TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny Ja z takim pytaniem: czy do badania TSH trzeba podejść na czczo? W grudniu miałam TSH 3,67, w lutym 2,6 i zaczęłam brać jod. Dzisiejszy wynik to 3,1... średnio na jeża. I teraz pytanie jak się ma do tego badania podejście do niego na czczo. W grudniu i dzisiaj nie byłam na czczo. W lutym - tak i w lutym wynik był najlepszy. Co oczywiście nie zmienia faktu, że nie był rewelacyjny. Może któraś z Was coś doradzi? Czekam na umówienie wizyty.Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
nick nieaktualnyMaciejowa u mnie w laboratorium tylko na czczo
ft3 i ft4 w normie, ok, ale jak procentowo wyglądają? Możesz mieć w normie laboratoryjnej ft4, ale może ono wynosić np. 40%... a to już niekorzystna sytuacja... najlepiej jak ft3 i ft4 są powyżej 50% i do siebie zbliżone.
Jeśli idziesz do endokrynologa, to przed wizytą zrób:
- tsh, ft3, ft4
- anty tg i tpo (wykluczysz/ odkryjesz Hashimoto)
- prolaktyna (przed badaniem 1-2 dni luzu, bez współżycia, stresów, fizycznej pracy, bez "ciężkiej" kolacji, wyspana).
Piszę o prolaktynie, bo u mnie niedoczynność tarczycy podwyższyło prolaktynę. Na poziomie 2,57 (czyli mniej niż ty) miałam prolaktynę - 38 (norma poniżej 25).
-
Prolaktynę miałam w górnej granicy normy, ale również byłam po śniadaniu haha ft3 i ft4 w stosunku 50% więc tu wszystko było ok. Endo kazała powtórzyć samo tsh po 6 tygodniach brania jodu.Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
nick nieaktualny50% to jednak "na granicy". Fajnie jakby były wyższe...
Wyniku prolaktyny zazdroszczę ja objawów zaburzenia prolaktyny nie mam, ale wynik powyżej granicy Endo twierdzi, że to przez niedoczynność tarczycy, więc liczę, że jak się uporam z niedoczynnością to i prolaktyna będzie ok.
Co do jodu to się nie wypowiem, ale widzę, że u ciebie nie poprawił tsh. Pewnie dostaniesz Euthyrox/Letrox 25 i w 6 tyg powinnaś obniżyć w okolice 1 - 1,5
-
nick nieaktualnyLove_ya87 wrote:Ello,
Jestem tutaj nowa i prosze o opinie dotyczącą moich wyników.
Trzy dni temu robiłam wyniki i :
TSH - 2,67 (norma 0,27-4,2)
fT4 - 14,9 (norma 12,8-20,4)
fT3 - 5,4 (norma 4,0-6,8 )
O drugie dziecko staramy się juz 4 cykl. Jestem 12 miesięcy po porodzie. A okres wrócił mi dopiero teraz w styczniu (od grudnia nie karmię piersią). Zastanawiam się czy problem jest w tym, że może organizm jeszcze nie doszedł do siebie po porodzie, czy to ten dość wysoki wynik tsh..
Wyniki, ktore poprzednio przedstawialam robione były 20.04.2016. Postanowiłam je powtórzyć (niestety musialam zrobić to w innym laboratorium). Wyniki mnie nie uspokoiły, a wręcz przeciwnie.. Teraz wyglądają tak:
TSH 2,46 [0,27-4,2]
fT4 0,95 [0,93-1,7]
fT3 2,99 [2,00-4,4]
anty TPO 8 [<34]
anty TG 191 [<115]
Jak mam interpretować te wyniki? Co oznacza tak wysokie anty TG? Miałam dzisiaj być u endokrynologa, ale odwołałam wizytę, bo wyniki nie byly w tym czasie jeszcze do odbioruStanka36 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyUdało mi się umówić na jutro na krótką wizytę (niestety na USG nie mam co teraz liczyć). Z rozmowy z endo przez telefon wstępnie dowiedziałam się że przepisze mi ten euthyrox, o którym piszesz.. W sumie powiedziałam tylko o poziomie TSH i antyTG, resztę omówię jutro. Kas50 bardzo dziękuję za odpowiedź
-
nick nieaktualny
-
Love_ya87 wrote:Wyniki, ktore poprzednio przedstawialam robione były 20.04.2016. Postanowiłam je powtórzyć (niestety musialam zrobić to w innym laboratorium). Wyniki mnie nie uspokoiły, a wręcz przeciwnie.. Teraz wyglądają tak:
TSH 2,46 [0,27-4,2]
fT4 0,95 [0,93-1,7]
fT3 2,99 [2,00-4,4]
anty TPO 8 [<34]
anty TG 191 [<115]
Jak mam interpretować te wyniki? Co oznacza tak wysokie anty TG? Miałam dzisiaj być u endokrynologa, ale odwołałam wizytę, bo wyniki nie byly w tym czasie jeszcze do odbioru
10% populacji ma anty TG ponad norme, moim zdaniem nie ma sie czym przejmowac. Wyniki masz w normie. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKasita wrote:Dziewczyny, a czy wiekszosc z Was chudla czy tyla podczas przyjmowania L-Tyroxine ? Oraz po jakim czasie to sie zaczelo ?
U mnie waga drgnęła jakoś po miesiącu brania Euthyroxu. Przez 3 tygodnie waga się utrzymywała (mimo siłowni i diety), w czwartym - piątym tygodniu leczenia ujrzałam na wadze -2,6 kg. Nie postrzegam tego leku jako wsparcia przy odchudzaniu, ale uważam, że tarczyca dzięki niemu zaczęła lepiej pracować i dzięki temu mój organizm się odblokował.
Wczoraj byłam w laboratorium. Z czystej ciekawości zrobiłam samo tsh (chciałam ocenić szanse na ciążę w tym cyklu). Moje tsh po 10 tygodniach leczenia wynosi 1,44 czyli jestem w górnej granicy idealnego tsh dla staraczek -
Love_ya87 wrote:Jestem po wizycie i mam na razie brać euthyrox 25 i selen. W połowie czerwca mam powtórzyć badanie tsh i fT4 i będę miała zrobione USG.
-
Magda87 wrote:L-Tyroxine to lek typu Euthyrox/ Letrox? Bo przyznam, że pierwszy raz słyszę tę nazwę.
L-Thyroxine to lewotyroksyna (z tego co czytalam na Wiki, ten lek ma wiele nazw w zaleznosci od kraju i nazw generycznych - i tak np. :
Eltroxin, Euthyrox, Letrox, Levaxin, L-thyroxine, Thyrax, i Thyrax Duotab w Europie;
Thyrox, Thyronorm we Wschodniej Azji;
Unithroid, Eutirox, Levoxyl, Synthroid, i Tirosint w Am. Polnocnej i Poludniowej;
Thyrin i Thyrolar w Bangladeszu.Kasita
16.11 - krio-transfer 5-dniowej blastki
05.12 - pozytywna beta
15.12 - bicie serca -
nick nieaktualny