TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
hej ja w zasadzie od niedawna się dowiedziałam, że mam silną nadczynność tarczycy mój wynik TSH 0,003 mało co nie wylądowałam na tamtym swiecie ale w porę poszłam do lekarza teraz chodzę na wizyty co miesiąc w zasadzie prywatnie a staram się o dzidzie 1,5 roku teraz tsh mam 0,0025 mój endo mówi że jest poprawa, ale w ciąże lepiej nie zachodzić przy lekach jakie przyjmuje.Niedawno także gin wynalazł u mnie wodniaka lewego jajowodu na stole operacyjnym okazało się że to torbiel usunięto i niby wszystko ok, ale co do tego nie jestem pewna, że cały czas nie mogę zajść w ciążę czy takie tsh może to uniemożliwiać? hormonów też nie badałam może przyczyna leży po tej stronie? Sama już nie wiem powoli tracę nadzieję że kiedykolwiek będę mamą chyba pora zmienić gina bo na badania hormonów czy coś mówi że nie ma takiej potrzeby,a ja czuję co innego. pomóżcie co mam robić bo już sama nie wiem...Aguśka2326
-
Każdy jest inny. Po prostu łatwiej jest zajść w ciąże jak TSH jest bliżej 1 niż 2, ale to nie znaczy że z 1,8 nie można :)sama wole sie trzymac bliżej środka, by w razie wzrostu poziomu co czasem mi sie zdarza nie przekroczyć owej 2. Duzo zależy tez jak sie czujesz i przede wszystkim co powie lekarz. Ale nie martw się, jest ok wszystko
-
Ja wczoraj odebrałam wynik tsh
w maju 5,17
we wrzesniu 1,84
wczoraj 1,89
póki co niby w normie ..ale biore tylko 25mg Letroxu -
nick nieaktualnyJa zaszłam przy TSH ( 1,1)- Eutyrox 100 praktycznie przy pierwszej próbie.( ale poroniłam w 5 tyg Leczę się na niedoczynność tarczycy 2 lata-ch. Hashimoto ( ponad rok zajeło mi wyregulowanie a TSH miałam 7). Lekarze stwierdzili że tarczyca nie była przyczyną - być może mutacje genetyczne.
-
Anja89 wrote:Patu bo mnie nastraszyłaś Faktycznie, poczekam na wizytę Ogólnie czuję się dobrze. Czasem jestem zmęczona, ale to przez to, że jak pracuję na pierwsze zmiany to wstaję o 4 rano.
nie chciałam nastraszyć po prostu pytam z ciekawości, bo sama sie zastanawiałam czy zostawiać czy troche zbić ale to tylko takie dmuchanie na zimne, znam swój organizm i wiem, że czasem tsh lubi mi podskoczyc jak długo biore tą samą dawke a wole 2 nie przekroczyc. ale spokojnie 1,8 to wynik w normie -
Patu wrote:nie chciałam nastraszyć po prostu pytam z ciekawości, bo sama sie zastanawiałam czy zostawiać czy troche zbić ale to tylko takie dmuchanie na zimne, znam swój organizm i wiem, że czasem tsh lubi mi podskoczyc jak długo biore tą samą dawke a wole 2 nie przekroczyc. ale spokojnie 1,8 to wynik w normie
-
nick nieaktualny
-
Wczoraj z racji starań zrobiłam sobie badania na toksoplazmozę, była promocja na pakiet tarczycowy więc przy okazji dokupiłam.
Moje wyniki:
TSH 2,270 µIU/ml (norma 0,270 4,200)
FT4 1,30 ng/dl (norma 0,93 1,70)
anty-TPO 5,2 IU/ml (norma do 34,0 )
Możecie dziewczyny powiedzieć mi coś więcej? TSH chyba trochę za duże, powinnam coś z tym zrobić?
Odgrzebałąm wyniki robione jakiś krótko przed pierwszą ciążą (źle się wtedy czułam i lekarz mnie skierował). TSH miałam 2,08 (norma 0,550-4,780), FT4 18,52 (norma 11,5-22,7)
Czy karmienie piersią ma wpływ na hormny tarczycy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2014, 15:16
-
hej dziewczyny ja o mojej niedoczynności i Hashimoto dowiedziałam się niedawno w listopadzie jestem po 3 poronieniach i martwym porodzie w 35 tyg , niestety mój były ginekolog w przeciągu 3 lat i tylu strat ani razu nie zlecił tsh ft4 ani pp ciał a jak się okazało to właśnie tarczyca i Hashimoto było powodem strat ... w listopadzie mój wynik był 32;6 tsh przy normach 0.4-4.0 ft4 8.5 normy 10.5-24.5 a pp ciała 2240 norma 0 ... w grudniu po 5 tyg na euthyroxie (1 tydz 25 2 tyg 50 a potem już 75) tsh spadło do 5.4 a ft4 17.5 po kolejnych 3 tyg tsh 4.65 ...teraz 20 idę ponownie na tsh i mam nadzieje że będzie na poziomie 2 jesteśmy w trakcie starań i mam nadzieje że tym razem się uda ...Pozdrawiamkocham Cię córeczko (*)(*)(*) 22.05.2013
-
Znalazłam w necie rekomendacje, że przy staraniach i w Iszym trzymestrze TSH powinno być poniżej 2.5.
Np http://thyroid.about.com/od/gettestedanddiagnosed/a/2012-Hypothyroidism-Guidelines-Published.htm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2014, 15:20