SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam podwyższoną prolaktynę, jednakowoż lekko. Tak lekko podwyższona nie jest szkodliwa. Miewam skoki, co pół roku to kontroluję (badania krwi i wizyta u endokrynologa, który zajmuje się jednocześnie ginekologią).

Kiedy moja prolaktyna była na bardzo wysokim poziomie brałam Bromergon (po którym wymiotowałam), a następnie brałam Norprolac (po którym też się źle czułam, ale nie wymiotowałam). Ten cały Norprolac był dość drogi, bo był podobno "bardziej czystym lekiem", cokolwiek to znaczy.

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szuflada wrote:
    wiem wiem ale akurat nie chodzi mi o mnie a o znajomą :(

To jak nie jest w ciąży to trzeba iść do lekarza bo jak to jest wyżej to Progesteron może być niski.. One lubią iść w parze.. I lekarz przepisze bromergon albo norprolac czy cus w tym stylu albo dostinex.. Ja na bromergon działałam bardzo źle.. Teraz bierze go moja słynna kuzynka na tym wątku.. Jej nic nie jest..

31 lat, 8 cykl starań zakończony sukcesem, endometrioza, Antoś 5, 5 lat.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasami podwyższona prolaktyna oznacza coś, a czasami nic.

U mnie obecnie oznacza nic.

Kilka lat do tyłu, jak chorowałam to oznaczała między innymi problemy z przysadką mózgową i guzami w piersiach, które właśnie ją produkowały. Była wtedy na takim poziomie, że przy ucisku piersi kapało mleczne coś (bo mlekiem bym tego nie nazwała).

Warto to skonsultować z dobrym lekarzem, który nie wpadnie od razu w panikę.

• szuflada Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czikosz ona ma identyczne objawy jak Ty. jak sobie z tym poradziłaś?

Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie radziłam sobie z wymiotami, więc endokrynolog będący jednocześnie ginekologiem polecił mi rozpołowić Norprolac i wsadzić go do pochwy (po prostu kazał rozpocząć od malutkich dawek z pominięciem drogi doustnej).

Tak też zrobiłam, mdłości w sumie żadnych. Prolaktyna spadła, guzy usunięte, koniec problemów.

Bawiłam się w to około roku. Teraz mam święty spokój, tylko muszę kontrolować prolaktynę. Badanie krwi co pół roku i z głowy.

Aha! Nie wolno wsadzać leków doustnych do pochwy, bez wcześniejszego zażycia ich doustnie, chodzi mi o to, aby ewentualna reakcja alergiczna nie była zaskoczeniem. A w ogóle to takie działania trzeba z lekarzem omówić, bo nie każdy lek doustny nadaje się do wsadzenia go w pipę.

Kim87 lubi tę wiadomość

• szuflada Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje dziewczynki za odpowiedzi. bardzo mi pomogłyście :)

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Jak tam szuflada się czujesz? Objawy jakieś masz?
    Mnie od kilku dni mdli i boli żołądek, tylko nie wiem teraz do końca, czy z wrzodów żołądka, które mam od 13 lat, czy z ciąży... A może jedno i drugie...
    Niestety nie mogę brać lekarstw od gastrologa, dlatego zaopatrzyłam się w miód imbirowy w ziołoleku. Właśnie czekam aż litr herbaty przestygnie by móc dać 1 łyżkę miodziku. Mam nadzieję, że chociaż to w jakimś stopniu złagodzi moje mdłości.

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • szuflada Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1986 wrote:
    Dzień dobry :)

Jak tam szuflada się czujesz? Objawy jakieś masz?
    Mnie od kilku dni mdli i boli żołądek, tylko nie wiem teraz do końca, czy z wrzodów żołądka, które mam od 13 lat, czy z ciąży... A może jedno i drugie...
    Niestety nie mogę brać lekarstw od gastrologa, dlatego zaopatrzyłam się w miód imbirowy w ziołoleku. Właśnie czekam aż litr herbaty przestygnie by móc dać 1 łyżkę miodziku. Mam nadzieję, że chociaż to w jakimś stopniu złagodzi moje mdłości.
    a mi własnie ustapiło...ani mnie na kibelek nie goni ani mdłości. tylko jakoś tak dziwnie kuje mnie z lewej strony pod żebrami co i rusz

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieńdobry;) Piątek piąteczek piątunio!!!!!!!!!!!!

Ukrywam się przed psem, jedząc m&msy :):)

Kim87, szuflada, WaldhauzerM lubią tę wiadomość

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szuflada wrote:
    a mi własnie ustapiło...ani mnie na kibelek nie goni ani mdłości. tylko jakoś tak dziwnie kuje mnie z lewej strony pod żebrami co i rusz

A to mnie też ciągle kuło... Dzisiaj rano mnie kuł lewy jajnik, wczoraj prawy. A ostatnio przez kilka dni miałam ciszę w jajnikach, za to skurcze macicy mnie chwytały.
    No, a teraz te mdłości... OMG, na siłę jem co 2-3 h.

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1986 wrote:
    A to mnie też ciągle kuło... Dzisiaj rano mnie kuł lewy jajnik, wczoraj prawy. A ostatnio przez kilka dni miałam ciszę w jajnikach, za to skurcze macicy mnie chwytały.
    No, a teraz te mdłości... OMG, na siłę jem co 2-3 h.

Anulka dasz radę. Groszek się rozpycha i pokreśla swoją obecność na swoje dziwaczne sposoby:)

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elunia wrote:
    Anulka dasz radę. Groszek się rozpycha i pokreśla swoją obecność na swoje dziwaczne sposoby:)

Staram się dać radę :) Tylko te mdłości... gdybym ja to wiedziała, czy z ciąży są, a może z tych moich wrzodów żołądka? Ehh :/ Z fusów chyba zacznę wróżyć :P

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elunia.. Skąd ja znam jedzenie czegoś żeby Pieseł się nie kapnął..

Elunia lubi tę wiadomość

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem z siebie dumna..
    Zrobiłam na śniadanie sałatkę.. Ugotowałam jajka obrałam podziabałam i wkroiłam pomidora malinowego.. Majonez.. Sól.. Wow..

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziwna sprawa u mnie z rana..
    Otóż zmierzyli temp i 36.76
    Zmierzylam z ciekawości jeszcze kilka razy i 36.70, 36.67 i ostatnia 36.60.. Spadała... W pokoju dość chłodno było a ja przy mierzeniu odkryłam się trochę.. Myślicie że to od tego? Wpisalam tą pierwszą temp, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Co myślicie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WaldhauzerM wrote:
    A ja jestem z siebie dumna..
    Zrobiłam na śniadanie sałatkę.. Ugotowałam jajka obrałam podziabałam i wkroiłam pomidora malinowego.. Majonez.. Sól.. Wow..

Pycha! Ja uwielbiam jajka, majonez i pomidory :)

Elunia, WaldhauzerM lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1986 wrote:
    Staram się dać radę :) Tylko te mdłości... gdybym ja to wiedziała, czy z ciąży są, a może z tych moich wrzodów żołądka? Ehh :/ Z fusów chyba zacznę wróżyć :P

A no to łatwo sprawdzić moja droga. Powąchaj kawę prawdziwą, taką zmieloną a następnie coś co Ci nie pasi mocno i na obecne mdłości działa. Jak Cię odrzuci to znaczy że od ciąży. Kawa swietnie działa na oczyszczenie noska z zapachów. Ale nie wiem czy ty masz mdłości zapachowe. Kiedyś koleżka mi taki patent sprzedała.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela, a jak Ty się czujesz?

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elunia wrote:
    A no to łatwo sprawdzić moja droga. Powąchaj kawę prawdziwą, taką zmieloną a następnie coś co Ci nie pasi mocno i na obecne mdłości działa. Jak Cię odrzuci to znaczy że od ciąży. Kawa swietnie działa na oczyszczenie noska z zapachów. Ale nie wiem czy ty masz mdłości zapachowe. Kiedyś koleżka mi taki patent sprzedała.

U mnie z tymi mdłościami zapachowymi jest różnie. Raz mnie mdli od zapachu, który mi nie siedzi, a raz nie. Z tym, że przez ostatnie X miesięcy nie mdliło mnie z wrzodów, czasami tylko na chwilę jak zjadłam coś nie teges, a te mdłości trzymaja mnie już chyba 4-5 dzień. Z kolei 2 lata temu wiosną też tak zdychałam, i bądź tu człowieku mądry :/

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tissaia wrote:
    Ela, a jak Ty się czujesz?

No właśnie całkiem normalnie.. Brzusio już prawie nie boli, nie mam absolutnie żadnych objawów groszkowych.
    Teściora jednak jutro powtórzę bo lecimy do Paryża no i muszę wiedzieć czy lampeczkę szampana będę mogła sobie wypić. Może mój mi się wreszcie pożądnie oświadczy a nie na kanapie przed telewizorem...
    Ale nadal to będzie dopiero 9dpo więc pewnie nic nie wyjdzie.
    Ogólnie to zupełnie nie czuje że to ten cykl.

‹‹ 1633 1634 1635 1636 1637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ