X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • marciaa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet146 wrote:
    No u mnie podobnie jestem z mężem już ponad 12 lat i jesteśmy nie tylko małżeństwem, ale i przyjaciółmi, chociaż czasami są tematy o których wolałabym porozmawiać z kobietą ( czasami kobieta kobietę bardziej zrozumie).. A co do psiapsiolek też się nacielam... Ale męża nie ma przez cały dzień, rodzina daleko w Polsce... Może dlatego przyciągnęło mnie tu do Was..

Dla mnie mąż też jest moim przyjacielem.
    Mam koleżanki , moja kuzynka była moja przyjaciółka ale no cóż... teraz jakoś się zmieniła.
    Mój też się na kolegach przejechał...
    Milaam też jeszcze jedna przyjaciółkę ale zazdrość to zniszczyła, jej wybór.

• MMadziula Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet146 wrote:
    No u mnie podobnie jestem z mężem już ponad 12 lat i jesteśmy nie tylko małżeństwem, ale i przyjaciółmi, chociaż czasami są tematy o których wolałabym porozmawiać z kobietą ( czasami kobieta kobietę bardziej zrozumie).. A co do psiapsiolek też się nacielam... Ale męża nie ma przez cały dzień, rodzina daleko w Polsce... Może dlatego przyciągnęło mnie tu do Was..
    Z tego samego powodu ja też jestem tu, czuje się tu bezpiecznie i mogę zapytać o najbardziej dziwne sprawy a nikt mnie nie ocenia. To jest ogrooomny plus forum, tak jak Parsleyek pisała na swoim blogu, jesteśmy tu anonimowe, i częściowo dzięki temu lżej jest mówić o swoich problemach.

Kim87 lubi tę wiadomość

3BDap2.png
    04.01 - serduszko <3
    Synek Bartuś <3
    oar8dqk3g1y2zosd.png
    19 tc - 260 g
    20 tc - 346 g
    27 tc - 1045 g
    31 tc - 1758 g
    34 tc - 2508 g
    37 tc - 2850 g
    39 tc - 3650 g
  • Pączek Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ahoj :)

Czy wam tez "zjadło" zakładki ?

Zołza:), Kim87 lubią tę wiadomość

• Violet146 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tego mi czasami brak - wsparcia...

Dzięki dziewczynki :)

MMadziula, Parsleyek lubią tę wiadomość

557ce75d7107a881ae504f8a4118ec67.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam taką super przyjaciółkę, od czasów szkoły podstawowej, znamy się ponad 20 lat :D tylko jest jeden minus, mieszka w Hiszpanii.

Mój Małż to też mój przyjaciel. Wiadomo jednak, że babka babkę inaczej rozumie :)

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    Misia, ja na początku też myślałam, że przesadzam...miesiączki regularne, owu potwierdzona, ale stwierdziłam, że mogę wyłożyć te 150 zł i zobaczyć, czy mam w ogóle dobry stan jajników, czy coś się nie dzieje. I gdyby coś z żołnierzykami było nie tak, czy mamy szanse na inne metody. No i mamy :) od czasu badań jakoś wyluzowałam, zdaje się na to, co przyniesie życie :)

TO dobrze, że się wyluzowałam też chciałabym już się tak tym nie zadręczać.
    Oby to AMH było dobre :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pączek wrote:
    Ahoj :)

Czy wam tez "zjadło" zakładki ?
    No właśnie się zastanawiałam o co kaman ... :P

Kim87 lubi tę wiadomość

• Pączek Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołza:) wrote:
    No właśnie się zastanawiałam o co kaman ... :P
    Ooooo Zołza - kope lat !

Zołza:) lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haj Wam :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pączek wrote:
    Ooooo Zołza - kope lat !

No kope kope :P choć u mnie stara bida w jajcach piszczy :P

• bbee Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale żeśmy się dobrały, ja mam to samo z przyjaciółkami, jedyne mi najbliższe dwie powyjeżdżały na drugi koniec Polski, ale takiej bliskiej, bliskiej to dawno nie miałam. Z moim mężem też się przyjaźnimy jak długo jesteśmy razem czyli 12 lat, rozmawiamy praktycznie o wszystkim, mam jeszcze siostrę starszą ode mnie 9 lat i ona jest mi z kobiet najbliższa. Też się czuję w tym wszystkim samotna. Ludzie w dzisiejszym świecie chyba własnie są tacy samotni, bo tak dużo musza pracować, każdy na inną zmianę itd, ciężko z kimś bliskie kontakty utrzymywać :/

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • Pączek Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kope kope :P choć u mnie stara bida w jajcach piszczy :P
    hehhee
    U mnie też po staremu i bez zmian :D

Zołza:) lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pączek wrote:
    hehhee
    U mnie też po staremu i bez zmian :D
    Ja tu chyba weteranką zostanę :P
    Za 20 lat napiszę... o 2 kreskach na teście :P

• LILITH.P Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na co zwrócić uwagę przy problemach z męską płodnością?
    Czy nie ma infekcji układu moczowo-płciowego? (60-80% mężczyzn zgłaszających się do in vitro ma aktualnie lub przebyło niedawno taką infekcję). W takiej sytuacji należy zrobić posiew i antybiogram, wyleczyć ewentualną infekcję, a potem przyjmować antyoksydanty, które zniwelują skutki przebytej infekcji (patrz badania zespołu poznańskiego androloga, prof. Macieja Kurpisza).
    Czy w życiu mężczyzny nie ma za dużo stresu? Zmniejsza się wtedy ilość produkowanego testosteronu i pogarsza jakość nasienia.
    Unikać zanieczyszczeń środowiska: metali ciężkich, środków ochrony roślin, żeńskich hormonów (pochodzących z zewnątrz). Dobrze działa środowisko ekologicznie czyste.
    Unikać przegrzewania jąder, bo do spermatogenezy potrzebna jest temperatura 34°C. Temperaturę jąder podnoszą ciasne spodnie, laptop na kolanach, praca przy piecu, gorące kąpiele, sauna.
    Stosować zrównoważoną dietę z dużą ilością warzyw i owoców, razowym pieczywem, z niezbyt dużą ilością mięsa, bez nadmiaru słodyczy i białej mąki, czyli bogatą w naturalne witaminy i minerały (cynk, selen, wapń, magnez). Pokrycie zapotrzebowania na cynk, wapń i magnez określa się na podstawie badania ich wydalania w dobowej zbiórce moczu. Warto wiedzieć, że mężczyźni potrzebują większych niż kobiety ilości cynku oraz selenu. Tego ostatniego jest zwykle za mało w diecie. Z aminokwasów konieczny jest odpowiedni poziom L-karnityny (wpływa na ruchliwość plemników; w Instytucie Matki i Dziecka badają jej poziom w surowicy) oraz L-argininy (wpływa na ilość plemników). Z innych składników ważne są witaminy C, E i B12; nienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem może być olej lniany budwigowy; koenzym Q10 i oczywiście kwas foliowy. Można przejrzeć skład suplementów dla przyszłych ojców i poszukać tego w pokarmach. Naturalnym, żywieniowym produktem poprawiającym płodność (u kobiet i mężczyzn) jest sproszkowany korzeń andyjskiego warzywa - Maca(stosować 3- 5g dziennie).
    Należy uzupełnić potrzebne składniki za pomocą suplementów, jeśli nie da się tego wyrównać dietą. Przy zbyt małej ruchliwości plemników warto przyjmować 2-4 gramy L-karnityny dziennie, a gdy plemników jest za mało należy zażywać 3 gramy L-argininy raz dziennie miedzy posiłkami i równocześnie wypijać w ciągu dnia około 3 litry płynów. L-arginina zwiększa ilość plemników, objętość nasienia i poprawia potencję (Jeśli L-argininę stosuje się w celu poprawy potencji, to można ją zażywać nie stale, tylko w fazie cyklu, kiedy przewidywane jest współżycie). Równocześnie trzeba pamiętać o cynku i selenie (powinny być w formie chelatów). Witamina C poprawia ruchliwość plemników, a witamina E (naturalna, do kupienia w aptece) zwiększa ilość plemników i współpracuje z selenem. Oczywiście konieczny jest też kwas foliowy (0,8mg).
    Dbać o odpowiednią ilość wypoczynku, zdrowy sen, ruch, przebywanie na świeżym powietrzu i słońcu.
    Osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała są bardzo istotne dla męskiej płodności. BMI poniżej 20 kg/m2 może prowadzić do niepłodności, a BMI powyżej 25 kg/m2 może skutkować wyraźnym zmniejszeniem ilości plemników. Najlepszą drogą do osiągnięcia prawidłowej wagi i poprawy płodności jest zdrowa dieta połączona z aktywnością fizyczną.
    Zrezygnować z używek (wyeliminować alkohol, papierosy, ograniczyć kawę)
    Leczyć choroby przewlekłe (np. układu krążenia, tarczycy, wątroby , nerek…),
    Sprawdzić wpływ leków.
    Uwaga: Aby całkowicie zniwelować skutki oddziaływania jakiegoś niekorzystnego czynnika na męską płodność musi minąć 3 miesiące od jego ustąpienia. Dopiero wtedy nie będzie w nasieniu żadnego plemnika z czasu oddziaływania tego czynnika.

0b52cec6da.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś

Zołza, bejbe, co Ty... który to Twój cykl bez zabezpieczeń?

0b52cec6da.png
  • Pączek Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hahahha bede miała tak samo :D
    A jak juz bede się chwalić to nikogo tu juz nie będzie :P
    wiatr będzie hulał po forum :D

• misiaq Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam jutro wizytę u gin. Przez ostatnie 3 cykle miałam bardzo duże bóle menstruacyjne, nie pamiętam kiedy mnie tak bolało (chyba jak miałam hiperPRL). Od tych 3 cykli staramy się o dzidzię, nie wiem czy to może być z tym związane. No więc umówiłam się na wizytę do gin, problem jest taki że wyliczyłam że to będzie już po @. Oczywiście jak na złość w tym miesiącu @ przyszła kilka dni później (robiąc mi nadzieję na fasolkę), ale jest mało obfita. Jutro będzie 5dc. Jak myślicie czy to nie za wcześnie na wizytę u gin? Czy zrobi mi jakieś badania czy odeśle i powie żeby przyjść za kilka dni? Oczywiście za kilka dni to raczej nie będzie wolnego terminu, więc pewnie kolejna wizyta byłaby za około 2-3 tyg.
    Czyli albo jutro (5dc) albo za 2-3 tyg. Poradźcie proszę :)

29 lat, niedoczynność tarczycy, 4 cs - szczęśliwy!
    0d1yrjjg381hadma.png
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMadziula wrote:
    To co dziewczyny jutro testować czy jak będę brała ostatni raz dupka ?

Pewnie jak zatestujesz jutro i wyjdzie negatyw (tfu tfu) to będzie Cię kusiło jeszcze raz sprawdzić w dzień ostatniego dupka. Przynajmniej ja bym tak miała ;)
    Więc żeby zaoszczędzić nerwów i kasy na testy radzę, za te kilka dni :)
    Ale oczywiście sama zdecydujesz najlepiej :*

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się pośpieszyłam z tym, że jutro okres. Przyszedł dziś :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pączek wrote:
    Hahahha bede miała tak samo :D
    A jak juz bede się chwalić to nikogo tu juz nie będzie :P
    wiatr będzie hulał po forum :D

Ja myśle że jak ja zajdę to już nawet internetu nie będzie :P

‹‹ 2936 2937 2938 2939 2940 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ