Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Moko Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiulkaa wrote:
    Dziewczyny, wpadam z pytaniem, bo może któraś z Was miała podobną sytuację. Wszystkie wyniki TSH z ostatnich 3 lat mam idealne. Wynik z grudnia też dobry 0,811. Od stycznia zaczęłam brać femibion ( min z 150% zapotrzebowania na jod). Szykuje się do starań, więc powtórzyłam badanie i wynik 0,014 (krew oddawałam wieczorem- podobno to ma jakieś znaczenie, ale wtedy o tym nie wiedziałam).
    W ciągu równo 60 dni tak bardzo spadło! Nigdy nie miałam żadnych trudności z tarczycą. Zapisałam się do engo na poniedziałek. Chciałabym zrobić cały pakiet ths, ft3, ft4, antyTG i antyTPO- cos jeszcze radzicie? W zeszłym roku miałam też usg tarczycy i było czyściutko. Wiadomo, że zrobię wszystko co powie lekarz, ale jakby o czymś zapomniał to może podpowiecie?
    Czy któraś z Was miała taki nagły spadek TSH?
    Proponujecie zrobić jeszcze jakieś badania?
    Hej, myślę, że te badania, które napisałaś, na początek w zupełności wystarczą. Ja leczę się od niedawna, więc nie pomogę ze spadkiem, ale w związku z hashimoto odstawiłam pregnę plus, która też jod zawiera i czekam grzecznie na wizytę u lekarza.
    Daj znać jak będziesz po wizycie, bo jestem ciekawa co Ci zaleci i trzymam kciuki:)

kasiulkaa lubi tę wiadomość

• kasiulkaa Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Femibion odstawiłam. Badania powtórzę po tygodniu od ostatniej tabletki. Zobaczymy.

Trzymam kciuki, żeby Wasze wyniki trzymały się na wzorowym poziomie! :)
    Dam znać po wizycie, albo jak nic ciekawego się nie dowiem, jak będę miała wyniki.

Nawiązując do tematu wątku synka poczęłam jak miałam tsh= 0,85

Moko lubi tę wiadomość

moje serduszko kochane, mój syneczek [*] 7 maja 2015 r. (30 tc)
  • kasiulkaa Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, byłam wczoraj u endo. Powiedziała, że to może być błąd laboratoryjny, ale nie koniecznie. Zleciła: TSH 3-cia generacja, FT3 i FT4, antyTG, antyTPO i przeciwciała przeciw receptorom TSH - TRAb. Na to ostatnie badanie czeka się podobno ok 10 dni, więc jestem umówiona za 2 tygodnie na wizytę. Zobaczymy co tan wyjdzie.

Trzymam kciuki za Was! :)

• Moko Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiulkaa wrote:
    Cześć, byłam wczoraj u endo. Powiedziała, że to może być błąd laboratoryjny, ale nie koniecznie. Zleciła: TSH 3-cia generacja, FT3 i FT4, antyTG, antyTPO i przeciwciała przeciw receptorom TSH - TRAb. Na to ostatnie badanie czeka się podobno ok 10 dni, więc jestem umówiona za 2 tygodnie na wizytę. Zobaczymy co tan wyjdzie.

Trzymam kciuki za Was! :)
    Czyli jest plan i można działać. A pytałaś ją o ten femibion czy masz brać?
    Trzymam kciuki za wyniki:)

kasiulkaa lubi tę wiadomość

• kasiulkaa Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko, o Femibionie powiedziała, że mała szansa, że to przez niego, ale na razie mam brać to co biorę, czyli folik i nic więcej :)

Moko lubi tę wiadomość

• MonaLiza Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulkaa a dlaczego masz nie brac femibionu?

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Mam do Was pytanie, bo widzę że e temacie tarczycy i wszystkich spraw wokół niej sporo z Was wie bardzo dużo. Mianowicie, dzisiaj odebrałam PROFILAKTYCZNE wyniki badań, które postanowiłam sobie sama zrobić. Mój wynik tarczycy to 5,3. Staramy się o dziecko.. Nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczycą. Co mam dalej zbadać? Podczytywałam Wasze forum, że najlepiej ft4, ft3, i te dwa anty. Chce zrobić resztę tych badań i z kompletem ich do endokrynologa. Czy któraś z Was ma jakieś rady? Dodam jeszcze, że leczę się na astmę, regularnie biorę sterydy, czy one mogą wpływać na tarczyce i jej wynik?

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro, raczej sterydy nie powinny mieć wplywu, ale większe jest ryzyko jeżeli masz jedną chorobę autoimmunologiczna to że pojawi się dodatkowo inna. Na pewno jak będziesz robić ft3 i ft4 to zrób też TSH, to nic że masz świeży wynik, powinno się mieć te 3 wyniki z jednej próbki wtedy można je odnosić do siebie.

• Caro Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko, dzięki za odzew. Też o tym myślałam, żeby powtórzyć TSH. Zrobię te wszystkie badania w czwartek, a jutro będę umawiać się na wizytę.. Jestem trochę przestraszona tym wynikiem. Jestem 6 dni po owu, wszystko niby idzie w dobrą stronę, i jak się okaże że mimo to zafasolkowałam to obawiam się o zdrowie fasolki..

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 01:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim, wracam na wątek i podczytuję :)
    Pierwszy raz byłam przed staraniami o pierwsze dziecko, teraz planuję drugie i niestety tarczyca skoczyła w górę... :( mam nadzieję do lata zbić do minimum TSH 2.

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro wrote:
    Buko, dzięki za odzew. Też o tym myślałam, żeby powtórzyć TSH. Zrobię te wszystkie badania w czwartek, a jutro będę umawiać się na wizytę.. Jestem trochę przestraszona tym wynikiem. Jestem 6 dni po owu, wszystko niby idzie w dobrą stronę, i jak się okaże że mimo to zafasolkowałam to obawiam się o zdrowie fasolki..

kurcze napisałam odpowiedź wczoraj i zniknęła, więc powtórzę się :)
    Nie martw się, pamiętaj, że jest wiele dziewczyn, które dowiadują się o problemach z tarczycą w 8-10 tygodniu ciąży przy okazji badań zleconych przez ginekologa i wtedy zaczyna się ich walka o unormowanie tego, a i tak rodzą ładne różowe bobasy. Ty jesteś w o tyle lepszej sytuacji, że już wiesz, że coś trzeba zrobić, a przy takim TSH dostaniesz pewnie jakąś niewielką dawkę leku i się wszystko unormuje, tak więc głowa do góry i się nie stresuj, bo pamiętaj, że TSh lubi skakać właśnie przez stres.

Moko, Caro lubią tę wiadomość

• kasiulkaa Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza, odstawiłam Femibion po otrzymaniu pierwszego wyniku TSH. Jak byłam u edo brałam już tylko kwas foliowy i DHA. Endo powiedziała, że dawka jodu w femibionie jest mała i że nie powinna wpływać, ale skoro już i tak odstawiłam to do kolejnej wizyty mam brać folik.

Caro, ja też profilaktycznie zbadałam TSH przed staraniami w zeszłym tyg :( Dzisiaj powtarzałam TSH i robiłam resztę zleconych badań.
    Trzymam kciuki za dobre wyniki!

Moko lubi tę wiadomość

• Caro Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za dobre słowa! Jutro idę na badania te wszystkie dotyczące tarczycy. Jak już będę miała wyniki to podzielę się nimi z Wami :-*

Buko, Moko lubią tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • kasiulkaa Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wiem jakim cudem, bo jak oddałam krew to powiedzieli, że wyniki będą za 30 dni - szok! wchodzę rano na stronkę, a tu są wszystkie! Zapisałam się na najbliższy poniedziałek do endo, ale sprawa jest interesująca:

TSH (było 0,015 teraz jest jeszcze niższe, napisano, że badanie wykonano dwukrotnie) 0,008!
    FT3 4,35 (norma do 4,40)
    FT4 1,61 (norma do 1,70)
    antyTPO 7,76 (norma 0,00-34,00)
    antyTG 107 (norma 0.00- 115,00)
    P/c p. receptorom TSH (TRAb) <0,3 (osoby zdrowe <1,22)

TSH leci na łeb na szyje, a FT3 i 4 w górnych ale normach, o co chodzi??!!
    HELP!

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    kasiulkaa chyba nie ma powodów do obaw. TSH skacze, u Ciebie wg mnie to żadne wahnięcie. Mi w ciągu miesiąca spadło z 5,5 do 0,014. U mnie było to wynik przedawkowania euthyroxu.
    o to nieźle Ci spadło

U mnie TSH po 3 tyg. od brania euthyrox'u 25, z 3,84 spadło do 1,88.
    tylko kurcze FT4 też spadło i teraz mam 1,19 ng/dl w skali 0,93 do 1,70...
    a FT3 3,23 pg/ml (2,00-4,40).

Czy są jakieś sposoby na podwyższenie właśnie FT4? bo słyszałam, że powinno być ono pod górną granicę...

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiulkaa wrote:
    Dziewczyny, nie wiem jakim cudem, bo jak oddałam krew to powiedzieli, że wyniki będą za 30 dni - szok! wchodzę rano na stronkę, a tu są wszystkie! Zapisałam się na najbliższy poniedziałek do endo, ale sprawa jest interesująca:

TSH (było 0,015 teraz jest jeszcze niższe, napisano, że badanie wykonano dwukrotnie) 0,008!
    FT3 4,35 (norma do 4,40)
    FT4 1,61 (norma do 1,70)
    antyTPO 7,76 (norma 0,00-34,00)
    antyTG 107 (norma 0.00- 115,00)
    P/c p. receptorom TSH (TRAb) <0,3 (osoby zdrowe <1,22)

TSH leci na łeb na szyje, a FT3 i 4 w górnych ale normach, o co chodzi??!!
    HELP!

ja Ci zazdraszczam wyników, choć być może TSH trochę faktycznie niskie, ale słyszałam, że lepiej niskie niż za wysokie... ;)
    No i u mnie aTPO i aTG ponad normę, więc Hashimoto :/

• MonaLiza Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wtedy też TSH tak spadło bo zwiększyłam dawkę euthyroxu. Teraz biorę na zmianę 100 i 125. Ale endo mi też powiedziała, że lepiej mieć mniejsze TSH niż większe.

uwo99n73lnbybmmo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak tak, też właśnie słyszałam, że dla starających to lepsze jest niższe TSH niż wyższe :)

• kasiulkaa Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też słyszałam, że lepsze niższe niż wyższe, ale są chyba jakieś granice tej "niskości"!
    Połowa grudnia 0,81, połowa lutego 0,015, wczoraj 0,008! Gdzie to tsh zmierza??!!
    W poniedziałek mam wizytę u endo. Zdam relacje.
    Najlepsze jest to, że nigdy nie miałam problemów z tarczyca, a badam ją regularnie, od grudnia nic (oprócz rozpoczęcia brania femibionu) się nie zmieniło u mnie, a tu ciach! taka jazda!
    ale biorąc pod uwagę to co piszesz bobo_frut :) powinnam się cieszyć: tsh niskie, FT4 pod górną granicę! ;)

• Moko Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiulkaa wrote:
    Ja też słyszałam, że lepsze niższe niż wyższe, ale są chyba jakieś granice tej "niskości"!
    Połowa grudnia 0,81, połowa lutego 0,015, wczoraj 0,008! Gdzie to tsh zmierza??!!
    W poniedziałek mam wizytę u endo. Zdam relacje.
    Najlepsze jest to, że nigdy nie miałam problemów z tarczyca, a badam ją regularnie, od grudnia nic (oprócz rozpoczęcia brania femibionu) się nie zmieniło u mnie, a tu ciach! taka jazda!
    ale biorąc pod uwagę to co piszesz bobo_frut :) powinnam się cieszyć: tsh niskie, FT4 pod górną granicę! ;)
    Wygląda na to jakbyś miała nadczynność, ale wiesz ja oczywiście nie jestem lekarzem, więc nie chcę też Cię straszyć, bo ad razu mówię, mało wiem w temacie nadczynności, z racji mojego odwrotnego problemu.
    Te ATG też masz blisko normy kurczę. Ale może niech się wypowie ktoś co więcej wie na ten temat.
    Rozumiem, że jeszcze żadnego leku nie dostałaś i dopiero czekasz na diagnozę u endo?

‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ