Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4359 3168

    Wysłany: 15 lipca 2014, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neli euthyrox bierze się raz dziennie, rano, 30 minut przed śniadaniem.


    U mnie niestety będą problemy z ciążą. Zrobiłam ANA i niestety mam tocznia, więc moje WIELKIE marzenie o dziecku i o laserowej korekcji wzroku poszły w niepamięć. Najgorsze jest to, że myślałam, że tylko niedoczynność mnie będzie męczyć do końca życia(mam 22 lata), a tu masakra. Teraz już zwątpiłam w ludzi(lekarzy), którzy od zawsze gdy mówiłam, że coś mi jest to mówili, że to młodzieńcze i że na pewno mi przejdzie jak już będę dorosła, a tu takie coś. Załamana jestem całkowicie.Nie wiem co dalej robić:(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 lipca 2014, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • Neli Przyjaciółka
    Postów: 73 22

    Wysłany: 15 lipca 2014, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny, jestescie jak zwykle niezastapione :*

    8p3ow1d3joghk98e.png
  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 15 lipca 2014, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdy zaszłam w ciąże (leczyłam niedoczynność tarczycy) mój wynik był zawsze w okolicach 1. W 6 tygodniu miałam 1,9 tsh. Niestety po poronieniu niedoczynność przekształciła się w małą nadczynność (tsh robione miesiąc temy wynosiło 0,008). Z eutroyxu50 kazał mi brać codziennie dawkę 25. I pomimo tego tsh pozwolił się starać o ciąże.

    I tak muszę odwiedzić endo na początku sierpnia aby zobaczyć jak wygląda tsh. Jeśli zajdę w ciąże to oczywiście wcześniej o te kilka dni.

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 lipca 2014, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • kasss Autorytet
    Postów: 2098 2407

    Wysłany: 22 lipca 2014, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny moje tsh wynosi 3.900 jestem w 7 tyg ciązy bie za wysokie?

    3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lipca 2014, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • Magic Autorytet
    Postów: 3887 3147

    Wysłany: 23 lipca 2014, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss udaj się szybko albo do endokrynologa albo ginekologa-endokrynologa, bo jest za wysokie.
    Musicie szybko działać, bo nie chcę Cie absolutnie straszyć, ale ja miałam tsh 4,29 jak zaszłam w ciąże i straciłam w 11 tc dziecko.

    Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • lys Autorytet
    Postów: 5066 9158

    Wysłany: 23 lipca 2014, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam TSH 4,54 (norma do 4,2), od kilku dni biorę Euthyrox 25, po 2 tygodniach mam zwiększyć do dawki 50. Co jest ważne to to, że nie wolno się sugerować tylko normami TSH. Generalnie przyjęte jest, że jak jest TSH w normie to jest ok. Otóż guzik prawda, po pierwsze przy subklinicznej niedoczynności wyniki hormonów mogą być w normie, i kluczowe jest występowanie objawów. Z drugiej strony warto dodać, że wokół przyjętych norm TSH (generalnie 0,27 - 4,2)krąży wiele kontrowersji. Wielu endokrynologów jest zdania, że powyższe normy są za wysokie i powinny być obniżone do max wartości granicznej 2,5. Należy także zaznaczyć, że wynik TSH powinien być interpretowany względem objawów, stanu (np. dla starających się zajść w ciążę, dla ciężarnych) i względem wieku! Co do zasady młode osoby powinny mieć niskie TSH. Kobiety planujące ciąże poniżej 2, a kobiety ciężarne zgodnie z przyjętymi normami dla danego trymestru.

    Nona lubi tę wiadomość

    9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet
    Postów: 5066 9158

    Wysłany: 23 lipca 2014, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę:
    http://www.endokrynologia.net/
    http://www.endokrynologia.net/tarczyca/tarczyca-ci%C4%85%C5%BCa

    To jest bardzo sensowna strona prowadzona przez lekarza. Śmiało można brać się za czytanie, są tam wątki dotyczące tarczycy a ciąży.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2014, 13:23

    9f7jtv73juycdhvl.png
  • eM Autorytet
    Postów: 1567 1530

    Wysłany: 28 lipca 2014, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozwolę sobie do was dołączyć. Mam tsh w tej chwili na poziomie 3,7. Powiedzcie mi jak szybko udało wam się unormować tarczycę? Boje się że będzie to trwało długo i utrudni mi to zajście w kolejną ciąże.

    Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Ewik Autorytet
    Postów: 2293 1385

    Wysłany: 28 lipca 2014, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh 0,85

    mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Kropka_1 Autorytet
    Postów: 475 471

    Wysłany: 28 lipca 2014, 14:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :) Czy mogę dołączyć? U mnie została niedawno wykryta niedoczynność i Hashimoto :( Mocno się zasmuciliśmy bo jak wiadomo, może to wpływać na szanse zajścia w ciążę, a potem ew. jej utrzymania.

    Na wstępie moje wyniki:
    TSH 5,28 (zakres referencyjny 0,27-4,20)
    FT3 3,19 (z.r. 2,00 - 4,40)
    FT4 1,12 (z.r. 0,93 - 1,70)
    ATG 164,3 (<115)
    ATPO 194,3 (<34)

    Byłam u endo i na razie dostałam Euthyrox25. Po miesiącu do sprawdzenia co i jak się zmienia by ew. zwiększyć dawkę lub zostawić to co jest.

    Przyznaję, że martwią mnie takie wyniki i czas, w którym wszystko może się ustabilizować.. Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia?

    Ściskam wszystkie staraczki :)

    Kropka_1
    Udało się :)
    2nn33e3k155iq1q1.png






  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2014, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

    Kropka_1, tygrys73 lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2014, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • Kropka_1 Autorytet
    Postów: 475 471

    Wysłany: 28 lipca 2014, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona, uff dzięki za dobre słowo. Choć endo powiedziała, że to tak 2-3 mies za uregulowanie... łącznie z tymi przeciwciałami bo to też konieczne
    Nona wrote:
    Spokojnie Kropko, TSH zbijesz w miesiąc.Może będzie trzeba większą dawkę np 50. Ale akurat TSH da się wyregulować. Buziaki

    Kropka_1
    Udało się :)
    2nn33e3k155iq1q1.png






  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2014, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • Kropka_1 Autorytet
    Postów: 475 471

    Wysłany: 28 lipca 2014, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona, o tym pamiętam :) Budzę się rano i na dzień dobry proszeczek i woda :) Nic nie jem zanim dojadę do pracy więc na spokojnie u mnie więcej znacznie czasu bez jedzenia ;)

    Myślę, że Euthyrox 25 dostałam typowo zachowawczo, żaden endo pewnie od tak nie rzuci większej dawki (swoją drogą endokrynolodzy są meeeega dziwni...). Jak powiedziała dopiero za miesiąc jak powtórzę badania to zobaczymy co dalej..

    Nona lubi tę wiadomość

    Kropka_1
    Udało się :)
    2nn33e3k155iq1q1.png






  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2014, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:30

  • Kropka_1 Autorytet
    Postów: 475 471

    Wysłany: 28 lipca 2014, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nena, ja akurat Wawa. Ale bardzo dziękuję za info :) też znajome i moja gin podrzuciły kontakty więc mam nadzieję, że będzie OK!

    tusia90 lubi tę wiadomość

    Kropka_1
    Udało się :)
    2nn33e3k155iq1q1.png






‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego