TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
kas50 wrote:A czy tą prolaktyne mogę zrobić w laboratorium razem z tsh na czczo? W jakimś konkretnym dniu cyklu bądź porze dnia?
Prolaktynę powinno się robić rano, na spokojnie, przed badaniem dobrze jest chwilkę posiedzieć, zrelaksować się. Dobę wcześniej powinno się zrezygnować z seksu i miziania sutków To pobudza wydzielanie prolaktyny i zaburza wynik. -
kas50 wrote:Witam, jestem tu nowa. Moje tsh wynosiło 2, 6, 2, 4 obecnie wzrosło do 3, 2 i dostałam euthyrox 25, naprzemiennie całą i pół tabletki. Dobrze się czuję, jeżeli chodzi o objawy gdyż prawdopodobnie mam hashimoto, antyTG 480 jestem zalamana gdyż zaczęliśmy starania o drugie dziecko i wczoraj dostałam @. Przeplakalam pół nocy. To dopiero nasz 1 cykl starań ale o niczym innym nie potrafię przestać myśleć jak o zajściu w ciążę. Pozdrawiam wszystkie starające się.
Nie leczy się tarczycy na podstawie samego TSH. Jeśli lekarz to robi, znajdź innego.
Chyba że masz pozostałe wyniki, czyli FT3 i FT4, tylko o tym nie napisałaś. -
Nika80 wrote:Proszę o nterpretację, moje wynik z czerwca
TSH 2,22 ulU/ml Norma:0,25-5
Ft3 3,98 pmol/l Norma:4-8.3
Ft4 11,81 pmol/l Norma:9-20
Anty TPO 3,1 IU/ml Norma 0-8
Na lipcową wizytę zrobiłam jeszcze raz badania, aktualne wyniki:
TSH 1,80 ulU/ml Norma:0,25-5
Ft3 5,50 pmol/l Norma:4-8.3
Ft4 16,02 pmol/l Norma:9-20
Anty TG 69,1 IU/ml Norma 0-18
Anty TPO nie robiłam.
Pani doktor nie wiedziała co zrobić, ponieważ w zasadzie nie ma do czego się przyczepić w aktualnych wynikach. W związku z tym, że poroniłam(kwiecień 2015r.) i że tarczyca może sobie nie poradzić przy kolejnej ciąży po długim zastanowieniu przepisała mi euthyrox 25- mam brać połowę tabletki.
Oprócz tego witamina D i jod.
Co sądzicie o tych wynikach?
Zwei_kreska proszę co sądzisz o moich wynikach, co może być powodem takiej różnicy w wynikach w tak krótkim czasie? Chciałabym ponownie zacząć się starać, ale obawiam się najgorszego...
Wyniki czerwcowe mogą wynikać z ciąży. Miałam to samo- jeszcze przed majowym poronieniem , po zrobieniu pierwszej bety, moje wyniki tarczycowe były tragiczne. Bardzo się pogorszyły, chociaż byłam dopiero ponad 2 tygodnie po owulacji. Nie wiem jak długo trwała Twoja ciąża, ale ona bardzo obciąża tarczycę przez pierwsze 3 miesiące. Wyniki lipcowe wskazują na to, że organizm pięknie wrócił do normy. Bardzo dobrze, że dostałaś leki na zaś- widać, że w ciąży tarczyca sobie nie poradzi. Jak tylko wysikasz pozytywny test, umów się do endo, zrob całą trójcę i idź z nowymi wynikami.
-
gaga wrote:I ja się dokleję z prośbą o interpretację wyników:
TSH 3,27
ft3 3,1 norma 2,0-4,4
ft4 13,4 norma 12,0-22,0
anty tpo 46 norma 0-34 podwyższone!!!!
anty tg 24,24 norma <115
O czym może świadczyć podwyższone anty tpo?
O rozwijającym się autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Powinnaś skontrolować te przeciwciała za kilka tygodni. Ewidentnie coś jest na rzeczy, masz bardzo niskie FT4. Byłaś u endo? Dostałaś leki?
-
nick nieaktualnyWitam widzę że jest tutaj ekspert jesli chodzi o tarczycę i chciałam prosić o wyrazenie zdania na temat wyników z góry dziekuje
TSH 2,475
ft3 5.01 norma 3,5-6,5
ft4 12,93 norma 11,5-22,70 te badania są z 19 sierpnia
W marcu robiłam przeciw ciała
p tyreoglobulinie 148,4 norma <115
p peroksydazie tarczycowej < 5,0 norma <34
Czy mi sie wydaje czy to zapalenie
-
czarnykot wrote:Hej dziewczyny
mogłybyście napisać co sądzicie o moich wynikach?
Tsh: 3,03 [norma:0,27-4,20]
Ft3: 2,84 [norma:2,00-4,40]
Ft4: 1,35 [norma:0,93-1,70]
anty-TPO: 7 [norma: 0-34]
anty-TG: 14,85 [norma: 0,00-115,00]
Nie przyjmuję żadnych leków, nigdy nie leczyłam tarczycy. Byłam z tymi wynikami u endo i ku mojemu zdziwieniu usłyszałam, że wszystko jest w porządku, mogę starać się o dziecko. No ale z tego co czytam w necie to te wyniki wcale świetnie nie są
Prolaktynę miałam robioną 3 miesiące wcześniej i wynosiła 20,4 [przy normie 4,8 do 23,3].
Czy powinnam zmienić lekarza? Z góry dziękuję za pomoc...
Wygląda na początki choroby. Masz za mało FT3 w stosunku do FT4. Jedz orzechy brazylijskie albo kup sobie selen w aptece.
Powtórz TSH, FT3 i FT4 za 6 tygodni i jak dwa ostatnie spadną, a TSH wzrośnie, wróć do lekarza i rzuć mu wyniki na biurko z fochem Oczywiście w międzyczasie możesz poszukać innego lekarza.
-
ewelina27 wrote:Witam widzę że jest tutaj ekspert jesli chodzi o tarczycę i chciałam prosić o wyrazenie zdania na temat wyników z góry dziekuje
TSH 2,475
ft3 5.01 norma 3,5-6,5
ft4 12,93 norma 11,5-22,70 te badania są z 19 sierpnia
W marcu robiłam przeciw ciała
p tyreoglobulinie 148,4 norma <115
p peroksydazie tarczycowej < 5,0 norma <34
Czy mi sie wydaje czy to zapalenie
Tak to wygląda niestety. Z dobrych wiadomości- masz jeszcze calkiem fajny zapas FT3- ten hormon trudniej uzupełnić, Ty masz go jeszcze 50%- to bardzo dobry wynik.
Dramat jest z FT4- masz go ledwie 13% w rezerwie, powinnaś szybko iść do dobrego endo, bo ta ilość Ft4 nie wystarczy Ci w czasie ciąży, musisz nadgonić
ewelina27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wlepię tu jeszcze pytanie z innego wątku, żeby tamtego nie zaśmiecać:
emaj wrote:Ja też chciałabym podpytać o tarczycę - trochę ponad rok temu okazało się, że TSH mam podwyższone - 4,38, ale pierwszy endokrynolog to zlał
Zimą w wolnej chwili postanowiłam zabrać się za siebie wyniki:
TSH 5,14 (0,27-4,2)
FT 4 18,29 (12-22) 62,9%
FT 3 5,32 (3,1-6,8 ) 60 %
Wyniki poza TSH jakby ładne...
Po miesiącu na euthyroxie 50
TSH 1,78 (taki poziom mniej więcej cały czas się utrzymuje)
aTPO 281,8 (<34)
reszty mi nie kazał robić, dwa miesiące później w USG obraz typowy dla Hashi (tylko nie mój bo jestem chuda jak patyk).
Zastanawiają mnie wyniki z tego tygodnia, bo naczytałam się tu i zrobiłam znów FT3i4:
TSH 1,48
FT4 21,79 (97,90%)
FT3 4,35 (33,78%)
O co chodzi? Chyba ważniejsze są FT3 i 4, które mi zwariowały po euthyroxie. Już mam schizy, że coś mam z przysadką
To wariactwo nie wynika z tego, że bierzesz euthyrox- on Ci bardzo ładnie uzupełnił zasoby FT4. W euthyroxie jest tylko jeden hormon- T4. Organizm powinien z tego sam wytworzyć T3- po Twoich wynikach widać, że sobie z tym przeksztalcaniem jednego hormonu w drugi zwyczajnie nie radzi. To dość częste zaburzenie, pomaga suplementacja selenu w dużych dawkach [nawet do 200ug] albo przyjmowanie leku na tarczycę, ktory sklada się i z T4 i z T3. Takim lekiem jest Novothyral, ale w Polsce niewielu lekarzy nim leczy. Na forach Hashimoto i tarczycowych możesz znaleźć lekarzy, którzy leczą tym lekiem, może poszukaj jakiegoś w swojej okolicy. Ewidentnie potrzebujesz pomocy, bo zaraz wpadniesz w nadczynność polekową z nadmiarem FT4, podczas gdy FT3 nadal będzie kulało.emaj lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziękuje za szybką wiadomośc jesteś Geniuszem biorę euthyrox n25 ale wydaje mi się ze jest za mała dawka i pewnie podniesie endo jak pójdę w czwartek robiłam ush tarczycy i wyszło ze mam umiarkowanie wzmożone unaczynienie miąższu zmiany ogniskowe o obwodowym typie unaczynienia cokolwiek to oznacza badania z krwi pewnie to potwiedzaja Jeszcze raz Dziękuje
-
ewelina27 wrote:Dziękuje za szybką wiadomośc jesteś Geniuszem biorę euthyrox n25 ale wydaje mi się ze jest za mała dawka i pewnie podniesie endo jak pójdę w czwartek robiłam ush tarczycy i wyszło ze mam umiarkowanie wzmożone unaczynienie miąższu zmiany ogniskowe o obwodowym typie unaczynienia cokolwiek to oznacza badania z krwi pewnie to potwiedzaja Jeszcze raz Dziękuje
Zdecydowanie potrzebujesz więcej niż ta marna 25tka.
-
kas50 wrote:Czy zawsze oprócz tsh i ft4 badać też ft3 ? Od endo mam tylko zalecenie na tsh i ft4...
Lekarz musi być pewien, że Twój organizm prawidłowo przekształca T4 w T3. Jeśli byłaś już na kilku wizytach i z poprzednich kilku badań krwi wynika, że zwiększenie dawki leku powoduje zwiększenie zasobów nie tylko FT4, ale i FT3, to potem można już badać tylko TSH i FT4. Aczkolwiek ze wszystkich moich lekarzy przez te ponad 20 lat tylko dwóch przez cały okres leczenia badało mi całą trójcę i to byli najlepsi lekarze, u których się leczyłam. Miałam jednego asa, który badał mi tylko TSH i przez niego przez 3 lata byłam w głębokiej niedoczynności. -
Bardzo, ale to bardzo Ci dziękuje Zwei_kresken.
Dr powiedział, że moje wyniki wyglądają ok, ale podejrzewa policisteiczne jajniki od x lat zmagam się z trądzikiem i to rzuciło mu się w oczy, kazał mi przyjść w 12dc na USG to zobaczymy.
To moje ft4 jet 1,33 norma (0,93-1,70) tsh miałam 2,8 (0,270-4,200), ft3 3,420 (2,000-4,4000) przeciwciał nigdy nie robiłam, myślisz, ze warto? Puste jajo płodowe miałam w grudniu. Powtórzyć ten progesteron? w 25 dc będzie ok?
Gin nic mi nie zapisał.
Pozdrawiam
-
kas50 wrote:Nic mi nie pozostaje jak tylko zrobić te badania. A czy wyniki prl w przypadku nieprawidlowosci również analizuje i leczy endokrynolog? Mam osobną gin i endo. Gdzie udać się z wynikami?
Z wynikiem można udać się i tu i tu moje badanie prl zlecił mi endo i analizował endopo 5 latach- sukces!
oby się udało tym razem ....
-
Ja też bardzo bardzo proszę o pomoc w interpretacji:
TSH ostatnio robiłam w czerwcu rok temu i było 2,250 (norma 0,270-4,200)dzisiaj powtórzyłam badanie, ale wyniki po południu.
Reszta:
FT3 - 5,24 pmol/l (norma 3,5-6,5)
FT4 - 14,06 pmol/l (norma - 11,5 - 22,70)
anty TPO - 2,46 IU/ml (norma - 0-5,61)
Anty Tg - 49,82 IU/ml (norma - 0,4-11,)
O czym może świadczyć tak wysokie Anty Tg?? -
Witam od 6tyg.jestem na dawce euthyrox 3/4tabl.=18,5 tsh mialam 3,12. Wczorajsze wyniki tsh 2,270 ( 0, 27-4, 20), ft4 1,45 ( 0, 93-1,71), ft3 3,49 ( 2, 00-4, 40). Co myslicie? Obecnie zwiekszylam po konsultacji z endo do 1tabl.euthyrox codziennie dawka 25. Za 3tyg.kontrola.
-
nick nieaktualnymigot_ka wrote:Ja też bardzo bardzo proszę o pomoc w interpretacji:
TSH ostatnio robiłam w czerwcu rok temu i było 2,250 (norma 0,270-4,200)dzisiaj powtórzyłam badanie, ale wyniki po południu.
Reszta:
FT3 - 5,24 pmol/l (norma 3,5-6,5)
FT4 - 14,06 pmol/l (norma - 11,5 - 22,70)
anty TPO - 2,46 IU/ml (norma - 0-5,61)
Anty Tg - 49,82 IU/ml (norma - 0,4-11,)
O czym może świadczyć tak wysokie Anty Tg??