Starania o dziecko 2016 - 2017 cd KAFE...
-
WIADOMOŚĆ
-
Kate co u Ciebie jak sie czujecie z tym czytaniem rozumem sama jak czasami nie mam zbytnio czasuby tu wejsc to potem siedze i czytam,a na koncu zapominam co mialam napisac hi ja dzis na 17 do lekarza stresa mam ale juz bym chciala wiedziec o co chodzi.maz idzie ze mna niech slucha na temat swoich zolnierzykow eh byly do konca pracy potem zleci
31 lat - 16cs - ostatnia @ 06.04
4 cykl z CLO
2 IUI- -
Ewelina trzymam kciuki za dzisiejsza wizytę i czekam na wieści.
Viola999 jutro rano nie puszczaj męża do pracy moze gin zaraz po wizycie będzie każą działać hehe
Tusia a ty tez jutro masz gin.
U nas tez pochmurno i wieje chwilowo nie pada ale deszczyk potrzebnyStaś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
Nasz synek - nasza mala wielka miłość -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tusia_87 wrote:Dziękuję za odpowiedź
W jakich dniach cyklu robiłaś TSH, ft4 i ft3?
Od roku robie regularnie co 2 miesiące bo próbujemy ustawić z endo dawkę, z okazji ciąży juz co 3 tyg...
Dla tarczycy nie ma znaczenia dc kiedy bądź, nie musisz tez byc naczczo, jedynie jak sie wczoraj dowiedziałam jak ktos bierze euthyrox czy letrox to najpierw krew pozniej tabletka
Tusia jak bedziesz chciała jak sobie zrobisz to napisz wyniki, popatrzymy bo w normie nie zawsze jest w normie dla starających sie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 09:25
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
ines. wrote:Przepraszam, ze sie wtrącę, nie jestem lekarzem moge sie mylic, ale co ty opowiadasz ze euthyrox to 4 atomy jodu? Euthyrox to raczej syntetyczne t4 a nie jod...
Jeśli napisałam pierdoły to przepraszam, tez nie jestem lekarzem, ale z taką informacją się kiedyś spotkałam na jakimś forum odnośnie hashimoto jak i tutaj -> http://zdrowietarczycy.pl/2015/09/16/czy-syntetyczna-lewotyroksyna-to-to-samo-co-tyroksyna/ - wpis odnośnie lewotyroksyny (czyli euthyroxu) wychodzi na to, że budowa jest taka sama jak naturalnej tyroksyny i w budowie widać dołączone 4 atomy jodu, tylko cząsteczka jest odbiciem lustrzanym właściwej tyroksyny czyli izomerem.
Jeśli tak nie jest to przepraszam za zamieszanie
I zgadzam się z Tobą, że przy hashi jodu powinno się bezwzględnie unikać jeśli chodzi o MOJE dobro. Ale jeśli chodzi o dobro dziecka to musi mieć jod do produkcji swoich hormonów tarczycy. Ja wybrałam dobro dziecka bo myślę, że taka dawka jak 150-200 ug nie pobudzi mi tarczycy w sposób znaczący. Tym bardziej, że ciągle zbijać będę TSH euthyroxem i w związku z tym postanowiłam kupić suplement z jodem a tydzień później moja endo mnie w tym utwierdziła. Nie wiem jaka dawka jest w jodit, więc na temat tego preparatu się nie wypowiadam.
Polecam ten artykuł -> http://www.endokrynologia.net/tarczyca/tarczyca-ci%C4%85%C5%BCa, to blog prowadzony przez endokrynologa cieszącego się bardzo dobrą opinią. Na samym dole jest "profilaktyka jodowa w ciąży" i on pisze podobnie:"W świetle dzisiejszej wiedzy - zapalne choroby tarczycy np choroba Hashimoto nie stanowi przeciwwskazania do profilaktyki - ze względu na dobro płodu. Kiedyś formułowano takie przeciwwskazanie, gdyż jod ma działanie nasilające procesy immunologiczne. Jednakże takie działanie 150 ug jodu dziennie jest dyskusyjne, po drugie - nasilenie niedoczynności tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto można wyrównać lekami. "
Ja już wiele nocy przepłakałam z bezsilności i z troski o moje dziecko, bo w necie były same sprzeczne informacje odnośnie jodu w ciąży przy hashimoto a do mojej endo nie mogłam się dodzwonić. Po tym artykule przekonałam się, że mniejszym złem jest brać tą dawkę 150ug niż nie brać. Jeśli komuś zaszkodzę to sobie a nie dziecku a to dawało mi ogromny komfort psychiczny. I tego się trzymamWiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 09:53
Najbliższa wizyta 15.03
-
Viola999 wrote:No trwał całe 26 dni:)
A teraz obecnie mam 9 dc
Niby jajnik mi dawał znać, ale drugi też więc cięzka sprawa mam mój pęcherzyk graffa nawet na zdjęciu:)Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
Nasz synek - nasza mala wielka miłość -
Czyli tak wychodzi:) ale jak będzie czy mi ten pęcherzyk nie zaniknie któż to wie....
Jutro o 11 prawdopodobnie będzie lekarz i zoabzce czy urózł.. póżniej w poniedziałek prawdopodobnie już będzie po pęknięciu wówczas sprawdzę co i jak... Oby się udało.. bo grubą kase mnie to kosztuje;/ -
Viola no niby za 3 dni ,ale ja mam nieregularne przez te pco
Aczkolwiek po pierwszej ciąży co miesiąc ,ale między 28-36 dniem..
Więc najwcześniej w piątek...
ALe ja zawsze licze tak... np. 1 września ostatnie serduszkowanie max +3 dni.. + 6 zagnieźdzenie np. i wtedy wiem czy testować w dniu okresu czy pare dni potem...
Kuchcinka no w tym cyklu właśnie nieregularnie mierzyłam bo nieregularnie się budziłam... z początku cyklu ok 9 ,a potem 7 , a dziś np. 6.30