Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
RiverS siedź cicho co by męskiej dumy nie urazić 😁😎. Po co psuć sobie niedzielę na koniec 😁.
Od jutra ostatni tydzień pracy. Jak już końcówka, to właśnie leżę i dostaje depresji z tego powodu 😜. Aaaaaale mi się nieeeee chce.
Co do rozkojarzenia jeszcze - mamy wspólny kalendarz, co by Stary ogarniał czasem co i jak. Zadzwonił do mnie czy szkoła wcześniej rusza, bo na jutro zaznaczyłam oficjalne rozpoczęcie na Auli o 8:30 😂🙈. -
RiverS nic się nie odzywaj 🫣 niech robi jak umie 🤐 grunt, że chęci są.
Ja dzisiaj poprosiłam Pawła, aby ukopal ziemniaków na obiad. Zapytał czy może być "zaraz". No dobra. Mija godzina a ziemniaków nie ma. Mija druga... A on dalej zajęty czymś innym mimo, że przypominałam kilka razy...
Wiecie co podziałało? Jak poszłam sama ukopac 🤣 od razu przyleciał 🤣
Ancalime ty pracusiu nasz 🫣 naprawdę czapki z głów. -
RiverS widzisz, jak mężczyzna mówi, ze zrobi to zrobi 😂🤞
Maiora- mężczyźni to naprawdę powinni się 3x zastanowić zanim coś palną 🤦🏻♀️
Ja dziś dosłownie ostatnie pranko, zostało mi prasowanie pieluszek, ręczników, prześcieradeł itp.
Rozmiar 56 i 62 już mam ułożony w komodzie i jestem zachwycona, pewnie to pierwszy i ostatni raz, gdy to tak ślicznie wyglada 😄
Psinka po konsultacji, wszytko się dobrze goi, dostała antybiotyk w zastrzyku i jestem dumna, jaka jest dzielna, bo ani nie pisnęła 🤞
A apropo nadchodzącego terminu porodu: https://vm.tiktok.com/ZGJGAQWt3/Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
A u mnie zawał na miejscu 😳🙄
Siedzę sobie, Tola obok ogląda bajkę i je jabłko....
I nagle na jabłku złamała ząb 🙄
Normalnie wypadla jej cała 1ka 🙄
Jutro będę dzwoniła do hospicjum, żeby znaleźli nam termin na Cito
Edit: rozmawiałam z mamą chłopca z tą samą mutacją i on też tak strasznie wcześnie zaczął gubić mleczaki 😳😳😳 czyli to możliwe u CoffinkowWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2023, 19:14
-
Pucz, ogromne gratulacje!!! 🥳 Super że już jesteście razem, miłych przytulasków! ❤️
Sara, jejku dobrze że zauważyłaś szybko, ale podejrzewam jaki to zawał 😳 nikt się nie spodziewa utraty mleczaków tak wcześnie. A Twój brzuszek bardzo się zmienił w ciągu tygodnia! 🙂
RiverS, i jak poszła wymiana koła? 😅 mój mąż dziś pierwszy raz zmieniał pościel i to bez gadania! Zawsze powtarzał że nie umie a jednak się udało!
Maiora, nie słuchaj chłopa, jak czujesz że potrzebujesz prywatnej położnej to bierz bez zastanowienia! Jasne że to kosztuje, ale Twój komfort jest o wiele ważniejszy 😉
Kania, śliczna kicia!
Agentka, cieszę się że z psinką wszystko dobrze! Kiedy masz następną wizytę żeby podejrzeć czy Iga się obróciła? Czuję że tak! 🍀 -
Czyżby dzisiaj nikogo na patrolu?
U mnie pobudeczka siku i wracam do spania 🙈
Miłego dnia dziewczynki.
Już bliżej niż dalej 🫣 -
Sara, faktycznie niżej ten brzuszek 😁 no ciekawe ciekawe kto będzie następny 🥰
Kurcze, myslisz, ze w takim razie u Toli cale dojrzewanie będzie przebiegało szybciej? 🤔
Maiora, RiverS brak słów do chłopów czasem 🤯 jedyne co mi do głowy przychodzi, to to, że im też się stres udziela i niezawsze myślą racjonalnie 🫣
Ancalime, ostatni poniedziałek 😁 umówmy się, poniedziałków nikt nie lubi, jest powód do świętowania 😅
Agentka, to psiaczek już praktycznie zdrów 🥰
Kasio, a jak Twoje samopoczucie?
My byliśmy wczoraj na Oppenheimerze. Mam okropne wyrzuty sumienia, bo przy pierwszych wybuchach Mała się musiała mocno wystraszyć hałasu i zaczęła się bardzo intensywnie ruszać 😪 potem okryłam brzuch swetrem, żeby ją wygłuszyć troche i duzo glaskalam, następne były już o wiele lepiej znoszone, jakieś mniejsze kopniaczki jakby ją tylko przebudzaly, ale bez takiej paniki. Na prawdę serce mi się kroiło 😵💫 zdecydowanie preferowała seans Barbie 😜
Jedyny plus, że mój pęcherz normalnie przeżył reklamy, 3h filmu i powrót do domu 💪 -
Pucz wrote:Dziewczyny, szybka aktualizacja 🥰
Leoś jest od dzisiaj z Nami 😍 ostatnie dni były okropnie trudne i pełne sprzecznych decyzji, ale teraz już to nie ma znaczenia 😊
Maluch urodził się w 36+6 z wagą 3045 i długość 51 cm ☺ wg badań, które już miał wszystko jest ok i jest ze mną na sali ☺
Napewno wrócę z relacją co się działo przed i jak sam poród, ale musimy się trochę pozbierać 🙃🙂
Gratulacje! 👏🏻🍀👶🏼🤱🏼🤍 -
Ogoorkowa maluszki reagują na głośne/ dziwne dźwięki ale na całe szczęście, docierają do nich bardzo wytłumione 🙂 nie biczuj się.
Jeśli chodzi o dojrzewanie to nie mam pojęcia. Większość dzieci z CSS dojrzewa baaardzo późno ale Tolka ma okrutnie rzadką mutacje (kilkanaście przypadków na globie), która w wielu aspektach odbiega od typowego Coffin Siris a jednocześnie, ze względu na rzadkość, nie jest tak dokładnie opisana. Dzieci z CSS1 czyli tym typem najczęstszym i klasycznym doświadczają wypadania mleczakow strasznie późno, a są i dzieci które w wieku 15 lat mają 2 zęby stałe. Jednak Tolka ma inny typ zespołu i u niej często takie rzeczy dzieją się w drugą stronę 🤷🏻♀️ -
Ale wiesz jak to jest Sara, pierwszy raz naraziłam biedne dziecko na stresująca sytuację 😮💨 jej nastepna wizyta w kinie będzie za parę lat na jakiejś bajce 😅
Kurcze, nawet trudno się na cokolwiek przygotowac, skoro tak odbiega od tej nieco lepiej opisanej wersji choroby 😓
Jeju, jak przyjemnie się ochlodzilo 😁 wszyscy w swetrach rano a ja mogę w końcu się nie pocić w krótkim rękawku 😁 -
Ogoorkowa u mnie młody szaleje zawsze jak mąż gra w Diablo (a głośnik prawie wyciszony) ponoć mój bratanek miałam podobnie 😉
Ja wczoraj cały dzień spędziłam u teściów że szwagierką i jej córeczką. I generalnie wszystko fajnie tylko młoda ma 15 miesięcy i mówi ze 2 słowa, którymi nie są "daj" albo "nie" i generalnie większość czasu skrzeczy jak coś chce albo nie chce i ja nawet może nie zwróciłabym uwagi ale teście zaczęli narzekać przy obiedzie że nie znają dziecka które by takie dźwięki wydawało, a że młoda jeszcze jeść nie chciała to już wgl więc co teść robił żeby ją uciszyć... uderzał łyżką w coś żeby wydało głośny dźwięk albo coś podobnego... pomagał 🙈 a jak dobrała się do szafki to też było narzekanie że nie słucha a sam ją nauczył że tak są "fajne rzeczy" do wyciągania 🤷♀️
Ale generalnie było spoko, na koniec zjadłam rybkę z grilla bo mój mąż spędził 3/4 dnia na wędkowaniu 😜
Mam jakieś wrażenie że brzuch mi się zmiejszył 🤔 a może poprostu nie rośnie i się przyzwyczaiłam 😁
No to która tam się teraz szykuje na rozwiązanie? ❤️
Sara oby wam znaleźli szybki termin do dentysty 🤞
Zaraz gonie męża do malowania i kładzenia podłogi bo chciałabym w tym tyg już ogarnąć meble i umówiłam się na koniec tygodnia na odkupienie dostawki, więc może jeszcze jakieś prześcieradło będzie trzeba dokupić 🤔👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity a może po prostu brzuszek się obniżył stąd Twoje wrażenie? 🤔
Co do sytuacji u teściów to 🙈🫣
Czego teść oczekiwał od 15 miesieczniaka? 🙈
Dyskusji na tematy polityczne? 🤦🏻♀️
A do stomatologa będę dziś dzwoniła. Pamiętacie jak w czerwcu miałam jechać ale Tolke coś ugryzło w powiekę i dostała reakcji uczuleniowej... Od tamtej pory czekam na telefon z terminem bo ustawowe terminy są na przyszły rok. Spróbuję coś przyspieszyć, żeby Paweł pojechał póki jest.
U nas też fajnie chłodno 😍 od razu więcej sił do życia. Właśnie kończę sprzątać w domu i jadę na GBS a potem na 13 z młodym do pediatry na badania przed operacją.
Jeśli chodzi o kolejkę do rodzenia to ja wciąż się czuję "wylotowo" ale choćby skały srały muszę wytrzymać do 8 września czyli wizyty. Bo jeśli GBS wyjdzie dodatni, gin ma mi dać antybiotyk, który zapodam sobie sama - jest ryzyko, że w szpitalu nie zdążymy.
No i 13.09 Tolka ma kardiologa i echo serca. Chciałabym pojechać bo Paweł nie ogarnie 🫣 -
Dzwoniłam do stomatologa. Dała mi termin na 22 września 🤣
Ale powiedziałam że nie ma opcji bo w tym czasie mogę rodzić 🙈 i ma coś poprzestawiać w grafiku i w pierwszej połowie października będzie Tola miała leczenie zębów w narkozie to Paweł jeszcze zostanie aby to ogarnąć. Bo ja potem z Lidką też nie pojadę na cały dzień przecież 🫣
Pytałam o tego wczorajszego zęba to mówi, że jest taka możliwość że po prostu wypadł bo często u dzieci z wadami gen zawiązki stałych zębów rozwijają się inaczej 🤷🏻♀️ ale podczas zabiegu zrobią zdjęcie i zobaczy.
Edit: na 6.10 mamy leczenie. Więc idealnie. Niech tatuś jedzie i się szarpie z nią cały dzień 🤣🤣🤣 Tolka po narkozie zamiast spać jest niesamowicie pobudzona i agresywna i zwykle trzeba ją nosić kilka godzin. Tatuś się wykaże 😈Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2023, 09:23
-
Ogoorkowa, może Małej się te kinowe dźwięki podobały i stąd te ruchy? 😉 U mnie ostatnio podobna sytuacja - upuściłam talerz na talerz przy brzuchu i dosłownie cały brzuch mi podskoczył 😳 wystraszyłam swoje dziecko!
Dziękuję że pytasz o samopoczucie. Dziś jest cudnie, bo chłodno. Przez cały weekend miałam stopy jak serdelki. Chciałam Wam zapodać patent na miły wypoczynek - miska z wodą w łóżku, stópki w środku i mąż który co jakiś czas dorzuca kostek lodu, ale okazało się że połowę wody wylałam na materac (nawet nie poczułam kiedy!) i jednak nie polecam 😅
A jak Ogorkoowa Twoje samopoczucie i stopy? Chyba też miałaś problem z opuchnieciem 🥺
Longanimity, może brzuszek mniejszy bo jest troszkę chłodniej? 😁 u mnie też dziś mniejszy! Co do córeczki szwagierki wydaje mi się że nie ma co się przejmować jak się komunikuje, ważne że potrafi przekazać o co jej chodzi 😁 jest jeszcze czas na głębsze dyskusje 😁
Sara, jak czujesz że musisz wytrzymać to na pewno tak będzie! Pewnie jak wcześniej zaczniesz rodzić jak poczujesz zupełny luz 😘
Ja czuję że przenoszę ciążę, wszystkie będziecie rozpakowane, a jak w końcu dam znać że wreszcie urodziłam to wszystkie będziecie zajęte tuleniem maluszków 😅 -
Ja już po porannym obchodzie. Wychodzę!! Jeszcze tylko szybkie badanie szyjki.
Ktg z weekendu w normie a podwyższone było tylko przy ruchcach 🙂 Tak się cieszę! 🥳Ancalime, Kasio, Kania_czubajka, Longanimity, Sara30, Maiora, Ogoorkowa, agentka93, RiverS, Pucz lubią tę wiadomość
-
Bardziej chodziło mi o reakcję teściów, bo ja tam doskonale rozumiem że wszystko w swoim czasie, a że ona jest późnym wczesniakiem i ze strony ojca dzieci późno zaczynały mówić to jakby można się było tego spodziewać, z tym komunikowaniem o co jej chodzi to właśnie nie umie przekazać, chociaż jakieś tam swoje sposoby ma. Najgorzej jak właśnie nie umie przekazać o co chodzi i wtedy zaczyna się takie skrzeczenie głośne... no ale to mówię... jak dziecko 🤷♀️
U mnie też się ochłodziło 💪 młody się przeciąga w brzuchu chyba 🙈
Sara no masz napięty grafik 🥴
ja mam jak narazie 2 wizyty umówione po porodzie ale dojdą jeszcze napewno 2 no i do fizjo też będę chciała iść ale to już bez ciśnienia tylko miarę możliwości... a na te lekarskie to pewnie będziemy kombinować bo jak mąż będzie pracował to zaangażuje mojego tatę, na początku pewnie będzie wolał poprostu jechać ze mną i dzieckiem na wizytę i on zostanie z młodym albo będą spacerować w okolicy 💪ale sama myśl o tym że jest taka opcja daje mi dużo spokoju.
A brzuszek sama nie wiem... zobaczymy co powie gin za tydzień... bo ja tez obstawiam taką możliwość że albo młody się obrócił albo pupą do kanału się ustawił czy coś co właśnie powoduje że brzuch się obniża 🤔
Kasio no nie chce tu obiecywać bo nie wiadomo jak ro będzie po porodzie, ale napewno jeśli tylko będę mogła i miala siłę to będę tu zaglądać do ostatniego urodzonego dzidziusia 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2023, 10:22
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
No ja starałam się ogarnąć wszystkie kontrole przed porodem i został tylko ten nieszczęsny kardiolog i stomatolog. Po nowym roku mamy przegląd - okulista, ortopeda, audiolog, neurolog i kilku innych. Ale to już będę z Lidką jeździć bo to tylko wizyty. Najgorsze te całodniowe pobyty 🤷🏻♀️ będę tak kombinować aby akurat Paweł był.
Meeg świetna wiadomość! W domu najlepiej ❤️ -
Meeg, bardzo się cieszę. Te NFZ-owe spa to jednak oferuje kiepskie warunki 😶. W domu to inny komfort.
Kasio, ja ze swojej strony powiem, że spodziewam się dalej zaglądać i kibicować. Przy córze forum nadrabiałam choćby dla zbicia nudy podczas karmienia 😂🙈. Co innego robić nocą, przecież można tulić i trzymać do odbicia z telefonem w ręku 😇. Będę czuwała i trzymała kciuki. Poza tym, no sama wiesz, termin wybiera dziecko, a nie rodzic - mimo odmiennego podejścia naszych chłopów. Może być i tak, że za tydzień się rozpakujesz, a np ja jeszcze będę się kulała 😎.
Longanimity też pomyślałam o obniżeniu się brzuszka. Choć teza z ochłodzeniem też brzmi wiarygodnie. Daj znać po wizycie przyszlotygodniowej jak tam Zbysio jest ułożony 😁
Ogoorkowa - maluchy te dźwięki mają dość mocno wytłumione. A nawet jak się przestraszyło maleństwo, to (może jestem wyrodna 😂) i tak bym nie miała wyrzutów sumienia. Przecież po narodzinach też nie unikniemy odruchów moro związanych z tym, że akurat przejeżdżające obok auto na kogoś mocno trąbnie, albo domofon zadzwoni akurat podczas drzemki. A jak sam film? Miałam iść ostatnio, ale nie mam z kim córy zostawić. Twierdzi co prawda, że może zostać sama w domu, ale ryzykować dłuższej nieobecności niż pół godziny jeszcze nie będę!
Ostatni poniedziałek w pracy! Dziś zdalnie, ale jutro się tam przejadę. Właśnie się zastanawiam czy wykosztowywać się z tego tytułu na jakieś babeczki, czy odpuścić. Piekielnie nie chce mi się rano zajeżdżać do cukierni, mam trochę po drodze nigdzie.
A dziś o 16:30 kontrolne USG, będę wdzięczna za kciuki 🍀. -
Meeg extra, że wychodzisz!
W domu to jest w domu)
Kasio, ja mam wizytę jutro- właśnie do mnie dzwonili potwierdzić, 10:30 ktg i później wizyta u tego mojego magika, zobaczymy co tam powie.
U mnie stopy wczoraj już były lepsze, bo wcześniej też jak balony dosłownie.
Sara, z Tolką to Ty nigdy nudy nie zaznasz. Dobrze, że mąż wrócił to Cię trochę odciąży (albo trochę bardzo😁)! Czy to dziś dzień z Emilem w szpitalu?
Ja się obudziłam z dziwnym kształtem brzucha, tak jakby cały mi się zebrał w górze i mocno wystający. Nie wiem czy to była akrobacja Małej czy bardziej macica robi cuda.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka, może Iga obróciła się główką w dół i ułożyła w pozycji dogodnej do wstawienia w kanał? I pomału będzie schodziła?Zobacz na link
https://plodnosc.pl/wp-content/uploads/2020/08/AdobeStock_273448718-1024x576.jpeg
Jak obróciła się pleckami na zewnątrz, a brzuch jeszcze nie opadł, to może jak najbardziej być mocno wystający u góry :-) . Tak bym obstawiała chyba 🤔.