Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 11 lutego 2016, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej możecie sie wypowiedziec na temat moich wyników
    tsh 3 generacja wynik 4,20 norma 0,39-3,55
    ft3 wynik 2,51 norma 2,1-3,8
    ft4 wynik 0,82 norma 0,82-1,63
    anty tpo wynik 401 norma 0-34

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 11 lutego 2016, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiak5 wrote:
    hej możecie sie wypowiedziec na temat moich wyników
    tsh 3 generacja wynik 4,20 norma 0,39-3,55
    ft3 wynik 2,51 norma 2,1-3,8
    ft4 wynik 0,82 norma 0,82-1,63
    anty tpo wynik 401 norma 0-34
    Anusia, a Ty się już leczysz na tarczycę, czy nie?
    TSH jest za wysokie, dla starających się powinno być poniżej 2. FT3 i FT4 powinno być po procentowym przeliczeniu zbliżone do siebie, u Ciebie tak nie jest. Generalnie nie chcę tu stawiać diagnoz, bo lekarzem nie jestem, ale na ile udało mi się zgłębić wiedzę w tym temacie to wygląda na to, że możesz mieć niedoczynność. Podwyższone ATPO może wskazywać na stan zapalny, może na hashimoto.
    Najlepiej idź do lekarza i pewnie dostaniesz Euthyrox żeby wyregulować hormon tarczycy.
    A jak chcesz coś wartościowego poczytać w tym temacie to polecam lekturę tej strony: http://www.endokrynologia.net/tarczyca/hormony-tarczycy-tsh-ft4-ft3



  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 11 lutego 2016, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Anusia, a Ty się już leczysz na tarczycę, czy nie?
    TSH jest za wysokie, dla starających się powinno być poniżej 2. FT3 i FT4 powinno być po procentowym przeliczeniu zbliżone do siebie, u Ciebie tak nie jest. Generalnie nie chcę tu stawiać diagnoz, bo lekarzem nie jestem, ale na ile udało mi się zgłębić wiedzę w tym temacie to wygląda na to, że możesz mieć niedoczynność. Podwyższone ATPO może wskazywać na stan zapalny, może na hashimoto.
    Najlepiej idź do lekarza i pewnie dostaniesz Euthyrox żeby wyregulować hormon tarczycy.
    A jak chcesz coś wartościowego poczytać w tym temacie to polecam lekturę tej strony: http://www.endokrynologia.net/tarczyca/hormony-tarczycy-tsh-ft4-ft3
    tak lecze sie na niedoczynnosc od maja i biore euthyrox.wlasnie głownie chodzi mi o te przeciwciała co oznaczaja takie wielkie

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 11 lutego 2016, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaką dawkę euthyroxu bierzesz? i jakie miałaś wyjściowe wyniki?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 11 lutego 2016, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiak5 wrote:
    tak lecze sie na niedoczynnosc od maja i biore euthyrox.wlasnie głownie chodzi mi o te przeciwciała co oznaczaja takie wielkie
    Nie są takie wielkie, ja miałam ATPO ponad 1150 przy normie <60. Zrobiłam potem jeszcze usg tarczycy i wyszło szydło z worka- hashimoto.



  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 11 lutego 2016, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    jaką dawkę euthyroxu bierzesz? i jakie miałaś wyjściowe wyniki?
    ja biore 62,5 codzien a wyjsciowe tsh cos kolo 3,8

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 11 lutego 2016, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po wlaczeniu euthyroxu tsh Ci tak wzroslo? Ft4 masz 0%.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lutego 2016, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje TSH po zwiększeniu dawki mi wzrosło a teraz mimo podnoszenia dalej utrzymuje się na poziomie ponad 4 więc wszystko możliwe. Znaczy chyba tyle że to wciąż za mała dawka

  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 12 lutego 2016, 08:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tsh wzrosło od połowy pazdziernika wtedy miałam 0.005 i od wtedy biore ta dawke 62,5

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • kate85 Znajoma
    Postów: 29 4

    Wysłany: 14 lutego 2016, 16:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, chciałam Was zapytać o interpretację moich wyników bo już nic z tego nie rozumiem.

    W styczniu byłam u endokrynologa i miałam następujące wyniki:

    TSH <0,004 (norma 0,35 - 5,50) nieoznaczalne
    FT3 12,39 (2,3 - 4,2) czyli 531,05%
    FT4 2,99 (0,89 - 1,76) czyli 241,38%
    Anty TG 239,2 (norma do 40)
    Anty TPO 15442,9 (norma do 60)

    Zapisała mi Thyrozol 20 mg dwa razy dziennie oraz wit D3 4000 jednostek i po 3 tygodniach mam następujące wyniki (wszystko robione w jednym labo):

    TSH 0,005 (0,35 - 5,50)
    FT3 3,64 (2,3 - 4,2) czyli 70,53%
    FT4 0,88 (0,89 - 1,76) czyli -1,15%
    Anty TG 224,2 (norma do 40)
    Anty TPO 15833,5 (norma do 60)
    TRAB(TSI) >40 (norma <0,10)
    Wit D3 21,79 (30 - 100)

    Skoro więc anty TPO świadczą o chorobie Hashimoto, a TRAB o Gravesa - Basedowa to czy mam rozumieć, że mam obie te choroby autoimmunologiczne???
    Jaki ma to wpływ na starania o dziecko i na długość leczenia? Co powinnam dalej robić?
    Kolejną wizytę mam dopiero 7 marca - niestety sezon urlopowy i nie mam możliwości skontaktować się z moją endo.

  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 14 lutego 2016, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate strasznie przykro, że otrzymałaś takie wyniki :(
    Ja mam aTPO ponad 1150 i myślałam, że to straszny wynik, ale widać, że u Ciebie proces zapalny jest bardzo duży. Czy lekarz nie zlecił Ci usg tarczycy? Myślę, że warto dowiedzieć się co tam się dzieje.

    Jeśli chodzi o starania o dziecko to zdrowa tarczyca jest bardzo ważna. Problemy z tarczycą mogą wpływać na problemy z zajściem w ciążę i być przyczyną poronień. Dlatego bardzo ważne jest wdrożenie leczenia. Przy hashimoto pomocne jest ponoć zrezygnowanie z glutenu i nabiału w diecie. Ja jestem dopiero od ok. 1,5 tyg. na tej diecie, ale stwierdziłam, że chce zrobić wszystko co jest możliwe żeby wyniki się poprawiły. Jest jednak za wcześnie aby móc się o tym przekonać.
    Długość leczenia zależy raczej od przypadku. Są dziewczyny, które mimo złych wyników zachodzą i rodzą, a są też takie, którym długo się nie udaje lub ronią.
    Pozostaje mieć nadzieję, że leczenie będzie skuteczne i uda nam się. Trzymam kciuki za Ciebie.

    Niestety nie mam doświadczenia z wynikami TRAB. Czy to jest badanie p-ko receptorowi TSH? Jeśli tak, to też mam je zlecone, tylko jeszcze go nie zrobiłam ze względu na wysoki koszt (100 zł). Myślałam, że skoro wyniki świadczą u mnie o hashimoto, to takie badanie nie jest konieczne, ale widzę, że byłam w błędzie i muszę je wykonać :(


    kate85 lubi tę wiadomość



  • kate85 Znajoma
    Postów: 29 4

    Wysłany: 16 lutego 2016, 06:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko bardzo Ci dziękuję za odpowiedź - zaczynam już wariować...
    USG miałam robione na wizycie w styczniu - płaty powiększone, twarde, bez guzków i innych zmian.

    Na wizycie nie miałam wyniku TRAB (tak, to jest badanie p-ko receptorowi TSH) więc stwierdzono Hashitoksykozę ale wygląda to teraz na Gravesa-Basedowa...

    Kompletnie nie wiem jak mogę wspomóc proces leczenia. Pociesza mnie jednak to, że TSH da się już oznaczyć, a FT3 i FT4 się bardzo poprawiły.

    Problemem są jednak skutki uboczne - tyję w zastraszającym tempie i popadam w stany depresyjne i lękowe :( nie mam na nic energii, nic mnie nie cieszy, najchętniej to bym weszła w mysią dziurkę i przepłakała resztę życia...

    Ale walczę, choć nie mam zbyt wielu sojuszników, staram się myśleć pozytywnie, choć póki co nie mam do tego za dużych podstaw...

    Kolejne badania robię 4 marca, żeby na 7 marca mieć na świeżo wszystkie wyniki.

    A jakie Ty Moko masz TSH i FT3 i FT4? Jak widać warto wykonać ten dziadowski TRAB bo może się okazać, że leczą nas nie na to, co trzeba...

    Moko lubi tę wiadomość

  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 16 lutego 2016, 10:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate85 przyjmij moje zaproszenie. Wszystko Ci napiszę na priva, bo nie chcę zaśmiecać forum kolejny raz moimi wynikami ;p I uszy do góry, z nie takich wyników i różnych innych chorób ludzie wychodzą bez szwanku :)



  • miśka01 Nowa
    Postów: 2 1

    Wysłany: 17 lutego 2016, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WItam jestem tu nowa. Moje tsh dziś wynosi 3,37 a 2 tygodnie temu było 1,85. kontrolujeje od ponad roku i non stop raz jest wysokie raz ok. Moj endokrynolog narazie dał mi tylko jodid 100 który pijeod 2 tygodni. mam isc na wizyte w srodę za tydzien ale juz sie martwie. czy któraś miala podobny problem?

  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 17 lutego 2016, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miśka01 wrote:
    WItam jestem tu nowa. Moje tsh dziś wynosi 3,37 a 2 tygodnie temu było 1,85. kontrolujeje od ponad roku i non stop raz jest wysokie raz ok. Moj endokrynolog narazie dał mi tylko jodid 100 który pijeod 2 tygodni. mam isc na wizyte w srodę za tydzien ale juz sie martwie. czy któraś miala podobny problem?
    A robiłaś jeszcze inne badania w kierunku zbadania tarczycy? Z tego co mówił mój lekarz nie ma sensu powtarzać badania tsh częściej niż co miesiąc.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 18:01



  • diversik89 Autorytet
    Postów: 1597 1587

    Wysłany: 17 lutego 2016, 17:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane czy któraś może się wypowiedzieć na temat moich wyników : TSH 1,15 ( 0,34-4,82) FT3 5,10 ( 4,00-8,30 ) FT4 14,68 ( 10,60-19,40 ) Leczę się na niedoczynność tarczycy i biorę euthyrox 75N i jodid

    Start 2014r ...

    Maj 2016- CP
    HSG- niedrożny PJ,

    ❕Klinika Poznań- kwiecień 2019
    ❕ Kwiecień (16.04.19r ) Histeroskopia macicy- ok
    💣Niedoczynność tarczycy
    💣PCOS,
    💣insulinoopornosc,
    💣V Leiden heterozygotyczny,
    💣MTHFR C677T homozygotyczny,
    💣PAI-1 1 4G homozygotyczny...
    Nasienie ok ;)

    25.07.19 - Punkcja

    30.07.19- Transfer blastki 5.1.1 -
    7dpt- 56,
    progesteron 20,83 ng/ml
    9dpt- 140,
    13dpt-1087,
    progesteron 27,55ng/ml
    15dpt-2566,84

    23.08.19... mamy serduszko ❤️ (24dpt)

    ,, nasza mała wojowniczka ,,

    17.04.2020 Marcysia jest już z nami...❤

    [link=https://www.suwaczki.com/]74di8ribq0i0e1fv.png[/link]
  • miśka01 Nowa
    Postów: 2 1

    Wysłany: 17 lutego 2016, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak robiłam ft3 4,47 norma 3,9-6,8 ft4 13,15 norma 12,0-22,0 anty tpo ujemne cos koło 7 było a anty tg 6,4 norma <18,0wiec reszta wyników spoko. no lekarka kazala mi powtórzyc badania 2 tyg po braniu jodu i zamiast byc dalej w porządku to tsh z 1,85 wzrosło do 3,37. za tydzien ide do lekarza i zobaczymy co powie.

    Moko lubi tę wiadomość

  • janka Znajoma
    Postów: 22 2

    Wysłany: 18 lutego 2016, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ten euthyrox działa tylko na TSH czy na Ft3 i ft4?

    bromergon 0.5 tabletki (dopochwowo) na noc
  • kasiulkaa Ekspertka
    Postów: 199 109

    Wysłany: 19 lutego 2016, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wpadam z pytaniem, bo może któraś z Was miała podobną sytuację. Wszystkie wyniki TSH z ostatnich 3 lat mam idealne. Wynik z grudnia też dobry 0,811. Od stycznia zaczęłam brać femibion ( min z 150% zapotrzebowania na jod). Szykuje się do starań, więc powtórzyłam badanie i wynik 0,014 (krew oddawałam wieczorem- podobno to ma jakieś znaczenie, ale wtedy o tym nie wiedziałam).
    W ciągu równo 60 dni tak bardzo spadło! Nigdy nie miałam żadnych trudności z tarczycą. Zapisałam się do engo na poniedziałek. Chciałabym zrobić cały pakiet ths, ft3, ft4, antyTG i antyTPO- cos jeszcze radzicie? W zeszłym roku miałam też usg tarczycy i było czyściutko. Wiadomo, że zrobię wszystko co powie lekarz, ale jakby o czymś zapomniał to może podpowiecie?
    Czy któraś z Was miała taki nagły spadek TSH?
    Proponujecie zrobić jeszcze jakieś badania?

    moje serduszko kochane, mój syneczek [*] 7 maja 2015 r. (30 tc)
  • MonaLiza Autorytet
    Postów: 1425 527

    Wysłany: 19 lutego 2016, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiulkaa chyba nie ma powodów do obaw. TSH skacze, u Ciebie wg mnie to żadne wahnięcie. Mi w ciągu miesiąca spadło z 5,5 do 0,014. U mnie było to wynik przedawkowania euthyroxu.

    kasiulkaa lubi tę wiadomość

    uwo99n73lnbybmmo.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego