Te olane .
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
a kto oceniał Twoje TSH? ginekolog? Nieraz spotkałam się z opinią, że podczas starań TSH powinno być poniżej 2.
Powiem tak. Jeżeli masz dostępne środki finansowe, to ja bym zrobiła diagnostykę. Na początku fT3, fT4, p/ciała anty-TPO oraz powtorzyła TSH. Dopiero gdy TSH jest 2 razy nieprawidlowe przejmujemy sie tym. Bo jesli zaczynamy leczyc tarczyce substutycyjne, to raczej już dokońca życia, bo rozleniwiamy swoją tarczycę, aby nie powodowała wzmożonej pracy przysadki i podwzgórza.
Ostatnio mój mąż mi coś narzekał, że zimno zrobiłam mu badania- pierwsze TSH 4,0, drugie 3,07. Za tydzień ma wizytę u endokrynologa, bo wyszły mu też dodatnie przeciwciała.
Chanela lubi tę wiadomość
3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
AniaR88 wrote:tak tylko niekoniecznie doustnie tylko w kremach na wysypkę.
-
nick nieaktualny
-
AniaR88 wrote:Ja tez mam na wszystko prawie. Najgorsze, że na czekolade jestem uczulona Teraz odstawiam leki i chodze na naświetlanie promieniami UV tylko nie wiem czy UVA czy UVB, bo jedne sa szkodliwe a drugie nie
-
natasza82 wrote:nie wiem, czy to od picia dziurawca, ale strasznie mnie od 3 dni kłują jajniki?
natasza82 lubi tę wiadomość
-
Mozesz zrobić badania odpłatnie. Lekarz rodzinny może dać Ci skierowanie tylko na TSH. Tylko endokrynolog na kasę chorych, może dac CI skierowanie na bezpłatne badania.
TSH ok 18 zł
ft3 ok. 18
fT4 ok. 18
anty- TPO- 35 zl
anty TG (nie jest konieczne, ale mezowi zrobilam i wlasnie te mial nieprawidlowe) tez ok. 35 zl
Co do jodu to zależy. W chorobach autoimmunologicznych nie jest zalecany- należy ograniczyć spożycie. Ale istnieją postaci niedoczynnosci tarczycy z powodu niedoboru jodu ( raczej nie wystepuja w krajach rozwinietych, bo mamy sól jodowaną spożywczą).
Jeżeli bierzesz tylko suplementy diety, gdzie ta ilość jodu przecież nie jest jakaś masakryczna, to nie powinno to spowodować takich wyników. Chociaż jeżeli towarzyszy temu inna choroba tarczycy, to może pogorszyć wyniki.
Ale uwaga- gdy kobieta z chora tarczyca już zajdzie w ciążę, musi przyjmować odpowiednią dawkę jodu- albo pilnować pożywienia albo przyjmować suplementy diety, bo dzidziuś potrzebuje joduWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2014, 21:01
3 letnia córeczka- naturalnie
3 x
02.2018
25.07.2019 FET.... -
Ania1986 tak, tak do Ciebie . czyli teraz codzienne picia winka ( do owu ) mamy wytlumaczone? . ja od swiąt i sylwestra już nie moge patrzeć na winko, ale cóż chyba się poświęce
b-c ja bym chyba pediatri nie mogła wybrać.. moja kuzynka skończyła teraz anestezjologię i tez mówiła że wszystko tylko nie pediatria, nie mogłybyśmy patrzeć na cierpienia maluszków, to jest ponad moją siłę. wiem że to cudowne pomagać, ale ja bym to chyba za bardzo przeżywała, nieczęsto zdarzają się porażki i chyba nie potrafiłabym sie po tym pozbierać...
jackie co tam mycha Cie prześladuje? jak dziś humorek?? -
nick nieaktualnykarmelek wrote:Ania1986 tak, tak do Ciebie . czyli teraz codzienne picia winka ( do owu ) mamy wytlumaczone? . ja od swiąt i sylwestra już nie moge patrzeć na winko, ale cóż chyba się poświęce
b-c ja bym chyba pediatri nie mogła wybrać.. moja kuzynka skończyła teraz anestezjologię i tez mówiła że wszystko tylko nie pediatria, nie mogłybyśmy patrzeć na cierpienia maluszków, to jest ponad moją siłę. wiem że to cudowne pomagać, ale ja bym to chyba za bardzo przeżywała, nieczęsto zdarzają się porażki i chyba nie potrafiłabym sie po tym pozbierać...
jackie co tam mycha Cie prześladuje? jak dziś humorek??
karmelku, ja to samo...wczoraj byla ostatnia lampka czerwonego wina.. i narazie przerwa:)karmelek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
b-c wrote:Landrynka- leczysz się na tarczycę? to TSH nie jest ok, a szczegolnie jesli starasz sie o dziecko/jestes w ciazy. Idalnie jest ok. 1, a nie wiecej niz 2.
AniaR88- prowadzę jeszcze wykres na 28dni.pl, ale tam wszystko jest bardziej skomplikowane i mniej czytelne -
nick nieaktualny
-
Landrynka wrote:No więc co ja mam teraz zrobić ? lekarz mi powiedział że jest dobrze
-
zAgatka wrote:A ja mam do Was takie pytanie... piszecie o piciu dziurawca, a na co to pomaga?
nigdy nie słyszałam by pomagał w pracy jajników, ale skoro parunastu dziewczyną się udało zajść w ciąże stosując go to czemuby nie spróbować?!zAgatka lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny. Ale się dzisiaj wkurzyłam. Dużo pracujemy z mężem i bardzo się rozmijamy. W święta oboje pracowaliśmy, w Sylwestra on pracował. To miał być nasz wspólny wolny weekend. Następny może za kilka miesięcy jak się uda. I "koleżanka" z pracy nagle się zbuntowała bo ona nie będzie dwóch sobót pod rząd pracować. A ja za nią dyżury brałam... Ale jestem zła. Nie chodzi mi o to, że muszę iść do pracy bo trudno, czasem trzeba się zamienić. Ale o to, że ktoś mi rozwala weekend bo po prostu dla zasady ktoś sobie tak postanowił. Z urlopu też mnie ściągali i zaczynałam pracę od niedzieli. Przed ślubem też musiałam przyjść do pracy bo ona nie będzie brać dodatkowych dyżurów.
Normalnie teraz moim marzeniem byłoby zajść i najlepiej pójść na L4 na którym nigdy nie byłam (nie licząc 2 dni jak wybiłam sobie rękę i mi tak spuchła że nie mogłam długopisu złapać). -
zAgatka wrote:A ja mam do Was takie pytanie... piszecie o piciu dziurawca, a na co to pomaga?
zAgatka, natasza82 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChanela wrote:hej dziewczyny. Ale się dzisiaj wkurzyłam. Dużo pracujemy z mężem i bardzo się rozmijamy. W święta oboje pracowaliśmy, w Sylwestra on pracował. To miał być nasz wspólny wolny weekend. Następny może za kilka miesięcy jak się uda. I "koleżanka" z pracy nagle się zbuntowała bo ona nie będzie dwóch sobót pod rząd pracować. A ja za nią dyżury brałam... Ale jestem zła. Nie chodzi mi o to, że muszę iść do pracy bo trudno, czasem trzeba się zamienić. Ale o to, że ktoś mi rozwala weekend bo po prostu dla zasady ktoś sobie tak postanowił. Z urlopu też mnie ściągali i zaczynałam pracę od niedzieli. Przed ślubem też musiałam przyjść do pracy bo ona nie będzie brać dodatkowych dyżurów.
Normalnie teraz moim marzeniem byłoby zajść i najlepiej pójść na L4 na którym nigdy nie byłam (nie licząc 2 dni jak wybiłam sobie rękę i mi tak spuchła że nie mogłam długopisu złapać).
ehhh.... powiem Ci,że Cię rozumiem... tzn w sensie takiego "wykorzystywania"jesli moge tak to okreslic. U mnie w pracy podobnie a nawet gorzej. Fak faktem jestem mlodsza od pewnej Pani,ale za kazdym razem ona musiala cos zalatwiac,bo miala prawo:/ (swoim zdaniem) mogla konczyc prace po 6 godzinach a ja w biurze siedzialam i robilam jej robote... zawsze ona sobie cos planowala. Nawet urlopu nie moglam przez nia wykorzystac.. codziennie wracalam do domu podkur..... smutna,nieraz z placzem. na szczescie mam to za soba...nie wiem czy bym wytrzymała. -
chanela wcale Ci się nie dziwie że jesteś zła, na pocieszenue powiem że też mialam kiepski dzień w pracy i też bym to najchętniej rzuciła w cholere i na zwolnie poszła
napewno bym nie siedziała w robocie i się nie stresowała.. tym bardziej że jak chce urlop to jestem w pracy niezastąpiona a jak przyjdzie co do czego to wcale nie czuję się doceniana... -
stardust- oczywiście, ze kobietom udaje się zajść nawet z TSH 10 i wiecej. Po prostu takie są zalecenia, bo jest część kobiet, które mają problemy przy TSH 2,0. Ostatnio czytałam takie badania, że chyba 35 % ludzi z TSH powyżej 2,0 mimo prawidłowych poziomów hormonów tarczycowych, ma za wysoki cholesterol. Wiec niby wszystko w normie, a organizm odczuwa różnicę. Tak samo bardzo wysokie miana przeciwciał tarczycowych może negatywnie wpływać u niewielkiego procenta osób na płodność3 letnia córeczka- naturalnie
3 x
02.2018
25.07.2019 FET....