Te olane .
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
b-c wrote:stardust- oczywiście, ze kobietom udaje się zajść nawet z TSH 10 i wiecej. Po prostu takie są zalecenia, bo jest część kobiet, które mają problemy przy TSH 2,0. Ostatnio czytałam takie badania, że chyba 35 % ludzi z TSH powyżej 2,0 mimo prawidłowych poziomów hormonów tarczycowych, ma za wysoki cholesterol. Wiec niby wszystko w normie, a organizm odczuwa różnicę. Tak samo bardzo wysokie miana przeciwciał tarczycowych może negatywnie wpływać u niewielkiego procenta osób na płodność
Ja mam zamiar tym razem zapytać o to TSH moją gin, bo przy poprzedniej ciąży nie wiedziałam, że mój wynik jest zagrożeniem dla ciąży a miałam o 0,1 wyższy niż teraz. -
ja właśnie mam zamiar po tym weekendzie pójść i jeszcze raz zrobić tsh i przy okazji t3 i t4 żeby mieć jasny przekaz. Cholesterol robiłam ostatnio i mieści się w widełkach aczkolwiek podniósł się od poprzedniego badania. b-c dobrze pisze, że u każdego z nas tak naprawdę wynik może być różny a będzie dla nas normą. Dlatego warto zrobić dodatkowe badania by zobaczyć czy to faktycznie ma wpływ i należy to leczyć.
-
Prawda jest taka, ze w podrecznikach medycznych niewiele jest informacji i takich przypadkach. Zwykle zastanawiaja sie czy leczyc gdy TSH jest pomiedzy 5-10 i prawidlowe fT3 i fT4. Powoli się to zmienia, juz w moim podreczniku interny z 2013 roku powoli piszą o niższych normach. Najwiecej informacji można zdobyć czytając prace naukowe. Tylko tez trzeba zwrócić uwagę kto te badania przeprowadzał, ile osób było badanych, bo bardzo duzo jest prawie szarlatanskich artykułów.
jeszcze rok temu wszyscy zachwycali sie selenem, że przy tarczycy trzeba łykac, bo polepsza przemiany hormonów, a teraz wyszło kilka prac, że może i trochę działa, ale może powodować poważne powikłania układu nerwowego....
Ja mam chorą tarczycę, więc przeczytałam już chyba wszystko co mogłam
3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
ale mnie wystraszyłyście tą tarczycą. Moja mama ma tarczyce i babcia i szczerze boje sie zrobic badania.. ale 14 stycznia ide do dermatologa (problemy z trądzkikową cera odkąd odstawiłam tabl anty) to chyba ja poprosze o skierowanie a to badanie...
-
XxMoniaXx- warto zrobić. Niektóre choroby tarczycowe lubią się dziedziczyć, ale nie bój się. Taka choroba, to jak nie choroba. Sztuczne hormony są jak naturalne, nie dają żadnych objawów ubocznych. Chyba, że w rodzinie masz nadczynność tarczycy, ale to też nic strasznego
XxMoniaXx lubi tę wiadomość
3 x
02.2018
25.07.2019 FET.... -
u mnie w rodzinie jest niedoczynność właśnie... ale co wtedy przepisza mi leki tak i co bede normalnie mogła zajść w ciąże i ja utrzymać .. nie bede miec problemów? myślisz ze dermatolog wypisze mi na to badanie ? to starczy tsh zrobic tak ?
-
Ja jutro ide pierwszy raz na TSH i prolaktyne, takze napewno bede do was pisac i sie radzic..
A tak z innej beczki, jestescie niesamowite. Na chwile sie wylacze a tu za chwile tyle nowosci:)3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
jak bierze się leki i wyniki są w normie to organizm nie czuje różnicy czy bierze talbetki czy to sa naturalne hormony. Wtedy tarczyca nie stanowi problemu w ciąży
TSH wystarczy przed ciążą. Jak jest w normie to można sobie odpuścić resztę. Chociaż ostatnio na szkoleniu mówili, że wg najnowszych standardów, w ciazy nalezy dodatkowo oznaczyc ft4 przesiewowo każdej kobiecie.3 letnia córeczka- naturalnie
3 x
02.2018
25.07.2019 FET.... -
nick nieaktualnystardust87 wrote:o, a co bierzesz? bo ja mam krem fluracin N na skórę dłoni (sucha i pękająca i szczypiąca od kurzu, detergentów itp) i się zastanawiam czy moja gin pozwoli mi używać... Na razie przestałam i cierpię bardzo.
clobederm maść 0,5 mg/g kiedyś mialam krem i chyba byl lepszy. a z tabletek w razie potrzeby dermatolog przepisal mi hydroxyzinum VP podobno w ciazy tez mozna to brac ale poza mascia staram sie unikac wszystkiego -
nick nieaktualny
-
XxMoniaXx- nie. Wręcz przeciwnie niedobór hormonów tarczycowych w ciąży może powodować np. niedorozwój intelektualny dziecka. Leki tarczycowe przyjmowane w odpowiednich dawkach nie dają ZADNYCH działań niepożądanych. Organizm traktuje je jak te, które tarczyca sama wytwarza
Chanela, 200 lubią tę wiadomość
3 x
02.2018
25.07.2019 FET.... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny