X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się jeszcze aż tak nie cieszę bo w styczniu z pierwszej bety już mi wyszła ciąża,a potem przyszło krwawienie,mam dystans

j36regz209hdv9cb.png
  • Gizmo Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toż to krecha jak się patrzy :-O

91patka91 lubi tę wiadomość

bfaregz2l4lu04d1.png289ykie.gif
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna - gratuluje! i zaciskam mocno kciuki!!! w poniedzialek czekamy na bete

kciukasy, zeby beda pieknie rosla!!!

kreska marzenie! :)

teraz zdradz nam sekret - ile serduszkowaliscie i w jakie dni! :)))) i jakie pozycje hahaha :D

• anna123 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Test jest do góry nogami :D

Gizmo lubi tę wiadomość

j36regz209hdv9cb.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam szybko rano na śpiocha żeby dowód mieć i poszłam spać

Tissaia, rozowyflaming, 91patka91 lubią tę wiadomość

j36regz209hdv9cb.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego pisałam rano że ta właściwa kreska jest bladziutka,ale to temu że test miał ta czułość 25 a to może jeszcze za wcześnie na testowanie ale już nie mogłam wytrzymać

j36regz209hdv9cb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna, gratuluje. Mam nadzieje ze wszystko tym razem bedzie ok.

Tak dlugo sie staralas no i w koncu sie udalo :D Super!

anna123 lubi tę wiadomość

• Allmita Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    a mi jedna dobra duszyczka zdradzila, ze liscie pokrzywy dobrze dzialaja na progesteron i zeby popijac w drugiej fazie cyklu :)

musze kupic herbatke z pokrzywy :)

niby tak, ale np nie jest polecana za bardzo przy PCOS itp...takze co za duzo to niezdrowo..;) ja piłam dużo tamten cykl ale jak przeczytałam że nie wszystkim słuzy, to jednak pije od czasu do czasu...a mam taka eko bo zrywaną przez mamę..:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 16:33

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    Anna - gratuluje! i zaciskam mocno kciuki!!! w poniedzialek czekamy na bete

kciukasy, zeby beda pieknie rosla!!!

kreska marzenie! :)

teraz zdradz nam sekret - ile serduszkowaliscie i w jakie dni! :)))) i jakie pozycje hahaha :D
    Serduszkowanie mieliśmy pod nadzorem ( nie dosłownie-nie stała przy nas) lekarki,powiedziała nam tylko kiedy mamy się kochać(dzień przed i dwa dni) po zastrzyku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 16:05

j36regz209hdv9cb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    niby tak, ale np nie jest polecana za bardzo przy PCOS itp...takze co za duzo to niezdrowo..;) ja piłam dużo tamten cykl ale jak przeczytałam że nie wszystkim słuzy, to jednak pije od czasu do czasu...a mam taka eko bo zrywanążężóa mamę..:)

dziekuje za informacje.. :)

cholera, tak zle, tak zle :D
    bede pic co drugi dzien jak cos :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna123 wrote:
    Serduszkowanie mieliśmy pod nadzorem ( nie dosłownie-nie stała przy nas) lekarki,powiedziała nam tylko kiedy mamy się kochać po zastrzyku

suuuper :) to teraz mocne kciuki!
    dbaj o siebie i w poniedzialek chwalisz sie przepiekna beta a pod koniec tygodnia jej wzrostem! :)

anna123, WaldhauzerM lubią tę wiadomość

• anna123 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    suuuper :) to teraz mocne kciuki!
    dbaj o siebie i w poniedzialek chwalisz sie przepiekna beta a pod koniec tygodnia jej wzrostem! :)
    Tak zrobię , dziękuje za wsparcie

rozowyflaming, WaldhauzerM lubią tę wiadomość

j36regz209hdv9cb.png
  • 91patka91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Kreska super :D
    Trzymam kciuki za bete ;) :)

anna123 lubi tę wiadomość

d4j5vd4ky97hgvg9.png
    022644301f72ad2b949e1baea856b9b1.png
  • WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    SLUZ - CENNE INFORMACJE

Ponieważ śluz płodny jest niezbędny w procesie zapłodnienia (umożliwia przemieszczanie się plemników, odżywia je i powoduje końcowy etap ich dojrzewania tzw. kapacytację) bardzo ważne jest, by był on odpowiedniej jakości i ilości.

Niedobory śluzu występują też bardzo często jako efekt uboczny terapii hormonalnej. Zwłaszcza stosowany na wywołanie owluacji lek Clostilbegyt powoduje jego zanik, czasem na wiele miesięcy. W takich wypadkach (po i w trakcie kuracji) bardzo ważne jest wspomaganie się dodatkowymi preparatami.

Wprawdzie są kobiety, które śluzu szyjkowego nie obserwują na zewnątrz a jedynie na szyjce i jest on wystarczający do poczęcia to jednak w większości przypadków właśnie jego obecność stwierdzona na zewnątrz jest wymiernym objawem zbliżającej się owulacji.

Co zrobić by był lepszej jakości?

Na zwiększenie jego ilości polecane są kapsułki zawierające olej z wiesiołka. Najwięcej (ok. 510 mg) zawiera go preparat Oeparol. Należy go przyjmować (w zależności od reakcji organizmu) do 3 razy po 2 kapsułki na dobę od początku cyklu do owulacji. Jest to bardzo ważne gdyż wiesiołek może powodować mikroskurcze macicy a w związku z tym mógłby niekorzystnie działać w przypadku gdyby doszło do zagnieżdżenia.

Odczuwalne skurcze zatem podczas zażywania preparatu (oczywiście podczas I fazy cyklu) są wskazówką do zmniejszenia dawki lub zaprzestania zażywania przez kilka dni. Olejek z wiesiołka ma też dobroczynny wpływ w przypadku tworzenia się mastopatycznych zmian w piersiach.

Innym preparatami powodującymi zwiększenie ilości śluzu jest olej z siemienia lnianego w kapsułkach lub samo siemię lniane - rozgotowane i pite w formie galaretkowatego napoju. Ze względu na smak i uciążliwość przyrządzania raczej preferowane są kapsułki (no, chyba, że ktoś lubi siemię).

Dobrym środkiem wspomagającym jakość śluzu jest też magnez. Można go zażywać przez cały cykl. Aby był skuteczniejszy należy go przyjmować razem z vit. B6, która wzmaga jego wchłanianie w organizmie. Magnez ma poza tym dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie: polecany jest w przypadkach nocnego skurczu mięśni wywołanego jego niedoborem, na polepszenie koncentracji no i w przypadku picia kawy, która powoduje jego wypłukiwanie z organizmu. A, że kawki czasem ciężko sobie odmówić to trzeba pamiętać o magnezie.

Gdy mamy wrażenie, że śluz jest zbyt gęsty można go rozrzedzić za pomocą syropów przeciwkaszlowych - popularnego Guajazylu lub Flegaminy. Ilości raczej spore - spotkaliśmy się nawet z opinią, że należy wypić 2 butelki w ciągu 4 dni (oczywiście w okresie okołoowulacyjnym gdy zauważymy już występowanie śluzu). W mniejszych ilościach można popijać Mucosolwan.

Gdy nie obserwujemy w ogóle śluzu na zewnątrz należy go "poszukać" przy ujściu szyjki. Tak jak wspomnieliśmy bowiem na początku brak jego wypływania na zewnątrz u niektórych kobiet jest zjawiskiem naturalnym. Pamiętać jednak należy, że trzeba się zdecydować tylko na jeden sposób badania śluzu, czyli albo badamy go zawsze przy szyjce albo na zewnątrz.

Kocham Cię za ten artykuł..

31 lat, 8 cykl starań zakończony sukcesem, endometrioza, Antoś 5, 5 lat.
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna123 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/71789991d5d0.jpg

GRATULUJĘ imienniczko :) :)

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna super gratulację..:) Ty mialas ten lek na stymulowanie owulki,prawda? pamietam że jako jedna z nielicznych nie demonizowałam go, no i teraz sa efekty...:) super
    przypomnij ile sie staraliście? bo kojarze że długo,ale tez pamietam że jeszcze kalendarzyka nie prowadziłaś..

• Gizmo Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Przeciez widzę wyraźnie nad T sliczna rozowiutka krecha :D

• Gizmo Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    Anna super gratulację..:) Ty mialas ten lek na stymulowanie owulki,prawda? pamietam że jako jedna z nielicznych nie demonizowałam go, no i teraz sa efekty...:) super
    przypomnij ile sie staraliście? bo kojarze że długo,ale tez pamietam że jeszcze kalendarzyka nie prowadziłaś..
    Ja tez złego słowa na ten lek nie powiedzialam :P

zapachmalin lubi tę wiadomość

• Allmita Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Ja tez złego słowa na ten lek nie powiedzialam :P

wiem, pamiętam..;) ale większość dziewczyn odradzała...

Gizmo lubi tę wiadomość

• szuflada Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna z całego serca gratuluję, wreszcie jakiś nowy groszek będzie :)

rozowyflaming, Gizmo, WaldhauzerM lubią tę wiadomość

Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka!
‹‹ 974 975 976 977 978 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ