu zawierającego hCG, który wywołuje owulację;
    u prawidłowo jajeczkujących kobiet można wykonać inseminację w cyklu naturalnym, jednak należy podkreślić, że wtedy szanse na ciążę są mniejsze niż podczas cyklu ze stymulowaną owulacją.

Przebieg inseminacji

Partner powinien zgłosić się do ośrodka 1-2 godzin przed planowanym zabiegiem aby oddać nasienie, które w laboratorium seminologicznym jest odpowiednio preparowane.

Po przygotowaniu nasienia przez laboratorium andrologiczne, po 1-2 godzinach, para proszona jest na wizytę lekarską, gdzie uzupełniana jest dokumentacja dotycząca zabiegu. Zabieg jest bezbolesny i nie wymaga stosowania znieczulenia. Po podaniu nasienia pacjentka pozostaje na fotelu przez ok. 10 min., a następnie para opuszcza klinikę i prowadzi normalny tryb życia.

Zabieg przeprowadzany z użyciem nasienia dawcy przebiega identycznie. Nasienie jest dobierane na podstawie grup krwi pary oraz, jeśli to możliwe, wyglądu partnera (fenotypu). Przychodnia Ovum posiada własny bank nasienia.

koszt tych wszytskich badań spory, pewnie wiecej wyjdzie niż sama inseminacja.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domyślam się ze za badania wyjdzie pewnie duża suma bo wszystko prywatnie. Kurde mam nadzieje ze nam się uda jednak bez inseminacji.

• Kat83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grupy krwi tez? O cholerka. W sumie niby nie powinno byc tu problemow, ale tez sie czasem zastanawiam. Ja mam A Rh- a maz 0 Rh+. Mlody ma A po mnie ale Rh+ po tacie. I pytanie, moze madrzejsze jestescie w temacie, przy drugim to jest problem?

60 cs......
    PCO
    7 cykli z Clo
    hsg 05.16 jajowody drozne
    laparo 08.17 tuning :)
  • Kasia 1805 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat83 wrote:
    Grupy krwi tez? O cholerka. W sumie niby nie powinno byc tu problemow, ale tez sie czasem zastanawiam. Ja mam A Rh- a maz 0 Rh+. Mlody ma A po mnie ale Rh+ po tacie. I pytanie, moze madrzejsze jestescie w temacie, przy drugim to jest problem?
    Raczej nie, problem pojawia się chyba jak obie osoby mają identyczne grupy. Ale mój brat i jego żona mają takie same i raczej nie było problemów, chociaż o pierwsze dziecko starali się rok i brat zaczął trochę drążyć temat, ale wtedy akurat się udało :)

1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • MalaMi* Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    U mnie w kwietniu beta przyrastala bardzo dobrze, niestety ciaza przestala sie rozwijac. Poronienie zatrzymane i zabieg.
    Teraz przyrost jest, ale nieprawidlowy.W poniedziałek 9,2 W srode 31, w piatek tylko 44.
    Martwię sie strasznie, bo to juz drugi raz. Beta urosla, ale za malo. Wartosci sa male to i na usg nic sie nie pokaze. Musze czekac, ale boje sie właśnie cp,bo nadziei nie mam praktycznie zadnej. W poniedzialek powtarzam badanie zeby sprawdzic czy beta spada, czy nadal nieznacznie rośnie. Jak bedzie rosnac tak wolno, to nie wiem kiedy osiagnie 1000 by moc cos zobaczyc na usg. Ta niepewność jest najgorsza :(

Wiem, takie oczekiwanie jest najgorsze. Dlatego teraz nawet nie robiłam bety. Niestety samo wyszło. Trzymaj się!

0YAzp1.png
    12.03.2015 synek Nathaniel :)
    12.08.2016 Aniołek 9 tydzień cp
    25.11.2017 Aniołek 6 tydzień
  • MalaMi* Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gibonek wrote:
    Szukam kurtki zimowej ale nic nie mogę znalesc moja stała się mega za duza
    zamawiacie może gdzieś internetowo odzież i obuwie?

Ja czasem zamawiam. Kilka razy zamówiłam kurtkę na goodlookin i jestem zadowolona. Mają mega wybór kurtek.

0YAzp1.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 23:08

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola to trzymam kciuki :)

Ola_45 lubi tę wiadomość

• DoveLove Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, trzymam kciuki :)

U mnie powoli rozkręca sie owu. Testy na razie negatywne, ale pojawil sie piękny rozciagliwy śluz i rozpieranie w podbrzuszu. Działamy ;)

Hugolina87, Urszulka89, Ola_45 lubią tę wiadomość

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove wrote:
    Ola, trzymam kciuki :)

U mnie powoli rozkręca sie owu. Testy na razie negatywne, ale pojawil sie piękny rozciagliwy śluz i rozpieranie w podbrzuszu. Działamy ;)
    No to do roboty a nie na forum siedzieć :D

Ola_45, DoveLove lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • MalaMi* Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Kupilam 3 testy, jeden robie jutro rano. Jak wyjdzie negatyw robie 6.12 kolejny 10.12. Bo ja oszaleje w koncu przez ta niewiedze jesli chodzi o termin @

Trzymam kciuki! :)

Ola_45 lubi tę wiadomość

0YAzp1.png
  • gibonek Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Kupilam 3 testy, jeden robie jutro rano. Jak wyjdzie negatyw robie 6.12 kolejny 10.12. Bo ja oszaleje w koncu przez ta niewiedze jesli chodzi o termin @
    Daj znać trzymam kciuki.

Ola_45 lubi tę wiadomość

• gibonek Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:

Aha to coś jak moja SIS tylko że ona po porodzie w 6 miesiącu miała jajnik usowany bo torbiel jej się mega zrobiła i teraz też na coś ma iść jak ty podobnego.

‹‹ 612 613 614 615 616 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ