Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 maja 2016, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    potforzasta myślę, że to normalne - co wizyta nowe wyniki badań :) Przecież endokrynolog ocenia, jak dana dawka leku działa. Bez nowych wyników ciężko dobrać dalsze leczenie i o czymkolwiek dyskutować. Ja mam wizytę co 6 tygodni.

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 4 maja 2016, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Ja z takim pytaniem: czy do badania TSH trzeba podejść na czczo? W grudniu miałam TSH 3,67, w lutym 2,6 i zaczęłam brać jod. Dzisiejszy wynik to 3,1... średnio na jeża. I teraz pytanie jak się ma do tego badania podejście do niego na czczo. W grudniu i dzisiaj nie byłam na czczo. W lutym - tak i w lutym wynik był najlepszy. Co oczywiście nie zmienia faktu, że nie był rewelacyjny. Może któraś z Was coś doradzi? Czekam na umówienie wizyty.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 4 maja 2016, 17:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że pozostałe składowe wpływające na tarczyce badałam w lutym i wszystko było w normie, usg czyste.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Nimia Koleżanka
    Postów: 74 13

    Wysłany: 4 maja 2016, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze na czczo i bez tabletek Euthyrox (ale chyba nie bierzesz), wtedy wyniki bardziej miarodajne i u mnie lepsze :)

    niedoczynność Hashimoto, PCOS, IO
    '85, starania od września 2011...
    d600a17edc96a58a32fbf409cc727b21.png
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 4 maja 2016, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi endo i nawet w labie mówili, ze nie trzeba byc na czczo. Ale przynajmniej 2 godz. Od ostatniego posiłku.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 maja 2016, 19:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa u mnie w laboratorium tylko na czczo :)

    ft3 i ft4 w normie, ok, ale jak procentowo wyglądają? Możesz mieć w normie laboratoryjnej ft4, ale może ono wynosić np. 40%... a to już niekorzystna sytuacja... najlepiej jak ft3 i ft4 są powyżej 50% i do siebie zbliżone.

    Jeśli idziesz do endokrynologa, to przed wizytą zrób:
    - tsh, ft3, ft4
    - anty tg i tpo (wykluczysz/ odkryjesz Hashimoto)
    - prolaktyna (przed badaniem 1-2 dni luzu, bez współżycia, stresów, fizycznej pracy, bez "ciężkiej" kolacji, wyspana).
    Piszę o prolaktynie, bo u mnie niedoczynność tarczycy podwyższyło prolaktynę. Na poziomie 2,57 (czyli mniej niż ty) miałam prolaktynę - 38 (norma poniżej 25).

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 4 maja 2016, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktynę miałam w górnej granicy normy, ale również byłam po śniadaniu haha :-D ft3 i ft4 w stosunku 50% więc tu wszystko było ok. Endo kazała powtórzyć samo tsh po 6 tygodniach brania jodu.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 maja 2016, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    50% to jednak "na granicy". Fajnie jakby były wyższe...
    Wyniku prolaktyny zazdroszczę :) ja objawów zaburzenia prolaktyny nie mam, ale wynik powyżej granicy :/ Endo twierdzi, że to przez niedoczynność tarczycy, więc liczę, że jak się uporam z niedoczynnością to i prolaktyna będzie ok.
    Co do jodu to się nie wypowiem, ale widzę, że u ciebie nie poprawił tsh. Pewnie dostaniesz Euthyrox/Letrox 25 i w 6 tyg powinnaś obniżyć w okolice 1 - 1,5 :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 maja 2016, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_ya87 wrote:
    Ello,
    Jestem tutaj nowa i prosze o opinie dotyczącą moich wyników.
    Trzy dni temu robiłam wyniki i :
    TSH - 2,67 (norma 0,27-4,2)
    fT4 - 14,9 (norma 12,8-20,4)
    fT3 - 5,4 (norma 4,0-6,8 )

    O drugie dziecko staramy się juz 4 cykl. Jestem 12 miesięcy po porodzie. A okres wrócił mi dopiero teraz w styczniu (od grudnia nie karmię piersią). Zastanawiam się czy problem jest w tym, że może organizm jeszcze nie doszedł do siebie po porodzie, czy to ten dość wysoki wynik tsh..

    Wyniki, ktore poprzednio przedstawialam robione były 20.04.2016. Postanowiłam je powtórzyć (niestety musialam zrobić to w innym laboratorium). Wyniki mnie nie uspokoiły, a wręcz przeciwnie.. Teraz wyglądają tak:
    TSH 2,46 [0,27-4,2]
    fT4 0,95 [0,93-1,7]
    fT3 2,99 [2,00-4,4]
    anty TPO 8 [<34]
    anty TG 191 [<115]

    Jak mam interpretować te wyniki? Co oznacza tak wysokie anty TG? Miałam dzisiaj być u endokrynologa, ale odwołałam wizytę, bo wyniki nie byly w tym czasie jeszcze do odbioru :(

    Stanka36 lubi tę wiadomość

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 5 maja 2016, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może to swiadczyc o poczatku hashimoto. Koniecznie umów się do endo na usg,prawdopodobnie przepisze Ci też euthyrox/letrox bo ft4 masz tragiczne.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 maja 2016, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się umówić na jutro na krótką wizytę (niestety na USG nie mam co teraz liczyć). Z rozmowy z endo przez telefon wstępnie dowiedziałam się że przepisze mi ten euthyrox, o którym piszesz.. W sumie powiedziałam tylko o poziomie TSH i antyTG, resztę omówię jutro. Kas50 bardzo dziękuję za odpowiedź :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2016, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie i mam na razie brać euthyrox 25 i selen. W połowie czerwca mam powtórzyć badanie tsh i fT4 i będę miała zrobione USG.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 09:36

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 6 maja 2016, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobre wieści :)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Kasita Przyjaciółka
    Postów: 104 22

    Wysłany: 6 maja 2016, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy wiekszosc z Was chudla czy tyla podczas przyjmowania L-Tyroxine ? Oraz po jakim czasie to sie zaczelo ?

    Kasita
    16.11 - krio-transfer 5-dniowej blastki
    05.12 - pozytywna beta
    15.12 - bicie serca :)
  • hehyna Koleżanka
    Postów: 47 8

    Wysłany: 6 maja 2016, 23:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_ya87 wrote:
    Wyniki, ktore poprzednio przedstawialam robione były 20.04.2016. Postanowiłam je powtórzyć (niestety musialam zrobić to w innym laboratorium). Wyniki mnie nie uspokoiły, a wręcz przeciwnie.. Teraz wyglądają tak:
    TSH 2,46 [0,27-4,2]
    fT4 0,95 [0,93-1,7]
    fT3 2,99 [2,00-4,4]
    anty TPO 8 [<34]
    anty TG 191 [<115]

    Jak mam interpretować te wyniki? Co oznacza tak wysokie anty TG? Miałam dzisiaj być u endokrynologa, ale odwołałam wizytę, bo wyniki nie byly w tym czasie jeszcze do odbioru :(


    10% populacji ma anty TG ponad norme, moim zdaniem nie ma sie czym przejmowac. Wyniki masz w normie.

    2e56aae1cc6912e06cab78183e454385.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2016, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehyna wrote:
    Wyniki masz w normie.
    jeśli myśli o dziecku to tsh i ft4 do poprawy ;)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2016, 08:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasita wrote:
    Dziewczyny, a czy wiekszosc z Was chudla czy tyla podczas przyjmowania L-Tyroxine ? Oraz po jakim czasie to sie zaczelo ?
    L-Tyroxine to lek typu Euthyrox/ Letrox? Bo przyznam, że pierwszy raz słyszę tę nazwę.

    U mnie waga drgnęła jakoś po miesiącu brania Euthyroxu. Przez 3 tygodnie waga się utrzymywała (mimo siłowni i diety), w czwartym - piątym tygodniu leczenia ujrzałam na wadze -2,6 kg. Nie postrzegam tego leku jako wsparcia przy odchudzaniu, ale uważam, że tarczyca dzięki niemu zaczęła lepiej pracować i dzięki temu mój organizm się odblokował.

    Wczoraj byłam w laboratorium. Z czystej ciekawości zrobiłam samo tsh (chciałam ocenić szanse na ciążę w tym cyklu). Moje tsh po 10 tygodniach leczenia wynosi 1,44 :D czyli jestem w górnej granicy idealnego tsh dla staraczek <3 :)

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 7 maja 2016, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_ya87 wrote:
    Jestem po wizycie i mam na razie brać euthyrox 25 i selen. W połowie czerwca mam powtórzyć badanie tsh i fT4 i będę miała zrobione USG.
    Super,taka dawka na początek jest ok,zobaczysz jak tarczyca zareaguje :-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Kasita Przyjaciółka
    Postów: 104 22

    Wysłany: 7 maja 2016, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    L-Tyroxine to lek typu Euthyrox/ Letrox? Bo przyznam, że pierwszy raz słyszę tę nazwę.

    L-Thyroxine to lewotyroksyna (z tego co czytalam na Wiki, ten lek ma wiele nazw w zaleznosci od kraju i nazw generycznych - i tak np. :
    Eltroxin, Euthyrox, Letrox, Levaxin, L-thyroxine, Thyrax, i Thyrax Duotab w Europie;
    Thyrox, Thyronorm we Wschodniej Azji;
    Unithroid, Eutirox, Levoxyl, Synthroid, i Tirosint w Am. Polnocnej i Poludniowej;
    Thyrin i Thyrolar w Bangladeszu.

    Kasita
    16.11 - krio-transfer 5-dniowej blastki
    05.12 - pozytywna beta
    15.12 - bicie serca :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2016, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasita rozumiem :)

‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego