Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15445 8423

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny odebrałam wynik TSH. 2.290 . Prosze o pomoc czy mam sie czym martwic starając sie zajść w ciąże czy moge być spokojna :)

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 15 stycznia 2014, 09:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    dziewczyny odebrałam wynik TSH. 2.290 . Prosze o pomoc czy mam sie czym martwic starając sie zajść w ciąże czy moge być spokojna :)
    Ja mam TSH 2,270 µIU/ml (norma 0,270 4,200) czyli prawie identycznie. Niby w necie rekomendacje (podawałam link kilka postów wcześniej) mówią, że ma być poniżej 2,5. Ale dziewczyny piszą, że powinno być mniej niż 2. Tak więc czekam na odpowiedź od doświadczonych :)
    Dziewczyny, poradźcie coś - jest już nas tutaj 2 z THS w okolicach 2,2 :)

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • moruskowa Koleżanka
    Postów: 34 81

    Wysłany: 16 stycznia 2014, 09:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Pani doktor mówiła, że TSH przy staraniach powinno być bliżej 1,5. Mi na badaniach wyszło powyżej 3 przy normie 4. Miałam wykonane badania jeszcze na FT4 i przeciwciała, które potwierdziły niedoczynność tarczycy (FT4 poniżej normy) i przeciwciała dość mocno ponad. Lekarz powiedziała mi, że przy staraniach o dziecko taki poziom może znacznie utrudniać zajście w ciąże, ale jeżeli uda się zajść to tym bardziej trzeba się leczyć ze względu na rozwój dziecka. Dlatego ja dostałam leki i działam :)

    Chanela lubi tę wiadomość

    201501231762.png

    201608307244.png
  • godaweri Autorytet
    Postów: 547 178

    Wysłany: 18 stycznia 2014, 17:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny :) Ja jestem dopiero po 3cim nieudanym cyklu. Zbadałam TSH przez przypadek (przepisał mi lekarz ogólny ze względu na złe samopoczucie). Okazało się, że mam wynik 2,89. Poszłam do endokrynologa. Po USG i objawach (senność, osłabienie, sucha skóra, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, obfite, bolesne i długie miesiączki ok. 8 dni) stwierdził, że to lekka niedoczynność. Powiedział, że optymalne TSH do zajścia w ciążę powinno wynosić maxymalnie do 2,0, a najlepiej nieco ponad 1,0. Powiedział także, że nie upatrywałby w tym bezpośredniej przyczyny nie zachodzenia w ciążę, ale może się to dość znacznie przyczyniać. Dostałam Euthyrox 25 codziennie rano, jedna tabletka na czczo. Za 3 miesiące kontrola TSH, fT4 i anty TPO. Mam nadzieje, że uregulowanie tej tarczycy przyczyni się do zajścia w ciążę....

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2014, 17:51

    Chanela lubi tę wiadomość

  • angel Koleżanka
    Postów: 44 19

    Wysłany: 20 stycznia 2014, 10:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny.W pierwszej ciąży było tak.Najpierw zrobiłam test ciążowy(2 dni się spóźniał okres)wynik pozytywny:)poszłam do endokrynologa ponieważ choruję na Haschimoto muszę zażywać euthyrox.Co się okazało,mój wynik tsh-2,4 i byłam wtedy w 4 tyg.ciąży:)Mimo że się bardzo martwiłam czy przy mojej chorobie zdołam donosić ciążę,wszystko było ok.Całą prawie ciążę zażywałam ethyrox 25,pod koniec ciąży zażywałam jodid,moje tsh było w granicach 0,4-1,czułam się super,ciąża przebiegła bez komlikacji,urodziłam siłami natury zdrowego dużego ślicznego synka,Staś ma już prawie 10msc:)Teraz staramy się o drugiego dzidziusia....ale moje tsh jest 3,4,endokrynolog zaleciła mi euthyrox50,powiedziała że musimy zbić do 2 bo taki wynik jest dla mnie najlepszy do zajścia w ciążę.Nadmienię że karmiłam Stasia do listopada(miał wtedy 7msc)po pół roku od porodu wrócił okres,ale bardzo nieregularny i wydłużony i przy tym bardziej obfity,ale odkąd zaczęłam zażywać ten euthyrox czyli od 9 stycznia,16 dostałam okres bardzo regularnie niemal co do minuty i zauważyłam że ma on charakter taki jak przed ciążą:)jestem obecnie w 5 dniu cyklu i wszystkie działania przed Nami,mam nadzieję że tym razem się uda,bardzo chciałabym być po raz drugi w ciąży:)pozdrawiam wszystkie dziewczyny które starają się podobnie jak ja a mój przykład dowodzi że mimo problemów z tarczycą można zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko:)

    angel
  • Paula55 Autorytet
    Postów: 9590 8030

    Wysłany: 20 stycznia 2014, 14:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kochana mialam podobnie. Tylko najpier odebralam badania i tsh wynosilo ponad 7. Potem zrobilam test okazalo sie ze pozytywny wiec do polski do endo.
    Zrobilam orzed wizyta ponowne badania i tsh 4,240 :) spadlo samo.
    Endo przepisala mi na zmiane euthyrox 50 i 75.
    Teraz po mies czekam na badania zeby spr jaki poziom ma. Teraz moje tsh :)
    Zaczelam juz 7 tydz i mam nadzieje ze wszystko jest ok :)

    oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

  • angel Koleżanka
    Postów: 44 19

    Wysłany: 20 stycznia 2014, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki żeby Twój wynik Paula był oki,gratuluję Ci tego cudownego stanu:)ja wkrótce będę działać,a potem po teście(jeśli będzie pozytywny)kontroluję tsh.Chciałabym móc wszystko przyspieszyć....ale czuję że tym razem się uda i każdy dzień przybliża mnie do tego wydarzenia:)

    Paula55 lubi tę wiadomość

    angel
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 1 lutego 2014, 14:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszłam z tsh 3,05, badanie robiłam przed samą owulacją. Oczywiście endo zwiększyła mi euthyrox z 25 na 37,5 i mam nadzieję że tym razem wszystko będzie dobrze :) U mnie jest podejrzenie że straciłam dwie ciąże właśnie z powodu tarczycy a wcale tsh nie było jakieś super wysokie, więc z tsh powyżej 2 szybciutko do lekarza :)

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 3 lutego 2014, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tarczyce bardzo trzeba kontrolowac...ja mialam tsh 3,5 udalo mi sie samej zbic plynem lugola, ostatnie badanie po 3 miesiacach stosowania juz 1,4 :)

    yojiona lubi tę wiadomość

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Rybeńka Autorytet
    Postów: 1364 1690

    Wysłany: 3 lutego 2014, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszłam w ciążę z TSH ponad 16 po 2och tygodniach było ponad 18. Endokrynolog była w szoku, że nam się udało zajść w ciążę. Niestety poronilam :/ teraz staramy się od nowa. Wyniki skaczą strasznie raz mam poniżej normy ok. 0,026 a 4 dni temu po zmianie dawki z 100 na 75(przez 2 miesiące) znów skoczyło do poziomu ponad 11 :-/
    Teraz dostałam dawkę 125, zaczęłam łykać selen i czekam na wyniki za ok 3 tygodnie.

    <3 MAJUSIA <3
    28.02.2015r. godz. 9.15 - 3090gram i 56cm <3

    ckaiebkmtw072m9h.png

  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 4 lutego 2014, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz (ale nie endo, tylko zwykły gin) kazał jednak zaczekać na zakończenie karmienia - wtedy zbadać TSH i prolaktynę. A poki co zdać się na naturę. W tej chwili mam TSH 2,28.
    Do endo-gin nie udało mi się jeszcze umówić.

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 4 lutego 2014, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH 0,30 (0,35-4,94)
    Co przy tak niskim?
    Dodam, że końcem lisopada miałam jeszcze 0,65

  • katarina0325 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 5 lutego 2014, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

    Staramy się z mężem o dziecko już od 10 m-cy w następnym cyklu (chyba że nie doczekam się owego ) robię wszystkie badania hormonalne, mąż badanie nasienia. Ostatnio byłam u lekarza rodzinnego po skierowanie na badania i przy okazji na TSH tak by sprawdzić dla siebie ( u mnie w rodzinie babcia chorowała na tarczycę). Wczoraj odebrałam wynik TSH 3,5 ( norma do 4,2). Lekarka rodzinna powiedziała mi, że wynik jest b/ dobry. Ja mówię że staramy się z mężem o dziecko że nam się póki co nie udaje i że właśnie może to przez TSH, bo norma dla starających to max 2,5. Ona mi, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, że nie ma co się martwić. Nie mam żadnych niepokojących objawów nie jestem osłabiona, czuję się dobrze, miesiączki mam regularne 28-30 dni, w tamtym m-cu robiłam testy owulacyjne wyszło, że owulacja była choć na 100 % nie wiadomo, bo na monitoringu nie byłam. Zawsze w połowie cyklu mam śluz płodny, więc w tych dniach działamy :)
    Lekarka nie dała mi skierowania do endo ale tak zastanawiam się czy nie umówić się na wizytę prywatnie.
    Co o tym myślicie?
    Proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam

  • Ita Autorytet
    Postów: 1052 1122

    Wysłany: 5 lutego 2014, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 14 miesiąc starań.
    Ostatni endo zapewniał mnie, że wynik 2,3 jest b. dobry.
    Teraz trafiłam do kliniki napro i pani doktor powiedziała, że obniżenie wyniku z 4,24 na 2,3 to już jest sukces, ale będziemy walczyły żeby wynik był poniżej 2 a najlepiej w okolicach 1.

    Od 1/2 roku przyjmuję euthyrox 25. Teraz podwyższyła mi dawkę - 3 dni w tygodniu E25 a 4 dni w tygodniu E37,5.
    Za 3 miesiące kolejna kontrola.

    atdck6nlmznf5qze.png
  • yojiona Przyjaciółka
    Postów: 63 28

    Wysłany: 5 lutego 2014, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika86 możesz coś więcej powiedzieć o tym płynie który stosowałaś na obniżenie TSH??
    a tak z innej beczki, ale związane z TSH. Czy któraś z was ma wiedze jak wpływa właśnie wysokie TSH na brak ciaży? jaką role ma właśnie wpływ na płodność, i którym etapie cyklu właśnie ma wpływ takie wysokie TSH? czy wystepuje brak owulki? czy po prostu nie dochodzi do zapłodnienia, czy nie może dojść do zapłodnienia? Bardzo mnie to ciekawi. Byłabym wdzieczna za odpowiedz bądź za podesłanie linka;)

    9ltfxzdvgzik0s92.png

  • xpatiiix3 Autorytet
    Postów: 6339 10509

    Wysłany: 5 lutego 2014, 12:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak z tym za niskim tsh.? miałam w październiku 0,0001 (zera się zgadzają ,żeby nie było) leczę się na gravesa-basedova w poprzednim cyklu udało Nam się (1 cykl starań), a wyniki miałam już w normie, ale niestety w 6tc pożegnaliśmy dzidziusia :( staramy się dalej jak myślicie czy jakieś podtrzymanie, bedzie potrzebne, a jeszcze biore witaminy i kwas foliowy, co mogę jeszcze zrobić, by się udało Nam i tym razem dzidziuś został z Nami jestem załamana a mam już prawie rocznego synka i chcielibyśmy, żeby miał już rodzeństwo :)

    Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 5 lutego 2014, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xpatiii jak znajdziesz jakieś info o za niskim tsh to będę wdzięczna za przekazanie mi ich, choćby na priv.
    Jesteś jakoś leczona?

    Katrina ja bym poleciała do endo, albo dobrego gina. Wszędzie piszę, że w staraniach najlepsze ok 1

  • xpatiiix3 Autorytet
    Postów: 6339 10509

    Wysłany: 6 lutego 2014, 13:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just od października brałam propranolol w grudniu zmiana na thyrozol 40mg zmieniła mi pani prof po dwoch tygodniach na 20mg a teraz 10mg najprawdopodobniej te spustoszenie hormonalne w organizmie przez jakiś czas pozbawiło Nas szansy na drugiego maluszka, będziemy się starać dalej, jutro mam wizyte u gin więc zobaczymy co i jak się tam dzieje dzisiaj 13dc także zobaczymy po usg co i jak, czy dostaniemy zielone światełko na staranka, bo takie niskie tsh powoduje wysokie ryzyko poronienia, a na późniejszym etapie ciąży przedwczesny poród z tego co mi mówiła pani prof. póki co wszysko w normach jest ale następne wyniki będę robić gdzieś 19-20 luty, więc pewnie ten cykl przeczekamy jeszcze a od marca zaczniemy następne staranka :)

    Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 6 lutego 2014, 13:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatii ja byłam wczoraj u edno i powiedział, że tsh 0,3 mimo, że jest poniżej normy jest ok i mam się nie przejmować. Dziwny jakiś? Czy nie. Za to znalazł mi torbiel na prawym płacie, prawie 4 cm :(

  • xpatiiix3 Autorytet
    Postów: 6339 10509

    Wysłany: 6 lutego 2014, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just zrób wyniki na ft3 i ft4 koniecznie możliwe, że masz też gravesa jakiś niepoważny endo, na nfz pewnie.? ja to też na nfz ale porobiła mi wszystkie badania i mam co miesiąc kontrole od października wróciło mi wszystko do normy co dawała mi na leczenie minimum rok a tu cud jakiś albo dobrze dobrane leki :)

    Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego