TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam 2,750 i lekarz mówi, że jest OK (inne hormony tarczycy są w porządku), ale dodała, że teraz są wymogi, że powinno być niższe, ale nie ma się co stresować, bo dużo dziewczyn zachodzi nawet jak ma powyżej 2Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto i niewielki guzek w tarczycy. Od ponad roku regularnie badam poziom TSH - zawsze w normie między 1,27 a 2,34. Ostatni wynik to 2,34 i moja endo nie przepisała żadnych leków na obniżenie, a wie, że właśnie zaczęłam starania o dziecko. Ginekolog również nic o tym nie wspomniał przeglądając wyniki badań (powiedział, że wszystko jest ok). Pozostałe wyniki w też w normach, z wyjątkiem anty-TG - wynik sprzed roku 269, wynik najnowszy 158 (norma 115). Biorę tylko jodid 200.
-
Witajcie,
ja mam akurat nieco inne pytanie odnośnie brania hormonów przy niedoczynności. Czy po rozpoczęciu leczenia w celu zmniejszenia TSH nastąpiło u was przesuniecie miesiączki, opóźnienie, zanik?
Czy może przed leczeniem miałyście nieregularne cykle a po leku unormowane?
Mam TSH 6 od miesiąca biorę Letrox50 o ciążę się nie staram, aczkolwiek przypadki szybkiego zbicia TSH jak czytam powyżej zdarzają się bardzo często, ale temat opóźnienia okresu jest również b. częsty tym bardziej mylący jeżeli chodzi o ciążę.
Ja cykle miałam bardzo regularne zawsze teraz już nie.
Zdarzyło się u którejś z was? -
Ita ja mam podobnie z tym śluzem, a raczej jego brakiem. A nigdy wcześniej nie miałam z tym problemu. Nawet nie skojarzyłam tego z leczeniem niedoczynności, ale to by nawet pasowało, bo od ponad 2 miesięcy biorę euthyrox. W ostatnim cyklu masakra jakaś z tym śluzem. Tym bardziej mnie to dziwi bo w tym cyklu brałam olej z wiesiołka. Myślałam, że to może on mnie tak wysuszył. Ale przecież on powinien działać odwrotnie.
-
nick nieaktualny
-
W trakcie starań o dziecko, przy rozregulowanych poziomach hormonów tarczycy, oprócz leczenia warto również zastosować suplementację. Dzięki niej szybciej wyregulujemy pracę gospodarki hormonalnej, dzięki czemu szanse na zajście w ciążę się zwiększą.
Pozdrawiam. -
dziewczyny czy moje wyniki sa ok? ostatnio poroniłaam ciże a z pierwszą ciążą też było duzo problemów ,moje wyniki:tsh-1,348 (0,350-4,940), FT4 12,10 (9,00-19,00)
-
hej.
jestem Kasia, i jestem tu nowa
przez 3 lata byłam na tabletkach antykoncepcyjnych rok na DIANE, później na CILEST, zakończyłam je brać w sierpniu zeszłego roku a o dzidziusia z narzeczonym staramy się od grudnia.. lecz z marnym skutkiem.. w lutym zdecydowałam się wybrać na kontrolne badania, no i wykryto u mnie głęboką niedoczynność tarczycy, moje tsh wynosi 48,25 (o,25 - 5,00). od tego czasu zażywam euthyrox 25. niestety wizyta u endo w trybie PILNE!! jest ustalona 22 lipca. -
madziad - wyniki wyglądają na b.dobre
Kasiuleczek - nie uda Ci się znaleźć miejsca u endo wcześniej? U mnie TSH było zbijane Euthyroxem 25 przez ponad 1/2 roku i z 4,25 spadło do 2,3 a dopiero po podwyższeniu dawki najnowszy wynik mam w normie czyli 1,42.
To jak działa dana dawka euthyroxu można zobaczyć na badaniach po ok. 2 miesiącach przyjmowania leku bo TSH zmienia się bardzo powoli, ale obstawiam, że endo podniesie Ci tą dawkę. -
Kasiuleczek wrote:hej.
jestem Kasia, i jestem tu nowa
przez 3 lata byłam na tabletkach antykoncepcyjnych rok na DIANE, później na CILEST, zakończyłam je brać w sierpniu zeszłego roku a o dzidziusia z narzeczonym staramy się od grudnia.. lecz z marnym skutkiem.. w lutym zdecydowałam się wybrać na kontrolne badania, no i wykryto u mnie głęboką niedoczynność tarczycy, moje tsh wynosi 48,25 (o,25 - 5,00). od tego czasu zażywam euthyrox 25. niestety wizyta u endo w trybie PILNE!! jest ustalona 22 lipca. -
Z tego co ja wiem przy bardzo wysokim stanie TSH zaczyna się leczenie właśnie od małych dawek zwiększając je w sporych odstępach czasu. U mnie też było pilne na lipiec... dlatego lepiej iść prywatnie. Rano się umówiłam, popołudniu byłam już po badaniach w tym usg.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
moje ths 2,8 a tyle tu osób pisze że powinno być blisko jedynki.. już nie wiem co myśleć czy to dobrze czy źle, a tak byłam dobrze nastawiona.. do gin wybieram sie dopiero 8 kwietnia.. ciekawe jaki bedzie miał pomysł na to.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 15:27
termin przyjścia Agnieszki na świat to póki co 25 luty