Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Longanimity tak, Lidka "noc" zaczyna ok 20:30 a sen wcześniejszy to drzemka 🙄 o ile drzemki skończy o 16 to około 18 robię jej ostatnią drzemke, kąpiel ok 19:30 i po 20 zasypia i jest Bajlando. Ale np dziś usypialam ją od 15 🤯 a padła dopiero o 16:30 i wstała o 16:50 🙄 o 18 zaczęłam ją usypiać ale nie szło więc o 19 się poddałam i poszłam ją wykąpać. Nie miałam serca przetrzymywać jej dłużej 🙄
U nas chyba trwa w najlepsze kryzys laktacyjny bo drze się przy piersi jak opętana wieczorami, nie chce w ogóle złapać. Ssie 2 minuty i się drze. Przed chwilą znowu dostała mm 🥺 wiem, że strzelam sobie w kolano ale nie mam siły po całym dniu jeszcze z nią walczyć 😪 -
Kania codziennie prowadzisz ten pamiętnik? Podziwiam za samozaparcie. Ja mam książeczkę taka pamiątkowa i jest „kilka słów od mamy i taty” co miesiąc a ja jakoś nie mam weny Wypełniłam tylko te bardziej pragmatyczne rubryki.
Dla mnie tez to obserwowanie rozwoju jest super 😊
Iga jest na maxa kontaktowa, prowadzi konwersacje z nami, z zabawkami, z lampami😂 Jak na nią nie patrzę przy karmieniu (np teraz) to mruczy aż nie nawiąże z nią kontaktu wzrokowego.
Sara, miejmy nadzieje, ze to przejściowe. Wiele dzieci jest karmione mieszanie także nie wyrzucaj sobie🍀
Fajnie z tym spaniem 😊 I ze spi już chociaz trochę sama! Niestety to tak jest, jak bobas spi z nami to ja tez połamana… ale szczęśliwie 90% nocek jest u siebie.
RiverS zdrówka! Współczuje, sam pobyt na pewno jest trudny, a jak wiesz, że malutka czeka to jeszcze bardziej.
Masakra z tymi migrenami, nie wiedziałam, ze są tak powszechne.
Zwróciłam uwagę, że trend mam taki, ze karmien jest obecnie 6, a było 8. Mam nadzieje, że to kwestia dorastania Igi, bo z tego co widziałam na opakowaniu od mm tez przy 3 miesiącach ta liczba karmien jest niższa. W styczniu szczepienie to się dopiero okaże czy przybiera prawidłowo.
Spakowalam dziś wszystkie prezenty, jeszcze jutro upiekę piernik i idę do fryzjera 😄
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka u nas nadal karmień 9-10 na dobę a Lidka przybiera słabiutko. Coś tu nieefektywnie mi się wydaje 🙄 co do mm to wiesz, dwójkę dzieci od urodzenia karmiłam mm i nie mam z tym problemu tylko bardzo nie chciałabym aby odrzuciła pierś albo żeby laktacja osłabła.
A co do spania to Lidka śpi u siebie do pobudki. Tzn ile? Różnie ale ostatnio nawet do 3-4 więc można powiedzieć, że prawie całą noc jest u siebie więc i mój kręgosłup jest wdzięczny
Teraz usnęła po mm o 21, zaniosłam ją do łóżeczka i wracam do garów 😅
Jutro mam w ciul roboty ale będę się starała ją przystawiac jak najczęściej żeby ten kryzys laktacyjny zażegnac aby nie trzeba było dokarmiać wieczorami. mam nadzieję, że to naprawdę przejściowe -
Sara a może Lidia ma jeszcze coś co się zwie "szaloną godziną" (wyczytałam w ebooku że coś takiego jest, może znajdziesz info gdzieś o tym) generalnie występuje mniej więcej o tej samej godzinie wieczorem, dziecko jest marudne i może odmawiać jedzenia. Najczęściej do 12tyg ustępuje.👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
To by się zgadzało. Ja czytałam o czymś takim ale figurowało pod nazwą "wieczory wiedźmy"/"godzina wiedźmy"? I wtedy też od razu pomyślałam, że to pasuje do Lidki jak ulał.
No bo zobaczcie, ja się od samego początku skarze na te wieczory. Skok skokiem, to, że Lidka jest cholernie wymagająca to drugie ... Ale te wieczory to jakiś obłęd. I nie mogę wcale znaleźć sposobu na nią bo ani ilość drzemek, ani ich ilość, ani czas czuwania kompletnie nic nie zmienia. Jak ma skok to beczy non stop. Ale teraz jest po skoku i w dzień jest super (jak na Lidke ofc) nocki śpi pięknie a wieczorem rytuał musi być 😅 i tak jak kiedyś wyła nam 20-23 tak teraz zaczyna po 17 i kończy po 20. I wtedy ani jeść, ani tulić, ani nosić. No nic jej się nie podoba 🙈
Jak ją kąpie to mówię do Pawła że jeszcze tylko "rytuał wyjca" i pójdzie spać
I prawdę mówiąc ja nie wiem czy to jest kwestia laktacji bo fakt, dzisiaj wydudniła 100 ml mm i padła. Ale przedwczoraj nie dawałam jej butelki, poszarpała się z cyckami i też usnęła ok 20:30 i spała 8 godzin. Przecież gdyby była głodna to by tyle nie przespała 🤷🏻♀️
Jedyna różnica taka, że przy piersi musi się napracować więc się wścieka a z butelki leci szybciej więc awanturuje się mniej 😅
Chyba zrezygnuje z tego dokarmiania bo nie chce zaszkodzić naszemu karmieniu a pokarm jest 🙄 -
Te dzienne drzemki powinny poprawić się po 4 miesiącu bo wtedy zmieniają się te cykle snu na te bardziej dorosłe które trwają dłużej i może Lidka nie będzie już tak przemęczona całym dniem i jej to minie 😉
Ja też liczę na poprawę tych dziennych drzemek żeby wieczorem tak jak pisałam kłaść Zbysia po 19 a nie ze wyczekuje 18.30 żeby go ogarniać na szybko i on zjada już ledwo bo zmęczony 😵💫 dzisiaj napewnk gdyby chciał drzemkę koło 17 to najpierw chociaż 60ml mm bo inaczej obudzi się po 10 min bo głodny... a te 30 min to zawsze lepsze bo dłużej wytrzyma 🙈
Wiecie że mi nadal przeziębienie nie przeszło... było już całkiem spoko a dzisiaj znowu katar i drapanie w gardle... oczywiście jakby nie święta to poszłabym do lekarza bo ileż można chorować 😑 ale mam nadzieję że to cały czas ten sam wirus i Zbyś się nie zarazi... ale w sumie mówią że najgorzej złapać wirusa od dzieci... a ja chyba od Zbysia złapałam 😮💨 no i oczywiście obudziłam się z bólem głowy... a że migrene wywołuje też niewyspanie no to obawiam się że dzisiaj znowu trzeba będzie zażyć tabsy 😑 a jak się będę podle czuła to w nocy tatuś nakarmi!👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Longanimity ja nie wiem czy w pogodzie coś nie wisi bo mnie o 5 obudził ból głowy 🙄
Albo to zmęczenie bo położyłam się po 1 a od 2 pobudki co godzinę 🤷🏻♀️ aczkolwiek obstawiam pogodę
Longanimity a ile drzemek dziennie u was wychodzi? U mnie jak Lidka rano długo pośpi to 4 ciężko mi upchnąć a 3 to ciut za mało. Ale ja doskonale pamiętam te etapy przejściowe u dzieci i np gdy dziecko miało 3 drzemki to i sen nocny wypadał później a gdy przechodziło na 2 to automatycznie wydłużały się okna aktywności ale i sen nocny przychodził wcześniej. No i dzieci w wieku naszych w nocy śpią 10-11 h a około 6 miesiąca życia ok 12 h więc przy pobudkach o 7 pora zasypiania w okolicy 19 jest realna.
Moje dzieciaki jak były młodsze chodziły spać nawet o 18 i wstawały 6-7 i do czegoś takiego będę dążyła 😅
W tej chwili Tolka chodzi spać ok 19 i wstaje przed 7 a starsi chodzą spać o 20.
Ale Tolka (co charakterystyczne dla dzieci z CSS) od zawsze miała abstrakcyjny czas snu. W wieku 2-2,5 r potrafiła spać 18 h na dobę 🤯 ona miała drzemki po 4-5 godzin.
Ale u niej trzeba pilnować tego spania bardzo bo deficyt snu to największy wyzwalacz napadów padaczkowych 🙄 więc nie ma opcji że np siedzimy u znajomych do wieczora 🤷🏻♀️ jak z jakichś powodów Tolka się nie wysypia to potem mamy napady a ona ma straszną skłonność do wpadania w stan padaczkowy, który jest bezpośrednim zagrożeniem życia więc nie ryzykujemy oczywiście. -
Sara30 - jesteś moim expertem od testów
Powiedz znasz: https://domowelaboratorium.pl/product-pol-712-Test-Ciazowy-Check-Go.html
https://zapodaj.net/plik-dTILiyr91I (test z drugiego siku po kawie)
dziś 9/10dpo one są mniej czułe od test facelle rossmann?
Wczoraj: https://zapodaj.net/plik-KqFwFgjq4W 8/9dpo facelle -
Zbyś ma albo 4 krótkie drzemki albo 3 z jedną długą i wtedy właśnie nam tak średnio pasuje tak ostatnia więc nie wiem co gorsze 🙈👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
I Sara mi też niw chodzi żeby mu ten sen jakoś dynastycznie przesuwać, głównie to chciałabym na spokojnie o tej 18.30 albo 15 min później zacząć rutynę przed snem nocnym na spokojnie a nie ze albo on płacze że głodny a potem przysypia przy karmieniu 🙈 no ale wiem że jeszcze trochę i będzie lepiej 😉👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Mini gratulacje! Check & go u mnie wybarwialy się strasznie słabo. Nawet pinki lepiej 🙈 facelle miały grube krechy a na tym badziewiu ledwo cienie. jak masz jak to powtórz facelle albo DOZ. Ale gratulacje 😍
Longanimity o to to! Właśnie żeby te wieczory były na spokojnie a nie gonitwa 🤷🏻♀️ ale tak naprawdę taka rutyna już stała dopiero zaczyna się ustalać
Będzie też łatwiej jak zmniejszy się liczba drzemek na rzecz czasu ich trwania. Wszystko jest bardziej przewidywalne przy mniejszej liczbie drzemek -
sara - facelle strumieniowy robiłam wczoraj o 11 ten z foto, o 17 identyczny, potem o 1 w nocy i bledszy już byl wiec stwierdziłam ze biochem ale strasznie wcześnie tez jest - owulaca była 13/14.12
no i ten Check & go teraz i o dziwo wyszedł
Mam jeszcze facelle ale paskowe, myślisz robić dziś pod wieczór ? czy już rano -
Zbys to mały głodomorek
A ja sprawdziłam i dokładnie od tygodnia Iga przespała w całości każdą nockę, przedwczoraj tylko się obudziła o 1, ale w zasadzie z mojej winy, bo ją obudziłam.
Chyba jej wjechało odróżnianie dnia i nocy 🙈
My akurat rutynę mamy późno (jak kąpiel to 20, a jak bez to 21), ale to na własne życzenie, bo sami chodzimy późno spać i ja nie chce, aby ona mi od 7 już zaczynała dzień 😅 I widzę, że koło tej 21 codziennie już się zaczyna marudzonko także chyba już jej to weszło w krew, że nadchodzi czas na spanko.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka 🙈 to jedzenie między 17 a 17.30 to on już chyba traktuje jak rutynę wieczorną 😅
No Zbyś dzisiaj karmienie po 3, także codziennie ciut dłużej. No i w sumie dobrze że wczoraj poczytałam tego ebooka bo karmiłabym go o 1... bo nie zjadł wieczorem wszystkiego i już myślałam że może głodny wcześniej... udało się go uśpić i chyba o 3.10 się obudził... myślałam że może do 7 dośpi ale jednak znowu o 6 się obudził... no jak będzie dosypiał bezpośrednio do 6 to jakoś się z tym pogodzę 🙈 tyle że te drzemki dzienne muszą się wydłużysz bo chyba z 5 drzemkę krótkich by zdążył przespać 😵💫
Teraz po 30min drzemki było chyba 20min ponownego usypiania i udało się zapewne na kolejne 30 min 🤷♀️ ale to i tak lepiej niż wczorajsze 4 krótkie drzemki 😉👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Mimi ja bym sikała wieczorem 😅
Agentka u nas to poniekąd wymuszone, że wstajemy 6-7 więc i Lidke muszę do tego rytmu dopasować. A wyspane dziecko - szczęśliwe dziecko dlatego wolałabym aby zasypiała wcześniej no bo rano tak czy siak nie pośpi 🤷🏻♀️
A ja uwielbiam te wieczory gdy cała 4-ka śpi i mogę sobie w ciszy i spokoju posprzątać łazienkę, upiec coś czy chociaż poszydełkować. Ja spać zawsze chodziłam ok 1-2 i miałam kupę czasu aby porobić rzeczy, na które nie mam czasu w dzień i jeśli Lidka zasypiała mi o 22-23 to tego czasu było wiecznie za mało 🤷🏻♀️
Longanimity łącze się w bólu. Lidka od rana marudna. Poszłam z nią na spacer - pospala 1h 20m więc bez szału jak na najdłuższą drzemke. Jak wstała o 10 tak od tamtej pory wyje i przysypia na rękach 🙄 a ja mam dzisiaj jeszcze do zrobienia bigos, pierogi, jedno ciasto i 2 kompoty 🤯 żeby było weselej to Tolka ma biegunkę. Ja tylko mam nadzieję, że coś jej zaszkodziło a nie jakaś jelitowka 🙄mimi_m lubi tę wiadomość
-
Sara
https://zapodaj.net/plik-N2aXwx5DzX
jak ocenisz?
na żywo może trochę lepiej , będzie z 5?
minimalnie ciemniejszy od tego Check & go
nie zrobię już dziś betu w pon lecę i wracam w piątek wiec tylko na 3 jeszcze testach mogę polegaćWiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2023, 13:54
-
Mimi nawet te same testy wybarwiają się różnie w zależności od partii i fizycznie nie da się stwierdzić wysokości bety na oko 😅
Ale napewno tyle testów nie kłamie ❤️
Odpoczywaj w święta i już, jesteś w ciąży -
Longanimity i jak dzień u was? U nas dzisiejszy dzień można nazwać pt "dzień z noworodkiem". 20 drzemek na rękach 🤯
Żeby było weselej, Tolka ma sraczkę, Lidka ból dupy, Emma gorączkuje a Emil ma katar i kaszel 🙄. Któraś nie przygarnie mnie na święta? Pracowita jestem 😅 posprzątam i ugotuje 😅 -
Ja też bol gardła i katar 😅
Zbyś dzisiaj całkiem nieźle choć okupione wożeniem w wózku (mąż spał po nocy a ja ze Zbysiem byłam u rodziców piętro niżej i mają dużo miejsca do jeżdżenia wozkiem) ale i tak 4 drzemki i z ostatniej obudził się o 17 także o 19.05 przy karmieniu już przysypiał przez co paradoksalnie zamiast iść spać to jadł do 19.30 i dopiero wtedy mógł zasnąć 🙈
Ja tam wiele nie zrobilam a i tak bolą mnie plecy 😵💫
Upiekłam makowce (za jednym razem wychodzą 3 zawijane) I szybki piernik z termomisia, śledzie po kaszubsku i przygotowałam chałke która czeka w lodówce, jutro rano upiekę (wiem że tak można robić z drożdżowymi ale próbuje poraz pierwszy najwyżej będzie bez chałki) 😅
A teraz zaczynamy ubierać choinkę ale pewnie skończymy jutro 🤷♀️👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Koszmar te choróbska 🙈 My się wychorowaliśmy 2 tygodnie temu i teraz póki co jest spoko.
Mi został piernik do przełożenia powidłami i polewa do ogarnięcia.
Iga nas dziś zaskoczyła, bo w trakcie, gdy ja piekłam, Stary ubierał choinkę, a w tle leciały świąteczne przeboje to postanowiła zasnąć sama 😅
Miała wesoło, bo jej przyniosłam dziś balona z helem, piski, śmiechy i nagle cisza. Zorientowaliśmy sie po chwili, że coś cicho, patrzymy, a ona drzemunia😁
Naszykowalam rzeczy na jutrzejszy wyjazd, kilka przebiórek, bo znając życie w najmniej spodziewanym momencie będzie wielka plama z 💩
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.