Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Meeg wrote:Kasio a jak z wagą? Przybiera? Kiedy macie wizytę położnej? Na pewno doradzi ❤️
Właśnie nie wiem jak z wagą, już wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy kupić wagę noworodkową. Położna dopiero w czwartek, oszaleję do tego czasu 🥲
Longanimity, 120ml to dla mnie ilość aż nierealna 😳
Meeg, Adusia jest słodziutka! 😍 -
My po położnej, Iga pięknie przybiera, brakuje jej tylko 40g do wagi urodzeniowej ❤️
Żółtaczka jeszcze jest, ale nie rośnie poziom, acz wyglada żółtawo 🫢
Oczywiście nie może być w pełni kolorowo, położna nam zwróciła uwagę na drgania rączek, aby obserwować czy to się bardzo często dzieje. Nie zauważyłam tego wcześniej, chyba myślałam, że po prostu jej się coś śni. Mówiła, że prawdopodobnie to niedojrzałość układu nerwowego, ale że gdyby się pojawiało częściej to warto będzie jej zbadać elektrolity.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Kasio nie przejmuj się też dojdziesz do takiego wyniku 😉 🤞🍀 ale te 120 to raczej dlatego że nad ranem się ściągnęłam i wstałam z nawałem 🤷♀️
Przejmuje sie tez że karmie przez nakładkę ale wiem że moja szwagierka karmiła tak przez 2 miesiące.
A co do wagi to jeśli ma cie to uspokoić to kup bo to nie jakieś duże pieniądze a może później uda Ci się sprzedać 😉
Sara rozbieram, a czasem też zmieniam pampersa. I wg mnie zaczyna być bardziej aktywny no ale zobaczymy co to będzie, akurat powinien wytrzymać do wizyty położnej to zobaczy jak je i czy jest ok.
Agentka super że Iga tak ładnie przybiera ❤️
A teraz najlepszy hit... próbuje dodzwonić się do poradni i zarejestrować do onkologa i chirurga onkologa... za pierwszym razem byłam 6 i zeszło że jestem 4 ale po 20 min się rozłączyłam bo był czas karmienia akurat... próbowałam jeszcze 2x i za każdym razem byłam 4ta... po 5 min się rozłączam bo nie ma bata jak nie ubywa to znaczy że nikt nie odbiera, a teraz się śmiałam do męża że te 3 osoby od rana wiszą na telefonie i czekają żeby ktoś odebrał 🙈 jak mi się nie uda dodzwonić do końca tyg to będę musiała tam jechać 🥴 a to wycieczka na jakieś 2h i teraz... wybrać się samotnie czy z mężem i dzieckiem 🤔 mam jednak nadzieję że się dodzwonię 🤞👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity te telefony do rejestracji to jest obłęd 😁 ja jestem z tych "wytrwałych". Rekordowo czekałam 2h 20min 🤣🤣🤣
Kasio ja kupiłam wagę na OLX za całe 30 zł 😬 jeśli będziesz spokojniejsza to poszukaj. Mi to ważenie dało jakiś taki spokój wewnętrzny, że moje KP wychodzi i mała przybiera i znacznie lżej mi psychicznie 😁
Agentka pięknie Iga przybiera 😍 a to są drżenia czy takie "zrywy"? Lidce drży broda 🙈 śmieszne uczucie podczas karmienia
Mój Stary właśnie dzwonił podjarany - pojechał dziś na ryby i pobił życiówke 😁 oczywiście mi szkoda, że tego nie widziałam ale porobiłam sobie sporo w domu, wyprzytulałam Bambika ❤️ zaraz wróci z przedszkola Emil i wezmę go na spacer z siostrą 😎 -
Agentka jeżeli chodzi o drgania tak samo miała Ada. Jeszcze się pojawią ale coraz mniej. Na wizycie tydz pediatra zauważyła że ma jeszcze te odruchy ale nic nie sugerowała że to nieprawidłowe.
Muszę poczytać do kiedy to może się utrzymywać ale jeżeli widać że słabnie to chyba nie ma co się martwić.
Kasio a zobacz może jakaś waga na vinted będzie, choć i tak szybciej niż położna nie dojdzie.
Ja bym pewnie ważyła domowa waga jakos🙂 -
A ja wczoraj narzekałam na brak nawału 🙈 a dziś siedzę i czekam aż mała wstanie bo piersi się dopominają o karmienie 🙈
Lidka też ma drżenia rączek plus odruch moro, który ją czasem wybudza. Jeśli śpi na mnie to jest ok, jeśli odłożę ją do spania bez otulacza to 15 min i pospane. Zawijam więc naleśnika i tak sobie śpi 3 godziny -
Kasio, nie wiem czy jest sens się sugerować laktatorem. Ja mam pełno mleka, po prostu czuje to, a do laktatora tylko smętnie kapie. Więcej jestem w stanie sama w pieluchę odciągnąć.
Co do odkladalnosci, to nie mam pojęcia niestety, Iga dużo spi, wybudzam ja na jedzenie najczesciej, ale po sesji karmienia i na przewijaku zwykle albo pięknie zasypia albo chwile się bawi swoimi łapkami w dostawce i coś mruczy. Jestem ciekawa czy taka będzie niezależna czy jej się odmieni. Kojarzę, że Sara mówiłaś, że Emil też lubił być zostawiony sam sobie
Sara, tak, takie drgania, ale delikatniejsze niż moro. Niby może być kwestia po prostu niedojrzałości układu nerwowego, ale że lepiej zgłaszać pediatrze. W sumie spoko, że położna tak kompleksowo patrzy.
Cała wizyta w porządku, nie pchała nas na sile do kapania, powiedziala, że możemy i za tydzień wykapać, bo dziecko ma swoją barierę w tych pierwszych dniach i może dłużej pokorzystac z dobrodziejstw tej naturalnej ochrony. Do mnie to przemawia, aby na sile czegoś nie uskuteczniać.
I na spacerki w pełni zielone światło, zachęcała, aby jak najwiecej, na ile mi moje siły pozwolą.
Także oczywiście dziś pójdziemy
Longanimity, współczuje tego umawiania 🙈 to zawsze tak irytuje…
Meeg Ada już taka bystra się wydaje po tych kilku tygodniach
Ogoorkowa jak tam Twoje przysiady?Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka tak, Emil miał tak od urodzenia i pamiętam, że po Emmie HNB to było dla mnie ciężkim szokiem 😁 on po jedzeniu wściekał się gdy chciałam go bujać czy lulac. Trzeba go było położyć w spokoju i sam usypiał 🙈
Lidka to zdecydowanie nie ten typ 🙈
I potwierdzam co do laktatora. Ja wczoraj odciągnęłam 60 ml, męczyłam już te piersi a tam już ani kropelki nie skapywało. Zdjęłam laktator i ścisnęłam pierś a tam białe mleko leci 🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️
Chwilę później Lidka zjadła z piersi do syta 🙈
Laktator jest przydatny aby ściągnąć pokarm czy pomoże w rozkręceniu ale nie jest wyznacznikiem ile pokarmu jest. Zwłaszcza, że dziecko podczas samego ssania aktywuje jakieś receptory i pokarm jest wytwarzany na bieżąco -
Zibi już 3270 czyli więcej niż waga urodzeniowa i 200g od czwartku 💪 możemy próbować przechodzić na samą pierś... zobaczymy co z tego będzie... generalnie mam odciągać zaraz po karmieniu i zobaczyć czy coś tam jeszcze leci, jak nie to znaczy że Zibi zjadł co było 💪 (a tak miałam dzisiaj w nocy i nie chcial za bardzo mm więc wychodzi na to że się najadł) to takie skomplikowane także super że są te wizyty położnej. Szczególnie jak na początku są jakieś problemy np. Z KP.
A na brzuszek mamy zacząć od delicolu bo ponoć w wieczornym mleczku jest więcej laktozy która dłużej się trawi i przez to dzie ko może boleć brzuszek. Położna też doradziła żeby zacząć od jednego preparatu żeby wiedzieć co konkretnie pomaga🙈
Sara mój mąż też pojechał na ryby 😜 a popołudniu jedzie po grzejniki i dalej będzie malował.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2023, 16:18
agentka93 lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
My jutro mamy pierwszych gości - moi dziadkowie przyjeżdżają 😁
A potem wizyta u położnej i pediatryLonganimity lubi tę wiadomość
-
Czytam sobie Wasze piękne opowieści i próbuje zwizualizowac sobie tego mojego Bejbika 😅 dzisiaj wpadła przyjaciółka z córeczką i też nakłaniały ją do wyjścia, moze troche oksytocynki pomoze 😁
Agentka dziękuję, że pytasz, przysiady idą świetnie, niestety póki co nie dają wiele 😅 chociaż wczoraj wieczorem było klucie w szyjce (nie wiem na ile szyjkowe a na ile spowodowane mechanicznym wpychaniem tam głowy, bo akurat było to w okienku aktywności 😅), ale rano znowu trochę czopa przynajmniej wyszło 👌
Patrzyłam też na pełnie w okolicy mojego urodzenia, to termin miałam na pełnię, a przyszłam 2 tygodnie później, czyli dokładnie pomiędzy pelniami 😅 -
Meeg wrote:Agentka jeżeli chodzi o drgania tak samo miała Ada. Jeszcze się pojawią ale coraz mniej. Na wizycie tydz pediatra zauważyła że ma jeszcze te odruchy ale nic nie sugerowała że to nieprawidłowe.
Muszę poczytać do kiedy to może się utrzymywać ale jeżeli widać że słabnie to chyba nie ma co się martwić.
Kasio a zobacz może jakaś waga na vinted będzie, choć i tak szybciej niż położna nie dojdzie.
Ja bym pewnie ważyła domowa waga jakos🙂
No muszę poobserwować, mam nadzieje, że to po prostu ta niedojrzałość układu nerwowego się tak objawia 🤷🏻♀️
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
O tak ostatnie parę dni były męczące choć mój ginekolog się śmiał ze skoro dopiero teraz zaczyna mi być ciężko to i tak dobrze 😉
Agentka kciuki za Igę 🤞 i oby to był ten niedojrzały układ nerwowy.
Zbysiu aktualnie śpi na brzuszku (jakoś nie wiem dlaczego ale wydawało mi się że można go tak kłaść tylko jak jest aktywny i położna mi uswiadomila że jak jest pod obserwacją w dzień to tak może spać) podałam mu też delicol i zobaczymy czy będzie jakiś efekt. A z bratową umowie się na próbę chustonoszenia a jak nam nie pójdzie za bardzo albo będę mieć wątpliwości czy aby na pewno dobrze to wtedy umowie się już na jakieś szkolenie.
Trochę zabardzo entuzjastycznie zareagowałam na wieść możliwości rezygnacji z odciagania i byłam zawiedziona że po 30min na piersi Zbyś był dalej głodny i musiałam dorobić mu mm... ale potem racjonalnie pomyślałam że może jest lepiej ale jeszcze może to potrwać trochę zanim on zacznie już całkiem efektywnie ssać. Popracujemy nad tym 💪👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Hej, ja wyszłam od lekarza przed chwilą. Szyjka 2 cm, rozwarcia brak. Chce mi się wyć, nie mam siły, nie mogę wyjść z mieszkania nawet bez kretynskich pytań sąsiadów ile jeszcze. Lekarz kazał iść do szpitala jutro leżeć i czekać, sam umywa ręce, zwolnienia nie wystawił. Pierdole to wszystko, dawno nie byłam w tak złym stanie psychicznym.
Mega Wam zazdroszczę tego, że macie maluchy przy sobie.
Bądźcie dzielne, tulcie się dużo.26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
Rivers, strasznie Ci współczuję! To bardzo przykre, że lekarz umywa ręce... na te głupie pytania to wiadomo, że nic nie poradzisz trzymamy kciuki za Ciebie i dzidziusia! Siły dużo!
No i ze swojej strony tez uczulam na to, żeby zwrócić uwagę, by szpital Ci wystawił zwolnienie za wsyztskie dni jakie będziesz na oddziale. Ja miałam z tym przeboje... -
Cześć Kochane 💕 przepraszam, że się wcinam, ale bardzo proszę aby Sara30 oraz Kania_Czubajka usunęły swoje posty z pierwszej i drugiej strony wrześniowego wątku. Oczywiście w wolnej chwili ❤️ dzięki temu nasza prowadząca wskoczy na pierwszą stronę. Dziękuję i życzę zdrówka dla Was i Maluszków 🤩🤩🤩
Kania_czubajka lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Agentka i Meg, to o tych drganiu rączek to dobrze, że piszecie, bo ja wcześniej nie zdawałam sobie sprawy, że dzieci mogą tak mieć. I też powiem szczerze, że się nie przyglądałam Filipowi, ale dziś jak popatrzyłam to faktycznie,jak się przeciąga, to wtedy te piąstki mu latają. Muszę mieć na to oko. Bardzo się cieszę, że Iga pięknie przybiera 🥰
Z kupnem wagi, to pewnie macie rację, jeśli będzie Was to uspokajało, to pewnie, trzeba kupić i sprawdzać,ile Maluchy przybierają.
Sara, no to teraz po nawale będzie rzeka mleka 🤞🤞🤞 wgl to w książce Komsty, czwarty trymestr jest sporo informacji dotyczących spowijania, a mianowicie mówi ona, że spowijanie dziecka zaraz po narodzinach może utrudnić karmienie piersią i że dzieci spowijane traciły dużo na wadze w czwartej dobie po porodzie. Tak jakoś mi się przypomniało. Może to być też jakiś trop, czemu Lidka spadała z masy?
My dziś byliśmy na wizycie u pediatry. Maluch waży 4240 gram, wg apki jak podałam jego wagę to wychodzi 80 centyl. No mam małego głodomora lekarz nie znalazł żadnych nieprawidłowości, powiedziała, że pępek jest prawidłowo pielęgnowany, tylko no... jest taki uparty i nie chce odpaść 🤷 ma jeszcze czas. Pytałam ją o ten Vigantol i o dawkę,to powiedziała, żeby faktycznie codziennie podawać po jednej kropli, czyli przez 7 dni w tyg po 500 jedn. Nie robić przerwy. No i jeśli chodzi o ten super sen mojego chłopaka,to tak jak Wy wczoraj lekarka powiedziała, żeby nie dopuszczać do spania 4 h w dzień. Ale do takiego spania nie dopuszcza też moje cycki bo po 3 h już mrowią.
Czy Wasze dzieci śpią w śpiworkach? My mamy śpiworek na rozmiar 0-6 miesiąca i jest on ogroooomny! Założyliśmy go pierwszego dnia, później nie, bo uznałam że jest za duży. Wróciliśmy do niego dopiero dzisiaj, ale faktycznie jest spory. -
Kania jeszcze nie używam śpiworka bo moja Ada kruszynka by się w nim zgubiła 😀
Fajnie ze mlody taki głodomorek niech jje i rośnie w siłę 💪
Wracając do szwów to mi już się rozpuściły jakoś na dnicha nawet nie wiem dokładnie kiedy ale prawie 4 tyg od porodu uparcie były, także cierpliwość jak we wszystkim 🙂
Rovers ja też współczuję pewnie niewiel cie pocieszy ale ja przecież w pon na wizycie mialam szyjkę 23mm a we wtorek w nocy wody odeszły i też zero rozwarcie a resztę historii już znacie. Także to może się wydarzyć w każdej chwili.
Już niedługo ❤️ -
RiverS szyjka nie jest wyznacznikiem, moja się skróciła bardzo dynamicznie. Jeszcze wieczór przed porodem lekarka mówiła, że jest jej sporo mimo rozwarcia na 4cm, a rano zgładziła sie już całkowicie.
Można mieć też na maxa rozwarcie i żadnych skurczów🤷🏻♀️ Ale rozumiem frustracje i że już bardzo chcesz zobaczyć Tosię ❤️❤️❤️ Ta końcówka się każdej już okropnie dłuży.
Zauważyłam dziś, że brzuch mi już ładnie schodzi. Powoli przestaje wyglądać na ciążowy.
Jestem już tez mysle gotowa na pierwszych gości, w niedziele przyjadą teściowie, a moi rodzice może nawet jutro. Mam tylko nadzieje, że nikt tu sie nie spodziewa, że z dwudaniowym obiadem wyskoczę 😅
Bo daje sobie przestrzeń na nie robienie nic poza ogarnianiem Małej i siebie w nowej sytuacji.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.