Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • mala_czarna Znajoma
    Postów: 30 9

    Wysłany: 30 lipca 2014, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Chyba dalej tam pracuje a jak nie to jest na pewno w Gabinety Łucka. Szukaj jako ginekolog bo endo to jej druga specjalizacja chyba :)


    Dzięki. Rzeczywiście jest na wykazie jako ginekolog-endokrynolog. Pośpiesznie przejrzałam listę :)

    Aniołek 15.03.2014 (6 tc.)

    hchyvfxmamvdg9ye.png
  • mala_czarna Znajoma
    Postów: 30 9

    Wysłany: 30 lipca 2014, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Notabene przyjmuje nadal w Babka Medica

    Aniołek 15.03.2014 (6 tc.)

    hchyvfxmamvdg9ye.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 lipca 2014, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:31

  • eM Autorytet
    Postów: 1567 1530

    Wysłany: 30 lipca 2014, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    z 3.7 zaciążyłam od jutra euthyrox 25, myślicie ze dobra dawka?

    Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 30 lipca 2014, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:57

    Nona lubi tę wiadomość

  • Niunia86 Autorytet
    Postów: 1092 2019

    Wysłany: 30 lipca 2014, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tusia90 wrote:
    HEJ dziewczyny. Moj wynik tsh wynosi ponad 11! Jestem w 6-7 tyg ciąży i boje sie że poronie :( biore euthyrox 100 4x w tyg i 125 3x w tyg. W piątek mam wizyte u gin i zobaczymy czy będzie bić serduszko:( znacie przypadki udanej ciąży z tak wysokim tsh?

    Tusia ja w 4/5 tc miałam TSH 23.. Od razu lekarz zwiekszył dawkę z 50 na 75 i spadło do 9 w 6 dni ale jodu brałam 200. Teraz biorę eutyrox 100.Powiedz mi ile bierzesz jodu przy tym eutyroxie? Mi kazał brać 100 bo dawka eutyroxu większa ale z doswiadczenia wiem,że jak wezme więcej jodu to szybciej spada więc zwiekszyłam sobie dawkę i ładnie spadło bo mi na czasie zależało,żeby nie poronić. Teraz,żeby nie przesadzić biorę jodu 150 bo słyszałam,że tyle powinno się brac w ciąży. Jutro idę sprawdzić TSH ale czuję,ze chyba jest dobrze bo paznokcie mi się wzmocniły :)

    Ewelcia lubi tę wiadomość

    iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 lipca 2014, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:31

  • Niunia86 Autorytet
    Postów: 1092 2019

    Wysłany: 30 lipca 2014, 23:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore tabletki jodid 100. Moja koleżanka mimo,że ma TSH w normie też bierze. Ale w poprzedniej ciąży z wit. Prenatalnych brałam Elevit bo w nim nie ma jodu a jak biore oddzielnie to zeby nie przesadzić.

    iv09cbxm68yuj78z.png
  • mala_czarna Znajoma
    Postów: 30 9

    Wysłany: 31 lipca 2014, 00:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM wrote:
    z 3.7 zaciążyłam od jutra euthyrox 25, myślicie ze dobra dawka?


    Też zaciązyłam z TSH powyżej 3 niestety szczęście moje trwało bardzo krótko, zaledwie 6 tygodni. Przyczyną poronienia najprawdopodobniej była właśnie tarczyca. Myślę, że powinnaś razem z euthyroxem brać dodatkowo Jodid. Szybciej zbije wysokie TSH co jest bardzo ważne, żeby zarodek się prawidłowo rozwijał. Jak długo masz być na Euthyroxie 25 ? 25-tka to wyjściowa dawka, ale w większości przypadków zbyt mała, żeby organizm zareagował. Jest to oczywiście indywidualna kwestia i każdy organizm inaczej reaguje, ale myślę, ze warto w miarę szybko skontrolować TSH (3-4 tygodnie) żeby ewentualnie móc zwiększyć dawkę i stworzyć dla maluszka jak najlepsze warunki do rozwoju.

    Aniołek 15.03.2014 (6 tc.)

    hchyvfxmamvdg9ye.png
  • mala_czarna Znajoma
    Postów: 30 9

    Wysłany: 31 lipca 2014, 00:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    bierzecie jod w kapsułkach w ciązy? Jod solo czy w wit.prenatanlnych? nie wiedziałam że sie bierze...


    Jeżeli przyjmujesz wit. prenatalne to w ich składzie jest zalecana dawka jodu. Jeżeli jednak bierzesz sam kwas foliowy to warto go przyjmować dodatkowo (mój lekarz tak zalecał)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 00:58

    Aniołek 15.03.2014 (6 tc.)

    hchyvfxmamvdg9ye.png
  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 31 lipca 2014, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:58

  • eM Autorytet
    Postów: 1567 1530

    Wysłany: 31 lipca 2014, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala_czarna wrote:
    Też zaciązyłam z TSH powyżej 3 niestety szczęście moje trwało bardzo krótko, zaledwie 6 tygodni. Przyczyną poronienia najprawdopodobniej była właśnie tarczyca. Myślę, że powinnaś razem z euthyroxem brać dodatkowo Jodid. Szybciej zbije wysokie TSH co jest bardzo ważne, żeby zarodek się prawidłowo rozwijał. Jak długo masz być na Euthyroxie 25 ? 25-tka to wyjściowa dawka, ale w większości przypadków zbyt mała, żeby organizm zareagował. Jest to oczywiście indywidualna kwestia i każdy organizm inaczej reaguje, ale myślę, ze warto w miarę szybko skontrolować TSH (3-4 tygodnie) żeby ewentualnie móc zwiększyć dawkę i stworzyć dla maluszka jak najlepsze warunki do rozwoju.
    Ja nie mogę jodu, jestem uczulona :( Właśnie zaskoczył mnie lekarz jak powiedział kontrola za 6tyg, trochę długo zwłaszcza że jedno poronienie już miałam też pewnie przez tarczycę :( plan jest żeby zmienić lekarza...

    Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Magic Autorytet
    Postów: 3887 3147

    Wysłany: 31 lipca 2014, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM bierz przez dwa tygodnie 25, potem bierz 50. I idź zrób na własną rękę TSH. Ja teraz mam strasznie niskie, bez tabletki badanie i TSH 0.458, a po tabletcie jest jeszcze niższe więc wracam do brania 5 x 75 i 2x50.

    Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • eM Autorytet
    Postów: 1567 1530

    Wysłany: 31 lipca 2014, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za 2tyg zbadam poziom i pójdę do innego lekarza, bo i tak planowałam po urlopie zmienić przychodnię całą. Trochę boję się na własną rękę podwoić dawkę :(

    Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • tygrys73 Autorytet
    Postów: 3126 1036

    Wysłany: 1 sierpnia 2014, 15:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zna ktoś dobrego endokrynologa w Łodzi? TSH wyszło mi 4,36... :((

    Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 3 sierpnia 2014, 16:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potrzebuje rady. Pisałam w tym wątku juz starając sie o ciąże, wtedy miałam tsh poniżej magicznego 2,5. W ciazy na samym początku 2,39 i ft4 w środku normy. Zalecenie Endo -na razie bez leków, co miesiąc kontrola tsh. W 12 tyg tsh 2,2.i teraz w 18 tyg.skoczylo do 2,87 :( Endo kazała dorobić ft4 które wyszło w dole normy (1,09 przy normie 0,9-1,7). Mam od jutra brac euthyrox 50. Czy tonie za duża dawka na początek? Czy lepiej pobrać na początku pol tabletki?

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 3 sierpnia 2014, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:58

  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 3 sierpnia 2014, 17:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    eM mnie zarówno gin jak i endo uczulali że gdyby były 2 kreski na teście to od razu dawke w górę przynajmniej o połowę, potem tsh i do konsultacji. Może weź chociaż pół tabletki więcej żebyś sie nie stresowała tym bardziej ze raz juz sie nie udało. Mam nadzieje ze szybko spadnie i bedziebok :)

    Lithe123 zarowno tsh i ft4 jest wazne dla prawidlowego rozwoju ciazy. Mysle ze endo chce Ci zbic ta granice nizej. Nie pamietam jaka jest norma dla Twojego tyg ciazy, jesli masz watpliwosc moze zadzwon i zapytaj jesli mozesz dlaczego 50. Sprawdz moze normy i lykaj :) lepiej chyba przyjac 50 i ewentualnie zmiejszyc dawke niz na odwrot
    Pytałam dlaczego. Endo powiedział, ze to jest docelowa dawka aby doprowadzić hormony do takiego poziomu jak chcemy. Gdybym nie była w ciazy najpierw dostałabym 25... Jesli po 50 bede sie złe czuła mam kilka dni pobrać połówkę. I tym wlasnie sie zdenerwowałem, jestem cały dzien sama z 2 letnia córeczka, boje sie ze taka duża dawka od razu bez przyzwyczajenia organizmu mnie rozłoży :( a moze panikuje...

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 3 sierpnia 2014, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:58

  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 4 sierpnia 2014, 08:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Kochana nie rozłoży Cię nie martw się :) Z takich objawów które możesz doświadczyć to np kołatanie serca (znośne :P), większe zmęczenie... Generalnie ja po euthyroxie zaczęłam się czuć lepiej - organizm czuł że coś się zmienia ale na +. No zdarzyło mi się to kołatanie przy zwiększeniu dawki ale to tak jakbym po prostu szybko się przebiegła :P
    Dzięki kochana. Lyknelam w końcu 50, z nerwów nie mogłam spać wiec lek wzięłam o 5 rano.... Jak na razie bez efektów ubocznych wiec chyba martwiłam sie na zapas. A po jakim czasie przyjmowania eythyroxu poczułas ze cos sie zmienia, masz lepsze swmopoczucie ?

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego