WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Dziewczyny, a jaka powinna być temperatura w przypadku zaciążenia na parę dni przed spodziewaną miesiączką?

Spadek temperatury to kwestia indywidualna. Niektórym temperatura spada dzień przed miesiączka, w dniu @ lub dzień po.

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza <3
    Nie lubię twojej @ :(

Dzezabella ja też biorę euthyrox 25. Pierwsze dwa tygodnie spadalo mi tsh ładnie. Po następnych trzech jestem znowu w punkcie wyjścia. A powiedz mi czy dc ma znaczenie dla badania tsh?

Ewi <3 ty nasza testerko :)

Pesteczka jeśli jest się w ciąży to temperatura utrzymuje się na poziomie fazy lutealnej ( wyższych temperatur) kilka tygodni. Może też być wyższa niż normalnie w fazie lutealnej, około 37 st. ale to zależy od organizmu kobiety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 22:30

31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

Pesteczka <3 ty nasza testerko :)

Jeśli jest się w ciąży to temperatura utrzymuje się na poziomie fazy lutealnej ( wyższych temperatur) kilka tygodni. Może też być wyższa niż normalnie w fazie lutealnej, około 37 st. ale to zależy od organizmu kobiety.[/QUOTE]

Że ja testerka? Ale o co kaman?
    Pytam, bo ja nigdy nic nie mierzyłam pod tym kątem, teraz mierzę sobie zwykłym termometrem elektronicznym, a i to jak mi się przypomni, o różnych porach dnia, tak więc to akurat w moim przypadku żadna wskazówka ;) Mówiłam, że ja zielona w tym temacie :D

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • MalutkieLove Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos czuje dziewczyny ze to chyba nie kest moj miesiac:(. brzuch juz nie boli. Cycki tylko bola. Zrobie bete w piatek ale na nic aie nie nastawiam bardziej na @w pon

MiniMini
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    Spadek temperatury to kwestia indywidualna. Niektórym temperatura spada dzień przed miesiączka, w dniu @ lub dzień po.

Mi spada w dniu @

Lili wytłumacz mi dlaczego pierwsze dwa tygodnie Euthyrox 25 ładnie działał i tsh mi spadło z 3,93 na 3,20 a po następnych trzech tygodniach wzrosło do 3,73?
    Za słaba jest dawka?
    Wizyta u endokrynologa dopiero w lutym.
    Mogę sobie sama zwiększyć dawkę? Np co drugi dzień brać większą - 50?
    Chyba nie :(
    Czy na wynik poziomu tsh ma znaczenie że ostatnio badalam w 4 dc a teraz w 28?

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko wiem jak się serduszkuje <3 a reszta rzeczy to czarna magia dla mnie. Póki co się nie zagłębiam w te tematy.

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Pesteczka <3 ty nasza testerko :)

Jeśli jest się w ciąży to temperatura utrzymuje się na poziomie fazy lutealnej ( wyższych temperatur) kilka tygodni. Może też być wyższa niż normalnie w fazie lutealnej, około 37 st. ale to zależy od organizmu kobiety.

Że ja testerka? Ale o co kaman?
    Pytam, bo ja nigdy nic nie mierzyłam pod tym kątem, teraz mierzę sobie zwykłym termometrem elektronicznym, a i to jak mi się przypomni, o różnych porach dnia, tak więc to akurat w moim przypadku żadna wskazówka ;) Mówiłam, że ja zielona w tym temacie :D[/QUOTE]

To o testerce miało być do Ewi. Myślałam o tobie i źle napisałam. Przepraszam :)

Temperaturę mierz zawsze o tej samej porze rano zanim wstaniesz z wyrka :) szybko wpadnie ci w nawyk zobaczysz. Ja jak wstaje później niż zwykle to na mierzenie tempki mam ustawiony budzik. I mierze od 1 dc. W ryjku :) pod językiem, koło zębów 8 z zamknięta mordka :)

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Ja tylko wiem jak się serduszkuje <3 a reszta rzeczy to czarna magia dla mnie. Póki co się nie zagłębiam w te tematy.

To już połowa sukcesu kochanie :)

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalutkieLove wrote:
    Cos czuje dziewczyny ze to chyba nie kest moj miesiac:(. brzuch juz nie boli. Cycki tylko bola. Zrobie bete w piatek ale na nic aie nie nastawiam bardziej na @w pon[/QUOTE

Jeszcze @ nie ma. Nie ma co biadolic :) ja trzymam za ciebie kciuki <3

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emidomi wiec zrobiłam falstart :-/ ja żadnych objawów nie mam.Tylko okresowe

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Emidomi wiec zrobiłam falstart :-/ ja żadnych objawów nie mam.Tylko okresowe

Objawy okresowe są takie same jak ciążowe także nigdy nie mów nigdy :) oj tam jeden tescior w tą czy tamtą. Wielkie rzeczy :):):)

mysia09 lubi tę wiadomość

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi ten twój awatar to mnie straszy naprawdę :) jak się powiększy to ok ale jak jest mini to strach patrzeć :)

Ewi28 lubi tę wiadomość

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emidomi wrote:

Lili wytłumacz mi dlaczego pierwsze dwa tygodnie Euthyrox 25 ładnie działał i tsh mi spadło z 3,93 na 3,20 a po następnych trzech tygodniach wzrosło do 3,73?
    Za słaba jest dawka?
    Wizyta u endokrynologa dopiero w lutym.
    Mogę sobie sama zwiększyć dawkę? Np co drugi dzień brać większą - 50?
    Chyba nie :(
    Czy na wynik poziomu tsh ma znaczenie że ostatnio badalam w 4 dc a teraz w 28?

1. Tsh badamy w dowolnym dniu cyklu.
    2. Tsh badamy bez leku - jeśli brałaś euthyrox, a brałaś, wynik nie jest miarodajny.
    3. Tsh to tsh.. Ważne jest także ft4, jak i ft3.
    4. Możliwe, że na początku organizm dobrze zareagował na dawkę leku, jednakże jest ona zbyt niska. Jednakże... patrz punkt 2 ;)
    5. NIGDY nie zmieniamy dawki leku bez konsultacji z lekarzem!

Jeśli jesteś na euthyroksie jakieś 5 tyg., odczekałabym do końca roku, zrobiła tsh i w styczniu, jeśli będzie to konieczne - w sensie tsh będzie dalej wysokie, próbowała dostać się do endo. Mój uważa, że ocenia się skuteczność leku po 4 tyg., inni, na co wskazywała AniaŁ, że całkowity czas oceny, czy mamy dobrze dobraną dawkę, czy nie, to 6-8 tyg. Warto badanie po prostu powtórzyć.

Aaaa... poziom hormonów tarczycy zawsze badamy po dobrze przespanej nocy :)

0b52cec6da.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badania i leku... ja badałam po leku i miałam 3,2... a bez 2,5...
    także jest różnica ;)

0b52cec6da.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emidomi, śmiesznie bym wyglądała z takim pistoletem w buzi i weź go jeszcze pod język wsadź i buzię zamknij :D

Ja Euthyrox brałam będąc wczesną nastolatką, nawet nie wiem czy to była nadczynność czy niedoczynność. Z rok temu robiłam badania i wszystko było w normie.

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    Co do badania i leku... ja badałam po leku i miałam 3,2... a bez 2,5...
    także jest różnica ;)

Kurcze może właśnie dlatego mi wyszło większe niż jak ostatnio badalam bez leku.

Lili bardzo Ci dziękuję. Pójdę za miesiąc na badanie i później do endokrynologa.

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Emidomi, śmiesznie bym wyglądała z takim pistoletem w buzi i weź go jeszcze pod język wsadź i buzię zamknij :D

Ja Euthyrox brałam będąc wczesną nastolatką, nawet nie wiem czy to była nadczynność czy niedoczynność. Z rok temu robiłam badania i wszystko było w normie.

Ja mam termometr owulacyjny także do buzi się mieści.
    Temperaturę trzeba mierzyć tam gdzie jest sluzuwka - buzia,pochwa, pupa.

Hmm a jak ty ten pistolet w innym miejscu zmiescisz??? Buzia to chyba największy otwór w naszym ciele :)

Dzezabella lubi tę wiadomość

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistolet się przystawia do głowy (jeju jak to brzmi) więc moje pomiary są kiepskie

Mówisz, żę buzia to największy otwór? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 21:07

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Pistolet się przystawia do głowy (jeju jak to brzmi) więc moje pomiary są kiepskie

Mówisz, żę buzia to największy otwór? ;)

A gdzie?

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • MalutkieLove Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emidomi wrote:
    MalutkieLove wrote:
    Cos czuje dziewczyny ze to chyba nie kest moj miesiac:(. brzuch juz nie boli. Cycki tylko bola. Zrobie bete w piatek ale na nic aie nie nastawiam bardziej na @w pon[/QUOTE

Jeszcze @ nie ma. Nie ma co biadolic :) ja trzymam za ciebie kciuki <3
    Dzieki bardzo Jestescie wszystkie wspaniale. To forum duzo pomaga. Nie moge swojemu powiedziec wszystkiego a wiem ze wy wszystko zrozumiecie i wezprzecie. Fajnie ze jestescie

emidomi lubi tę wiadomość

MiniMini
‹‹ 3801 3802 3803 3804 3805 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ