Forum Starając się - ogólne STYCZNIOWE TESTOWANIE 2018
Odpowiedz

STYCZNIOWE TESTOWANIE 2018

Oceń ten wątek:
  • MeggiGirl Autorytet
    Postów: 321 135

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dziś termin @ i jest cisza... Testów nie robiłam... Chcę wytrzymać bez nich jak najdłużej, żeby nie mieć rozczarowania.

    010is65gtxk93h3j.png
  • PatrysiaJulia Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Koleżanka poleciła mi Was do konsultacji ;)

    Zatem 24 grudnia zaczęła mi się miesiączka , która trwała ok 4 dni. Cykle mam w miare regularne od 28/30 dni. Teoretycznie okres powinnam dostac 24 stycznia a jeszcze nadal go nie mam. 20 stycznia bylam u ginekologa i potwierdził mi ze mialam owulacje. 24 stycznia mialam badania prolaktyny, dziś odebralam wynik i wyszlo mi 760 czy to normalne? Kazal mi przyjść na wizytę pomiedzy 11 a 14 dniem cyklu. No ale okresu nie mam i nie moge sie do niego dodzwonic. Jestem średnio zorientowana w hormonach itd. Powiedzcie mi czy moge byc w ciazy? Czy ta prolaktyna to inny powod? Tarczyca wyszła mi ok..
    Z gory dziękuję za odpowiedź.

    Julia
  • PatrysiaJulia Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh 4,58
    Ft 4 1,20...

    Julia
  • Natalia91! Autorytet
    Postów: 433 210

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje wam dziewczyny za informacje, pocieszam się że tak szybko tę prolaktynę da się zbić, z kosztami się liczę ale priorytetem jest dzidzia... I zgodnie z waszymi sugestiami pójdę też do endokrynologa, ja miałam kiedyś robiony rezonans i guza na szczęście nie ma...

    Wrzucam jeszcze resztę wyników, mi wydaje się że są ok ale będę wdzięczna też za wasze spostrzeżenia jako bardziej doświadczonych ;)
    TSH 1,750 µIU/ml norma 0,270 - 4,200
    FT3 2,67 pg/ml norma 2,00 - 4,40
    FT4 1,22 ng/dl 0,93 - 1,70
    FSH 3,42 mIU/ml faza lutealna 1,7-7,7
    LH 9,08 mIU/ml faza lutealna 1,0-11,4
    Estradiol 242,00 pg/ml faza lutealna 22,3 - 341
    Progesteron 13,40 ng/ml faza lutealna: 1,83 - 23,9 ng/ml
    Testosteron 35,40 ng/dl norma 8,40 - 48,10

    Dodam że cykl był bezowulacyjny według monitoringu (pęcherzyk 31,5 mm w 17 dc), a badania robione w 22dc na zalecenie lekarza...

    7u22ugpj8heetxf1.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet
    Postów: 2409 2113

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatrysiaJulia wrote:
    Tsh 4,58
    Ft 4 1,20...

    Te wyniki absolutnie nie są ok przy staraniach.
    Tsh powinno być maks 2.

    n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Seli Autorytet
    Postów: 12176 2025

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatrysiaJulia wrote:
    Cześć dziewczyny. Koleżanka poleciła mi Was do konsultacji ;)

    Zatem 24 grudnia zaczęła mi się miesiączka , która trwała ok 4 dni. Cykle mam w miare regularne od 28/30 dni. Teoretycznie okres powinnam dostac 24 stycznia a jeszcze nadal go nie mam. 20 stycznia bylam u ginekologa i potwierdził mi ze mialam owulacje. 24 stycznia mialam badania prolaktyny, dziś odebralam wynik i wyszlo mi 760 czy to normalne? Kazal mi przyjść na wizytę pomiedzy 11 a 14 dniem cyklu. No ale okresu nie mam i nie moge sie do niego dodzwonic. Jestem średnio zorientowana w hormonach itd. Powiedzcie mi czy moge byc w ciazy? Czy ta prolaktyna to inny powod? Tarczyca wyszła mi ok..
    Z gory dziękuję za odpowiedź.

    TSH Jest za wysokie, ale nie wyklucza to zajścia w ciążę... A jeśli się domyślasz,że możesz być to zrób betę hcg... Bo nikt nie powie tutaj na podstawie tego czy jesteś czy nie...

    dZhdp1.png

    Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

    Więcej cudów nie będzie 😔
  • PatrysiaJulia Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, dziękuję. Jutro się za to biorę . Dziś jestem w pracy do 21 stąd moje zdenerwowanie..

    Julia
  • Seli Autorytet
    Postów: 12176 2025

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatrysiaJulia wrote:
    Jasne, dziękuję. Jutro się za to biorę . Dziś jestem w pracy do 21 stąd moje zdenerwowanie..

    możesz spróbować z testem... skoro 24.01 miała być miesiączka a to już 29 to trochę czasu minęło. Beta i ew. progesteron czy jeśli nie ma ciąży to on może coś zaszwankował.

    dZhdp1.png

    Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

    Więcej cudów nie będzie 😔
  • SMag Autorytet
    Postów: 842 331

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia91! wrote:
    Dziękuje wam dziewczyny za informacje, pocieszam się że tak szybko tę prolaktynę da się zbić, z kosztami się liczę ale priorytetem jest dzidzia... I zgodnie z waszymi sugestiami pójdę też do endokrynologa, ja miałam kiedyś robiony rezonans i guza na szczęście nie ma...

    Wrzucam jeszcze resztę wyników, mi wydaje się że są ok ale będę wdzięczna też za wasze spostrzeżenia jako bardziej doświadczonych ;)
    TSH 1,750 µIU/ml norma 0,270 - 4,200
    FT3 2,67 pg/ml norma 2,00 - 4,40
    FT4 1,22 ng/dl 0,93 - 1,70
    FSH 3,42 mIU/ml faza lutealna 1,7-7,7
    LH 9,08 mIU/ml faza lutealna 1,0-11,4
    Estradiol 242,00 pg/ml faza lutealna 22,3 - 341
    Progesteron 13,40 ng/ml faza lutealna: 1,83 - 23,9 ng/ml
    Testosteron 35,40 ng/dl norma 8,40 - 48,10

    Dodam że cykl był bezowulacyjny według monitoringu (pęcherzyk 31,5 mm w 17 dc), a badania robione w 22dc na zalecenie lekarza...

    Z tego co czytałam jak ja robiłam hormony to stosunek LH do FSH masz za wysoki, wychodzi 2,65. Ja miałam 1,08 to lekarka mi powiedziała że mógłby być jeszcze niższy.

    A jeśli chodzi o FT3 i FT4 to jest fajny post na blogu qchenne inspiracje, tam nawet jest jakiś wzór jak obliczyć procentowo.

    Natalia91! lubi tę wiadomość

    LISTA STARACZEK

  • Natalia1984 Autorytet
    Postów: 1437 996

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SMag wrote:
    Ale bym chciała :)
    Dopiero co pisałam tu z Wami na styczniowym testowaniu, że bardzo chcę być w ciąży a już leci mi powoli 8 tc. U Ciebie też tak wkrótce będzie, zobaczysz. Czego każdej z osobna bardzo życzę. Aleksa przykro mi... brałaś pewnie Dupka i luteinę?

    ams lubi tę wiadomość

    klz9df9hvltz8vcc.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2161 723

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia91! wrote:
    Dziękuje wam dziewczyny za informacje, pocieszam się że tak szybko tę prolaktynę da się zbić, z kosztami się liczę ale priorytetem jest dzidzia... I zgodnie z waszymi sugestiami pójdę też do endokrynologa, ja miałam kiedyś robiony rezonans i guza na szczęście nie ma...

    Wrzucam jeszcze resztę wyników, mi wydaje się że są ok ale będę wdzięczna też za wasze spostrzeżenia jako bardziej doświadczonych ;)
    TSH 1,750 µIU/ml norma 0,270 - 4,200
    FT3 2,67 pg/ml norma 2,00 - 4,40
    FT4 1,22 ng/dl 0,93 - 1,70
    FSH 3,42 mIU/ml faza lutealna 1,7-7,7
    LH 9,08 mIU/ml faza lutealna 1,0-11,4
    Estradiol 242,00 pg/ml faza lutealna 22,3 - 341
    Progesteron 13,40 ng/ml faza lutealna: 1,83 - 23,9 ng/ml
    Testosteron 35,40 ng/dl norma 8,40 - 48,10

    Dodam że cykl był bezowulacyjny według monitoringu (pęcherzyk 31,5 mm w 17 dc), a badania robione w 22dc na zalecenie lekarza...


    Stosunek LH/FSH powinien oscylować wokół 1. Z tego co pamiętam za wysoki stosunek świadczy o PCOS

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • SMag Autorytet
    Postów: 842 331

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Dopiero co pisałam tu z Wami na styczniowym testowaniu, że bardzo chcę być w ciąży a już leci mi powoli 8 tc. U Ciebie też tak wkrótce będzie, zobaczysz. Czego każdej z osobna bardzo życzę. Aleksa przykro mi... brałaś pewnie Dupka i luteinę?
    Dziękuję :* mam cichą nadzieję że się udało.

    LISTA STARACZEK

  • Natalia91! Autorytet
    Postów: 433 210

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SMag, malaMi faktycznie ten stosunek jest do dupy :/ zobaczymy co gin na to powie, w badaniach na początku cyklu wyszedł 1,42 a teraz te 2,6 ale gin wspomniał ze zazwyczaj pod koniec cyklu wychodzą nieprawidłowości... No to mi powychodziły. Zerknę na ten blog o ft3 i ft4 bo nawet nie wiedziałam ze tutaj tez się coś procentowo oblicza...

    7u22ugpj8heetxf1.png
  • staraczka24 Autorytet
    Postów: 2435 939

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cfd6efc396dc9bdemed.jpg

    6d3244c308171430med.jpg


    foto zrobilam po przyjsciu z pracy. gorny z wczoraj dolny z dzis. jak do piatku nie dostane okresu ide na bete


    dorot lubi tę wiadomość

    Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same.
  • SMag Autorytet
    Postów: 842 331

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia91! wrote:
    SMag, malaMi faktycznie ten stosunek jest do dupy :/ zobaczymy co gin na to powie, w badaniach na początku cyklu wyszedł 1,42 a teraz te 2,6 ale gin wspomniał ze zazwyczaj pod koniec cyklu wychodzą nieprawidłowości... No to mi powychodziły. Zerknę na ten blog o ft3 i ft4 bo nawet nie wiedziałam ze tutaj tez się coś procentowo oblicza...
    Może jakiś obraz dają te badania teraz, choć wszędzie czytam że robi się je między 2a 4 DC. No ale lekarz wie lepiej :)
    Kiedy masz wizytę ?

    Natalia91! lubi tę wiadomość

    LISTA STARACZEK

  • Natalia91! Autorytet
    Postów: 433 210

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SMag wrote:
    Może jakiś obraz dają te badania teraz, choć wszędzie czytam że robi się je między 2a 4 DC. No ale lekarz wie lepiej :)
    Kiedy masz wizytę ?

    Ja miałam cześć z tych co teraz wrzuciłam robiona właśnie 4dc ale lekarz kazał tez poprawić na koniec cyklu bo wtedy on widzi czy są prawidłowe zmiany razem z cyklem - wtedy wszystko było ok ale prolaktyny nie robiłam wtedy bo nie zlecił... wizyta w środę. Ale na innym wątku Seli pisała ze progesteron świadczy ze owulacja jednak raczej w tym cyklu była a podczas monitoringu gin powiedział ze nie było bo pęcherzyk nie pękł a miał 31,5 mm... może inny pękł? Nie wiadomo... wizyta w środę, oby szybko zleciało....

    7u22ugpj8heetxf1.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6710 5087

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wrzucam resztę wyników z przypomnieniem glukozy:

    Glukoza na czczo - 87.80 (74-106)
    po 1 godzinie: 75.01 (brak podanych norm)
    po 2 godzinach: 93.48 (brak podanych norm)

    17-OH-Progesteron - 0.19 ng/ml (0.15-1.65 dla fazy foll., czyli mojej)

    Androstendion - 0.80 ng/ml (0.60-2.86)

    Testosteron - 0.11 ng/ml (0.06-0.82)

    SHBG - 7.6 nmol/L (19.8 - 155.2)

    Insulina na czczo: 4.86 (2.6-24.9)
    Po 1h: 21.71
    Po 2h: 25.94

    Widzę, że ten SHBG coś mało, no i nie wiem jak insulina. :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 15:13

    atdcl6d8afs9zxzu.png

    p19u3e3kiytw9r2q.png
  • SMag Autorytet
    Postów: 842 331

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia91! wrote:
    Ja miałam cześć z tych co teraz wrzuciłam robiona właśnie 4dc ale lekarz kazał tez poprawić na koniec cyklu bo wtedy on widzi czy są prawidłowe zmiany razem z cyklem - wtedy wszystko było ok ale prolaktyny nie robiłam wtedy bo nie zlecił... wizyta w środę. Ale na innym wątku Seli pisała ze progesteron świadczy ze owulacja jednak raczej w tym cyklu była a podczas monitoringu gin powiedział ze nie było bo pęcherzyk nie pękł a miał 31,5 mm... może inny pękł? Nie wiadomo... wizyta w środę, oby szybko zleciało....
    To do środy szybko zleci :) zobaczysz co powie, nie ma się co martwić na zapas :)

    Natalia91! lubi tę wiadomość

    LISTA STARACZEK

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja was pocieszą że miałam wysokie tsh i do tego wysoką prolaktynę i z takimi wyniukami jestem w ciąży :)

  • Natalia91! Autorytet
    Postów: 433 210

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 15:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    Ja was pocieszą że miałam wysokie tsh i do tego wysoką prolaktynę i z takimi wyniukami jestem w ciąży :)

    Dajesz nadzieje, dziekuje i oczywiście gratuluje <3 i niech nikt nie mówi ze się nie da ;) mnie przeraża ta wizja PCOS... Bo z tego co piszą dziewczyny prolaktyne chyba można zbić dosyć szybko :)

    7u22ugpj8heetxf1.png
‹‹ 209 210 211 212 213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego