Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    A czy tą prolaktyne mogę zrobić w laboratorium razem z tsh na czczo? W jakimś konkretnym dniu cyklu bądź porze dnia?

    Prolaktynę powinno się robić rano, na spokojnie, przed badaniem dobrze jest chwilkę posiedzieć, zrelaksować się. Dobę wcześniej powinno się zrezygnować z seksu i miziania sutków ;) To pobudza wydzielanie prolaktyny i zaburza wynik.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Witam, jestem tu nowa. Moje tsh wynosiło 2, 6, 2, 4 obecnie wzrosło do 3, 2 i dostałam euthyrox 25, naprzemiennie całą i pół tabletki. Dobrze się czuję, jeżeli chodzi o objawy gdyż prawdopodobnie mam hashimoto, antyTG 480 :-( jestem zalamana gdyż zaczęliśmy starania o drugie dziecko i wczoraj dostałam @. Przeplakalam pół nocy. To dopiero nasz 1 cykl starań ale o niczym innym nie potrafię przestać myśleć jak o zajściu w ciążę. Pozdrawiam wszystkie starające się.

    Nie leczy się tarczycy na podstawie samego TSH. Jeśli lekarz to robi, znajdź innego.
    Chyba że masz pozostałe wyniki, czyli FT3 i FT4, tylko o tym nie napisałaś.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika80 wrote:
    Proszę o nterpretację, moje wynik z czerwca
    TSH 2,22 ulU/ml Norma:0,25-5
    Ft3 3,98 pmol/l Norma:4-8.3
    Ft4 11,81 pmol/l Norma:9-20
    Anty TPO 3,1 IU/ml Norma 0-8

    Na lipcową wizytę zrobiłam jeszcze raz badania, aktualne wyniki:
    TSH 1,80 ulU/ml Norma:0,25-5
    Ft3 5,50 pmol/l Norma:4-8.3
    Ft4 16,02 pmol/l Norma:9-20
    Anty TG 69,1 IU/ml Norma 0-18
    Anty TPO nie robiłam.
    Pani doktor nie wiedziała co zrobić, ponieważ w zasadzie nie ma do czego się przyczepić w aktualnych wynikach. W związku z tym, że poroniłam(kwiecień 2015r.) i że tarczyca może sobie nie poradzić przy kolejnej ciąży po długim zastanowieniu przepisała mi euthyrox 25- mam brać połowę tabletki.
    Oprócz tego witamina D i jod.
    Co sądzicie o tych wynikach?
    Zwei_kreska proszę co sądzisz o moich wynikach, co może być powodem takiej różnicy w wynikach w tak krótkim czasie? Chciałabym ponownie zacząć się starać, ale obawiam się najgorszego...

    Wyniki czerwcowe mogą wynikać z ciąży. Miałam to samo- jeszcze przed majowym poronieniem , po zrobieniu pierwszej bety, moje wyniki tarczycowe były tragiczne. Bardzo się pogorszyły, chociaż byłam dopiero ponad 2 tygodnie po owulacji. Nie wiem jak długo trwała Twoja ciąża, ale ona bardzo obciąża tarczycę przez pierwsze 3 miesiące. Wyniki lipcowe wskazują na to, że organizm pięknie wrócił do normy. Bardzo dobrze, że dostałaś leki na zaś- widać, że w ciąży tarczyca sobie nie poradzi. Jak tylko wysikasz pozytywny test, umów się do endo, zrob całą trójcę i idź z nowymi wynikami.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gaga wrote:
    I ja się dokleję z prośbą o interpretację wyników:
    TSH 3,27
    ft3 3,1 norma 2,0-4,4
    ft4 13,4 norma 12,0-22,0
    anty tpo 46 norma 0-34 podwyższone!!!!
    anty tg 24,24 norma <115

    O czym może świadczyć podwyższone anty tpo?

    O rozwijającym się autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Powinnaś skontrolować te przeciwciała za kilka tygodni. Ewidentnie coś jest na rzeczy, masz bardzo niskie FT4. Byłaś u endo? Dostałaś leki?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam widzę że jest tutaj ekspert jesli chodzi o tarczycę i chciałam prosić o wyrazenie zdania na temat wyników z góry dziekuje
    TSH 2,475
    ft3 5.01 norma 3,5-6,5
    ft4 12,93 norma 11,5-22,70 te badania są z 19 sierpnia
    W marcu robiłam przeciw ciała
    p tyreoglobulinie 148,4 norma <115
    p peroksydazie tarczycowej < 5,0 norma <34
    Czy mi sie wydaje czy to zapalenie

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnykot wrote:
    Hej dziewczyny
    mogłybyście napisać co sądzicie o moich wynikach?

    Tsh: 3,03 [norma:0,27-4,20]
    Ft3: 2,84 [norma:2,00-4,40]
    Ft4: 1,35 [norma:0,93-1,70]
    anty-TPO: 7 [norma: 0-34]
    anty-TG: 14,85 [norma: 0,00-115,00]

    Nie przyjmuję żadnych leków, nigdy nie leczyłam tarczycy. Byłam z tymi wynikami u endo i ku mojemu zdziwieniu usłyszałam, że wszystko jest w porządku, mogę starać się o dziecko. No ale z tego co czytam w necie to te wyniki wcale świetnie nie są :(
    Prolaktynę miałam robioną 3 miesiące wcześniej i wynosiła 20,4 [przy normie 4,8 do 23,3].

    Czy powinnam zmienić lekarza? Z góry dziękuję za pomoc...

    Wygląda na początki choroby. Masz za mało FT3 w stosunku do FT4. Jedz orzechy brazylijskie albo kup sobie selen w aptece.
    Powtórz TSH, FT3 i FT4 za 6 tygodni i jak dwa ostatnie spadną, a TSH wzrośnie, wróć do lekarza i rzuć mu wyniki na biurko z fochem ;) Oczywiście w międzyczasie możesz poszukać innego lekarza.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina27 wrote:
    Witam widzę że jest tutaj ekspert jesli chodzi o tarczycę i chciałam prosić o wyrazenie zdania na temat wyników z góry dziekuje
    TSH 2,475
    ft3 5.01 norma 3,5-6,5
    ft4 12,93 norma 11,5-22,70 te badania są z 19 sierpnia
    W marcu robiłam przeciw ciała
    p tyreoglobulinie 148,4 norma <115
    p peroksydazie tarczycowej < 5,0 norma <34
    Czy mi sie wydaje czy to zapalenie

    Tak to wygląda niestety. Z dobrych wiadomości- masz jeszcze calkiem fajny zapas FT3- ten hormon trudniej uzupełnić, Ty masz go jeszcze 50%- to bardzo dobry wynik.
    Dramat jest z FT4- masz go ledwie 13% w rezerwie, powinnaś szybko iść do dobrego endo, bo ta ilość Ft4 nie wystarczy Ci w czasie ciąży, musisz nadgonić :)

    ewelina27 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei ale Ty mądra jesteś :D

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlepię tu jeszcze pytanie z innego wątku, żeby tamtego nie zaśmiecać:
    emaj wrote:
    Ja też chciałabym podpytać o tarczycę - trochę ponad rok temu okazało się, że TSH mam podwyższone - 4,38, ale pierwszy endokrynolog to zlał :)
    Zimą w wolnej chwili postanowiłam zabrać się za siebie wyniki:
    TSH 5,14 (0,27-4,2)
    FT 4 18,29 (12-22) 62,9%
    FT 3 5,32 (3,1-6,8 ) 60 %
    Wyniki poza TSH jakby ładne...
    Po miesiącu na euthyroxie 50
    TSH 1,78 (taki poziom mniej więcej cały czas się utrzymuje)
    aTPO 281,8 (<34)
    reszty mi nie kazał robić, dwa miesiące później w USG obraz typowy dla Hashi (tylko nie mój bo jestem chuda jak patyk).
    Zastanawiają mnie wyniki z tego tygodnia, bo naczytałam się tu i zrobiłam znów FT3i4:
    TSH 1,48
    FT4 21,79 (97,90%)
    FT3 4,35 (33,78%)
    O co chodzi? Chyba ważniejsze są FT3 i 4, które mi zwariowały po euthyroxie. Już mam schizy, że coś mam z przysadką :D

    To wariactwo nie wynika z tego, że bierzesz euthyrox- on Ci bardzo ładnie uzupełnił zasoby FT4. W euthyroxie jest tylko jeden hormon- T4. Organizm powinien z tego sam wytworzyć T3- po Twoich wynikach widać, że sobie z tym przeksztalcaniem jednego hormonu w drugi zwyczajnie nie radzi. To dość częste zaburzenie, pomaga suplementacja selenu w dużych dawkach [nawet do 200ug] albo przyjmowanie leku na tarczycę, ktory sklada się i z T4 i z T3. Takim lekiem jest Novothyral, ale w Polsce niewielu lekarzy nim leczy. Na forach Hashimoto i tarczycowych możesz znaleźć lekarzy, którzy leczą tym lekiem, może poszukaj jakiegoś w swojej okolicy. Ewidentnie potrzebujesz pomocy, bo zaraz wpadniesz w nadczynność polekową z nadmiarem FT4, podczas gdy FT3 nadal będzie kulało.

    emaj lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za szybką wiadomośc jesteś Geniuszem biorę euthyrox n25 ale wydaje mi się ze jest za mała dawka i pewnie podniesie endo jak pójdę w czwartek robiłam ush tarczycy i wyszło ze mam umiarkowanie wzmożone unaczynienie miąższu zmiany ogniskowe o obwodowym typie unaczynienia cokolwiek to oznacza badania z krwi pewnie to potwiedzaja Jeszcze raz Dziękuje

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina27 wrote:
    Dziękuje za szybką wiadomośc jesteś Geniuszem biorę euthyrox n25 ale wydaje mi się ze jest za mała dawka i pewnie podniesie endo jak pójdę w czwartek robiłam ush tarczycy i wyszło ze mam umiarkowanie wzmożone unaczynienie miąższu zmiany ogniskowe o obwodowym typie unaczynienia cokolwiek to oznacza badania z krwi pewnie to potwiedzaja Jeszcze raz Dziękuje
    Nie jestem geniuszem, jestem tylko babką obdarowana przez los chorą tarczycą i determinacją, żeby omijać złych lekarzy ;)
    Zdecydowanie potrzebujesz więcej niż ta marna 25tka.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • emaj Autorytet
    Postów: 1666 1750

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 15:17

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 23 sierpnia 2015, 10:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy zawsze oprócz tsh i ft4 badać też ft3 ? Od endo mam tylko zalecenie na tsh i ft4...

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 23 sierpnia 2015, 10:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Czy zawsze oprócz tsh i ft4 badać też ft3 ? Od endo mam tylko zalecenie na tsh i ft4...
    To zależy jak długo się leczysz.
    Lekarz musi być pewien, że Twój organizm prawidłowo przekształca T4 w T3. Jeśli byłaś już na kilku wizytach i z poprzednich kilku badań krwi wynika, że zwiększenie dawki leku powoduje zwiększenie zasobów nie tylko FT4, ale i FT3, to potem można już badać tylko TSH i FT4. Aczkolwiek ze wszystkich moich lekarzy przez te ponad 20 lat tylko dwóch przez cały okres leczenia badało mi całą trójcę i to byli najlepsi lekarze, u których się leczyłam. Miałam jednego asa, który badał mi tylko TSH i przez niego przez 3 lata byłam w głębokiej niedoczynności.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 23 sierpnia 2015, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo, ale to bardzo Ci dziękuje Zwei_kresken.

    Dr powiedział, że moje wyniki wyglądają ok, ale podejrzewa policisteiczne jajniki od x lat zmagam się z trądzikiem i to rzuciło mu się w oczy, kazał mi przyjść w 12dc na USG to zobaczymy.

    To moje ft4 jet 1,33 norma (0,93-1,70) tsh miałam 2,8 (0,270-4,200), ft3 3,420 (2,000-4,4000) przeciwciał nigdy nie robiłam, myślisz, ze warto?:) Puste jajo płodowe miałam w grudniu. Powtórzyć ten progesteron? w 25 dc będzie ok?


    Gin nic mi nie zapisał.

    Pozdrawiam

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Nic mi nie pozostaje jak tylko zrobić te badania. A czy wyniki prl w przypadku nieprawidlowosci również analizuje i leczy endokrynolog? Mam osobną gin i endo. Gdzie udać się z wynikami?


    Z wynikiem można udać się i tu i tu :) moje badanie prl zlecił mi endo i analizował endo :)

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • migot_ka Autorytet
    Postów: 902 743

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bardzo bardzo proszę o pomoc w interpretacji:
    TSH ostatnio robiłam w czerwcu rok temu i było 2,250 (norma 0,270-4,200)dzisiaj powtórzyłam badanie, ale wyniki po południu.
    Reszta:
    FT3 - 5,24 pmol/l (norma 3,5-6,5)
    FT4 - 14,06 pmol/l (norma - 11,5 - 22,70)
    anty TPO - 2,46 IU/ml (norma - 0-5,61)
    Anty Tg - 49,82 IU/ml (norma - 0,4-11,)
    O czym może świadczyć tak wysokie Anty Tg??

    hchycsqv8l4btiwn.png
  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Mam skoki tsh i dostałam letrox50.
    Czy to w ogóle może być powód plamień między okresem? Ten lek to unormuje? Macie jakieś doświadczenia??

    Żmijasek
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 11:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam od 6tyg.jestem na dawce euthyrox 3/4tabl.=18,5 tsh mialam 3,12. Wczorajsze wyniki tsh 2,270 ( 0, 27-4, 20), ft4 1,45 ( 0, 93-1,71), ft3 3,49 ( 2, 00-4, 40). Co myslicie? Obecnie zwiekszylam po konsultacji z endo do 1tabl.euthyrox codziennie dawka 25. Za 3tyg.kontrola.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    migot_ka wrote:
    Ja też bardzo bardzo proszę o pomoc w interpretacji:
    TSH ostatnio robiłam w czerwcu rok temu i było 2,250 (norma 0,270-4,200)dzisiaj powtórzyłam badanie, ale wyniki po południu.
    Reszta:
    FT3 - 5,24 pmol/l (norma 3,5-6,5)
    FT4 - 14,06 pmol/l (norma - 11,5 - 22,70)
    anty TPO - 2,46 IU/ml (norma - 0-5,61)
    Anty Tg - 49,82 IU/ml (norma - 0,4-11,)
    O czym może świadczyć tak wysokie Anty Tg??
    https://portal.abczdrowie.pl/przeciwciala-anty-tg masz tu artykuł. Moze to swiadczyc, ze mam proszblemy z tarczyca i dlatego implementacja jest nieudana..

‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego