Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2016, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endo za bardzo się nie przejęła moim wynikiem antyTG. Powiedziała, że wysokie to by było na poziomie 3000 ;) Z tego co czytałam to raczej zna się na swojej pracy, więc się trochę uspokoiłam. Zobaczymy jak ten euthyrox wpłynie na tsh i fT4, no i w połowie czerwca to USG pewnie sporo wyjaśni

  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 8 maja 2016, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam kiedyś o moich wynikach ferrytyna:61 i Wit.d:39. Orientuje się ktoś czy są ok? W normie oczywiście są

    Wuwu23
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 9 maja 2016, 06:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wuwu23 wrote:
    Pisałam kiedyś o moich wynikach ferrytyna:61 i Wit.d:39. Orientuje się ktoś czy są ok? W normie oczywiście są
    Ferrytyna w miarę ok,wit.d za mało.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 9 maja 2016, 19:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh 3,1 nie jest problemem zarówno dla mojego ginekologa jak i endokrynologa. Uprosiłam receptę na Euthyrox, zabójcza dawka pół tabletki 25.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 9 maja 2016, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Tsh 3,1 nie jest problemem zarówno dla mojego ginekologa jak i endokrynologa. Uprosiłam receptę na Euthyrox, zabójcza dawka pół tabletki 25.
    O jejku, to ja miałam chyba TSH 2,65 podczas starań i mi normalnie lekarz rodzinny przepisał dawkę 25 zanim udało mi się trafić do endo. Strasznie ostrożny ten Twój lekarz...



  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2016, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Tsh 3,1 nie jest problemem zarówno dla mojego ginekologa jak i endokrynologa. Uprosiłam receptę na Euthyrox, zabójcza dawka pół tabletki 25.
    współczuję...
    Dla mojej ginekolog 5,21 również nie było problemem, choć sama zaznaczyła, że najlepiej mieć do 2,5 podczas starań...
    Szukaj porządnego endokrynologa.

  • boróweczka Przyjaciółka
    Postów: 83 63

    Wysłany: 10 maja 2016, 13:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 3,05 jakoś ostatnio, byłam u Endo i też nie widział problemu... mówił co prawda, ze ginekolodzy wola jak jest do 2 ale on, póki wynik nie przekracza normy, nie widzi potrzeby coś z tym robić. No i zaszlam w ciaze w miesiącu kiedy badałam TSH; ) robiłam znowu wczoraj, jutro dopiero jadę po wyniki to zobaczymy :)

    bfarxzdvvcuslthd.png
    dqpr3e5eitrzixvm.png
    3jgxyx8d2c5z4at0.png[/u
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 10 maja 2016, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo tsh w ciąży jest niemiarodajne,mam nadzieję że zrobilas też chociaż ft4?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • szatynka Autorytet
    Postów: 1505 639

    Wysłany: 10 maja 2016, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Z pierwszą ciążą wystartowałam z TSH na poziomie 2,29. Udało się w 2 cs.
    Teraz startuję z TSH 0,9. To mój pierwszy cykl starań o rodzeństwo dla 6-letniego synka.
    Mam niedoczynność, hashimoto i mikrogruczolaka przysadki mózgowej.
    Obecnie przyjmuję Euthyrox od poniedziałku do piątku dawka 50 a sobotę i niedzielę 75.
    12 maja mam wizytę u mojej endo.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2016, 15:40

    <3 zem3j48aw2uaagxd.png <3
    <3 zem3wn15b4i4bt7c.png <3

    18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3
  • szatynka Autorytet
    Postów: 1505 639

    Wysłany: 10 maja 2016, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    boróweczka wrote:
    Ja miałam 3,05 jakoś ostatnio, byłam u Endo i też nie widział problemu... mówił co prawda, ze ginekolodzy wola jak jest do 2

    moja endo uważa, że TSH bliskie 1 jest najbardziej odpowiednie dla staraczek, no ale co lekarz to inna opinia

    <3 zem3j48aw2uaagxd.png <3
    <3 zem3wn15b4i4bt7c.png <3

    18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3
  • Pikcia Autorytet
    Postów: 402 633

    Wysłany: 10 maja 2016, 17:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)
    Jestem nowa w tym wątku.
    Od kilkunastu lat leczę się na tarczycę, w 2004 miałam terapię jodem radioaktywnym.
    Teraz w zasadzie mam niedoczynność. Z Mężem staramy się o Dzieciątko, robimy drugie podejście, ale moje ostatnie wyniki mnie przeraziły :(
    TSH z 7.05 - 3,97 uIU/ml, ft4 - 15,12 pmol/l :( przy dawce Letroxu 75.
    Wizytuję 18.05.

    cd9bvfxm9eqn41tq.png

    F. <3 III.2019
    M. <3 VII.2017
    K. <3 IV.2006

  • boróweczka Przyjaciółka
    Postów: 83 63

    Wysłany: 11 maja 2016, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam ft3 i ft4 też i te proporcje czy co to tam były były porządku, nie wskazywały na niedoczynność :)
    A dziś odebrałam wyniki TSH z poniedziałku (5 t+2 d) i jest 2,70 czyli spadło w stosunku do wyniki sprzed ciazy :) jest trochę ponad normę, ale bym się nie martwila tylko miała pod kontrolą jakby co :)

    bfarxzdvvcuslthd.png
    dqpr3e5eitrzixvm.png
    3jgxyx8d2c5z4at0.png[/u
  • enwi Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 11 maja 2016, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Forum czytam od jakiegoś czasu, teraz postanowiłam Was się poradzić. Od jakiegoś czasu mam objawy niedoczynności tarczycy, tzn. tak mi się wydaje, porównałam badania tsh i tak:
    w czerwcu 2015: 1,75
    w listopadzie 2015: 2,54
    w maju 2016: 2,82
    (0,27-4,2)

    dodatkowo w maju zrobiłam jeszcze
    FT4 1,19 (0,8 - 1,7) wg. kalk. 43,33 %
    FT3 2,74 (2,6 - 5,1) wg kalk. 5,6%
    Prolaktyna 30,14 (2,7 - 26)

    Wizyta u gin. za ok. 10 dni, czy któraś z Was miała podobne wyniki? Co mogą one oznaczać?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 maja 2016, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    enwi wrote:
    Co mogą one oznaczać?
    że tarczyca słabnie i woła o pomoc. Hormony są na skraju wyczerpania. Prolaktyna wymaga interwencji.
    Ginekolog nie wiele ci pomoże w sprawie tarczycy.
    Poszukaj dobrego endokrynologa. Jak będziesz szła na wizytę to zrób anty tpo i anty tg żeby potwierdzić/ wykluczyć Hashimoto.
    Tsh masz niskie, więc nie duża dawka leku i szybko wyrównasz. Prolaktyna może na skutek leczenia tarczycy wrócić do normy. Gorzej z hormonami.

  • jamajka Ekspertka
    Postów: 176 121

    Wysłany: 12 maja 2016, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszłam w ciążę z TSH 3,7 w trzecim cyklu starań, zbite euthyroxem 25 na zmianę z 50 do 1,9, ale trochę to trwało. Z synkiem wszystko ok :)

    Podobno już urodziłam... Przynajmniej karta ciąży tak twierdzi ;)
  • a88 Autorytet
    Postów: 1175 1307

    Wysłany: 12 maja 2016, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zerkniecie proszę czy jest powód do paniki? :P

    FT3
    4,94 pmol/l norma 3,8 - 6

    FT4
    10,51 pmol/l norma 7,86-14,41

    TSH 3-cia generacja
    2,255 uIU/ml norma 0,38-5,33 (w poprzednim cyklu 1,2)

    FSH
    6,14 mIU/ml

    LH
    7,65 mIU/ml (w poprzednim cyklu stosunek 0,8 )

    Jeśli wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda.
    6nnHp2.png
  • potforzasta Autorytet
    Postów: 6168 2261

    Wysłany: 12 maja 2016, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh mogłoby być niższe ft 3 i 4 w miarę ale można by było podnieść masz ft 3 -51,82% a ft4- 40,46% a najlepiej podobno jak jest powyżej 50 % oba

    Hashimoto, niedoczynność, PCOS
  • a88 Autorytet
    Postów: 1175 1307

    Wysłany: 12 maja 2016, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Potforzasta!

    no właśnie zastanawiam się skąd ten nagly skok TSH. Ładnie utrzymywał się w okolicach 1,2 a tu nagle klops.

    co dokładnie może powodować problemy z FT3 i FT4 i jak się je leczy? wizyta u endo pewnie dopiero za miesiąc, a przy ostatniej wizycie wszystko było aż za piękne... :/

    Jeśli wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda.
    6nnHp2.png
  • potforzasta Autorytet
    Postów: 6168 2261

    Wysłany: 12 maja 2016, 23:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problem z ft 3 i 4 to właśnie niedoczynność bądź nadczynność jeżeli jest za dużo a samo tsh daje znać że coś się dzieje i tarczyca woła o pomoc :)

    Hashimoto, niedoczynność, PCOS
  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 13 maja 2016, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny:)
    Mam prośbę... Odebrałam dziś wyniki tsh i nie wiem jak je interpretować.
    1 kwietnia poroniłam. Przed ciążą miałam wynik tsh 3,240, na dzień dzisiejszy moje wyniki wyglądają tak:
    TSH 3,415 (norma 0,350 - 4,940)
    FT3 3,24 (norma 1,71 - 3,71)
    FT4 0,98 (norma 0,70 - 1,48)

    Jestem już po pierwszej od zabiegu @ i chciałabym już zacząć starania w tym cyklu ale martwi mnie to podwyższone tsh. Mój gin mówi, że trochę mogłoby być niższe ale że mm na siłę nie szukać sobie chorób...

    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
‹‹ 161 162 163 164 165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego