Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
-
WIADOMOŚĆ
-
JaMiNi wrote:O to ciekawe z tym kwasem mi lekarka kazała brać duże dawki i biorę te 800, oszaleć można od nadmiaru informacji u to takich różnych 😅
Ja w pracy nie mówiłam o ciąży po prostu informuje ze mam przedłużone zwolnienie ze względów zdrowotnych chociaż zdaje sobie sprawę ze kadry wiedza bo zwolnienie ciazowe ale ja bym bardzo chciała wrócić do pracy jak tylko to będzie możliwe. Zreszta narazie tak wczesnie i tak niepewnie ze nie chce o tym mówić.
To prawda, każdy mówi inaczej 😅 Zobaczymy co powie ginekolog. Moze dla żartu zapytam w Luxmedzie 😂😂😂
Myślę, że to bardzo rozsądne podejście. Musisz się teraz skoncentrować na sobie i na swoim zdrowiu, bo zbyt wiele masz do stracenia. Kadry mogą sobie myśleć co chcą i tak nie mają prawa przekazywać takich informacji. Jak się dzisiaj czujesz 😘 ?2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
Butterfly23 wrote:No zwariować idzie. Powinny być sztywne wytyczne. Jaka dawka czego itp. Ale w witaminach dla ciężarnych jest chyba 400 aktywnego +400 syntetycznego jak dobrze pamiętam.
Tak, dokładnie. On dokładnie wypytał mnie co przyjmuję/ Brałam PregnęStart a teraz PueriaUno - obie mają taki skład jak napisałaś. Dr Sydor mówi, że na dniach były publikowane najnowsze wytyczne w tym temacie i to naprawdę nie ma zadnego znaczenia. Skoro mam za wysoki poziom we krwi, to znaczy, że dla mnie (indywidualnie) ta dawka jest za wysoka i powinnam przyjmować 400, lub ten sam preparat ale co dwa dni.2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Echo nie wiem jak z kwasem foliowym ale np pamietam ze jeśli chodzi o b12 to jej nadmiar często świadczy o niedoborach bo właśnie w zwiazku z mutacja organizm nie przyswaja a ona sobie krąży tylko, teoretycznie powinno mieć to przełożenie na kwas foliowy ale teoria twojego lekarza by temu przeczyła 🤷♀️
Lia. lubi tę wiadomość
-
Echo, przepraszam, to źle Ci powiedziałam z tą morfologią 😔 Sugerowałam się zaleceniami mojej doktor.. Czy można w ogóle zbadać morfo o 22? 🫣😅
A z heparyną to ciekawe! Mi zalecił od pozytywnego testu. Ale to w sumie dobrze - znaczy, że nie idzie taśmowo tylko dobiera leczenie pod pacjentkę 😊 I podoba mi się ten minimalizm - w sumie tyle kobiet na świecie zachodzi w ciążę i nie bierze tej tony leków..
A mówił coś na temat podejrzenia zespołu antyfosfolipidowego?
Czułaś się dobrze zaopiekowana na tej wizycie? Zaplanowaliście następną czy teraz już tylko jakiś kontakt mailowy odnośnie dawek itd?Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
Mąż (37):
☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
JaMiNi wrote:Echo nie wiem jak z kwasem foliowym ale np pamietam ze jeśli chodzi o b12 to jej nadmiar często świadczy o niedoborach bo właśnie w zwiazku z mutacja organizm nie przyswaja a ona sobie krąży tylko, teoretycznie powinno mieć to przełożenie na kwas foliowy ale teoria twojego lekarza by temu przeczyła 🤷♀️
-
JaMiNi wrote:Echo nie wiem jak z kwasem foliowym ale np pamietam ze jeśli chodzi o b12 to jej nadmiar często świadczy o niedoborach bo właśnie w zwiazku z mutacja organizm nie przyswaja a ona sobie krąży tylko, teoretycznie powinno mieć to przełożenie na kwas foliowy ale teoria twojego lekarza by temu przeczyła 🤷♀️
Wyraźnie o to zapytałam, i jeszcze dopytywałam na różne sposoby czy forma syntetyczna blokuje aktywną, ale on stanowczo powiedział, że moja mutacja nie ma tu nic do rzeczy. On w ogóle uważa, że mthfr hetero nie należy badać, bo prawie każdy to ma i obecnie przyjmuje się, że to o niczym nie świadczy i nie jest wskazaniem do czegokolwiek.2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Butterfly no właśnie a jeszcze jak poczytać ze syntetyczny blokuje wchłanianie folianow to może się okazać ze są niedobory pomimo wyniku ponad normę.
Echo ja tez bym nie brała witamin co dwa dniButterfly23 lubi tę wiadomość
-
Butterfly23 wrote:Z kwasem foliowym tak jest. Ze właśnie syntetyczny się nie wchłania a sobie krąży po obiegu i dlatego wynik jest wystrzelony w kosmos. Nie mniej jednak Echo ja bym przyjmowała folian 400. Nie powinnaś brać tych tabsów co 2 dni, ponieważ tam są inne jeszcze witaminy, min wit D. A wit D 1000 jednostek dziennie to zdecydowanie za mało.
Ja też uważam, że to jest słaby pomysł. Wit. d i tak dodatkowo biorę, bo mam zalecenie 4tyś. Po prostu kupię wszystko osobno tylko byłoby megagdyby mi to jednak lekarz rozpisał i dał receptę np. na jod...2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Echo wrote:Wyraźnie o to zapytałam, i jeszcze dopytywałam na różne sposoby czy forma syntetyczna blokuje aktywną, ale on stanowczo powiedział, że moja mutacja nie ma tu nic do rzeczy. On w ogóle uważa, że mthfr hetero nie należy badać, bo prawie każdy to ma i obecnie przyjmuje się, że to o niczym nie świadczy i nie jest wskazaniem do czegokolwiek.
-
Echo wrote:Ja też uważam, że to jest słaby pomysł. Wit. d i tak dodatkowo biorę, bo mam zalecenie 4tyś. Po prostu kupię wszystko osobno tylko byłoby megagdyby mi to jednak lekarz rozpisał i dał receptę np. na jod...
Tak będzie chyba najbezpieczniej. -
No to teraz pytanie co się może stać jak będziesz przyjmowała dawkę 800? Pytam tak z ciekawości czy coś mówił na ten temat, to nie jest w standardzie ze kobiety badają poziom i biorą pod to dawki kwasu foliowego a jednak są preparaty co maja w składzie 800 aktywnego lub 400+400 ale to chyba zakładają ze wchłania się 800
-
Butterfly23 wrote:Lia no i to jest trochę sprzeczne. Bo Echo powiedział, że po 12 tyg bo wprowadzenie jej na wczesnym etapie może doprowadzić do krwawień i obumarcia płodu. A Tobie zalecił od razu przy pozytywnym teście 🤔
-
Lia. wrote:Echo, przepraszam, to źle Ci powiedziałam z tą morfologią 😔 Sugerowałam się zaleceniami mojej doktor.. Czy można w ogóle zbadać morfo o 22? 🫣😅
A z heparyną to ciekawe! Mi zalecił od pozytywnego testu. Ale to w sumie dobrze - znaczy, że nie idzie taśmowo tylko dobiera leczenie pod pacjentkę 😊 I podoba mi się ten minimalizm - w sumie tyle kobiet na świecie zachodzi w ciążę i nie bierze tej tony leków..
A mówił coś na temat podejrzenia zespołu antyfosfolipidowego?
Czułaś się dobrze zaopiekowana na tej wizycie? Zaplanowaliście następną czy teraz już tylko jakiś kontakt mailowy odnośnie dawek itd?
Kochana, coś Ty! To on nie był precyzyjny w zaleceniach Mogę zrobić o dowolnej godzinie w Diagnostyce otwartej całą dobę
Tobie zalecił heparynę, bo u Ciebie są do tego wskazania, m.in. masz kir AA i kilka strat za sobą Ja nie mam wskazań (jeszcze) i chodziło mu o to, że nie powinnam jej dokładać nagle w trakcie ciąży, bo można tym bardzo zaszkodzić.
Jeśli chodzo o zespół antyfosfolipidowy, to już więcej nie muszę powtarzać tego badania, bo za każdym raze wychodzi pozytywny. Niemniej jeszcze się nie kwalifikuję do tej diagnozy i wpisał mi w kartę, że jest podejrzenie i należy to monitorować/obserwować. Gdybym miała trzy straty za sobą, to ta diagnoza zostałaby dzisiaj wydana bo tak stanowią przepisy. On jednak wyraźnie powiedział, że nam nie zależy na tym żeby doszło do tych poronień i innych powikłań, więc nie zostawia mnie z niczym i stosuje leczenie, które jest właściwe w takim przypadku. Takie, które ma na celu zapobiegać poronieniom. Czyli nie mam diagnozy (formalnie), ale leczona jestem tak jakby ona była. Dlatego rozważy heparynę po 12tc. Uważam, że to jest super i dzięki niemu czuję się spokojniej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2023, 21:11
Lia., Butterfly23 lubią tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Butterfly23 wrote:No niby tak. Ale jednak coś w tym musi być. Chyba, że chodzi tylko i wyłącznie o mutację homo.
Z jego wypowiedzi wynika, że tylko homo ma znaczenie. Hetero nikogo nie interesuje. W klinice w Krakowie i w klinice w Czechach powiedziano mi to samo.Butterfly23 lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
O echo super ze wyjaśniłaś ta różnice jeśli chodzi o heparynę, bo wiecie z tego co czytam mnóstwo kobiet bierze heparynę na zaś od pozytywnego testu
Butterfly23, Echo lubią tę wiadomość
-
JaMiNi wrote:No to teraz pytanie co się może stać jak będziesz przyjmowała dawkę 800? Pytam tak z ciekawości czy coś mówił na ten temat, to nie jest w standardzie ze kobiety badają poziom i biorą pod to dawki kwasu foliowego a jednak są preparaty co maja w składzie 800 aktywnego lub 400+400 ale to chyba zakładają ze wchłania się 800
Większość kobiet zaczyna brać witaminy ciążowe jak już zajdą w ciążę, więc dawka 800 jest jak najbardziej ok w takim wypadku. Ja biorę te witaminy już rok, więc startuje z ciążą z innym poziomem. Za wysoka dawka jest niebezpieczna, dzisiaj trochę o tym czytałam w Google.2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Butterfly23 wrote:Poproś jutro lekarza z luxmedu 🙈 przyjmuj wszystko to co jest w tych witaminach. I w tych samych dawkach.
Tak będzie chyba najbezpieczniej.
Hahaha taki jest plan 😂😂😂 dam Wam znać, to się pośmiejemy razem 😂😂😂Butterfly23 lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
JaMiNi wrote:No to tez fakt w czym się sytuacji Lia różni od Echo, to jest bardzo ciekawe na jakiej podstawie są różne zalecenia bylibyśmy o niebo mądrzejsze 😀
Nasze sytuacje są bardzo różne, wiec mamy różne zaleceniaLia. lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Każda kropla morzem dla mej łódki...