Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o trzeciego/czwartego malucha
Odpowiedz

Starania o trzeciego/czwartego malucha

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba zrobic monitoring by miec pewnosc co do owulacji,ale istotnie jest taka teoria.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczą testy owulacyjne zakupione np. w aptece, ale są też kobiety które bardzo dobrze znają swój cykl, mają charakterystyczne objawy owulacyjne i wiedzą kiedy mają owulację :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie,testy wykażą pik LH ,ale nie owu.

Enii, PodwojnaMama lubią tę wiadomość

• Pysia89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwójna mama- hmm to będę mieć podwójne prenatalne:))) u gina w Pl w 11+2 dni a w Niemczech umowie się na kilka dni później.
    Zapłacę pewnie podwójne, chodź nie wiem jeszcze co w Niemczech jest płatne a co nie. Chyba toksoplazmoza tak? Ale będę spokojniejsza jak mój gin z Pl wszystko mi wytłumaczy.

Jestem taka rozdrażniona,raz szczęście że mnie tryska a drugim razem wszystko irytuje. Przeżywam też że od poniedziałku wracam do pracy.

• karolinams Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PodwojnaMama wrote:
    ....
    I dzwonilam od razu do gina i powiedzial ze widzi mnie u siebie 11 Wrzesnia i ani dnia dluzej, takze bedzie to 6 tydzien i 2 dni a ze owulacja byla szybko to mam nadzieje juz serduszko uslyszec :)

Karolciu no pewnie ze termin od razu patrzylam ha ha wypada mi na 4 Maja ale ze cc mialam zawsze w 37tc wiec bedzie to Kwiecien ;) super od razu Wiosna, wiec ominie mnie to cale zimowe ubieranie jak z corcia w Lutym mialam ;)
    Widocznie tak miało być trafisz do tego samego lekarza ale tym razem wszystko będzie dobrze :) więc kolejna kobietka 11 września wizyta u gina ale będziemy mieć dzionek pięknych wiadomości :) Ja mam na 10.10 czyli zaraz przed Tobą :) ale fajnie :) będziemy się wymieniać informacjami.
    Co do wagi nie narzekam bo nie mam jakoś strasznie dużo ale przyzwyczaiłam się do szczupłej siebie i jakoś ciężko mi zaakceptować wyższą wagę, co prawda teraz w ciąży nie będę się tym przejmować ale mam nadzieję, że po ciąży za wiele mi nie zostanie.
    Zawsze przybierałam po 27 i 24 kg więc wiesz jednak trochę obawa , że zostanie mi więcej , tym bardziej, że po 30 stce tak szybko już się nie chudnie, nie ten metabolizm. Na ten moment mam 69kg zobaczymy jak będzie szło dalej.
    No tak cesarkę ok 37 tyg. robią tak? no tak żeby samo się nic wcześniej nie zaczęło dziać, czyli ja będę mieć styczniowego malucha a nie lutowego :)
    Pysia89 wrote:
    ...Karolinams mówią że po 30 zwalnia metabolizm i waga nam zostaje.Pewnie nie długo też się przekonam. Ja w ciąży wyglądałam zawsze jak wieloryb :))) mam takieee biodra że hmmm i mimo że ważę 55 kg to wyglądam pokaźnie.

Mnie hormony chyba buzują,jestem taka jakaś rozdrażniona że nie chce mi się że sobą siedzieć.

Mój mąż mnie dziś zaskoczył:) włączył kompa i czytał mi co dzieje się w 6 tygodniu z fasolką.A potem mnie pytał jakie to łóżeczko mi się podoba z allegro.
    Myślałam żeby w grudniu jak będziemy w Pl kupić troche rzeczy w tym łóżeczko ale nie wiem czy nie za wcześnie?
    Nie wierzę w zabobony a mimo wszystko jakoś cykam się.
    Kochana dasz rady do wizyty będziemy się wspierały i jakoś zleci.
    Co do wagi to zanim skończyłam 30 zawsze miałam 56-57 na budziku a potem strzeliło i tak 63 się trzymało, mi też wszystkie kilogramy idą w biodra co jest mega drażniące.
    Co do zakupów to pewnie że nie będzie za szybko, ja właśnie kupiłam łóżeczko i zaczynam ciuszki powoli, także nie namyślaj się dużo i jak będziesz w PL szalej na zakupach.
    Ja od wczoraj też jakaś nerwowa, normalnie niech mi nikt mi w drogę nie wchodzi. :)

Justi ty się tam nie przejmuj tym co myśli gin, ty chcesz, ty pragniesz i czujesz, że chcesz dać jeszcze jedno życie więc walcz i nie poddawaj się. Trzymam kciuki i czekam na wizytę 11 września co tam usłyszysz.

BlackPearl ja na początku myślałam o tym, ale jak po roku nie udało się zajść z mierzeniem temp, obserwacją śluzu stwierdziłam że już mi nie zależy na córce tylko aby wogóle zajść. NO i ja po stymulacji się udało to cieszę się ogromnie i tylko zdrowie było dla mnie ważne. Mam dwóch synów , pewnie że fajnie byłoby mieć córkę, ale jakoś mi odeszło wszystko aby tylko dzieciątko było zdrowe. I tak już je tak kocham, że nie mogę się go doczekać :)

PodwojnaMama, Justi77, Pysia89 lubią tę wiadomość

7u229n73melmp7nq.png

ojxezbmh697s0anz.png

Syn 13 lat,
    Syn 9 lat
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackPearl wrote:
    Wiadomo najważniejsze, aby zdrowe było dzieciątko!
    Ale da się zaplanować płeć :)
    U nas sprawdziła się teoria kilka dni przed owulacją na dziewczynkę, a w samą owulację i dzień po na chłopca :)

U nas się nie sprawdziła teoria. 1 raz w owu (następnego dnia już wzrost temp i śluz niepłodny) i mamy pierwszą córeczkę ;-)

PodwojnaMama, Justi77 lubią tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Enii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackPearl wrote:
    Wystarczą testy owulacyjne zakupione np. w aptece, ale są też kobiety które bardzo dobrze znają swój cykl, mają charakterystyczne objawy owulacyjne i wiedzą kiedy mają owulację :)

Co z tego ze mam objawy jak ovu raczej nie ma.. Wychodzi na to że mam tylko wtedy gdy M jest hihihihi . Widocznie za duzo jajeczek juz nie zostalo i organizm oszczędza ;)
    Tylko monitoring daje pewnosc

Dziewczyny wiecie jak to z rodzicami w wiekszosći. Bardziej na ten moment z Tata porozmawiam niz z Mama . Wyciecie tarczycy i sztuczne hormony jednak zmieniają ( nawet M jak teraz był to mówi ze moja mama całkiem sie zmieniła, tylko kotkę swoją widzi haha) U niej to bardziej lęk o wszystko... Nawet myslałam ze to może nie tylko co zazdrość (nawet nie potrafie dobrać słów) czy to nie przez to ze poroniła druga ciąże ( wiadomo strasznie to przezyła i dalej przezywa, tym bardziej że po wyczyszczeniu gdy się wybudziła, obok stała miska z tym wszystkim) moze tez lęk, a i pewnie niespełnienie. Nie zdecydowala sie nigdy na II ciąże ( wtedy to tez ledwo ją odratowali) Dośc marudzenia

Podwujna dawaj, dawaj.. Zapatrze się :D

BlackPearl to jest loteria. Wiec może jakbyśmy nie celowali konkretnie ( co i tak nie daje gwarancji) to pewnie juz bym zaszła ( a może nie). Poki co tłumaczę sobie iz nie nasz czas.. Pozyjemy zobaczymy.

karolinams ja w pierwszej 25 kg w drugiej mniej. Krystian był maly więc latałam za nim no i oddział aseptyczny zaliczyłam po 20 tyg. gdzie tylko kroplówki dostawałam ( a pózniej papki jak dla niemowlaka)

Justii młoda laska z Ciebie. Wiesz ze ja siebie tez podejrzewam o fanaberie. Miałam okres ze nawet jakby miliony mi dawali to za nic na swiecie nie chciałam trzeciej ciązy. A teraz w sumie tak od dwoch lat cos tam zaczeło kiełkować. Nie wiem czy to wiek i czuje juz ostatnie chwile czy to może przez to że chlopaków mlodo urodzilam. Teraz oni samodzielni (no Dawid mniej ale to wynika z choroby <czy z zaburzenia, jak zwal tak zwał>) a ja czuję sie juz prawie im nie potrzebna <????>

Justi77 lubi tę wiadomość

💗5 💗
    km5shdge5oahi2o2.png
  • karolinams Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eni no to tak jest , ja też tak miałam, że pare lat temu jeszcze nie chciałam trzeciego dziecka , a potem się zmieniło, kobiety dostają instynkt i tak to już jest :)

dziewczyny na wesele we wrześniu jaki kolor sukni szukać??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 16:23

PodwojnaMama, Justi77 lubią tę wiadomość

7u229n73melmp7nq.png

ojxezbmh697s0anz.png

Syn 13 lat,
    Syn 9 lat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia to jest normalne, dla lekarza w De nie liczy sie ze zrobisz prenatalne w Polsce, bo to on Cie prowadzi i musisz miec wszystko udokumentowane jezeli chcesz tutaj rodzic, co innego gdybys chciala rodzic w Pl.

A od platnosci to zalezy od ubezpieczenia. Ja mam drogie i prywatne ubezpieczenie, wiec nigdy za nic nie placilam, tak samo jak mam usg na kazdej wizycie, obojetnie czy chodzilam co tydzien, co 2 czy co miesiac a na wielu ubezpieczeniach maja np. tylko 3 usg lub max 4.

Pysia89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi aj tam poobijana wstalas ;) zwal to na nie dobry materac czy na czym tam spisz ha ha a ginke zawsze zmienic mozna ;)

Karolciu to po porodzie utworzymy watek dietowy i bedziemy wspolnie wage gubic ;)

Simon to super ze juz mialas w tym tygodniu co ja bede serduszko, to licze ze i ja bede miec, innej opcji ze bedzie cos zle nawet nie biore do glowy!

Przynajmniej taki plus ze nie bede musiala nowej gin calej histori moich ciaz opowiadac, przenosic papierow o cukrzycy itp. bo moj gin juz wszystko ma. Moj gin jest naprawde swietny, malo tego ma rowniez specjalizacje chirurga i robi operacje plastyczne i to bardzo powazne, takze tego.

Nigdy mi nie zalezalo na plci, nawet fajnie jak jest tej samej bo maja wspolne zabawy a chlopiec i dziewczynka jednak roznia sie zabawkowo ;) ja jestem ciekawa czy u mnie sie sprawdzi przepowiednia takiej naprawde starej kobietki ktora powiedziala ze bede miec syna, corke i syna. Czas na syna ha ha

Tak ten instynkt spada jak grom z jasnegego nieba i nie da sie go za cholere wyciszyc ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 16:36

• Enii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff to Kochane uspokoiłyście mnie.

💗5 💗
    km5shdge5oahi2o2.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinams Kochana jesteś:* takie pozytywne wsparcie mi potrzebne:*

Wątek o traceniu kilogramów byłby fajny tylko nie wiem co z moja słaba wolą:))

Podwójna mama- a pewnie ja rozumiem niemieckiego gina że musi mieć wszystko po swojemu.Ja mam zwykle ubezpieczenia w Aok.

Jutro mam wizytę u dentysty i panicznie boję się wiercenia.Czy znieczulenie jest dozwolone na tym etapie??

Enii- straszne te przeżycia Twojej mamy...moja przeszła podobne traumatyczne rzeczy i jest po tym innym człowiekiem.
    Z moich ciąży nie cieszyła się co mnie bardzo bolało.Teraz wiem że to przez ten strach właśnie.
    Jeśli wytrzymam to chce jej dopiero w grudniu powiedzieć.

Dziewczyny robicie jakieś przetwory czy ogórki kisicie,? :)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 18:23

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie planowałam płci dzieci tzn teraz wyszło akurat owulacja i bedzUE chłopak, ale czy to przypadek czy faktycznie jest nie wiem nigdy nie myślałam nad tym.

Karolina 69 to nie wcale tak źle a ile ty masz wzrostu bo ja mam 168 i aktualnie 67/68, ale ja to musze uważać nie chce kolejny raz przytyć prawie 30kg bo zrzucenie to masakra jakas

pysia ja nie robie u nas w piwnicy za ciepło 8 zawsze wszystkie słoiki były do wywalenia. ja mroże to co mogę

• Enii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia ja porobiłam a to leczo z cukini, paprykę, sałatki wielowarzywne. Akurat ja nie jadam takich rzeczy ale M owszem wiec jak przyjedzie w październiku to sobie weźmie trochę. Co z tego wyjdzie to nie mam pojęcia haha

PodwojnaMama lubi tę wiadomość

💗5 💗
    km5shdge5oahi2o2.png
  • karolinams Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc widzisz ja mam wzrostu tylko 167 więc jestem mniejsza od ciebie, w ciąży dużo do tylu jestem a już więcej waze :) widzisz ja też wczesniej sporo przynieralam, a ze teraz waga startowa wyzsza to tez trochę więcej się o tym mysli. No to ile masz terax na plusie+?
    Ja z chlopcami najwiecej przybieralam między 20 a 30 tygodniem więc zblizam się do tego czasu powoli.

PodwojnaMama oo watek z zrzucaniem kg będzie super :) moja silna wila to tez taka rozna

Pysia cieszę się ze podnioslam na duchu, napisalam tylko co mysle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 19:44

7u229n73melmp7nq.png

ojxezbmh697s0anz.png

Syn 13 lat,
    Syn 9 lat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dziewczynki na godzinnej drzemce i jestem jak nowo narodzona ;) zrobilam sobie wlasnie kolacje i siadam obejrzec 2 nowe odcinki M jak milosc bo juz sa online dostepne ;) ogladacie? A i lada dzien Przyjaciolki sie pojawia :)

A pozniej zajrze jeszcze tutaj :)

Maz po dzisiejszym tescie zaczal sie uspokajac ze z fasolka ok i juz rozmarzyl sie jak to bedzie pieknie znowu calowac te malusie stopeczki ♥

Widze ze nowa kolezanka dlugo z nami sie nie nabylo bo konto juz skasowane :/ a ja tam sie mega ciesze ze do Was trafilam ♥ pomoglyscie mi to wszystko przetrwac i wsparlyscie modlitwa ♥ moje dobre duszyczki ♥

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 21:19

Hilary, Justi77 lubią tę wiadomość

• Hilary Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nigdy płci nie planowaliśmy chociaż z zajściem w ciaze problemów nie było. Po prostu było to na obojętne i kochalismy się w cyklu wtedy kiedy była chęć i ja nie patrzyłam za bardzo czy płodne czy nie więc nawet nie wiem dokładnie kiedy było poczęcie :p Tylko jak się dowiedziałam że jestem w pierwszej ciąży to chciałam chłopca i czułam że będzie chłopiec, jakoś tak zawsze mi si podobało starszy brat który broni młodsze rodzeństwo...chociaż patrząc na mojego syna to raczej młodsza córka będzie go bronić bo on jest raczej spokojny i taki wrażliwy a ona taka krzykliwa. Z drugą ciąża nie planowaliśmy córki ale ja czułam że będzie córka. Teraz w trzeciej czułam i chyba chciałam chłopca żeby synek miał kompana a wyszła baba ale i tak super bo dwie dziewczyny rok po roku będą miały razem pokój a Wiktor starszy już sam będzie miał, plus ubranka mam na bieżąco po córce.

Przetworów nigdy nie robiłam...chyba jeszcze nie dorosłym do tego i mi się nie chce :p jakieś tam soki czy dżem od mamy albo od teściowej dostaje. A jedynie mrożenia np kawałki dyni na zupę, groszek, marchewkę albo z działki wiśnie takie z pestka i bo nie chce mi się bawić to na kompot mam, wstawiam garnek wody z nimi, potem odcedzam i jest kompot

M dzisiaj skończył o 15 :) ale pojechał do teściów samochód naprawiać tylko wziął że sobą dzieci więc ja w tym czasie poszłam z koleżanką na zakupy i na ciacho :) Fajnie było dawno bez dzieci nie wychodziłem i tak dziwnie mi było chodzić bez wózka:p Ja wróciłam to częściowo zrobiłam wozy tzn pomalowałam jeszcze muszę ponaklejac elementy. Teraz już oni wrócili, dzieci śpią i my też zaraz lecimy bo M ma do pracy na 3 rano:o Ciekawe do której będzie robił bo muszę mięso kupić na tego grila a będzie sporo więc sama nie przyniosę...
    ale w ogóle wyszło że jednak na nocki nie będzie robił...i w sobotę będzie w dzień w pracy więc ominął go urodziny siostrzeńca i moje :/

klz9p07wk3z5zdsc.png
    klz9krhmmzw6dq0d.png
    qb3ckqi19gcnrf68.png
  • Hilary Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak a propo tych Przetworów ja nawet takich typowo polskich dań nie umiem robić np kartacze, babka ziemniaczana, gołąbki, zrazy nigdy nie robiłam:o Bigos i barszcz czerwony robiłam raz, na święta takich typowo świątecznych oprócz kuti i pierogów
    ja m jak miłość oglądam ale poczekam na te w tv może mój będzie w domu to też ogladnie bo że mną ogląda:o tak samo na wspolnej ale to oglądamy na necie bo zawsze jesteśmy do tyłu z odcinkami...teraz też czekają bo nie chce oglądać sama. A przyjaciółki różnie najpierw oglądałam potem chyba sezon nie i ostatnio kilka odcinków znowu oglądałam te przed przerwą. Mój tego nie lubi a jak w domu jest to o tej porze jego gorączka złota się zaczynała więc to oglądaliśmy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 21:41

klz9p07wk3z5zdsc.png
    klz9krhmmzw6dq0d.png
    qb3ckqi19gcnrf68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hilary no ja polskiej tv nie mam, wiec stad ogladam jak tylko online sie pojawia :)

Hi hi usmialam sie z tym bronieniem starszego brata ;) u nas jest tak samo. Moj syn w Poniedzialek ma urodziny 8 lat a jest tak spokojny, tak wrazliwy, ma od malutkiego miekkie serce. Kazda zabawke placu zabaw oddal innym a sam nie mial ale to nie bylo wazne bo cieszyl sie ze inne dzieci maja. Placze jak komus w bajce dzieje sie krzywda ;) a cora 4 lata ale twarda babka z niej ha ha ona ma takie teksty ze nieraz sie zastanawiam skad je bierze i nikomu nie daje sobie w kasze dmuchac ;) ale to moj charakter ma bo ja od dziecka tez taka silna bylam i jestem do dzisiaj. Potrafie walczyc o swoje :)

Ale super ze moglas sie sama wyrwac z domu :) ja pamietam jak corka pierwszy raz poszla do przedszkola i nie wiedzialam co z rekami zrobic bo tak pusto mi w nich bylo ;)

Kurcze taka imprezka a meza nie bedzie :( pewnie smutno bedzie Ci w ten dzien, ech........

Ja przetworow nie robie, jak cos nam sie zachce to w sklepie kupie ;) szkoda mi czasu na stanie przy tych sloikach.

Pysia jak ja sie ciesze ze mam juz wyleczone wszystkie zeby ;) nawet wyczyscilam sobie dziasla przy korzeniach zeby nie wdala sie paradontoza. 4 osemki wyrwalam na raz. Kamien sciagnelam itp. ale co do znieczulenia to pewnie ze mozesz je miec ale powiedz dentyscie ze jestes w ciazy to da Ci specjalne znieczulenie dla kobiet w ciazy :)

Enii to maz sie ucieszy jak bedzie mogl sobie na jesien pare sloikow zabrac ze soba :)

Zmykam pod prysznic i zalegne z ksiazka :) dobranoc kobietki. Kolejny dzien za mna :)

• Majzu Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane !! Witam nowe dziewczyny !! No i ogromnie Gratuluję podwójnej Mamie :* cudne wieści i jakie piękne testy :) trzymam kciuki za starające się i za te które mają już dzieciaczki w brzuszkach aby wszystko było dobrze !! Chociaż wiem ,że będzie napewno!! Przepraszam ,że tak rzadko się udzielam :(
    Pozdrawiam was gorąco !!!

PodwojnaMama, Justi77, Pysia89 lubią tę wiadomość

II cykl starań... Zielony :)
    xnw4ugpjwghcrvs8.png
‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ