X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania, wykresy i inne bolączki od nowa, NOWA grupa żeby się poznać od początku i wspierać
Odpowiedz

Starania, wykresy i inne bolączki od nowa, NOWA grupa żeby się poznać od początku i wspierać

Oceń ten wątek:
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratek - 100% racji w tym co napisałaś :) ja mam tak, ze jak już się w coś zaangażuje to maksa i czasem chyba przesadzam

Bratek lubi tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A-nisia - zbliżona :) Bo u mnie medycyna, ale zwierząt :)
    Co do systemu zmianowego - piszą niby w różnych opracowaniach, że przy takiej pracy też można zmierzyć temperaturkę i wyznaczyć krzywą, ale nie bardzo rozumiem, jak. To już za dużo kombinowania, przeliczania etc. Dziś wróciłam po 20h w pracy. Padłam o 13:00. I co - tempka z 16:00 ma być jakkolwiek miarodajna? Nawet nie wiem, jak ją przeliczyć ;)

Majetta - haha, skądś to znam :) Taka cecha (zaangażowanie) ma dobre strony, ale bywa też uciążliwa :) Mąż śmieje się, że byłaby ze mnie super research'erka - jak zacznę szukać informacji na temat, który mnie zaciekawi, to nie ma zmiłuj ;)

Wiecie co, tak sobie jeszcze myślę, że może warto jeszcze mieć z tyłu głowy jedną rzecz - nie to,żebym była specem od pomiarów, bo mierzę od kilku cykli dopiero, ale poeksperymentowałam troszkę ;) I chyba warto w wolny poranek potestować trochę swój termometr, by przekonać się, jak jest wrażliwy etc.
    Przyjmuje się, że tempkę powinno się sprawdzać na jeden z trzech sposobów: analnie, oralnie lub waginalnie. Analnie u mnie odpada - nie mogę się przemóc ;) Miałam w pewnym momencie pomysł na pomiar doustny, ale zbaraniałam w dniu "testowym". Wykonałam kilka pomiarów i nawet niewielkie zmiany z umiejscowieniu termometru miały wpływ na wartość pomiaru.
    Został więc pomiar waginalny. Myślę, że warto podszepnąć tym, którzy dopiero zaczynają, by termometr wkładali głęboko. Na którejś stronie związanej z NPR-em opisano to w ten sposób, by włożyć go tak, aby oparł się o mięśnie, które go wypychają.
    Akurat ten temat troszkę przerabiam w pracy, ponieważ zwierzaczkom mierzy się temperaturę w pupce. I zdarzają się sytuacje, gdy przychodzi klient, mówi: "Pani doktor, mierzyłam w domu temperaturę, wszystko ok", po czym podczas naszego pomiaru słyszę: "Ojej!!! To to trzeba tak głęboko? A my tylko tę końcówkę wsadzamy". No i okazuje się, że po głębszym wetknięciu różnice w pomiarze sięgają nieraz 1,5 stopnia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2015, 17:10

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ani analnie ani waginalnie nie przemogłam się więc mierzę w buzi, ale różnie z tym wychodzi.

Bratek to samo usłyszałam od swojego, że idealny fach był by to dla mnie, zresztą od dłuższego czasu jak ktoś coś chce kupić w rodzinie to zlecają to mnie bo Ja się zawsze naszukam naczytam i wiedzą, że dobrze wybiorę:) aczkolwiek pomyłki zdarzają się i najlepszym ;) oprócz zalet że się dowiesz jak najwięcej to takie zaangażowanie ma też mnóstwo wad bo np Ja to już miałam chyba wszystkie choroby świata, coś zaboli to siadam i czytam :D a w staraniach to nawet jak niby nie mam spiny to jak coś postanowiłam to muszę to jak najszybciej wykonać i w końcu ta spina jednak się sama pojawi prędzej czy później...

• Bratek Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha, dokładnie. Mojego Męża wkurza, gdy musi ślęczeć np. w internecie i szukać, więc gdy przychodzi remont, zakup odkurzacza... -> On mi chętnie pomoże w wyborze, ale lepiej, jeśli wstępnie już poszukam, odsieję to, co zbędne i zostawię Go z analizą ograniczonej ilości danych ;)

Pomiar oralny jest uważany za najmniej dokładny :( Pamiętam, że byłam zaskoczona zmiennością wyniku (mimo pilnowania, by mierzyć pod językiem etc.) - uznałam, że to są zbyt duże różnice, by pomiary miały sens. Skoro już mam się budzić, to lepiej z poczuciem, że ma to sens ;) Teraz już się przyzwyczaiłam - dzwoni cichy budzik, obok łóżeczka jest długopis, karteczka i umyty termometr. Pomiar, pi piiiip, spisuję wynik, łykam Euthyrox (gdyby nie pomiary, pewnie przyjmowałabym go w cały świat) i idę kimać dalej, jeśli jeszcze mi się chce ;)
    Ideałem jest pomiar termometrami rtęciowymi, ale mam wizję, że: 1.będę co chwilę sprawdzać "czy już" 2. .... zasnę z tym termometrem :P ;) (serio... tego się boję najbardziej ;) ).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2015, 17:27

3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle, to chciałam Wam powiedzieć, że jadąc wczoraj na dyżur, zajrzałam na "nasz" wątek. Przeczytałam, ile zaciśniętych jest kciuków za testujące... i zrobiło mi się niemiłosiernie przyjemnie <3 :)
    Taka głupotka, a cieszy :)

P.S. Czy Wam też jest dziś tak gorrrrrrąąąąco? Płynę... po prostu płynę. Ratuuunkuuu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2015, 17:29

3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Natka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha dziewczyny widzę ze wszystkie z jednej bajki jesteśmy, ale to chyba kobiety mają to do siebie, że lubią wszystko analizować i są bardziej skrupulatne niż mężczyźni...

Ruby, ja też zawsze szperam jak mi albo mężowi coś dolega ;) wyniki też lubię analizować.

Co do pomiarów, to ja też mierzę dopochwowo ;) Dzisiaj miałam właśnie trochę czasu i spróbowałam kilka sposobów i faktycznie wychodzi różnie. Do wykresu wprowadzam zawsze temp ze stałego miejsca tylko nie wiem czy to właściwe miejsce.

05a5dc343a95c3abdf4420765179411e.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) właśnie stawiam pierwsze kroki na tym forum i chciałam zapytać czy jako Nowicjuszka mogę dołączyć do Was ?
    Jak zaczynałam starania to byłam przekonana, że w czerwcu czy w lipcu 2015 będę szykować się na porodówkę... W pierwszą ciążę zaszłam po kilku miesiącach bardzo luźnych starań, a w drugą w pierwszym cyklu starań, ale tym razem dostałam w sumie zasłużoną lekcję pokory w temacie mojego planowania i dopinania wszystkiego. Po drodze od jesieni przeżyłam jedną ciążę biochemiczną i straciłam ciążę w 10 tyg. Od poronienia mierzę temperaturę na ovufriend, a teraz trwa mój pierwszy cykl starań po przerwie spowodowanej stratą maleństwa.

1usai09khne0c7t3.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też trzymam mocno za Was kciuki! komuś musi się udać :)
    co do pomiaru, to ja mierzę w ustach i zawsze sprawdzam dwukrotnie, ale czasem za nic nie chce wyjść taka sama temperatura, póki co się nie przemogłam, żeby mierzyć w inny sposób, ale może faktycznie warto.

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Rudzialka Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl, pewnie, chociaż ja też dopiero jestem tu początkująca:)

Kochane, robiłam dziś test. pojawiła się blada II kreska, ale jak wyslalam ja mmsem do mamy to ją dostrzegła:)

jutro ide na badanie krwi, chyba wtedy się na 100% dowiem, bo testom już nie ufam.

Pozdrowki dla was:)

izizizi, zizi, Kjopa3 lubią tę wiadomość

• Natka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzialka super gratuluje!! Myślę, że mamy pierwszego babelka :)

• Rudzialka Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka, pogratulujesz jak pochwalę się wynikami:):)

• Natka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 witaj :)

Przykro mi z powodu straty.. :(

• Natka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzialka wrote:
    Natka, pogratulujesz jak pochwalę się wynikami:):)

Co ja bym dała żeby taką kreskę zobaczyć jejuuuu :) :) Pewnie, jutro też pogratuluję !!

• Rudzialka Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co jesli test był wadliwy ?? ... - jeju, tyle sie naczytalam na forum o takich przypadkach że teraz jestem w stanie uwierzyć we wszystko.

Natka, a Ty kiedy testujesz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudziałka zaczyna po niej będzie wysyp zobaczycie ;)
    Czekamy na wyniki, a może zrób jeszcze jeden żeby sprawdzić czy wynik się powieli?

Rudzialka, Bratek lubią tę wiadomość

• Rudzialka Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruby wrote:
    Rudziałka zaczyna po niej będzie wysyp zobaczycie ;)
    Czekamy na wyniki, a może zrób jeszcze jeden żeby sprawdzić czy wynik się powieli?

myślisz że powinnam zrobić test z tej samej firmy? Dziś robiłam PinkTest, a kupiłam na jutro Check&Go, tylko po zakupie przeczytałam, że nie ma najlepszej opinii.

• Natka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzialka wrote:
    A co jesli test był wadliwy ?? ... - jeju, tyle sie naczytalam na forum o takich przypadkach że teraz jestem w stanie uwierzyć we wszystko.

Natka, a Ty kiedy testujesz?

Rudzialka mam dopiero 21 dzien cyklu i coś nie wydaje mi się żeby był owocny, no ale pożyjemy zobaczymy ;) Jak długo się staraliście?

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzianka ładną niespodziankę wszystkim szykuje! Jutro posypią się gratulację :)

Rudzialka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Natka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzialka a może zrob jeszcze dzisiaj ten drugi. Co za emocje :D :D

Rudzialka, Kjopa3 lubią tę wiadomość

• Rudzialka Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka30 wrote:
    Rudzialka mam dopiero 21 dzien cyklu i coś nie wydaje mi się żeby był owocny, no ale pożyjemy zobaczymy ;) Jak długo się staraliście?

Kochana, my 13.06 br. wzieliśmy ślub więc jestem świeżą szczęśliwą mężatką tradycjonalistką i staramy się 1-wszy miesiąc.

Dlaczemu uważasz że nie był owocny? Mówisz tak aby się nie nakręcać?:)

zizi lubi tę wiadomość

‹‹ 18 19 20 21 22 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ