Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, ja zawsze robie razem z tsh z rana na czczo, po prostu mowisz w laboratorium ze chcesz zrobic wyniki tsh i prolaktyny.
    Dodam jeszcze ze warto przy staraniach sprobowac testów owulacyjnych :)

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testy mozna kupic na allegro, ja kupilam ostatnio zestaw 50 testow+ 5 ciazowych

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucyna wrote:
    tak, ja zawsze robie razem z tsh z rana na czczo, po prostu mowisz w laboratorium ze chcesz zrobic wyniki tsh i prolaktyny.
    Dodam jeszcze ze warto przy staraniach sprobowac testów owulacyjnych :)


    Testy właśnie zamówiłam na allegro. Bedę testować i jak skończy się @ zacznę również mierzyć temp.dzięki za rady:-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u lekarza byłas? może lekarz pomoże wyznaczyc najlepszy moment i szybciej sie uda ? :)

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam tylko u gin.kontrolnie na cytologii i usg dop.wtedy było już po owulacji. Zrobię te badania zobaczę jak wyniki i w razie dalszych niepowodzeń na pewno pójdę na wizytę. A czy ten poziom prolaktyny powinno oznaczać się w jakimś konkretnym dniu cyklu? Na tsh idę gdy będzie 12dc - po 6tyg.brania euthyroxu.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W necie różne opinie co do dnia cyklu. Ja nie badam w jakims szczegolnym dniu, badam razem z tsh czyli w roznych dniach

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • wombi Autorytet
    Postów: 3841 2477

    Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badałam zawsze w 2 połowie cyklu

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 15 sierpnia 2015, 00:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czytałam żeby badać zaraz w pierwszych dc bądź ostatnich, bo w dniach poodnych lubi wzrastać co jest niekiarodajne. Zrobię najpierw tsh i mofologie ogólną a przed @ prl. Akurat lab mam po drodze do pracy. Kupiłam jeszcze oeparol i bedę działać:-) mam tylo cichą nadzieję że po tym euthyroxie tsh choć trochę mi spadnie, bo gdy niebralam leków to lubialo skakać. ..

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 15 sierpnia 2015, 11:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyczytalam jeszcze że po obniżeniu tsh prolaktyna również się wyrównuje. ..ja mam bardzo małą dawkę euthyroxu zaledwie 3/4 tabletki dawka 18,5

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 15 sierpnia 2015, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj lekarz mowil mi to samo zanim zapisal mi bromergon ze jak spadnie tsh to i za tym pojdzie prolaktyna, niestety tak sie nie stalo a nawet odwrotnie. Bardzo wazne jest branie regularnie codziennie leku bo jak nie to bardzo skacze i wzrasta (ja tak mialam) oeparol równiez bralam na śluz ale nie pomogl mi :(

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 15 sierpnia 2015, 11:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic mi nie pozostaje jak tylko zrobić te badania. A czy wyniki prl w przypadku nieprawidlowosci również analizuje i leczy endokrynolog? Mam osobną gin i endo. Gdzie udać się z wynikami?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • beti87 Koleżanka
    Postów: 41 1

    Wysłany: 15 sierpnia 2015, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny moj progesteron w fazielutealnej to 3,50 za malo. myslicie, ze moge byz w ciazy z takim wynikiem?

  • Zosia_wop Autorytet
    Postów: 2166 1429

    Wysłany: 15 sierpnia 2015, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w cyklu w którym sie udało miałam progesteron 6,38ng/ml niby potwierdzona owulacja to większy poziom najlepiej powyżej chyba 8 lub 9, wiec myslalam, ze sie nie udało - a jednak ciąża :) nie wiem czy 3,5 to nie za mało, ale tez bie masz pewności czy zbadałas na 100% w dobrym momencie. Mi lekarz tłumaczył, ze od tego badania sie odchodzi. Co do tsh od dawna starałam sie zeby było ok 1-1,5 (wyjściowy wynik 2,5)i brałam euthyrox, choć wiem ze "zwyki" gin nie chca przepisywać, ja akurat dostałam w klinice, a pozniej byłam u endo.

    hchy0tc79jyv0psk.png

    https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • beti87 Koleżanka
    Postów: 41 1

    Wysłany: 15 sierpnia 2015, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie badalam tsh bo Pani sie pomylila i mi tego badania nie zaznaczyla ale pojde w poniedzialek zrobie .

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 16 sierpnia 2015, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Nic mi nie pozostaje jak tylko zrobić te badania. A czy wyniki prl w przypadku nieprawidlowosci również analizuje i leczy endokrynolog? Mam osobną gin i endo. Gdzie udać się z wynikami?
    ?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 17 sierpnia 2015, 01:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Mam skoki tsh i dostałam letrox50.
    Czy to w ogole może być powód plamień między okresem? Ten lek to unormuje? Macie jakieś doświadczenia?

    Żmijasek
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedziałek idę na badania, dziś dostałam od rodzinnego skierowanie.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 21 sierpnia 2015, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem w szoku!!! Czy ktoś z Was miał badaną prolaktynę po obciążeniu? czy jeszcze się to stosuje?

    Odebrałam wyniki i tak:
    FT3- 3,420 (normy 2000-4,400)
    Ft4 1.33
    Progesteron w 15 dc - 11,820 ng/ml

    Natomiast najgorsza jest ta prolaktyna bo powtórzyłam i tak:
    Rano: 13,160,
    Po obciążeniu ta tabletka: 304,100 ng/ml :(:(

    zestresowalam sie strasznie:(:(;(

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dawno tu nie zaglądałam, zaraz Wam poodpisuję jeśli będę umiała jakoś pomóc. Będę walić post pod postem, więc się nie irytujcie ;)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    josephinka84 wrote:
    Dziewczyny jestem w szoku!!! Czy ktoś z Was miał badaną prolaktynę po obciążeniu? czy jeszcze się to stosuje?

    Odebrałam wyniki i tak:
    FT3- 3,420 (normy 2000-4,400)
    Ft4 1.33
    Progesteron w 15 dc - 11,820 ng/ml

    Natomiast najgorsza jest ta prolaktyna bo powtórzyłam i tak:
    Rano: 13,160,
    Po obciążeniu ta tabletka: 304,100 ng/ml :(:(

    zestresowalam sie strasznie:(:(;(

    Nie podałaś normy Twojego labu dla FT4.
    Progesteron zwykle bada się w 3dc albo w 7 dni po owulacji, progesteron w 15dc niewiele mówi o czymkolwiek
    Co do badania prolaktyny, to mój stary gin zlecił mi badanie z obiążeniem i też miałam zatrważający wynik. Na czczo- w normie, po obciążeniu- 21krotny skok. Dostałam na to Dostinex. Potem podczas wizyty u endo dowiedziałam się, że leczę wynik na papierze, a nie rzeczywistą chorobę. Badanie z obciążeniem stosuje się nadal, ale raczej do stwierdzenia gruczolaka przysadki- przy gruczolaku po obciążeniu prolaktyna prawie nie skacze.
    Mimo mojego dużego skoku po obciążeniu, zrezygnowałam z Dostinexu- ostatnią tabletkę wzięłam chyba w grudniu. Od tego czasu juz dwa razy udało mi się zajśc w ciążę [niemożność jej utrzymania wynika z czego innego] , więc wysoka prolaktyna po obciążeniu nie blokuje owulacji.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego