Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Nalka Autorytet
    Postów: 1349 3320

    Wysłany: 2 stycznia 2014, 15:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ciążą nie sprawdzałam hormonów. W 10 tygodniu ciąży TSH wynosiło 3,4. Nie miałam i nie mam objawów niedoczynności. W każdym razie: dzidzia na genetycznym usg ruchliwa, zdrowa i od tygodnia czuję ruchy.:) Nie znaczy to, że zachęcam do nie badania i nie zbijania tsh! Myślę, że takie miałam szczęście po prostu. Trzymajcie się i ściskam za was mocno kciuki!

    20120810580117.png

    26ympwo.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 2 stycznia 2014, 15:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniulkab86 wrote:
    Moje TSH wynosi 1,60 rozumiem że jest w normie tak? Natomiast zerknęłam teraz w wyniki i niepokoi mnie niski poziom progesteronu w 20 dc mój wynik to 0,89. Oznacza to że jest za nisko. To by była faza lutealna (3,34-25,56) poradzcie mi coś.


    no to bardzo mało z takim progesteronem tociąża nie ma prawa sie utrzymać nie mowiac juz o tym że raczej nie doszło do owulacji. Gin powinien coś przepisać luteinę albo duphaston

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 2 stycznia 2014, 15:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniulkab86 wrote:
    Moje TSH wynosi 1,60 rozumiem że jest w normie tak? Natomiast zerknęłam teraz w wyniki i niepokoi mnie niski poziom progesteronu w 20 dc mój wynik to 0,89. Oznacza to że jest za nisko. To by była faza lutealna (3,34-25,56) poradzcie mi coś.
    Nieee Kochana, na razie nie ma powodu do zmartwień. Żeby ocenić, czy poziom progesteronu jest wystarczający, żeby fasolka mogła się pięknie zagnieździć, musisz go zbadać w 7dpo. Na Twoim wykresie widać, że owulka jeszcze przed Tobą, albo tuż po, ale powinnaś jeszcze poczekać kilka dni z badaniem. Przed owulką to całkiem normalne, że progesteron jest dość niski :)

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 2 stycznia 2014, 16:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Nieee Kochana, na razie nie ma powodu do zmartwień. Żeby ocenić, czy poziom progesteronu jest wystarczający, żeby fasolka mogła się pięknie zagnieździć, musisz go zbadać w 7dpo. Na Twoim wykresie widać, że owulka jeszcze przed Tobą, albo tuż po, ale powinnaś jeszcze poczekać kilka dni z badaniem. Przed owulką to całkiem normalne, że progesteron jest dość niski :)


    rzeczywiście masz racje kochana bo u aniulki dopiero 20dc źle doczytałam zmyliły mnie te normy dla fazy lutealnej ktore podala a u niej dopiero faza folikularna :) więc rzeczywiście przed owulka moze być taki :)

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Frelka Ekspertka
    Postów: 123 56

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co ze zbyt niskim tsh? Przejrzałam ten wątek (przyznaję bez bicia, nie przeczytałam wszystkiego) i chyba nikt nie podniósł takiego tematu.
    Miesiąc temu poroniłam i dzisiaj na wizycie kontrolnej lekarz zasugerował mi, że przyczyną może być problem z tarczycą i moje wyniki sprzed kilku miesięcy: TSH 0,80 mlU/l przy normach 0,27 - 4,20 trochę go zaniepokoiły. Stwierdził, że może to być objaw lekkiej nadczynności. W kilku artykułach przeczytałam, że nadczynność zwiększa częstość poronień...
    Trochę mnie to podłamało... okazuje się, że jednak mogłam zapobiec stracie.
    Pluję sobie teraz w brodę, że trzeba było zrobić badania... Czułam się zdrowa, nie miałam żadnych niepokojących objawów a wyniki standardowych badań zawsze miałam w normie, ale chyba postąpiłam lekkomyślnie :(
    Czy którejś z Was udało się donosić ciążę przy niskim tsh?

    Aniołek [*] 21.11.2013, 5 tc
    Krupeczka <3 29.08.2015
    0e8cf70093.png
  • Paula55 Autorytet
    Postów: 9590 8030

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy to prawda ale czesciej przyczyna poronien i wad u dziecka jest niedoczynnosc. Choc nadczynnosc tez ma napewno wplyw.... Kazde odchylenia od normy nie sa dobre...
    Kochana ja co prawda nie stracilam dziecka ale tez pluje sobie w brode ze nie zrobilam badan....
    Tez nic nie podejrzewalam.... Teraz stracilam 7 cykl.... I dopoki sie nie wylecze nie bede sie starac o dziecko bo jestem przerazona tym co moglo by sie stac.

    Kochana.... Zadna z nas nie mogla tego przewidziec. Nie badzmy dla siebie tak surowe. Kazdy jak by widzial ze sie przewroci to by sobie usiadl.... Okropne ze musialas to przejsc ale musisz wlaczyc dalej..
    Rozszez moze badanka i zasiegnij porady endo :)
    Powodzenia :)

    oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

  • kada24 Autorytet
    Postów: 5602 3455

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    2,62 moje tsh przy zajściu w ciążę a powinno być poniżej 2,5 teraz muszę powtórzyć tsh

    Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010








  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.edziecko.pl/przed_ciaza/1,87842,14786952,Chora_tarczyca_rzeczywiscie_powoduje_nieplodnosc_.html

    co o tym myślicie?

  • Paula55 Autorytet
    Postów: 9590 8030

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem ci Aniu ze teraz jestem w szoku....
    Tylko ciekawe co znaczy dla nich duze wahanie hormońow w ktorych podaje sie leki... O tym juz nie napisali.
    Dla jednych tsh 4 może byc wysokie a dla innych dopiero 10... :/ brak mi tu precyzyjnosci troche...

    oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie za mało napisali, ale może nie ma co się martwić? Lekarze wiedzą co robią :)
    Moje tsh wynosi 4,78 przy normie 0,400 - 4,000 i mój ginekolog stwierdził, że tarczyca się zmienia i póki co nie wymaga leczenia, a w staraniach również nie jest przeszkodą.
    Nie wiem już w co wierzyć, dlatego w najbliższym czasie zrobię sobie prywatnie szczegółowe badania :)

  • Paula55 Autorytet
    Postów: 9590 8030

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz.... Wszedzie mowia ze przy staraniach najlepsze w okolicach 1. Ja poki co nie moge sie wypowiedziec bo nie bylam u endo jeszcze...
    Co innego jak ktos ma teoche ponad norma jak ty...
    Ja sie bardziej obawiam bo mam ponad 7 ....

    Poki co tylko zbieram info. Powiem wiecej jak bede po wizycie u lekarza. A to nie predko :/

    oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 stycznia 2014, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wysoko masz :/ ale bądź dobrej myśli. Trzymam kciuki i daj znać jak będziesz po wizycie :)

  • Ciapulinka Ekspertka
    Postów: 184 161

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 01:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Ja po miesiącu brania Euthyroxu 75 zbiłam Tsh z 6,71 do 0,23!!! Czyli aż za bardzo. Dziś odebrałam wyniki i jestem w szoku. Wizytę u endo mam dopiero za 2 tygodnie ale nie będę czekać, od jutra biorę pół tabletki zamiast całej. Bo jeszcze się w nadczynność wpędzę :)

  • Ciapulinka Ekspertka
    Postów: 184 161

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 01:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania07 wrote:
    http://www.edziecko.pl/przed_ciaza/1,87842,14786952,Chora_tarczyca_rzeczywiscie_powoduje_nieplodnosc_.html

    co o tym myślicie?
    Coś w tym jest bo zarówno moja gin (specjalistka od niepłodności) jak i endo nie potwierdziły, że to wysokie tsh jest przyczyną niepowodzeń. Tzn. obie niezależnie od siebie powiedziały to samo -proszę zbadać męża, bo bardziej prawdopodobny jest problem po drugiej stronie, niż wpływ tarczycy.

  • stardust87 Autorytet
    Postów: 4116 4032

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 07:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zaszłam w pierwszą ciążę przy tsh 2,54, a w tą 2,50

    Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 08:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed 1 ciążą miałam tsh 5,lekarz powiedzial, że 4 to norma ale w przyszłości kiedy będę chciała zajść w ciążę to jest za wysokie,dał leki i powiedzial,ze powinnam zejść do max2.
    Spadło do 1.5 i pojawiła się fasolka

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2014, 08:07

  • stardust87 Autorytet
    Postów: 4116 4032

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 08:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia90 wrote:
    Ja przed 1 ciążą miałam tsh 5,lekarz powiedzial, że 4 to norma ale w przyszłości kiedy będę chciała zajść w ciążę to jest za wysokie,dał leki i powiedzial,ze powinnam zejść do max2.
    Spadło do 1.5 i pojawiła się fasolka
    a teraz? testowałaś?

    Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Frelka Ekspertka
    Postów: 123 56

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Nie wiem czy to prawda ale czesciej przyczyna poronien i wad u dziecka jest niedoczynnosc. Choc nadczynnosc tez ma napewno wplyw.... Kazde odchylenia od normy nie sa dobre...
    Kochana ja co prawda nie stracilam dziecka ale tez pluje sobie w brode ze nie zrobilam badan....
    Tez nic nie podejrzewalam.... Teraz stracilam 7 cykl.... I dopoki sie nie wylecze nie bede sie starac o dziecko bo jestem przerazona tym co moglo by sie stac.

    Kochana.... Zadna z nas nie mogla tego przewidziec. Nie badzmy dla siebie tak surowe. Kazdy jak by widzial ze sie przewroci to by sobie usiadl.... Okropne ze musialas to przejsc ale musisz wlaczyc dalej..
    Rozszez moze badanka i zasiegnij porady endo :)
    Powodzenia :)
    Pewnie niedoczynność ma większe znaczenie. Ale nadczynność w ciąży też może być niebezpieczna:
    http://www.nadczynnosc-tarczycy.pl/nadczynnosc_tarczycy_a_ciaza.php

    I masz rację. W tej chwili wyrzucanie sobie, że można było coś zrobić a się nie zrobiło nie ma sensu i niczego nie zmieni. Ale taka natura...
    Mam tylko nadzieję, że wyniki będą na tyle dobre, że szybko będziemy mogli spróbować jeszcze raz.
    I Wam też życzę żeby wszystko szybko się unormowało :*

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2014, 13:06

    Aniołek [*] 21.11.2013, 5 tc
    Krupeczka <3 29.08.2015
    0e8cf70093.png
  • Paula55 Autorytet
    Postów: 9590 8030

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 13:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis przezylam szok. Zrobilam test tylko dlatego ze kilka mi ich zostalo. Gdyby lezaly w szafce tylko by mi przypomnilay....
    I co? Dwie piekne krechy... Boje sie jeszcze bardzo cieszyc ale nadziea jest :)

    Ania07, Aguśka2326 lubią tę wiadomość

    oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 stycznia 2014, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula gratulacje!! :)

‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego