Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Kania, piąteczka z tymi odczuciami co do ciąży i maluszka. Moj mąż argumentował „musiałabyś znów być w ciąży”, a dla mnie to żaden kłopot 😁 Wiem, że kolejna nie musiałaby być taka przyjemna (w sumie poza 🤢 z początku i bólem kręgosłupa koło 30 tc to złoto było- no nie mówię o krwiaku na starcie, ale to było na samym początku). Poród też bez większych trudności. W zasadzie nawet to, że tak często się musiałam badać i brać te leki to też jakoś nie wspominam tego jako jakiejś masakry.
A Iga jest super przyjemna do przebywania 😁 Łatwiej się z nią dogadać niż z niejedną osobą w pracy 😂😂
A z ciekawości dlaczego byś wolała chłopca? Bo już znasz temat?
Ja zawsze chciałam córeczkę, choć wiadomo, że nie miałoby to znaczenia ostatecznie. Ale wiem, że miałabym większe parcie na 2 dziecko, gdybym miała syna. Ale jeśli zdecydujemy się na 2 to będzie mi wszystko jedno😁 Mąż zawsze chciał synka, a teraz wszystkim mówi, że to nie ma żadnego znaczenia.
Niemniej pamiętam, że po Nifty miał lekkie rozczarowanie.
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
A moja ciąża serio bezproblemowa! Żadnych mdłości, nic. Dopiero faktycznie na końcówce plecy i żebra bolały.
Jakoś tak może to naprawdę dziwnie brzmi, bo ja chciałam dziewczynke, ale jak mam chłopca, to jestem w nim tak zakochana, że nie wyobrażam sobie mieć dziewczynki teraz mamy w rodzinie takie dziewczynki rozpieszczone, rozwydrzone, że jakoś tak mi zbrzydły aż. Wydaje mi się też, że trudno wychować dziewczynkę, że na dziewczynki więcej niebezpieczeństw czyha w tym naszym idealnym świecie. No trudno mi to wytłumaczyć, to takie irracjonalne. -
Jezu dziewczyny, ja mimo tych wszystkich bolączek i niedogodności tak kosmicznie uwielbiam być w ciąży, oczekiwać porodu, rodzić i w ogóle 😅 i żal mi dupsko ściska, że u mnie to już koniec tego etapu. Ale będę wam mocno kibicować 🥰
Swoją drogą, o Emila starania ruszyły gdy Emma była w wieku naszych dzieci obecnie 😀
RiverS nie mogłam rozgryźć gdzie ja ten mandat zarobiłam bo trasę z Lublina do domu regularnie pokonuje i znam wszystkie radary. A tu się okazuje, że w miejscu, w którym było do tej pory 70, postawili 50-ke i fotoradar 2 tygodnie temu 🥴
Ancalime ale Karo ekstra sobie radzi! Ja też nie lubię karmić na kolanach bo nie widzę buzi dziecka więc sadzam ją do krzesełka na czas karmienia.
Zwracam honor z tym jogurtem ale zobaczcie, jak to wszystko się zmienia. Jak nie gluten to nabiał 😅
Lidka dziś jadła ziemniaki pieczone z sosem 🫢 stary jadł obiad a ona się tak patrzyła i patrzyła. To jej dawał 🙈 u nas to RD to taka wolna amerykanka, serio. Ale ogólnie mam dobre doświadczenia z RD ze starszakami i to się sprawdzało więc po prostu ufam intuicji 🤷🏻♀️ aczkolwiek z całej starszej 3-ki to zdecydowanie Emil najszybciej przeszedł od słoiczka w wieku 6 m do pieczonek z ogniska pół roku później 🫢🫢🫢
-
Sara zapewne w Norwegii też miałaś inne zalecenia 🙈
Ja ostatnio czytałam że wcale nie trzeba od brokuła zaczynać, tylko proponować go częściej bo warzywa zielone mają trudniejszy smak😉
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity to pewnie też. Ja wtedy dużo byłam na norweskim forum takim jak to, i tam też mamy miały zupełnie inne podejście do wielu kwestii 🤷🏻♀️
Ja wstałam totalnie chora. Nie mam siły się ruszyć 😪 i cały dzień sama z 4-ką 😮💨
Boli mnie każdy cm ciała 🫠
Spróbuję uśpić Lidke i wziąć się za sprzątanie to się rozruszam 😐 -
Sara, współczuję choroby:( dużo zdrówka! Ja dziś sama z F, mąż jedzie do szwagra pomoc mu przy samochodzie 🤡 prosiłam, żeby szybko wrócił, ale wiecie, jakie to są te sobotnie spotkania w garażu 😅
Na 15 idę do siostry (tej co urodziła maleńką dziewczynkę 🥰) na kawke. Jej mała to taka kruszyna przy Filipie 😅 a wcale mała nie jest, bo ma 4 kilo już. Serio, jak to szybko człowiek zapomina, co się z takim malcem robi, jak podnieść, jak przewinąć 😅
Edit. Okazało się, że jestem w posiadaniu takiego nosidła.
https://www.pinkorblue.pl/infantino-cuddle-nosidelko-ergonomiczne-z-kapturkiem-teddy-a441388.html
Ciekawe, czy serio jest ergonomiczne, jak piszą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 10:42
-
Witam się po okropnej nocy. Mam teorie, że jak Karo za dnia nie chce pić mleka, za to chętnie produkty rozszerzające dietę - tak w nocy nadrabia mm. Co 3h pełna butla. Nie wiem ile takich nocek wytrzymam na dłuższą metę 🫠.
Kania, nie znam się na nosidłach w sumie, ale jak pokazywałam kiedyś ortopedzie to na bank patrzył czy szeroki jest ten panel pod nóżkami (tak, by dziecko nie wisiało na kroczu jak w niektórych babybjornach), a tu wydaje się być ok.
Fajnie mieć dzieciaki w zbliżonym wieku. Teraz parę m-cy to przepaść, ale z czasem się rozmyje i będą razem broić🤗. Jak siostra odnajduje się w macierzyństwie?
Ja cały czas bez chłopa w domu, ale pomału na horyzoncie już go widać - ma wrócić na 6 dni w dzień kobiet 😁.
Sara, ewidentnie kiepski początek miesiąca. Może uda się rozgrzać gnaty i będzie ok 😘 zdrówka!
Karo dostała dziś na śniadanie drugą połowę bielucha. Obiad będzie na lenia, tj gotowana marchewka w łapę. A na podwieczorek jakiś słoiczek - może z racji weekendu coś słodkiego typu gruszka 🤔. Choć kusi mnie kupić arbuza (sama bym zjadła), wyjąć pestki i dać jej słupek w łapę - zobaczę czy będzie na zakupach. Szkoda że nie wiem jak wybrac smaczny i nie zależały. Pukam i nigdy nic mi nie odpowiada ze środka 😜 -
Siostra dobrze, chociaż start z kp miała bardzo trudny. To prawda, super mieć takie dzieciaczki. 4.5 miesiąca różnicy tylko, ale inne roczniki już.
Z tym arbuzem też nie wiem 😅 ja rzadko kupuje arbuzy nie w sezonie. No i smak chemicznego arbuza to dla mnie najgorsza rzecz na świecie. Kiedyś przypadkiem kupiłam pomadkę arbuzowa 🤮🤮🤮 -
Oj tak, chemiczny arbuz to zło. Jedyne arbuzowej coś (co nie jest arbuzem) to kiedyś były takie gotowe słodkie drinki bacardi watermelon. Ale dawno ich nigdzie nie widziałam 🤔
-
Kania nosidło jak najbardziej ok, jest ergonomiczne ale nie jest regulowane więc kwestia tylko rozmiaru (panel powinien sięgać od kolanka do kolanka ale dopuszcza się jeśli sięga do 2/3 uda )
Super, że siostra z malutką dobrze 🥰 a tak, mała różnica wieku jest super, zwłaszcza za kilka lat to się docenia
Ja się czuję jak 💩 ale nie ma taryfy ulgowej 🥴 jestem już na wylocie prania i pakowania tych rzeczy z piwnicy, posprzątałam w domu, ugotowałam obiad i właśnie usiadłam.
Gdyby nie KP to bym się nafaszerowała polopiryna i innymi tabsami a tak ... Leczę się herbatą 🥴
Lidka dziś miała problem z zaśnięciem na 1 drzemkę więc na drugą usnęła dopiero o 13. Obudziła się już kilka razy ale jak tylko biorę ją na ręce to śpi dalej więc odkładam i tak to trwa od 13. Więc chyba dziś będą 2 drzemki bo nie sądzę żebym wcisnęła trzecią nawet jeśli wstanie za chwilę 🤷🏻♀️
Ancalime ja też nienawidzę złych nocek. Bo potem cały dzień mam zwalony i ani siły ani humoru nie mam. Przy czym u Lidki pobudki co 3 h są w kategorii "zajebiście" a są noce z pobudkami co 40-70 minut przez calutka noc. Na drugi dzień wstaje tak zła, że autentycznie nie mam motywacji do niczego 😐 nienawidzę tego uczucia
No i powoli zalewają mnie wiadomości na temat III konferencji CSS. Jak sobie przypomnę ile to jest pracy żeby to ogarnąć to mi się płakać chce ale z drugiej strony jak ja nie zrobię to nikt nie zrobi więc podjęłam się 🤦🏻♀️
Przy czym od razu krzyczałam, że maj / czerwiec odpada i jeśli mam coś organizować to na wrzesień / październikWiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 14:38
-
"hurt" mi się podoba haha oboje z mężem mamy o wiele młodsze rodzeństwo, to jest jak posiadanie dwójki jedynaków. Nie chcemy takiej sytuacji u nas
RiverS ale kusisz ja jeszcze polecę syrop lawendowy z cydrem
Agentka dobrze rozumiem argument męża, że jest dobrze, bo wszystko jest w porządku. Ale... ryzyk fizyk Nigdy nie wiadomo, chyba z całej ciąży jedyną rzeczą, którą źle wspominam, to właśnie stres, że coś będzie nie tak z dzieckiem.
I jeszcze się cykam, że będą bliźniaki wiecie, szalone hormony, wracające @... Znajomi tak się urządzili
Ancalime to jest dobry argument dla szefa, że lepiej już ciągiem to odbębnić uważałam, że uwielbiam swoją pracę, ale z drugiej strony... poziom stresu niewiarygodnie mi zmalał odkąd przeszłam na L4. No, odkąd sie przeprowadziliśmy, bo to też trochę nerwów kosztowało. Może jednak to jeszcze nie jest moja idealna praca
Ja nei pukam w arbuzy, i tak nie wiem co miałabym usłyszeć biorę jakiegoś i nara ale w Lidlu chyba widziałam fajne arbuzy w tym tygodniu
Kania ja pierwszy raz powiedziałam mężowi, że jestem gotowa na drugie jak Pola miała jakiś tydzień i zauważyłam, że jej uszka robią się już mniej "papierowe"
I teoretycznie chciałabym chłopaka do kompletu ALE... nosz kurde mam taką cudowną kolekcję ciuszków perełek że tak powiem ch. bombki strzelił i moje plany o kupowaniu tylko ubranek unisex
Sara ziemniory z sosem haha Lidka to jest konkretna zawodniczka
Uh, nie lubię zmian na trasach, które znam.. Przyznaje się, że jeżdżę trochę na pamięć. Biada jak mi zmieniają np. jednokierunkowe w centrum!
Zdrówka!
Ja wczoraj młodą przebodźcowałam w galerii -_- wieczór był fatalny, na szczęście jak juz zasnęła to spała super. Niestety pampers przesikany... chyba przez to, że te 3 są jeszcze za duże na nią i gdzieś nie dolegał dobrze o 4 zmiana piżamki, śpiworka i do 7:30 spanko -
Ogórkowa, o, miałam pisać, że mam czwórkę do porównań 🤣 ale założyłam małemu te czwórkę na dzień i tak myślałam, że w udach za szerokie i się boje na noc założyć,żeby nie musieć całego przebierać. O to mam odpowiedź, na Waszym przykładzie.
Drugi chłopak to u nas też aspekt ekonomiczny 😅 ale siostra ma teraz dosyć pokaźną kolekcję ubranek dziewczęcych, możemy się tylko zmienić kartonami 😅 -
To ja jak urodziłam Emila to nie wyobrażałam sobie aby np spał w piżamie w różowe serduszka i sprzedawałam / oddawałam wszystko 🙈
W tej chwili Tolka śpi w dinozaurach i wcale mi to nie przeszkadza 😂😂😂
Ja jednak wcisnęłam 3-cia drzemkę. Powinnam już Lidke budzić bo pora snu na noc nam się za mocno przesunie ale tak słabo się czuje 😮💨
Wczoraj ważyłam Lidke. Mamy już 6200 😎
Odkąd zaczęłam RD tak waga zaczęła iść w górę konkretnie 🫠
Niby od początku zakładałam, że RD będziemy w okolicy półrocza ale przynajmniej we wtorek pediatra nie będzie marudziła że za słabo przybiera 😅
-
Sara zdrówka! Mam nadzieję że już lepiej💪
No właśnie kurcze kupiliśmy całą duża pakę 3 a wydaje mi się że 4ki będą na niego dobre bo udko ma konkret a w pasie też już najluzniej jak się da zapinam... także kupimy chyba niebawem 4ki i jeśli będą ok to zostawimy 3ki dla mojego bratanka... Już 2ki mu zostawiliśmy te co Zbysia odparzały 🙈
Zbyś dzisiaj zaliczył spacer w nosidle bo byliśmy na imieninach zucha (w ZHP obchodzą takie 29.02 a były akurat u nas na dzielni organizowane) także ja spotkałam paru znajomych a Zbyś się rozglądam zaciekawiony. I właśnie to co ja mam jest regulowane i idealnie dopasowałam że sięga od kolanka do kolanka 💪i wszystko fajnie tylko straszliwie się upociłam przez te moje uderzenia gorąca 🥵
Do tego teście byli u nas na obiedzie i nawet ciasto upiekłam 🙉 Zbysiu ulał dopiero przed chwilą po mleczku... a zapomniałam o syropie 🙈 ale generalnie jest dużo lepiej bo je spokojnie 💪 pójdzie spać to zamawiam krzesełko do karmienia!
Łóżeczko złożyliśmy ale materacyk muszę kupić nowy bo tam najzwyklejsza pianka... ale no inny naterac kupuje się z myślą że dziecko będzie na nim spać a inny jak właściwie nie ma się zamiaru kłaść do spania w łóżeczku... wiec rozumiem że nie inwestowali w materac 🤷♀️
Fajnie się czyta jak tam u was rd 😊 ja dzisiaj uparowalqm jabłko i mam na 4x (3 w lodówce)👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
U nas dzisiaj przerwa z RD bo od 2 dni nie było kupy. I dobrze mi intuicja podpowiadała bo po południu Lidka zrobiła... Stolec 😐
To nie była kupa niemowlaka ani nawet plastelina a normalnie uformowany klocek 😐
Czyli zatwardzilo ją konkretnie. Także dzisiaj tylko mleczko a jutro dostanie jabłka albo śliwki żeby ją trochę przegoniło.
We wtorek mamy szczepienie rota więc powinno się odblokować
Ja się czuję gorzej niż źle ale na szczęście wszystkie dzieci już w łóżkach, 75% dzieci śpi... Marzę tylko o tym aby się położyć 🫠
Co do nosideł to ja kiedyś próbowałam kilku ale jakoś nie lubię nosideł. Przyzwyczajona jestem do tego, że dziecko jest ciasno przyklejone do mnie w chuście a w nosidle nie umiem takiego efektu uzyskać. Ale kiedyś kupiłam nosidło hybrydowe i uwielbiam - ma pas biodrowy i panel jak normalne nosidło ale zamiast szelek na ramiona, ma poły chusty, które sama dociągam i wiąże i to jest dla mnie połączenie idealne -
Sara, zdrówka!
U nas te 2 premium care to jak na razie strzał w 10. Tzn i tak kupa czasami wyplywa plecami, ale cóż 😂
Iga dziś dostała brokuła w różyczkach- ciamkała w sumie samą górę, gałązki nie za bardzo ją interesowały. Ale naprawdę chętnie brała do buzi tyle że miałam wrażenie, że się nieco krztusi, jak za dużo nabrała. Ale w sumie obserwuję kuzynki synka, który ma prawie rok i jemu też się nadal zdarza krztusić przy samodzielnym jedzonku. No ale trochę się stresowałam.
Myślałam czy cokolwiek zjadła, ale po 💩widać, że tak.
W tym tygodniu wyraźnie jej się zmniejszyła liczba kup, jeszcze przed stałym pokarmem- tak robi 1-3, mam wrażenie że w końcu znikają efekty rota. (Ledwo skończyłam to pisać to zaczęła cisnąć kupę nr 4 i obsrala piżamkę także chyba odwołuję 🤣)
Byliśmy dziś na roczku, mamy złote dziecko na imprezy, które nie kręcą się wokół niej Nawet chwilę pospała w wózku, później się przytulała do nas, wypiła chętnie flachę z mm i ogólnie robiła świetne wrażenie na gościach 😂
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
No właśnie ja daje jabłka lub śliwki na zmianę 🙈 narazie jest ok, zwykle 💩 jest podzielona na 2x
Jutro sprawdzimy jak zasmakuje jabłko robione przezemnie 😜
Właśnie zamowilam nowy materac i krzesełko 🤭
Także za parę dni wjadą jakieś kawałki 🙉
Agentka no to Iga super daje rade z tym rd 💪
Ależ te nasze dzieciaczki rosną 🙉🙉🙉🙉
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Kania, donoszę, że dzisiaj ciaśniej zapielam pampersa 3 i do 6.30 nic nie wylało (wtedy zmaterializowała się tam 💩, więc nie miałam wyjścia 😅). Stwierdziłam, że skoro przesikuje 2 i 3, to kiedyś w końcu 3 będą ok, ale 2 już nigdy nie będą okej 😂
Sara, współczuję zawartości pieluchy. Jednak bobasowe kupki są w porządku do przewijania, dorosłe już trochę mniej 🫣😅
Longanimity ale miałaś aktywny dzień! Ja łaskawie posprzątałam, poprałam, ciasto dostaliśmy od sąsiadów 😂 a dzisiaj idziemy do teściów, czyli też nic nie muszę 🤡🤪
Agentka ale musiała Iga słodko wyglądać z brokułem 🥰 to jest jednak gwiazda imprezowa! Nie było później krzyków w domu? My mieliśmy nawet po wizycie w galerii (jak spala poprzednio, to było ok. Teraz się rozglądała i odchorowala wieczorem 🥴).
Oficjalnie młoda odrzuciła 4 drzemkę, zostają nam 3 drzemki po 30 minut 😅
I kupiłam jej ostatnio w hm sweterek w paski, bardzo podobny do mojego. Dzisiaj do teściów idziemy matchy-matchy 🤩😁 jeszcze jakby miała moją twarz, a nie męża 🤣
Miłej sloencznej niedzieli! Korzystajcie, bo nadchodzi znowu zimno 😥 -
Ogoorkowa wracam na zwykle tory i znowu będę robić minimum z minimum 😅 choć powoli kusi mnie macie okien ale to przy następnym ociepleniu 😜
Mięsko na dzisiaj gotowe bo wiadomo że zrobiłam więcej 🤭 a jutro chyba będę gotować rosół bo mój mąż lubi a umówmy się poza tym że długo się gotuje to nie ma dużo roboty 💪
Tak tak plany na spacerek mamy i to x2 dopoludnia u siebie a popołudniu u szwagierki i bierzemy wózek +nosidło 😜
Cieszę się z tego nosidła bo Zbysiowi podpasowalo i nawet jakby była bardzo kiepska pogoda to chociażby na króciutki spacerek z nim pójdę pod parasolem 💪
Mąż mi wczoraj zamówił buty nieprzemakalne bo mam tylko wysokie i mi w nich za ciepło już 🤷♀️ no i wczoraj doszłam do wniosku że co do takich lekkich sportowych jestem team nike a nie newbalance 😅 no i będzie trzeba chyba nowe najeczki kupić bo mam już je trochę lat i podeszwa się wychodziła już niestety 😔
Ogoorkowa teoretycznie drzemki powinny się zacząć wydłużać, ja widzę po Zbysiu że jeszcze jakiś czas temu spał właśnie 3x30 może 40min, a teraz ma przynajmniej jedną dłuższą drzemkę.ctyle że chyba sen nocny mu się skrócił do 11h i budzi się koło 6 🙈 ale w sumie wczoraj miał dzień pełen atrakcji w nocy trochę popłakiwał przez sen... muszę ogarnąć w końcu przyciemnienie konkretne okien i może to pomoże.
Koło wtorku zmienimy łóżeczko bo powinien przyjść materac nowy 💪
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota: