X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Dziewczyny, a jaka powinna być temperatura w przypadku zaciążenia na parę dni przed spodziewaną miesiączką?

Spadek temperatury to kwestia indywidualna. Niektórym temperatura spada dzień przed miesiączka, w dniu @ lub dzień po.

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza <3
    Nie lubię twojej @ :(

Dzezabella ja też biorę euthyrox 25. Pierwsze dwa tygodnie spadalo mi tsh ładnie. Po następnych trzech jestem znowu w punkcie wyjścia. A powiedz mi czy dc ma znaczenie dla badania tsh?

Ewi <3 ty nasza testerko :)

Pesteczka jeśli jest się w ciąży to temperatura utrzymuje się na poziomie fazy lutealnej ( wyższych temperatur) kilka tygodni. Może też być wyższa niż normalnie w fazie lutealnej, około 37 st. ale to zależy od organizmu kobiety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 22:30

31 lat,
    Aktualnie w trzeciej ciazy
    TSH 3,07
    Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
    Dwie córeczki <3
    14.02.2017 HSG jajowody drożne :-)
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

Pesteczka <3 ty nasza testerko :)

Jeśli jest się w ciąży to temperatura utrzymuje się na poziomie fazy lutealnej ( wyższych temperatur) kilka tygodni. Może też być wyższa niż normalnie w fazie lutealnej, około 37 st. ale to zależy od organizmu kobiety.[/QUOTE]

Że ja testerka? Ale o co kaman?
    Pytam, bo ja nigdy nic nie mierzyłam pod tym kątem, teraz mierzę sobie zwykłym termometrem elektronicznym, a i to jak mi się przypomni, o różnych porach dnia, tak więc to akurat w moim przypadku żadna wskazówka ;) Mówiłam, że ja zielona w tym temacie :D

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • MalutkieLove Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos czuje dziewczyny ze to chyba nie kest moj miesiac:(. brzuch juz nie boli. Cycki tylko bola. Zrobie bete w piatek ale na nic aie nie nastawiam bardziej na @w pon

MiniMini
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    Spadek temperatury to kwestia indywidualna. Niektórym temperatura spada dzień przed miesiączka, w dniu @ lub dzień po.

Mi spada w dniu @

Lili wytłumacz mi dlaczego pierwsze dwa tygodnie Euthyrox 25 ładnie działał i tsh mi spadło z 3,93 na 3,20 a po następnych trzech tygodniach wzrosło do 3,73?
    Za słaba jest dawka?
    Wizyta u endokrynologa dopiero w lutym.
    Mogę sobie sama zwiększyć dawkę? Np co drugi dzień brać większą - 50?
    Chyba nie :(
    Czy na wynik poziomu tsh ma znaczenie że ostatnio badalam w 4 dc a teraz w 28?

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko wiem jak się serduszkuje <3 a reszta rzeczy to czarna magia dla mnie. Póki co się nie zagłębiam w te tematy.

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Pesteczka <3 ty nasza testerko :)

Jeśli jest się w ciąży to temperatura utrzymuje się na poziomie fazy lutealnej ( wyższych temperatur) kilka tygodni. Może też być wyższa niż normalnie w fazie lutealnej, około 37 st. ale to zależy od organizmu kobiety.

Że ja testerka? Ale o co kaman?
    Pytam, bo ja nigdy nic nie mierzyłam pod tym kątem, teraz mierzę sobie zwykłym termometrem elektronicznym, a i to jak mi się przypomni, o różnych porach dnia, tak więc to akurat w moim przypadku żadna wskazówka ;) Mówiłam, że ja zielona w tym temacie :D[/QUOTE]

To o testerce miało być do Ewi. Myślałam o tobie i źle napisałam. Przepraszam :)

Temperaturę mierz zawsze o tej samej porze rano zanim wstaniesz z wyrka :) szybko wpadnie ci w nawyk zobaczysz. Ja jak wstaje później niż zwykle to na mierzenie tempki mam ustawiony budzik. I mierze od 1 dc. W ryjku :) pod językiem, koło zębów 8 z zamknięta mordka :)

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Ja tylko wiem jak się serduszkuje <3 a reszta rzeczy to czarna magia dla mnie. Póki co się nie zagłębiam w te tematy.

To już połowa sukcesu kochanie :)

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalutkieLove wrote:
    Cos czuje dziewczyny ze to chyba nie kest moj miesiac:(. brzuch juz nie boli. Cycki tylko bola. Zrobie bete w piatek ale na nic aie nie nastawiam bardziej na @w pon[/QUOTE

Jeszcze @ nie ma. Nie ma co biadolic :) ja trzymam za ciebie kciuki <3

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emidomi wiec zrobiłam falstart :-/ ja żadnych objawów nie mam.Tylko okresowe

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Emidomi wiec zrobiłam falstart :-/ ja żadnych objawów nie mam.Tylko okresowe

Objawy okresowe są takie same jak ciążowe także nigdy nie mów nigdy :) oj tam jeden tescior w tą czy tamtą. Wielkie rzeczy :):):)

mysia09 lubi tę wiadomość

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi ten twój awatar to mnie straszy naprawdę :) jak się powiększy to ok ale jak jest mini to strach patrzeć :)

Ewi28 lubi tę wiadomość

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emidomi wrote:

Lili wytłumacz mi dlaczego pierwsze dwa tygodnie Euthyrox 25 ładnie działał i tsh mi spadło z 3,93 na 3,20 a po następnych trzech tygodniach wzrosło do 3,73?
    Za słaba jest dawka?
    Wizyta u endokrynologa dopiero w lutym.
    Mogę sobie sama zwiększyć dawkę? Np co drugi dzień brać większą - 50?
    Chyba nie :(
    Czy na wynik poziomu tsh ma znaczenie że ostatnio badalam w 4 dc a teraz w 28?

1. Tsh badamy w dowolnym dniu cyklu.
    2. Tsh badamy bez leku - jeśli brałaś euthyrox, a brałaś, wynik nie jest miarodajny.
    3. Tsh to tsh.. Ważne jest także ft4, jak i ft3.
    4. Możliwe, że na początku organizm dobrze zareagował na dawkę leku, jednakże jest ona zbyt niska. Jednakże... patrz punkt 2 ;)
    5. NIGDY nie zmieniamy dawki leku bez konsultacji z lekarzem!

Jeśli jesteś na euthyroksie jakieś 5 tyg., odczekałabym do końca roku, zrobiła tsh i w styczniu, jeśli będzie to konieczne - w sensie tsh będzie dalej wysokie, próbowała dostać się do endo. Mój uważa, że ocenia się skuteczność leku po 4 tyg., inni, na co wskazywała AniaŁ, że całkowity czas oceny, czy mamy dobrze dobraną dawkę, czy nie, to 6-8 tyg. Warto badanie po prostu powtórzyć.

Aaaa... poziom hormonów tarczycy zawsze badamy po dobrze przespanej nocy :)

0b52cec6da.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badania i leku... ja badałam po leku i miałam 3,2... a bez 2,5...
    także jest różnica ;)

0b52cec6da.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emidomi, śmiesznie bym wyglądała z takim pistoletem w buzi i weź go jeszcze pod język wsadź i buzię zamknij :D

Ja Euthyrox brałam będąc wczesną nastolatką, nawet nie wiem czy to była nadczynność czy niedoczynność. Z rok temu robiłam badania i wszystko było w normie.

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    Co do badania i leku... ja badałam po leku i miałam 3,2... a bez 2,5...
    także jest różnica ;)

Kurcze może właśnie dlatego mi wyszło większe niż jak ostatnio badalam bez leku.

Lili bardzo Ci dziękuję. Pójdę za miesiąc na badanie i później do endokrynologa.

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Emidomi, śmiesznie bym wyglądała z takim pistoletem w buzi i weź go jeszcze pod język wsadź i buzię zamknij :D

Ja Euthyrox brałam będąc wczesną nastolatką, nawet nie wiem czy to była nadczynność czy niedoczynność. Z rok temu robiłam badania i wszystko było w normie.

Ja mam termometr owulacyjny także do buzi się mieści.
    Temperaturę trzeba mierzyć tam gdzie jest sluzuwka - buzia,pochwa, pupa.

Hmm a jak ty ten pistolet w innym miejscu zmiescisz??? Buzia to chyba największy otwór w naszym ciele :)

Dzezabella lubi tę wiadomość

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistolet się przystawia do głowy (jeju jak to brzmi) więc moje pomiary są kiepskie

Mówisz, żę buzia to największy otwór? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 21:07

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • emidomi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Pistolet się przystawia do głowy (jeju jak to brzmi) więc moje pomiary są kiepskie

Mówisz, żę buzia to największy otwór? ;)

A gdzie?

31 lat,
    TSH 3,07
    Dwie córeczki <3
  • MalutkieLove Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emidomi wrote:
    MalutkieLove wrote:
    Cos czuje dziewczyny ze to chyba nie kest moj miesiac:(. brzuch juz nie boli. Cycki tylko bola. Zrobie bete w piatek ale na nic aie nie nastawiam bardziej na @w pon[/QUOTE

Jeszcze @ nie ma. Nie ma co biadolic :) ja trzymam za ciebie kciuki <3
    Dzieki bardzo Jestescie wszystkie wspaniale. To forum duzo pomaga. Nie moge swojemu powiedziec wszystkiego a wiem ze wy wszystko zrozumiecie i wezprzecie. Fajnie ze jestescie

emidomi lubi tę wiadomość

MiniMini
‹‹ 3801 3802 3803 3804 3805 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ