Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • malgo86 Autorytet
    Postów: 431 334

    Wysłany: 14 stycznia 2019, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć zaszłam w ciążę z wynikiem 0.02 czyli pojawiła się nadczynność tarczycy, po usg wyszło mi że miałam guza który sam zniknął a został tylko ślad

    Natalka <3 już jest na świecie
    36rv4zp.png
  • AminaLevo Koleżanka
    Postów: 50 28

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,mam pytanie czy przy TSH 5.27 (ft3 i ft4 w normie) jest szansa na ciążę? W USG wyszło oczywiście zapalenie tarczycy endokrynolog powiedzial że wygląda na bardzo wczesne stadium Hashimoto,zlecił dodatkowe bo powiedział,że nie ma się czym martwić bo obniżymy wyniki i będzie dobrze..ale na pytanie czy przy takim TSH uda się zajść w ciążę nie odpowiedział jednoznacznie,dlatego pytam Was :-)

  • Ani0nka Autorytet
    Postów: 2715 3237

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amina cuda się zdarzają ale bardso rzadko, lepiej obniżyć tsh bo masz stanowczo za wysokie 1,5-2 takie powinnaś mieć aby bezpiecznie zajść w ciaze

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 12:20

    Syn Aleksander ur.17.10.2019 ❤️❤️❤️
    zrz6i09kpele0f6r.png
  • brunetka91 Autorytet
    Postów: 852 941

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo mam... odebrałam dzisiaj wyniki TSH i mam 3,98, gdzie zawsze miałam w normie .. przy takich wynikach chyba ciężko o ciążę nie? :( Staram się z mężem ponad 2 lata, w międzyczasie ciąża pozamaciczna i kolejna z pustym jajem płodowym. Teraz jestem pierwszy cykl na costilbegyt, mam nadzięję, że w końcu sie uda ... Bo już powoli dostaję w głowę... :(

    araniara lubi tę wiadomość

    19.10.2019 r., godz. 20:17 Kornelia ❤️
    01.2019 — udało się! Czekamy na Ciebie Skarbie 😍
    10.2017 — puste jajo płodowe
    11.2016 — ciąża pozamaciczna (usunięcie prawego jajowodu)

  • kowieczka Ekspertka
    Postów: 122 72

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobilam dzis badanie i wyszlo 3,15 a jestem w 5 tygodniu...

    relgdf9hrp5i882w.png
  • Ika83 Ekspertka
    Postów: 289 95

    Wysłany: 19 stycznia 2019, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tag 1.26. Anty TPO 9.26. Czy to są dobre wyniki dla starających się?

    Ika83
  • Natka1109 Przyjaciółka
    Postów: 172 27

    Wysłany: 19 stycznia 2019, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kowieczka wrote:
    Ja zrobilam dzis badanie i wyszlo 3,15 a jestem w 5 tygodniu...
    Ale w ciąży chyba tsh zawsze jest wyższe.

    araniara lubi tę wiadomość

  • araniara Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 23 stycznia 2019, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Ja tak samo mam... odebrałam dzisiaj wyniki TSH i mam 3,98, gdzie zawsze miałam w normie .. przy takich wynikach chyba ciężko o ciążę nie? :( Staram się z mężem ponad 2 lata, w międzyczasie ciąża pozamaciczna i kolejna z pustym jajem płodowym. Teraz jestem pierwszy cykl na costilbegyt, mam nadzięję, że w końcu sie uda ... Bo już powoli dostaję w głowę... :(
    Ja miałam podobne tsh, po dwóch miesiącach zbiłam do 1,4, oby w tym cyklu coś się ruszyło... trzymam za nas kciuki

  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3961

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka1109 wrote:
    Ale w ciąży chyba tsh zawsze jest wyższe.
    Ale z tego co wiem to powinno być Max 2,5 A najlepiej około 1.0
    Ja mam tsh 3,5 aTPO 12,6 i niewielkie ogniska zapalne na usg. Chciałabym już unormowac te wyniki ale endo narazie to mi powiedziała że 5 miesięcy starań to krótko i średnio przejęła się wynikami. Na początku lutego zrobię znowu tsh i jak dalej takie będzie albo i wyższe to wtedy włączy leczenie.

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • marudzisz Znajoma
    Postów: 26 0

    Wysłany: 6 lutego 2019, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Zdiagnozowano mi niedoczynność 4 lata temu przy staraniach o pierwsze dziecko. Wtedy miałam tsh 4,2 i właściwie udało się zajść bez problemu, aczkolwiek lekarz powiedział, że dobrze, że zbadałam tsh, bo w ciąży powinno być niższe.
    Leczę się już więc jakiś czas, tsh mam na poziomie 2, ale nie czuje się najlepiej. Choć lekarz zapewnia mnie, że to na pewno nie przez tarczycę.
    Właśnie znalazłam w internecie informacje, że typowym objawem poważnej niedoczynności są tzw. brudne kolana. Ja odkąd pamiętam mam sine i suche kolana, ale myślałam, że to od zabawy z dziećmi. Czy Wy też macie przy niedoczynności taki objaw? I czy po wyregulowaniu tarczycy to wraca do normy?

  • Lilka100 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 12 lutego 2019, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny!
    Cieszę się, że znalazłam to forum...
    Chciałabym podzielić się z Wami swoją historią, a jednocześnie usłyszeć jakieś dobro słowo, by mieć choć nutkę nadziei, że jednak się uda zajść w ciążę...
    Prawie dwa lata temu udało mi się zajść w ciążę, po prawie rocznych staraniach. Moja radość nie trwała długo. Poroniłam. Miałam zabieg łyżeczkowania. Po pół roku znowu się udało i już w kwietniu zobaczyłam dwie kreseczki. Czułam się dobrze. Po jakimś czasie poszłam do gina, żeby sprawdzić czy wszystko ok. I niestety ... Okazało się, że mam pusty pęcherzyk ciążowy.. Znowu zabieg... Załamanie.. Płacz... Po drugim niepowodzeniu gin kazał mi porobić wszystkie badania, łącznie z genetycznymi. Nic nie wyszło. Wszystko idealnie. Wszystkie antyTPO itd. idealne.
    Zrobiłam również badania dotyczące TSH.
    Wyszło TSH 4.17 przy normie 4.2. Prolaktyna prawie 32 przy normie 23.
    Gin wysłał mnie do endokrynologa. Przed wizytą poszłam raz jeszcze zrobić badania - TSH, żeby endo miał najświeższe wyniki. Wyszło 2.45 przy normie 4.2.
    Endokrynolog zrobił USG i dał mi Euthyrox 50, jedna tabl.na dzień. Biorę też leki na prolaktynę.
    Idę w tym tygodniu do endokrynologa na badanie kontrolne, minął miesiąc od pierwszej wizyty.
    Oto moje wyniki z poniedziałku:
    TSH to 1.86, zaś prolaktyna spadła do 3.81, norma 4.79 do 23.3
    Zrobiłam też ft4, wynosi 1,34, norma do 1.7. Przedtem miałam ft4 1.24.
    Endo robiąc USG powiedział, że choruję na tarczycę od lat i że to zanikowa choroba Hashimoto.

    Dziewczyny , czy to właśnie tarczyca mogła być przyczyną moich dwóch niepowodzeń? Czy któraś z was miała podobnie a i tak szczęśliwie została mamą? Jestem załamana, boję się ,że endo mi powie, że małe szanse na ciażę... Czy TSH 1.86 to prawidłowy wynik, by zacząć się starać?

    Z góry dziękuję wszystkim!

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 14 lutego 2019, 08:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w interpretacji wyników. Nigdy nie miałam problemów zdrowotnych pod względem hormonalnym więc jestem lekko w szoku, że wyniki wyszły mi nie tak jak się spodziewałam...
    Staramy się od roku o drugie dziecko. Początkowo problem był tylko męski, teraz jak się okazuje jest i damski...
    Do rzeczy (wszystkie wyniki były robione 5dc, nie miałam możliwości zrobienia ich wcześniej).
    TSH 3,27 uIU/ml (0.27-4.20)
    FT3 3,00pg/ml (1,71-3,71)
    FT4 1,14 ng/dl (0,93-1,70)
    anty-TPO 6,27 IU/ml (0,00-5,61)
    anty-TG 1,32 IU/ml (0,00-4,11)
    LH 7,54 mIU/ml (Faza folikularna 2,0-8,0)
    FSH 5,53 mIU/ml (faza folikularna 2,9-9,0)
    Stosunek LH do FSH 1.4.

    Proszę powiedzcie czy sprawa wygląda bardzo źle? To, że czeka mnie wizyta u lekarza wiem. Ale niestety zanim się tam dostanę to upłynie trochę czasu...

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3961

    Wysłany: 4 marca 2019, 23:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 zdecydowanie nie wygląda bardzo źle! Możliwe że to poczatki hashi ale nic to pewnego z takimi wynikami. Do endo nie zaszkodzi się przejść ale nic strasznego tutaj nie ma. Lh/fsh się nie znam. Staracie się już rok. Warto przycisnąć gina o diagnostykę.

    Lilka100 tsh poniżej 2.00 jest jak najbardziej spoko do starań. Co do strat to mogło to mieć wpływ na poronienie, na puste jajo raczej nie. Nie stresuj się. Na takie wyniki endo napewno nie powie że marne szanse! Jeśli chodzi o prolaktyne to chyba masz trochę za dużą dawkę leku. Skonsultuj to z lekarzem. Pewnie skoryguje zalecenia.

    Powodzenia dziewczyny!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 23:40

    Lilka100 lubi tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • Lilka100 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 5 marca 2019, 19:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka, dziękuję za dobre słowo :) Powiem CI, że masz rację co do dawki na prolaktynę. Po ostatniej wizycie endo mi powiedział, żebym brała Dostinex już nie raz w tygodniu a raz na dwa tygodnie :) wiec dawka została zmniejszona.
    Mamy zielone światło, więc oby się w końcu udało! :)

  • Eufooria Przyjaciółka
    Postów: 88 145

    Wysłany: 14 kwietnia 2019, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy takie wyniki są ok dla starających się?
    TSH 0.975 (NORMA 0.35-4)
    FT3 5.43 (NORMA 3.5-6.5)
    FT4 15.84 (NORMA 11.5-22.7)

    thgfskjotkl8dobq.png
  • paula1634 Koleżanka
    Postów: 36 1

    Wysłany: 29 kwietnia, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Chętnie odkupię euthyrox 25

  • Wika2804 Koleżanka
    Postów: 54 3

    Wysłany: 5 czerwca, 08:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Bardzo bym chciała zacząć starania o dziecko w tym miesiącu. Ale bardzo martwią mnie wyniki..chcialabym prosic o pomoc w interpretacji ich. Wizyta u endokrynologa 16.06 a wyniki nieciekawe + brak u mnie obiawow..
    27.05 wyniki :
    Tsh - 3.78 (0,2-4,5) ( pod koniec lutego miałam 2.6 dopóki nie zaczęłam brać tabletek z jodem (witamin przed ciążą))
    Ft3 - 3.56 (2-4.4)
    Ft4 - 1.18 (0.93-1.7)
    Homocysteina - wyszła bardzo ładna
    Hemoglobina - 12.7
    Ferrytyna - 12.67 (13-150)
    Atpo - 24 (0-34)
    Atg - 355 (0-115)
    Nie rozumiem dlaczego takie wyniki są,skoro czuje się dobrze. Jakbym nie chciała być mamą to wcale bym nie wiedziała że coś jest nie tak ze mną ,bo nie mam obiawow żadnej choroby ,więc nie robiłabym wyników..
    Zaczęłam suplementowac :
    Wit B,C
    olej z wiesiołka
    Pikolinian cynku
    Selen (co drugi dzień)
    Omege 3
    Ale boje się , że to nie wystarczy ;/

    ✳️22 lata
    ✳️Tsh - 3.78(0.4- 4.5)
    ✳️Ft4 - 1.28 (0.93 - 1.7)
    ✳️Ft3 - 3.59 (2- 4.4)
    ✳️ Ferrytyna- 12.64 (13-150)
    Anty-tpo- 24 (0-34)
    Anty-tg -355 (0-115)😭
    ✳️ Homocysteina - w super normie
    ✳️ Brak objawów wskazujących na problemy z tarczycą
    ✳️ Nadmierny stres (staram się z nim walczyć)
    ✳️Od 05.2020 - suplementacja wit.C , pikolinian cynku, Wit.B , wiesiołek , wit.d3 K2 MK7 , selenium 100mcg
    ❗Czerwiec 2020 - rozpoczęcie starań ❗
  • Żonkil Ekspertka
    Postów: 166 66

    Wysłany: 5 czerwca, 14:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wika2804 wrote:
    Witam. Bardzo bym chciała zacząć starania o dziecko w tym miesiącu. Ale bardzo martwią mnie wyniki..chcialabym prosic o pomoc w interpretacji ich. Wizyta u endokrynologa 16.06 a wyniki nieciekawe + brak u mnie obiawow..
    27.05 wyniki :
    Tsh - 3.78 (0,2-4,5) ( pod koniec lutego miałam 2.6 dopóki nie zaczęłam brać tabletek z jodem (witamin przed ciążą))
    Ft3 - 3.56 (2-4.4)
    Ft4 - 1.18 (0.93-1.7)
    Homocysteina - wyszła bardzo ładna
    Hemoglobina - 12.7
    Ferrytyna - 12.67 (13-150)
    Atpo - 24 (0-34)
    Atg - 355 (0-115)
    Nie rozumiem dlaczego takie wyniki są,skoro czuje się dobrze. Jakbym nie chciała być mamą to wcale bym nie wiedziała że coś jest nie tak ze mną ,bo nie mam obiawow żadnej choroby ,więc nie robiłabym wyników..
    Zaczęłam suplementowac :
    Wit B,C
    olej z wiesiołka
    Pikolinian cynku
    Selen (co drugi dzień)
    Omege 3
    Ale boje się , że to nie wystarczy ;/

    A jaką masz tenperaturę podstawową ciała? Tzn po przebudzeniu? Ja też byłam pewna, że nie mam objawów i się okazało, że wszystko co mi się wydawało dla mnie normalne to są objawy niedoczynności.
    3.78 to za wysoko, ja zaszłam mając 3,1 i nie nacieszyłam się za długo. Na pewno kwas foliowy powinaś suplementować poza tym co widzę. No i mój endokrynolog zalecił też jod suplementować. Teraz jak piszesz, że Ci TSH to pogorszyło to dziwne. Niektórzy (nie lekarze) odradzają przyjmowanie jodu doustnie, tylko przez skóre. Czyli 3 krople plynu Lugola na skore i jesli masz niedobór to powinno się wchlonąć poniżej 12h.

    Starania od 01.2020
    - 05.2020 cb

    3jgxvfxmxwkjjak2.png
  • Patik Znajoma
    Postów: 21 41

    Wysłany: 7 czerwca, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam TSH 4,3, gdy zaszłam w ciążę. Od 5 tygodnia ciąży przyjmuję Euthyrox (najpierw 25, potem na przemian 25 i 37,5) i jestem obecnie w 31 tygodniu ciąży... TSH sprawdzam co miesiąc i w tym czasie wahało się i w górę i w dół (ostatnio 1,1 - to najniższy wynik od początku leczenia). Myślę, że warto poszukać dobrego endokrynologa (w ciąży dostałam skierowanie pilne i zostałam przyjęta od ręki), bo jednak niedobory hormonów tarczycy wpływają na rozwój malucha. Dziwi mnie także, że lekarz, czy to ginekolog czy endokrynolog, ignoruje fakt, że TSH jest podwyższone w trakcie starań o poczęcie. Przyznam, że w takiej sytuacji rozważyłbym zmianę lekarza...

    Żonkil lubi tę wiadomość

    "Sny pochowane na strychu nie mogą już spać..."
    Staramy się o pierwsze 👶🏻

    Wiek: ja 33, mąż 36 lat

    3 cs - skierowanie na histeroskopię (ale nie zdążyłam jej zrobić)
    4 cs -33 dc 30.11.19 - ||
  • Żonkil Ekspertka
    Postów: 166 66

    Wysłany: 8 czerwca, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patik wrote:
    Ja miałam TSH 4,3, gdy zaszłam w ciążę. Od 5 tygodnia ciąży przyjmuję Euthyrox (najpierw 25, potem na przemian 25 i 37,5) i jestem obecnie w 31 tygodniu ciąży... TSH sprawdzam co miesiąc i w tym czasie wahało się i w górę i w dół (ostatnio 1,1 - to najniższy wynik od początku leczenia). Myślę, że warto poszukać dobrego endokrynologa (w ciąży dostałam skierowanie pilne i zostałam przyjęta od ręki), bo jednak niedobory hormonów tarczycy wpływają na rozwój malucha. Dziwi mnie także, że lekarz, czy to ginekolog czy endokrynolog, ignoruje fakt, że TSH jest podwyższone w trakcie starań o poczęcie. Przyznam, że w takiej sytuacji rozważyłbym zmianę lekarza...

    No właśnie dla niektórych lekarzy podwyższone TSH zaczyna się dopiero od 4. A poza tym są pozostałe wskaźniki, które wypada sprawdzić, np. Ft3 i Ft4.Zanim zaczęłam się starać, byłam u dwóch ginekologów by zlecili podstawowe badania, nikt mi nie wspomniał o tarczycy. A przez ten czas już mogłam sobie hormony na prostą wyprowadzić... a o prawidłowym TSH dla starajacych się dowiedziałam się z internetu, nie od lekarza.

    Starania od 01.2020
    - 05.2020 cb

    3jgxvfxmxwkjjak2.png
‹‹ 212 213 214 215 216
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.