X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • 8malina Debiutantka
    Postów: 14 5

    Wysłany: 27 czerwca 2014, 12:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka23 ja mam 24 lata a o dzidzie się staramy z mężem od 10 mies więc mamy podobna sytuację.Mnie ginekolog wysłał o endokrynologa ale nie dał skierowania i musze iść do lekarza rodzinnego po skierowanie.Prywatnie nie pójdę bo gin mi wytłumaczył, że endokrynolog ma mi przepisać tyko leki na zbicie tsh a w razie czego to on mi sam przepisze więc szkoda kasy wydawać na wizytę.Zastanawia mnie tylko dlaczego nie przepisał mi od razu skoro muszę wziąc te leki tak czy siak:/

    ckai3e3k5w3jlv31.png
  • kasiulka23 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 07:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    8malina a Twój TSH ile wynosi? No właśnie zamiast od razu przepisać to trzeba chodzić od jednego do drugiego . Ja u rodzinnego zgłaszałam że jestem ciągle senne brak sił, ale uznała że jakieś przesilenie i żeby brać więcej żelaza, staramy się od grudnia i nadal nic więc myślę że w tarczyc tkwi przyczyna.

  • amelia04072006 Autorytet
    Postów: 13507 8224

    Wysłany: 1 lipca 2014, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Dziewczyny ja jestem w ciazy(5t) i sen mi spedza z powiek to tsh.
    Najpierw mialam 2,750 dostalam euthyrox 25 mg(1 tab. ).Po 6 tyg. wynik 2,530 dawka zwiekszona po kilku dniach do 37,5 mg (1,5 tab.)
    Tydzien pozniej okazalo sie ze jestem w ciazy. Napisalam do lekarki jaka mam brac dawke(opcja pytania przez maila bo w klinice nie ma numerow tel.do lekarza). Nie odpowiedziala nawet.Dzis polaczono mnie łaskawie z innym lekarzem- na moja prosbe, bo sialam panike na recepcji, a ten stwierdzil,ze mimo ciazy dawka jest ok..... chyba mnie zbył...

    Jednak poczytalam, popytalam( znajomej z forum -pielegniarki, która jest w ciazy,ma nizsze tsh ode mnie i duzo wieksza dawke leku!!!)
    Zwiekszam wiec jutro dawke do 50mg,moze zastosuje dawke naprzemienna- skoro lekarze sie na mnie wypięli.
    Bo do wizyty u innego lekarza mam tydzien czekania. A niedobór hormonu jest w początkowej ciazy bardziejsz szkodliwy niz nadmiar.

    Dziewczyny pilnujcie tego i nie dawajcie sie zbywac lekarzom. TSH dla nas powinno byc ponizej 2,5. Najlepiej 1-2.
    Badajcie tez ft4 jest rownie wazne o ile nie wazniejsze!

    Jak mozecie to napiszcie jakie macie wymiki i jakie dawki leku. Pozwoli sie to lepiej zorientowac.

    www.tarczyca.info/niedoczynnosc/niedoczynnosc-tarczycy-w-ciazy/

    Będąc w ciąży nikt nie zbadał mi tarczycy choć powinni bo w okresie dojrzewania brałam leki ,ponieważ miałam powiększone wole. cala ciążę miałam z jakiegoś powodu zagrożoną, ale nikt nie mógł wpaść na to, dlaczego. po porodzie sama zrobiłam badania bo bardzo źle się czułam. okazało się, ze mam hschimoto i moja tarczyca nadawała się do wyrzucenia- guz na guzie. mój endo powiedział mi, ze moje dziecko ma problemy bo nie dostawałam hormonów w ciąży. ma słabe zęby, brak odporności i problemy z nauka i koncentracja w szkole. jest w pierwszej klasie SzP a mi się chce wyć bo nie zrobiłam tego, co powinnam była zrobić. starałam się dbać o siebie, cala ciążę myślałam tylko o tym, żeby nie zaszkodzić dziecku a teraz okazało się, ze moje dziecko ma problemy. mając haschi ma się 30% większe szanse na poronienie niż kobiety zdrowe, wiec leczcie się i , jeśli macie jakieś wątpliwości szukajcie,dowiadujcie się gdzie kolwiek każdą decyzja może mieć poważne konsekwencje

    zus1znh.png

    iv09krhm2hgmouw3.png

  • amelia04072006 Autorytet
    Postów: 13507 8224

    Wysłany: 1 lipca 2014, 11:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Hej. Mam niedoczynność i hashi. Od połowy maja biorę euthyrox 50. Moje TShH przed lekami było 2,71 a FT4 0,89. Teraz za to mam TSH 0,6 i FT4 1,25. Dodatkowo mam wysoką prolaktynę 637,7 (norma 102-496) i przez 2 miesiące mam brać pół tabletki bromegronu. Moja pytanie jest: Jakie powinnam mieć TSH przy hashi i niedoczynności by zajść w ciążę?
    1- 1,5
    ja biorę letrox 100 ale jestem po częściowym usunięciu tarczycy

    zus1znh.png

    iv09krhm2hgmouw3.png

  • lililolo Koleżanka
    Postów: 42 10

    Wysłany: 2 lipca 2014, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyszły takie wyniki:
    TSH 4,720 (norma: 0,270 - 4,200)
    FT3 3,26 (norma: 2,00 - 4,40)
    FT4 1,26 (norma: 0,93 - 1,70)

    Dziewczyny, jak to interpretować? To po prostu niedoczynność? Jestem podłamana, bo chcieliśmy zacząć wkrótce starania ;(
    Na 11 lipca mam termin do endokrynologa.

    Lena '88. Planująca starania...

    cbprxqpkudpypr0x.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 2 lipca 2014, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dla mnie niedoczynność.
    Musisz brać euthyrox/letrox i będzie w porządku :)

    vanessa lubi tę wiadomość

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • lililolo Koleżanka
    Postów: 42 10

    Wysłany: 2 lipca 2014, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Hej. Mam niedoczynność i hashi.

    Jak diagnozuje się Hashimoto? Jakie trzeba mieć wyniki?

    Iownka, dziękuję za odpowiedź.

    Trochę jestem podłamana świadomością przewlekłej choroby i ewentualnymi problemami w ciąży :(((

    Lena '88. Planująca starania...

    cbprxqpkudpypr0x.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 2 lipca 2014, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby wiedzieć, czy masz hashimoto, musisz zbadac poziom przeciwciał Anty-TG i Anty-TPO.
    I nie daj sobie wmówić, że wystarczy samo anty-TPO - ja mam na przyklad tylko Anty-TG dodatnie i mam Hashimoto.

    lililolo, Nona lubią tę wiadomość

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • lililolo Koleżanka
    Postów: 42 10

    Wysłany: 2 lipca 2014, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iownka wrote:
    Żeby wiedzieć, czy masz hashimoto, musisz zbadac poziom przeciwciał Anty-TG i Anty-TPO.
    I nie daj sobie wmówić, że wystarczy samo anty-TPO - ja mam na przyklad tylko Anty-TG dodatnie i mam Hashimoto.
    Dziękuję, Iownka! Jak myślisz, czy przed wizytą u endokrynolga zrobić dodatkowo te dwa badania, czy iść z samym TSH, ft3 i ft4?

    Lena '88. Planująca starania...

    cbprxqpkudpypr0x.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lipca 2014, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • beti97 Autorytet
    Postów: 2143 1749

    Wysłany: 2 lipca 2014, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona czemu usunęli Ci tarczycę ? To jest raczej ostateczność w leczeniu schorzeń tarczycy.

    ❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    2dc1b78a27.png


  • lililolo Koleżanka
    Postów: 42 10

    Wysłany: 2 lipca 2014, 22:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona, idealne, czyli jakie? Przez telefon podczas rejestracji usłyszałam tylko o tym, że mam mieć aktualny wynik TSH. Poza tym mam też wynik ft3 i ft4. Czy one nie wystarczą do wypisania leków? Nie uśmiecha mi się kolejne kłucie :(

    Lena '88. Planująca starania...

    cbprxqpkudpypr0x.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 lipca 2014, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

    poczytałam sobie Wasze posty i lekko się podłamałam, bo mój Gin stwierdził, że wyniki mam dobre i nie przeszkadzają w poczęciu:
    TSH3 - 3,061- niby w normie, ale piszecie, że dobrze mieć pon. 2,0
    a FT4 - 15,13 (norma niby od 11,50 do 22,70) a ile dla staraczek to jest norma???
    biorę Eutyrox 25.
    No nic, przemagluję i gina i endokrynologa. Ale muszę czekać jeszcze ok. 2 tyg.

  • Wonderwall Ekspertka
    Postów: 208 124

    Wysłany: 3 lipca 2014, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2015, 23:23

  • MyszaGenia Znajoma
    Postów: 29 6

    Wysłany: 3 lipca 2014, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    TSH powinien wynosić w granicach 1 - szczególnie dla staraczek i nie dajcie się zwieść przez lekarzy - konowałów, że wynik 3 czy 4 to norma. Ja z wynikiem 3,3 miałam już dużą niedoczynność - spałam 14 godzin dziennie - byłam wiecznie zmęczona i zasypiałam na stojąco, tyłam i byłam jak zombi. Teraz biorę Euthyrox i powróciłam do żywych.
    Aby wykryć chorobę Hashimoto trzeba zbadać przede wszystkim przeciwciała (2 rodzaje) i zrobić USG - przy chorobie wychodzą "czarne plamy".
    Przerabiałam też ten temat. U mnie już Hashimoto "zjadło" całą tarczycę i hormon, który kiedyś naturalnie produkowała tarczyca przyjmuję w tabletkach - codziennie dożywotnio. Ale nie jest źle, da się z tym żyć ;-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 19:26

    Wierzę, że się uda...:)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 lipca 2014, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • vanessa Autorytet
    Postów: 3207 1962

    Wysłany: 4 lipca 2014, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lililolo wrote:
    Nona, idealne, czyli jakie? Przez telefon podczas rejestracji usłyszałam tylko o tym, że mam mieć aktualny wynik TSH. Poza tym mam też wynik ft3 i ft4. Czy one nie wystarczą do wypisania leków? Nie uśmiecha mi się kolejne kłucie :(
    Nikt Cie nie będzie kłuł jeżeli nie będzie potrzeby :) Kłują wtedy jak na USG wychodzą guzy. Więc domagaj się także USG tarczycy bo wiem że nie zawsze lekarze robią.

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 4 lipca 2014, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tarczyca jest gładka i piękna tylko że wielkości jak u 10letniego dziecka :P
    Odkąd biorę Euthyrox to już nie muszę chodzić spać o 20.00 razem z córką i więcej widze się z mężem :P

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • Niunia86 Autorytet
    Postów: 1092 2019

    Wysłany: 4 lipca 2014, 10:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja też mam Hahsimoto. Jestem właśnie w ciąży i podczas starań mi skoczyła z 2,4 na 2,8 a obecnie w 4 tc mam 23... 10.07 idę do lekarza,bo w ciąży ponoć się eutyrox zwiększa bo zawsze tarczyca skacze jak chce..;)

    iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lipca 2014, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

CZYTAJ WIĘCEJ