Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • kopciuszek126 Autorytet
    Postów: 984 2409

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maryska nie słuchaj gina!!!!ja swojej posłuchałam,a mialam o wiele niższe Tsh bo we wrześniu 2,28 a teraz urosło do 2,61.Wzięłam sama skierowanie do endokrynologa-na wizytę czekalam 3 miesiące ,ale sie oplacilo-Endokrynolog wczoraj mi powiedziała,ze TSH mam stanowczo za wysokie jak na starająca sie o dziecko!!!!już 13 cykli za nami nieudanych.Kbieto nie czekaj i nie ufaj takiemu lekarzowi bo Twoje TSH to w ogóle w górnej granicy normy!!!Biegiem po skierowanie,a jeszcze lepiej gdzieś prywatnie do dobrego endo-bo bedzie szybciej i wcześniej zaczniesz się leczyć i szybciej może ujrzysz II kreseczki1posłuchaj dobrej rady ;)Wiem co mówie!

    Dora, Staraczka23 lubią tę wiadomość

    1usasg1812jvvfe2.png

    bhywanlihyvyaglb.png
  • aguś82 Ekspertka
    Postów: 139 83

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, czytając wasze posty zmartwiłam się, ja sama z siebie zrobiłam sobie TSH w zeszłym cyklu i mam 2,71! niby norma ale jednak za wysoko, zobaczymy co ten cykl przyniesie moze się uda ale jak nie to pojde do endokrynologa, jak myślicie zrobić sobie jeszcze jakies dodatkowe badania ?

    https://www.maluchy.pl/li-68662.png
  • plemniczka Autorytet
    Postów: 3730 7596

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopciuszku to i ja Ci napisze jako ze prawdopodobnie wlasnie przez tą cholerną tarczyce stracilam ciąze.
    Po pierwszej ciąży biochemicznej ktorą stracilam w pazdzierniku zrobilam badania i TSH wyszlo mi 5,09. To stanowczo za duzo...
    jednak endokrynolog stwierdzil ze skoro nie mam objawow to nie mam niedoczynnosci... w zasadzie tylko dzieki mojemu naciskowi dostalam lek- Euthyrox N25 pół tabletki dziennie...
    tak sie zlozylo ze w listopadzie zaszlam ponownie w ciaze. Zadzwonilam do tego endo i kazal zwiekszyc dawke leku do 1 calej tabletki na dzien.
    Niestety tą ciąze tez stracilam w 8 tc.
    Miesiąc po poronieniu rozmawialam z inną endokrynolog, wedlug ktorej mialam za malą dawke leku w ciązy... stąd moglo dojsc do poronienia.
    Kilka dni temu powtorzylam badanie i teraz mam TSH na poziomie 1,9.
    Wedlug tej endokrynolog to juz wynik dobry wiec nie zwiekszyla mi dawki.
    Niestety hormony sa bardzo istotne w ciąży jak i podczas staran o nią...

    kopciuszek126, KisSzilva lubią tę wiadomość

    2nn3skjo0mk8tm7j.png

    0ep1dkp.png
  • kopciuszek126 Autorytet
    Postów: 984 2409

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem Plemniczko o Twoich stratach i problemach z tsh ;(przykro mi bardzo i dlatego po Twoich doświadczeniach APELUJĘ DO DZIEWCZYN-NIE LEKCEWAŻYĆ PODWYŻSZONEGO TSH!!!ja biorę od dzis euthyrox n25 - 1 tabletke .

    asiank lubi tę wiadomość

    1usasg1812jvvfe2.png

    bhywanlihyvyaglb.png
  • plemniczka Autorytet
    Postów: 3730 7596

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno. Moja siostra stara sie o dziecko juz dosc dlugi czas... zaciągnelam ja na badania. I wyszlo jej TSH ponad 3.
    Pytalam endokrynologa o jej wyniki i potwierdzila ze moze to tez miec wplyw na to ze nie zachodzi w ciaze... tak wiec moze to miec wplyw.
    Kazala tez jej zrobic AntyTPO...

    Ja niestety oprocz tej niedoczynnosci mam tez zapalenie tarczycy- Hashimoto. Moje AntyTPO jest na poziomie 9tys...

    Przez to w kazdej ciazy jest niestety wieksze prawdopodobienstwo poronienia niz u kobiet nie mających tej choroby.

    Tak wiec dziewczyny nie lekcewazcie tarczycy. Powodzenia!

    Olena lubi tę wiadomość

    2nn3skjo0mk8tm7j.png

    0ep1dkp.png
  • kopciuszek126 Autorytet
    Postów: 984 2409

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 18:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam skierowanie na przeciwciała przeciw peroksydazie i tyreoglobulinie -o te przeciwciala chodzi? Wczoraj zrobiła mi usg,nie mam żadnych guzków na szczęście i tarczyca nie jest powiększona.Teraz przez 3 miesiące leki i za 3 miesiace na wizyte i przed wizytą dopiero mam zrobic przeciwciała.A moze to mój ostatni dzwonek na drugie dziecko?może tarczyca dopiero teraz zaczyna fiksować?Z synkiem nie miałam zadnych problemów,ale tsh miałam ponizej 2-chyba 1,74 albo 1,94.

    1usasg1812jvvfe2.png

    bhywanlihyvyaglb.png
  • plemniczka Autorytet
    Postów: 3730 7596

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopciuszku badnia przeciw peroksydazie to jest wlasnie to AntyTPO,

    2nn3skjo0mk8tm7j.png

    0ep1dkp.png
  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 16 stycznia 2013, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jestem w ciazy(5t) i sen mi spedza z powiek to tsh.
    Najpierw mialam 2,750 dostalam euthyrox 25 mg(1 tab. ).Po 6 tyg. wynik 2,530 dawka zwiekszona po kilku dniach do 37,5 mg (1,5 tab.)
    Tydzien pozniej okazalo sie ze jestem w ciazy. Napisalam do lekarki jaka mam brac dawke(opcja pytania przez maila bo w klinice nie ma numerow tel.do lekarza). Nie odpowiedziala nawet.Dzis polaczono mnie łaskawie z innym lekarzem- na moja prosbe, bo sialam panike na recepcji, a ten stwierdzil,ze mimo ciazy dawka jest ok..... chyba mnie zbył...

    Jednak poczytalam, popytalam( znajomej z forum -pielegniarki, która jest w ciazy,ma nizsze tsh ode mnie i duzo wieksza dawke leku!!!)
    Zwiekszam wiec jutro dawke do 50mg,moze zastosuje dawke naprzemienna- skoro lekarze sie na mnie wypięli.
    Bo do wizyty u innego lekarza mam tydzien czekania. A niedobór hormonu jest w początkowej ciazy bardziejsz szkodliwy niz nadmiar.

    Dziewczyny pilnujcie tego i nie dawajcie sie zbywac lekarzom. TSH dla nas powinno byc ponizej 2,5. Najlepiej 1-2.
    Badajcie tez ft4 jest rownie wazne o ile nie wazniejsze!

    Jak mozecie to napiszcie jakie macie wymiki i jakie dawki leku. Pozwoli sie to lepiej zorientowac.

    www.tarczyca.info/niedoczynnosc/niedoczynnosc-tarczycy-w-ciazy/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2013, 17:59

    KisSzilva lubi tę wiadomość

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • Maryska Znajoma
    Postów: 21 6

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale mnie przeraziłyście... Ale dziwi mnie to, że już 3 ginekologów widziało te moje badania i żadnego to nie zaniepokoiło... Także nie wiem jak to jest. Myślę, że to indywidualna sprawa każdej z nas - jedna zajdzie w ciążę przy wysokim tsh, a druga musi je zbić, żeby w ogóle mieć owulację... Tak myśle przynajmniej. Narazie słucham się zalecen tego lekarza i zobaczymy jak to będzie na dłuższą metę.

  • Anusiak Znajoma
    Postów: 17 22

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 11:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, orientujecie się może jak to jest jeśli TSH jest poniżej 1? Mój wynik TSH to 0,898. Jest to przy dolnej granicy normy, ale w normie. Mój ginekolog powiedział, że skoro jest w normie to jest to ok. Ale czy naprawdę tak jest, skoro najlepszy wynik TSH dla starających się zajść w ciążę to 1-2? Dodam jeszcze, że wygrzebałam badanie TSH sprzed dwóch i wynik mam na takim samym poziomie.

    c7b2bec7c3777d62cb698615d50c20be.png

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2013, 11:55

  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia, tak jak pisalam wazny jest tez wynik Ft4. W ciazy zazwyczaj bada sie juz wszytsko i wtedy dobiera leczenie.

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • Anusiak Znajoma
    Postów: 17 22

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym roku nie robiłam FT3 i FT4, ale na tym badaniu sprzed dwóch lat FT4 mam na poziomie 0,98, czyli mieści się w normie, która wynosi 0,70-1,48.

  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia musisz miec aktualne wyniki.

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • asiank Ekspertka
    Postów: 325 68

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopciuszek126 wrote:
    wiem Plemniczko o Twoich stratach i problemach z tsh ;(przykro mi bardzo i dlatego po Twoich doświadczeniach APELUJĘ DO DZIEWCZYN-NIE LEKCEWAŻYĆ PODWYŻSZONEGO TSH!!!ja biorę od dzis euthyrox n25 - 1 tabletke .

    I ja się pod tym podpisuję. I kopciuszku mam nadzieję, że niedługo ujrzysz dwie kreseczki. Ja przy staraniach miałam 1,29. Udało się już w drugim cyklu starań.

    kopciuszek126, Olena lubią tę wiadomość

    eiktrjjgehcrgla0.png Mój Aniołek 17.07.2012 (8tc)
  • Anusiak Znajoma
    Postów: 17 22

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 15:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem, że aktualne, po niedzieli sobie zrobię FT3 i FT4, bo TSH mam aktualne. Ale jeśli FT3 i FT4 jest w normie, a TSH też jest w normie, ale poniżej 1, to jak to ma się do starań o maluszka?

  • kikki212 Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, przygoniła mnie tu Asiank i chwała jej za to. Mój pierwszy wynik tsh 2',85 drugi 2,6 . Byłam na usg tarczycy i jest ok, badania anty tpo i tg w normie. Mimo to dostałam euthyrox 25 raz na dobe. Endo twierdxi że skoro 3 cykle i nic sie nie dzieje to trzeba sobie troche pomóc. Za 3 ,iesiące mam powtórzyć badania.

  • plemniczka Autorytet
    Postów: 3730 7596

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusiak no to tylko pogratulowac dobrych wyników. W takim razie tarczyca nie stoi Ci na przeszkodzie

    2nn3skjo0mk8tm7j.png

    0ep1dkp.png
  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szwagierka po poronieniu (8t) zbadala Tsh i miala 2,8. Jej gin-endo nie dal jej jednak lekow. Ft4 miala w normie(podobno).
    W drugiej ciazy TSH ma 2,56. Przyczyna poronienia w pierwszej ciazy nie znana...

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • Anusiak Znajoma
    Postów: 17 22

    Wysłany: 17 stycznia 2013, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź Plemniczko :)

  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 18 stycznia 2013, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Włśnie moja lekarka na wiadomość o ciąży przy tsh; 2,530 kazała mi zwiększyć dawkę do 2 tabletek na dobę(50mg). Czyli dobrze,że sobie już zwiększyłam. A inny lekarz mnie spławiał i kazał czekać na starej dawce kolejne 1,5 tyg. do wizyty.

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego