Odpowiedz

TSH

Oceń ten wątek:
  • Beata86 Przyjaciółka
    Postów: 77 27

    Wysłany: 6 listopada 2013, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworzyłam nowy wątek, bo nie potrafiłam znaleźć podobnego gdzie mogłabym opisać mój problem. Otóż zrobiłam badania TSH, fT3 i fT4 bo podejrzewałam u siebie tarczyce. Oto moje wyniki:
    TSH3 1,32 norma 0,27-4,2
    fT3 2,93 norma 2,57-4,43
    fT4 1,3 norma 0,9-1,7

    Niby mieści się w normach a jednak martwię się, bo od pół roku włosy wypadaja mi garściami, straciłam juz ich połowę, jestem często zmęczona, słaba, mam kłopoty z pamięcią z koncentracją, czesto mnie głowa boli, ogólnie mam kiepskie samopoczucie. Nie wiem co o tym mysleć i jakie jeszcze badania zrobić. Dodatkowo nie potrafie zajśc w ciążę... Czy sa na tym forum osoby które mają lub miały podobne wyniki do moich i czy są one ok. Chciałabym znać waszą opinię zanim pójdę do lekarza. Najbardziej martwią mnie te włosy, za chwile bede łysa a miałam kiedyś piekne gęste włosy... Co o tym myslicie?

    weronika86 lubi tę wiadomość

    CZEKAMY NA CIEBIE KRUSZYNKO<3<3

    bfarxzdv3th8qr08.png
  • Martynika Autorytet
    Postów: 3162 5670

    Wysłany: 6 listopada 2013, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te wyniki są ok,TSH u starających się,jak również zaciążonych powinno być poniżej dwóch.Może problem leży gdzie indziej?konsultacja z lekarzem to najlepsze wyjście.A morfologię robiłaś?

  • Beata86 Przyjaciółka
    Postów: 77 27

    Wysłany: 6 listopada 2013, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morfologię robiłam 3 miesiące temu i lekarz nic tam nie widział. Może powinnam ją powtórzyć?

    CZEKAMY NA CIEBIE KRUSZYNKO<3<3

    bfarxzdv3th8qr08.png
  • Beata86 Przyjaciółka
    Postów: 77 27

    Wysłany: 6 listopada 2013, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dodać że 3 miesiące temu robiłam TSH i wyszło 0,94 czyli jakby wzrosło...

    CZEKAMY NA CIEBIE KRUSZYNKO<3<3

    bfarxzdv3th8qr08.png
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 6 listopada 2013, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może masz jakieś braki witamin? Prowadzisz niezdrowy stresujący tryb żucia? Organizm reaguje na takie stany również problemami z zajściem w ciążę uznając, ze to nie najlepszy czas na poczęcie. Każdy dziś żyje w pośpiechu, wiem, ale na czas starań trzeba też w tym względzie o siebie zadbać. Mozę ginekolog podpowie ci jeszcze jakieś badania? Powodzenia :)

  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 6 listopada 2013, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miało być życia ;)

  • Martynika Autorytet
    Postów: 3162 5670

    Wysłany: 6 listopada 2013, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tryb żucia brzmi całkiem super :D.

  • angi_o Ekspertka
    Postów: 195 50

    Wysłany: 7 listopada 2013, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dziś chciałam zrobić TSH ale nie dostałam zlecenia na badanie.
    5 lat temu wynik 1.01. 2 lata temu 1.98 i od tamtego czasu przytyłam 15kg nie zmieniając stylu życia, włosy wypadają na potęgę, mam strasznie suchą skórę, jest mi cały czas zimno i staram się o dziecko przez 2i pół roku bez skutku. Z tymi objawami poszłam prosić o zlecenie na badanie TSH, a lekarz powiedział, że przecież 2 lata temu TSH 1.98 było w normie więc od tamtego czasu nic się na pewno nie zmieniło.
    Chcę zrobić prywatnie te badanie ale nie wiem czy musi być robione w jakimś konkretnym dniu cyklu?
    Jak myślicie czy wynik 1.98 to norma dla kobiety starającej się o dziecko?

    zrp0egz2shs65ya0.png
    24.11.2018 1 IUI :(
  • Martynika Autorytet
    Postów: 3162 5670

    Wysłany: 7 listopada 2013, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla kobiety,która stara się o dziecko wynik poniżej 2 jest dobry,ale opieranie się na badaniach sprzed dwóch lat to jakieś kpiny!zmień lekarza,koniecznie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam z tsh 2,25 i pow mi ze w normie endokyrnolog...miesiac temu robiłam ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2013, 13:10

  • Majka86 Ekspertka
    Postów: 197 186

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 2,18 i też podobno ok, chociaż tu się tyle naczytałam, że powinno być ok. 1,5 dla staraczek że zaczęłam się martwić.

    Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • Majka86 Ekspertka
    Postów: 197 186

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jak będę na wizycie to się go jeszcze dokładnie podpytam. :-)

    Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi pow endokrynolog ze nie powinnam miec probolemów z zajściem...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jak rozmawiałam z ginekolog to mi pow ze do starania sie o dzidize powinno byc 2.2

    Kessa lubi tę wiadomość

  • Maka Autorytet
    Postów: 2316 3079

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    angi_o wrote:
    Hej, ja dziś chciałam zrobić TSH ale nie dostałam zlecenia na badanie.
    5 lat temu wynik 1.01. 2 lata temu 1.98 i od tamtego czasu przytyłam 15kg nie zmieniając stylu życia, włosy wypadają na potęgę, mam strasznie suchą skórę, jest mi cały czas zimno i staram się o dziecko przez 2i pół roku bez skutku. Z tymi objawami poszłam prosić o zlecenie na badanie TSH, a lekarz powiedział, że przecież 2 lata temu TSH 1.98 było w normie więc od tamtego czasu nic się na pewno nie zmieniło.
    Chcę zrobić prywatnie te badanie ale nie wiem czy musi być robione w jakimś konkretnym dniu cyklu?
    Jak myślicie czy wynik 1.98 to norma dla kobiety starającej się o dziecko?

    Czyli znalazłam osobę o podobnych problemach... Mi też włosy wypadają "garściami" aż niekiedy łezka leci jak sprzątam..skórę jakoś udało mi się ogarnąć ale zwykle była "sucha" a o tym że jestem zmarzluch to nawet nie wspomnę... Myślisz, że coś jest na rzeczy??

    ckaik0s3070dl07t.png
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3207 1962

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH można robić w dowolnym dniu.

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Majka86 Ekspertka
    Postów: 197 186

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia26 wrote:
    ja jak rozmawiałam z ginekolog to mi pow ze do starania sie o dzidize powinno byc 2.2


    hmm no to niby się mieszczę ale jestem "na granicy"

    Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też włosy wypadały ale najbardziej to jak miałam długie nie dawno obcięłam i dużo mniej wypadaja ta jak zawsze po wymyciu...tyle ze teraz nei wiem od czego mam trzęsienie rąk od leków na astme czy od tarczycy...a tarczyca wyszła 2,25wiec w normie.Endokrynolog pow ze nie musze brać żadnych tabletek...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 listopada 2013, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie dopiero staram 2 cykl tak więc jeszcze aż tak sie nie martwię mam nadzieje ze się teraz uda a TSH musze kontrolowac co 2 miesiace ;)usg też mi wyszło w porzadku tarczycy;)

  • Saramago Autorytet
    Postów: 2928 4012

    Wysłany: 7 listopada 2013, 14:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam TSH 2.3 (sprzed roku) i mnie lekarka powiedziała, że nie ma już obowiązku kierowania ani takiej potrzeby na badania do pól roku samodzielnych starań o ciążę.

    Karolcia26 lubi tę wiadomość

    LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego