Forum Starając się - ogólne STYCZNIOWE TESTOWANIE 2018
Odpowiedz

STYCZNIOWE TESTOWANIE 2018

Oceń ten wątek:
  • 1000 Autorytet
    Postów: 653 487

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez polecam Fertilman. Poleciła mi go koleżanka i juz od kilku dziewczyn i lekarzy słyszałam, ze dobry jest.

    Dziewczyny, ja jestem po badaniu hsg. Jajowody drożne, ale i tak bolało dosc mocno, jeczalam tam jak głupia, wstyd jak nie wiem... nie wiem z czego to wynikało skoro jajowody drożne... Na szczęście badanie błyskawiczne i po 10 byłam juz w domu. Niestety radość z dnia wolnego od pracy odebrało mi to do ze do 13 leżałam zwinięta w jakiejś dziwnej pozycji minimalizując bol, a teraz chodze zgięta w pół... badanie nie jest najgorsza rzeczą na świecie, choc w trakcie tak wlasnie myslalam, ale jednak daleko mu do przyjemności ;) bolesnośc to jednak kwestia niezwykle indywidualna, bo dziewczyna po mnie twierdziła, ze w ogole nie bolało... mozna byłoby to zrzucić na to, ze mam niski prog bólu, ale niestety... w moim przypadku bol był po prostu przeraźliwy :) nie spodziewałam sie tego rodzaju bólu ;) jest mi on niestety znany bo czasami podczas biegania łapał mnie paraliżujący skurcz podbrzusza uniemożliwiający jakikolwiek ruch... i bolalo dokładnie tak samo... nie wiem, moze cos jest jednak ze mna nie tak tam w środku... choc zrobiono mi potem dokładne badanie USG (doktor nastraszył wada macicy) i wyszło ze wszystko jest w porzadku...

    abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • _Hania Autorytet
    Postów: 918 290

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 14:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 ja też przeżyłam bardzo HSG. Bolało mnie, jak podczas miesiączki skurcze x 100 mocniej!

    Lekarka powiedziała, że kontrast przepłynął i uwidocznił się koło obu jajników, więc chyba przesadzam z tym bólem, ale naprawdę łzy mi same ciekły podczas badania.

    Możliwe, że miałyśmy coś "lekko przytkane" i stąd takie bóle, bo moja kuzynka, która cykl wcześniej miała to samo badanie, w tym samym miejscu mówiła, że nic nie czuła.

    Jej podali leki przeciwbólowe jednak sporo wcześniej niż mi (mi zaledwie 10 min przed zabiegiem) stąd może też różnica?

    ❄️
  • 1000 Autorytet
    Postów: 653 487

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam tak roztrzęsiona ze nawet nie zapytałam czy drożne... dopiero pozniej dowiedziałam sie, ze tak... :) wynik do odebrania w nastepnym tygodniu, wiec moze bedzie cos wiecej napisane, ale jesli tak boli "lekko przytkane" to współczuje dziewczynom, ktore rzeczywiscie maja niedrożność... :/ przy czym u mnie badanie robiono na żywca, bez choćby połówki nospy ;)

    _Hania lubi tę wiadomość

    abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6136 2243

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno tak, kwas foliowy pomaga nasieniu i latwiej zajsc w ciaze.

    A co do kobitek, to polecam OmegaMed Optima Start - dla kobiet starajacych sie o ciaze. Jedna tabletka a ma kwas foliowy, jod, wit d i dha - wszystkie 4 skladniki bardzo potrzebne.

    _Hania lubi tę wiadomość

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • _Hania Autorytet
    Postów: 918 290

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam prywatnie i dostałam tabletke przed i opis od razu po badaniu.
    W sumie nic w nim istotnego nie ma poza informacją o drożności.

    Też współczuję wszystkim dziewczynom z mocniej przytkanymi albo niedrożnymi jajowodami. Chociaż ja też mam niski próg bólu, więc może tak jak lekarka mówi "trochę wyolbrzymiłam w głowie" :P

    ❄️
  • 1000 Autorytet
    Postów: 653 487

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 15:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja robiłam na NFZ i musze czekac na opis :D ale u mnie to badanie 650 zł, wiec stwiedzilam, ze nie ma mowy, nie po to płace składki, zeby nie korzystać :D moze gdyby były długie terminy do co innego, ale badanie miałam po 1,5 miesiąca-w pierwszym możliwym terminie uwzględniając @ :) No nic... lekarz mowil, ze mozna działać... zobaczymy co ten miesiąc przyniesie... moze rodzicom i teściom prezent na dzien babci i dziadka sie trafi ;)

    abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2953 1173

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:
    Ja byłam tak roztrzęsiona ze nawet nie zapytałam czy drożne... dopiero pozniej dowiedziałam sie, ze tak... :) wynik do odebrania w nastepnym tygodniu, wiec moze bedzie cos wiecej napisane, ale jesli tak boli "lekko przytkane" to współczuje dziewczynom, ktore rzeczywiscie maja niedrożność... :/ przy czym u mnie badanie robiono na żywca, bez choćby połówki nospy ;)
    Mam podobne odczucia mimo, ze raczej jestem odporna na bol. Tez nie miałam znieczulenia i oba były drożne jednak bol nie do opisania dobrze, ze trwa krótko.Jak usłyszałam ze podobne są bóle porodowe to od tego badania bije się porodu

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2953 1173

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 16:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:
    No to ja robiłam na NFZ i musze czekac na opis :D ale u mnie to badanie 650 zł, wiec stwiedzilam, ze nie ma mowy, nie po to płace składki, zeby nie korzystać :D moze gdyby były długie terminy do co innego, ale badanie miałam po 1,5 miesiąca-w pierwszym możliwym terminie uwzględniając @ :) No nic... lekarz mowil, ze mozna działać... zobaczymy co ten miesiąc przyniesie... moze rodzicom i teściom prezent na dzien babci i dziadka sie trafi ;)
    Tez miałam na NFZ i wyniki z opisem i płytka dostałam 2h po badaniu widocznie zależy od szpitala

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • 1000 Autorytet
    Postów: 653 487

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Mam podobne odczucia mimo, ze raczej jestem odporna na bol. Tez nie miałam znieczulenia i oba były drożne jednak bol nie do opisania dobrze, ze trwa krótko.Jak usłyszałam ze podobne są bóle porodowe to od tego badania bije się porodu

    Dzieki za ten wpis! :D od razu mam lepsze samopoczucie bo jednak Ty jestes w ciąży, a ja oczywiscie sobie wkręcam ze skoro drożne i boli to znaczy ze cos musi byc ze mna nie tak ;) jenyyy, musze przestac sobie wmawiać takie rzeczy :D co do boli porodowych to niestety jestem w stanie uwierzyć ze tak wlasnie wyglądają... zreszta na takie porównanie natknęłam sie rowniez czytając informacje o paraliżującym bólu podbrzusza pojawiającym sie wlasnie podczas biegania :)

    abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • MeggiGirl Ekspertka
    Postów: 279 93

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czas na wizualizację :D Wyobraźcie sobie, że już macie te dwie kreski na teście? Jak powiecie o tym swoim mężom, facetom? Ja pewnie nie wytrzymam i jeśli nie będzie go w domu to zadzwonię, albo wyślę zdjęcie, ale wolałabym wytrzymać i zrobić to w bardziej wyjątkowy sposób :D

    Ewelinaaaa, Ikulinka29 lubią tę wiadomość

    TSH 1,5
    1 cs
    Letrox 50
    Pierwotna niedoczynność tarczycy
    Chcę być mamą...
  • _Hania Autorytet
    Postów: 918 290

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka czyli jest nas więcej z podobnymi odczuciami :-)

    Meggi - mój mąż to pewne będzie testował ze mną! :D

    Nie wiem kiedy i jak powiedzieć innym. Chciałabym od razu, moje dwie siostry mi i rodzicom powiedziały zaraz po pozytywnym teście, ale im dłużej się staram tym bardziej myślę o poczekaniu do USG genetycznego.

    Jak 1000 napisała o dniu babci i dziadka, to gdybym miała szansę na 2 kreski przed tym świętem to wysłałabym życzenia moim rodzicom i teściom z tej okazji :D (Dla teściów to będzie pierwszy wnuk)

    MeggiGirl lubi tę wiadomość

    ❄️
  • Ewelinaaaa Przyjaciółka
    Postów: 89 32

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeggiGirl wrote:
    Dziewczyny, czas na wizualizację :D Wyobraźcie sobie, że już macie te dwie kreski na teście? Jak powiecie o tym swoim mężom, facetom? Ja pewnie nie wytrzymam i jeśli nie będzie go w domu to zadzwonię, albo wyślę zdjęcie, ale wolałabym wytrzymać i zrobić to w bardziej wyjątkowy sposób :D
    Dobre pytanie, może małe buciki w pudełeczku? Czekam na jakąś inspirację :) Może dziewczyny, które już są mamusiami podzielą się z nami swoimi pomysłami :) Nie wiadomo, może niedługo nam się przydadzą :)

    MeggiGirl lubi tę wiadomość

    3jgx43r8qbfa8f9b.png
  • MeggiGirl Ekspertka
    Postów: 279 93

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moim rodzicom chciałabym kupić takie koszulki "super babcia" "super dziadek" czy coś takiego :D A narzeczonemu mogłabym też taką koszulkę "będę tatą we wrześniu" haha. Ale czy ja wytrzymam, żeby zamówić te ubrania i nie powiedzieć ani słowa? :D

    _Hania lubi tę wiadomość

    TSH 1,5
    1 cs
    Letrox 50
    Pierwotna niedoczynność tarczycy
    Chcę być mamą...
  • _Hania Autorytet
    Postów: 918 290

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 18:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała mężowi zrobić niespodziankę, ale on jest tak zaangażowany, więc raczej będzie się domyślał, ale może warto trochę pomyśleć o konspiracji i zrobić mu coś fajnego.

    Gdybym chociaż wiedziała kiedy w przybliżeniu się uda, to byłoby łatwiej. Jakbym zaszła w ciąże w styczniu, pierwszy cykl z CLO, to na Walentynki bym mu przygotowała ;-)

    ❄️
  • Karolcia27 Autorytet
    Postów: 1497 931

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki:) dzisiaj byłam na badaniach, niestety część wyników ( anty TPO, anty TG, cytomegalia, toksoplazmoza, insulina dopiero za tydzień :( dzisiaj odebrałam wyniki i zmartwiło mnie trochę żelazo powyżej normy, a prl która miesiąc temu była 40ng/ml przy normie 28,5 teraz jest znowu za niska, bo 3,75 ng/ml. Gdybyście mogły napisać co o tym myślicie:) Biorę bromka 1/2 tabletki dziennie, nie wiem czy mam dalej brać czy robić jakąś przerwę? Pamiętam, że kiedyś pisałyście, że to FT3 i FT4 liczy się procentowo?

    GLUKOZA 5,0 mmol/L norma 3.6 - 5.6
    ŻELAZO 29,8 norma 8,8 - 27.0
    TSH 1,88 norma 0,27 - 4,20
    FT3 4,73 norma 3,95-6,80
    FT4 17,65 norma 12,00 - 22,00
    PRL 3,75 norma 3,90 - 29,50


    4 cs - 29 marca II kreseczki <3

    7v8r9n73wz5zsofj.png

    heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6136 2243

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Hej kobitki:) dzisiaj byłam na badaniach, niestety część wyników ( anty TPO, anty TG, cytomegalia, toksoplazmoza, insulina dopiero za tydzień :( dzisiaj odebrałam wyniki i zmartwiło mnie trochę żelazo powyżej normy, a prl która miesiąc temu była 40ng/ml przy normie 28,5 teraz jest znowu za niska, bo 3,75 ng/ml. Gdybyście mogły napisać co o tym myślicie:) Biorę bromka 1/2 tabletki dziennie, nie wiem czy mam dalej brać czy robić jakąś przerwę? Pamiętam, że kiedyś pisałyście, że to FT3 i FT4 liczy się procentowo?

    GLUKOZA 5,0 mmol/L norma 3.6 - 5.6
    ŻELAZO 29,8 norma 8,8 - 27.0
    TSH 1,88 norma 0,27 - 4,20
    FT3 4,73 norma 3,95-6,80
    FT4 17,65 norma 12,00 - 22,00
    PRL 3,75 norma 3,90 - 29,50

    Kalkulator do obliczen ft3 i ft4 - http://chorobytarczycy.eu/kalkulator

    Niestety w niczym innym nie pomogę :(

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • NiecierpliwaOna Autorytet
    Postów: 1849 1173

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinaaaa wrote:
    Dobre pytanie, może małe buciki w pudełeczku? Czekam na jakąś inspirację :) Może dziewczyny, które już są mamusiami podzielą się z nami swoimi pomysłami :) Nie wiadomo, może niedługo nam się przydadzą :)

    Raz dałam mężowi małe buciki,ale Tuman nie zrozumiał i spytał po co mu takie paputki,ale wtedy się nie staraluśmy. Po prostu się nie zabezpueczaluśmy i tyld. A teraz jak się staraliśmy,to dałam mu na Mikołaja test ciążowy w pudełeczku. Mieliśmy oboje ten sam prezent,tyle że ja rano,a on po pracy :)

    Ewelinaaaa lubi tę wiadomość

    Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • Maleńka1592 Przyjaciółka
    Postów: 397 23

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się chce przyłączyć. Będę testowała ok 21 stycznia

    =https://ovufriend.pl/graph/c575edf8f6114927b4698996d389dfc8]c575edf8f6114927b4698996d389dfc8.png[/url]

    aw0o4pn.png
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2953 1173

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:
    Dzieki za ten wpis! :D od razu mam lepsze samopoczucie bo jednak Ty jestes w ciąży, a ja oczywiscie sobie wkręcam ze skoro drożne i boli to znaczy ze cos musi byc ze mna nie tak ;) jenyyy, musze przestac sobie wmawiać takie rzeczy :D co do boli porodowych to niestety jestem w stanie uwierzyć ze tak wlasnie wyglądają... zreszta na takie porównanie natknęłam sie rowniez czytając informacje o paraliżującym bólu podbrzusza pojawiającym sie wlasnie podczas biegania :)
    Ginekolog stwierdziła, ze może coś się przytkało, dlatego bolało.Wazne, ze drożne i ze w następnym cyklu zaszłam w ciąże wiec i Tobie tego życzę :)

    1000, _Hania lubią tę wiadomość

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Karolcia27 Autorytet
    Postów: 1497 931

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda20 dziękuję:) procentowo wyszło mi:

    FT4 56.50%

    FT3 27.37%

    Ale dalej nie wiem czy to dobrze czy źle:P

    4 cs - 29 marca II kreseczki <3

    7v8r9n73wz5zsofj.png

    heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

‹‹ 22 23 24 25 26 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego