Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Witam od 6tyg.jestem na dawce euthyrox 3/4tabl.=18,5 tsh mialam 3,12. Wczorajsze wyniki tsh 2,270 ( 0, 27-4, 20), ft4 1,45 ( 0, 93-1,71), ft3 3,49 ( 2, 00-4, 40). Co myslicie? Obecnie zwiekszylam po konsultacji z endo do 1tabl.euthyrox codziennie dawka 25. Za 3tyg.kontrola.
    Prolaktyna 15,46 (norma do 23)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 15:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staram się dopiero drugi cykl. początkiem lipca miałam zlecone przez lekarza badania tsh i ft4, lekarz potwierdził, że są w normie, jednak z tego c0 tu czytam to chyba nie jest wcale w porządku- głównie z tsh.

    tsh 3,18 (0,25-5,00) ulU/ml

    ft4 1,27 (0,82-1,50) ng/dl

    mogę prosić o pomoc?

  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inzynierka wrote:
    staram się dopiero drugi cykl. początkiem lipca miałam zlecone przez lekarza badania tsh i ft4, lekarz potwierdził, że są w normie, jednak z tego c0 tu czytam to chyba nie jest wcale w porządku- głównie z tsh.

    tsh 3,18 (0,25-5,00) ulU/ml

    ft4 1,27 (0,82-1,50) ng/dl

    mogę prosić o pomoc?

    Inzynierka, ja ostatnio też byłam u endo-gin tsh miałam 2,8 i powiedział, że co prawa jest tak, że większość lekarzy twierdzi, że najlepiej jest ok 1, ale to nie jest potwierdzone badaniami, po 2 powiedział, że skoro ft4 mieści się w normie jest ok;)

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 15:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na tsh 3,12 dostalam już euthyrox, ft4 również w normie.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze ;/ to ja chyba muszę znaleźć nowego lekarza. chyba zgłupiałam

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg endo najlepszy wynik tsh do zqjscia to 1-2,5 niektórzy mówią że do 1,5 choć są przypadki że dziewczyny zaszły i donosiły ciążę z wyższym tsh. To chyba niejest regułą, ważne jak się czujesz a lekarz myślę że powinien wdrożyć leczenie.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie leczy się TSH. Ja to przez cały ten wątek powtarzam- te leki nie są na zbicie TSH, one są na unormowanie pracy tarczycy, TSH rośnie, gdy tarczyca jest niewydolna. TSH to posłaniec, goniec. Przylatuje z informacją, że tarczyca się nie wyrabia. Ale to nie jego wina, że tarczyca nie pracuje jak trzeba, tylko samej tarczycy. Nie należy demonizować TSH- podwyższone może oznaczać, że:
    - tarczyca słabnie
    - przysadka nie pracuje jak trzeba
    - jesteśmy zmęczone, zestresowane, przyszła zima + inne czynniki środowiskowe.
    Są laski, które mają TSH powyżej tych mitycznych 2,5, ale ich FT3 i FT4 jest w połowie zakresu normy, albo wyżej- one mają większą szansę na donoszenie ciąży i urodzenie zdrowego, sprawnego intelektualnie dziecka niż te, które mają TSH = 1, ale FT3 i FT4 na samym dole normy. Nie można patrzeć tylko na TSH, ono może dać nam wskazówkę, ale martwić nas powinno dopiero niskie FT3 i FT4- to są hormony, którymi dzielimy się z dzieckiem, wysokie TSH w niczym nie przeszkodzi, jeśli tarczyca poradzi sobie z produkcją hormonów dla dwojga.

    ewelina27 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to teraz już rozumiem, czyli wcale nie jest tak źle :) A jeżeli stres może być przyczyną takich wyników to nie martwię się na razie, bo faktycznie wtedy to ja byłam kłębkiem nerwów :)

    troche mnie to uspokoiło. jeśli teraz się nie uda, to w przyszłym cyklu powtórzę i wio do endo :)

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Nie leczy się TSH. Ja to przez cały ten wątek powtarzam- te leki nie są na zbicie TSH, one są na unormowanie pracy tarczycy, TSH rośnie, gdy tarczyca jest niewydolna. TSH to posłaniec, goniec. Przylatuje z informacją, że tarczyca się nie wyrabia. Ale to nie jego wina, że tarczyca nie pracuje jak trzeba, tylko samej tarczycy. Nie należy demonizować TSH- podwyższone może oznaczać, że:
    - tarczyca słabnie
    - przysadka nie pracuje jak trzeba
    - jesteśmy zmęczone, zestresowane, przyszła zima + inne czynniki środowiskowe.
    Są laski, które mają TSH powyżej tych mitycznych 2,5, ale ich FT3 i FT4 jest w połowie zakresu normy, albo wyżej- one mają większą szansę na donoszenie ciąży i urodzenie zdrowego, sprawnego intelektualnie dziecka niż te, które mają TSH = 1, ale FT3 i FT4 na samym dole normy. Nie można patrzeć tylko na TSH, ono może dać nam wskazówkę, ale martwić nas powinno dopiero niskie FT3 i FT4- to są hormony, którymi dzielimy się z dzieckiem, wysokie TSH w niczym nie przeszkodzi, jeśli tarczyca poradzi sobie z produkcją hormonów dla dwojga.
    Mam ft3 i ft4 w granicach 63-67% przy tsh 2,27 czyli dobrze?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Mam ft3 i ft4 w granicach 63-67% przy tsh 2,27 czyli dobrze?
    Tak, bardzo fajnie. Zazdroszczę takiego wyniku.
    Jeśli będzie Cię to dalej martwić, zbadaj się za nie mniej niż 6 tygodni. Jeśli zauważysz, że poziom procentowy FT3 i FT4 spada, idź do endo.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inzynierka wrote:
    a to teraz już rozumiem, czyli wcale nie jest tak źle :) A jeżeli stres może być przyczyną takich wyników to nie martwię się na razie, bo faktycznie wtedy to ja byłam kłębkiem nerwów :)

    troche mnie to uspokoiło. jeśli teraz się nie uda, to w przyszłym cyklu powtórzę i wio do endo :)
    TSH bardzo skacze. Naprawdę - u mnie potrafi się różnić o kilka jednostek w przeciągu 2 tygodni. W sytuacjach stresowych cały organizm jest postawiony w stan najwyższej gotowości- przysadka wydziela więcej TSH, żeby zagonić tarczycę do cięższej pracy. Stresem można sobie popsuć równowagę hormonalną, ale ciężko go uniknąć. Twoje TSH może zaniepokoić Ciebie i lekarza, ale wcale nie musi oznaczać nic złego. Jeśli po kilku tygodniach okaże się, że FT4 jednak spada, to może oznaczać to początek choroby. Ale równie dobrze możesz pojechać na urlop i po powrocie mieć niższe TSH :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Tak, bardzo fajnie. Zazdroszczę takiego wyniku.
    Jeśli będzie Cię to dalej martwić, zbadaj się za nie mniej niż 6 tygodni. Jeśli zauważysz, że poziom procentowy FT3 i FT4 spada, idź do endo.
    Odkąd dostalam euthyrox wyniki mi się poprawiły i samopoczucie również:-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Odkąd dostalam euthyrox wyniki mi się poprawiły i samopoczucie również:-)
    Fajnie. Ja nie reaguje tak szybko na leki, docieram max do 50%, ale nie narzekam :)
    A samopoczucie w tym wszystkim najważniejsze :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dosyć spore problemy w pracy, później ogólne osłabienie, straszne zmęczenie zawroty głowy, bóle głowy. I dlatego lekarz zlecił mi te badania- okazało się, że to wszystko na tle nerwowym. Nie widziałam, że stres może namieszać nawet w tarczycy :) dziękuję za pomoc. Zwei_kresken, czyli mówisz, żeby w najbliższym czasie powtórzyć badanie? czy zrobić też przeciwciała (nie miałam ich wcześniej robionych)

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Fajnie. Ja nie reaguje tak szybko na leki, docieram max do 50%, ale nie narzekam :)
    A samopoczucie w tym wszystkim najważniejsze :)
    Czy przy większej dawce euthyroxu ft3 i ft4 powinno rosnąć? Jakie są najlepsze wartości % ?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inzynierka wrote:
    Miałam dosyć spore problemy w pracy, później ogólne osłabienie, straszne zmęczenie zawroty głowy, bóle głowy. I dlatego lekarz zlecił mi te badania- okazało się, że to wszystko na tle nerwowym. Nie widziałam, że stres może namieszać nawet w tarczycy :) dziękuję za pomoc. Zwei_kresken, czyli mówisz, żeby w najbliższym czasie powtórzyć badanie? czy zrobić też przeciwciała (nie miałam ich wcześniej robionych)

    Jeśli dużo się stresujesz, możesz zrobić antyTPO i antyTG. Ja miałam wcześniej lekką niedoczynność, były okresy, kiedy nie musiałam brać leków. Wystarczyły 3 lata stresującej pracy i układ immunologiczny oszalał i zaczął atakować tarczycę. Może warto sprawdzić przeciwciała tarczycowe. I dobrze jest znaleźć sobie jakąś odstresowującą aktywność. Moja koleżanka - haszimotka- chodzi na jogę, ja - biegam. To mnie bardzo odpręża i czuję się lepiej.

    kas50- przy większej dawce hormony tarczycowe powinny rosnąć. Ale czasem wystarczy być na stałej dawce, żeby rosło. Wszystko w okolicach 50% i powyżej jest dobre, nie powinno się tylko doprowadzać do przekroczenia normy, bo nadczynność jest dużo bardziej niebezpieczna dla zdrowia, niż niedoczynność. Masz bardzo dobre wyniki, więc wątpię, żebyś miała dostać od lekarza większą dawkę :) Ważne, żeby procenty FT3 i FT4 były mniej więcej równe, tak jak u Ciebie.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • josephinka84 Autorytet
    Postów: 324 248

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei kresken, jesteś niesamowita, w ogóle mega podoba mi się Twój nick:)

    pytałaś o moje normy z labu:

    moje ft4 jet 1,33 norma (0,93-1,70) tsh miałam 2,8 (0,270-4,200), ft3 3,420 (2,000-4,4000) przeciwciał nigdy nie robiłam, myślisz, ze warto?:) Puste jajo płodowe miałam w grudniu. Powtórzyć ten progesteron? w 25 dc będzie ok?

    Zrobiłam przeciwciała antyfosfolipidowe i są ok:)

    lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Jeśli dużo się stresujesz, możesz zrobić antyTPO i antyTG. Ja miałam wcześniej lekką niedoczynność, były okresy, kiedy nie musiałam brać leków. Wystarczyły 3 lata stresującej pracy i układ immunologiczny oszalał i zaczął atakować tarczycę. Może warto sprawdzić przeciwciała tarczycowe. I dobrze jest znaleźć sobie jakąś odstresowującą aktywność. Moja koleżanka - haszimotka- chodzi na jogę, ja - biegam. To mnie bardzo odpręża i czuję się lepiej.

    kas50- przy większej dawce hormony tarczycowe powinny rosnąć. Ale czasem wystarczy być na stałej dawce, żeby rosło. Wszystko w okolicach 50% i powyżej jest dobre, nie powinno się tylko doprowadzać do przekroczenia normy, bo nadczynność jest dużo bardziej niebezpieczna dla zdrowia, niż niedoczynność. Masz bardzo dobre wyniki, więc wątpię, żebyś miała dostać od lekarza większą dawkę :) Ważne, żeby procenty FT3 i FT4 były mniej więcej równe, tak jak u Ciebie.
    Dzięki:-) te wynki były po dawce 18,5 teraz mam brać euthyrox 25.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    josephinka84 wrote:
    zwei kresken, jesteś niesamowita, w ogóle mega podoba mi się Twój nick:)

    pytałaś o moje normy z labu:

    moje ft4 jet 1,33 norma (0,93-1,70) tsh miałam 2,8 (0,270-4,200), ft3 3,420 (2,000-4,4000) przeciwciał nigdy nie robiłam, myślisz, ze warto?:) Puste jajo płodowe miałam w grudniu. Powtórzyć ten progesteron? w 25 dc będzie ok?

    Zrobiłam przeciwciała antyfosfolipidowe i są ok:)

    Ja będę badać się pod kątem zespołu antyfosfolipidowego w sobotę, jestem ciekawa, czy potwierdzi się przyczyna moich notorycznych ciąż biochemicznych. Progesteron zrób 7 dni po skoku temperatury, jeśli ją mierzysz. Masz pewność, że w 25dc będziesz już 7 dni po owulacji?

    Co do wyników hormonów, to masz ładne: 59% FT3 i 51%FT4. Jeśli nie masz żadnych objawów niedoczynności to raczej nie masz się co stresować, możesz sobie powtórzyć badania znowu za kilka tygodni.

    josephinka84 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 sierpnia 2015, 23:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski, ja znowu do Was z pytaniem, tym razem chodzi mi o resztę bo TSH widzę, że jest słabe i mocno się pogorszyło od ostatniego razu (było 2,3). Jutro zapisuję się do endo ale najpierw chciałam zapytać Was co znaczą te wyniki, zwłaszcza anty TPO? Bo to oznacza, że mam za dużo przeciwciał tarczycy (?). Można to zwalczyć?
    Niżej zdj dzisiejszych wyników..

    307yb81.jpg

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 00:10

‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego