Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 czerwca 2020, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile z was ma hashimoto i po jakim czasie udało wam się zajść w ciążę? Tzn po jakim czasie od dobrego wyniku. Ja mam dobre wyniki juz 4 miesiace a ciąży nadal brak

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2020, 15:27

  • Desperatka_87 Autorytet
    Postów: 535 258

    Wysłany: 22 czerwca 2020, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wika2804 wrote:
    Witam. Bardzo bym chciała zacząć starania o dziecko w tym miesiącu. Ale bardzo martwią mnie wyniki..chcialabym prosic o pomoc w interpretacji ich. Wizyta u endokrynologa 16.06 a wyniki nieciekawe + brak u mnie obiawow..
    27.05 wyniki :
    Tsh - 3.78 (0,2-4,5) ( pod koniec lutego miałam 2.6 dopóki nie zaczęłam brać tabletek z jodem (witamin przed ciążą))
    Ft3 - 3.56 (2-4.4)
    Ft4 - 1.18 (0.93-1.7)
    Homocysteina - wyszła bardzo ładna
    Hemoglobina - 12.7
    Ferrytyna - 12.67 (13-150)
    Atpo - 24 (0-34)
    Atg - 355 (0-115)
    Nie rozumiem dlaczego takie wyniki są,skoro czuje się dobrze. Jakbym nie chciała być mamą to wcale bym nie wiedziała że coś jest nie tak ze mną ,bo nie mam obiawow żadnej choroby ,więc nie robiłabym wyników..
    Zaczęłam suplementowac :
    Wit B,C
    olej z wiesiołka
    Pikolinian cynku
    Selen (co drugi dzień)
    Omege 3
    Ale boje się , że to nie wystarczy ;/


    Wika czy lekarz jakoś skomentował niski poziom ferrytyny?
    Bo mam podobnie, a wizyta dopiero w lipcu...

    Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png


  • Wika2804 Koleżanka
    Postów: 54 4

    Wysłany: 23 czerwca 2020, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Desperatka_87 wrote:
    Wika czy lekarz jakoś skomentował niski poziom ferrytyny?
    Bo mam podobnie, a wizyta dopiero w lipcu...

    Taj oczywiście, że jest za niska i trzeba ją podnieść. Póki nie jestem w ciąży zajadam się wątróbką ,przed nią wypijam sok z pokrzywy tak 50ml , koniecznie do wątróbki coś co ma witaminę C ,bez tego żelazo słabo się wchłonie !
    Oczywiście jadam też wołowinę . Można spróbować z propolisem także życzę powodzenia w walce 😚, ja sobie daje spokojnie z rok na podniesienie poziomu frerytyny 😁 ale z ciąży nie muszę rezygnować.
    Endo przepisal mi euthyrox 25 bez laktozy,tylko i wyłącznie ze względu na planowaną ciążę, inaczej by nie przepisał bo mam słabiutkie Hashimoto,ale to też zasługa dietetyczki mojej ,bo przed wizytą brałam suplementy na poprawę tarczycy które znacznie pomogły i gdyby nie chęć ciąży teraz ,prowadzilabym ją dalej bez hormonów,a tak to dołączyłam do codzienności euthyrox z rana i cała suplementacja bez zmian 😁 aaaa i do śniadania RAZEM Z WITAMINĄ B kwas metylowany foliowy (najlepiej się wchłania z wit B)
    Powodzonka życze I Miłego dnia dziewczyny 😊

    ✳️22 lata
    ✳️Tsh - 3.78(0.4- 4.5)
    ✳️Ft4 - 1.28 (0.93 - 1.7)
    ✳️Ft3 - 3.59 (2- 4.4)
    ✳️ Ferrytyna- 12.64 (13-150)
    Anty-tpo- 24 (0-34)
    Anty-tg -355 (0-115)😭
    ✳️ Homocysteina - w super normie
    ✳️ Brak objawów wskazujących na problemy z tarczycą
    ✳️ Nadmierny stres (staram się z nim walczyć)
    ✳️Od 05.2020 - suplementacja wit.C , pikolinian cynku, Wit.B , wiesiołek , wit.d3 K2 MK7 , selenium 100mcg
    ❗Czerwiec 2020 - rozpoczęcie starań ❗

    25.08
    Tsh - 1.43
    Ft4- 1.40
    Ft3- 2.89
    Anty-tg - 70 🤗
    Anty-tpo - 13
    29.08 ⏸️ 🥺♥️♥️♥️
    Euthyrox 37.5
  • Domma Przyjaciółka
    Postów: 102 44

    Wysłany: 25 lipca 2020, 07:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

    Od marca staramy się, jakoś natknęło mnie na zrobienie badań w maju TSH 4.1 ftp4 0.91 wizyta u endoo Dawka E 37,5 po miesiącu wizyta kontrola tsh 2.34 ftp4 0.93... zmiana dawki na 50.. W poniedziałek idę znów na badania i do endo.. Ciekawa jestem czy jak uspokoi się sytuacja tsh i moja niedoczynnością czy się uda..

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    01.02 laparoskopia 😳✊


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • Morgana Przyjaciółka
    Postów: 135 29

    Wysłany: 31 lipca 2020, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym Hashimoto to chyba nie ma żadnej reguły, jednym się od razu udaje - inni latami się starają. Nawet w rodzinie mam takie małżeństwo, w którym oboje to mają. Postanowili od tego roku zacząć starania i w lutym już zaskoczyło.

    Mi lekarka powiedziała, że moje TSH 2,65 nie jest na pewno jedynym powodem niepowodzeń, ale dobrze będzie je trochę zbić. No więc zbijam i zobaczymy co dalej... :)

    Księgowa lubi tę wiadomość

    30l. ♀
    ➥PCOS
    ➥Lekkie Hashimoto

    ➟ TSH 0,8
    ➟Prolaktyna 13,03 (5,18-26,53)
    ➟Testosteron 52,25 (13,84-53,35)
    ➟SHBG 55 (19,8-155,2)
    ➟AMH 16,35 ( <10,6)
    ➟Androstendion 3,27 (0,4-3,4)

    ➥3dc
    ➟FSH 4,54 (3,03-8,08)
    ➟LH 7,82 (1,8-11,78)
    ➟Estradiol 49,6 (21-251)
    ➟Inhibina B 123 (0-341)

    On 31l. ♂ Wszystko ładnie. Morfologia 12%

    Euthyrox 50 + Metformax 850

    09.2020 Sono-HSG ➟ Drożne ✓
    10.2020 Lamette + Mensinorm 75 (3) ➟ Owu była na niewyrośniętym pęcherzyku
    11.2020 Mensinorm 75 (6) ➟ Bezowulacyjny
    12.2020 Ovaleap 300 ➟ Bezowulacyjny
  • Domma Przyjaciółka
    Postów: 102 44

    Wysłany: 31 lipca 2020, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyniki z poniedziałku miałam TSH 1.63 FT4 0. 91

    Endokrynolog nie zmieniła mi już dawki dała zielone światło.... zobaczymy :)

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    01.02 laparoskopia 😳✊


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • Olenika Znajoma
    Postów: 26 2

    Wysłany: 6 sierpnia 2020, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domma, trzymam kciuki! :)
    Witajcie dziewczyny!
    Moje TSH wcześniej było na poziomie 3,4, teraz po lekach ostatni wynik 1,5 p. doktor powiedziała, że jest super. Zauważyłam, że odkąd spadło mi TSH czyli już kilka miesięcy nie bolą mnie po owulacji piersi. Wcześniej bolały co miesiąc jak nie wiem... Też tak miałyście? To dobry znak? :)

  • Księgowa Autorytet
    Postów: 776 845

    Wysłany: 13 sierpnia 2020, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgana wrote:
    Z tym Hashimoto to chyba nie ma żadnej reguły, jednym się od razu udaje - inni latami się starają. Nawet w rodzinie mam takie małżeństwo, w którym oboje to mają. Postanowili od tego roku zacząć starania i w lutym już zaskoczyło.

    Mi lekarka powiedziała, że moje TSH 2,65 nie jest na pewno jedynym powodem niepowodzeń, ale dobrze będzie je trochę zbić. No więc zbijam i zobaczymy co dalej... :)

    Potwierdzam! My z mężem staramy się od roku, TSH waha się między 0.6 a 1.5 i nic.. Przy czym nie przyjmuję żadnych hormonów. Wyłącznie suplementy, o ile ich brakuje.

    Starania od 08.2019
    Hashimoto.

    Badanie nasienia - ✅
    Cytologia - ✅
    Wymaz z szyjki macicy - ✅
    HSG - 02.2021 ❓
    _______________________

    62ae47c8657d2191f9d90feadc7d6266.png
  • Kinga2020 Przyjaciółka
    Postów: 272 46

    Wysłany: 18 sierpnia 2020, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja niedoczynnosc uaktywnila sie w pierwszej ciazy 7 lat temu..corke rodzilam pomimo brania lekow majac na poziomie tsh ok10. Anty tpo i anty tg w okolicach 5000.Do tej pory nie zaszlam w kolejna ciaze.. biore eutyrox 175..zmienilam endokrynologa..kazala mi zrobic insuline i okazalo sie ze wynosi 27 ,a powinna byc jednocyfrowa.dostalam metformine, pije morwe biala lisciasta,dieta z niskim indeksem glikemicznym . I zrobklsm kontrolne badania tsh 0,09!!! Anty tpo i anty tg spadly do 450. Na ciaze czekam...mam nadzieje ze w tym miesiacu po 7 latach wkoncu zobacze dwie kreski

  • PaniKaziukowa Ekspertka
    Postów: 193 109

    Wysłany: 25 sierpnia 2020, 10:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, proszę powiedzcie mi czy te wyniki są ok, głównie chodzi mi o to, czy TSH nie jest za niskie?
    TSH: 0,763
    Ft3: 3,95 (norma 2,63-5,7)
    Ft4: 12,22 (norma 9-19)
    Dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

    Starania od 01.2020 ❤️

    ♀️27 lat:
    TSH ✔️
    LH ✔️
    FSH ✔️
    TESTOSTERON ✔️
    ESTRADIOL ✔️
    AMH ✔️
    PROLAKTYNA ❗
    09.2020 laparoskopia- lewy jajowód niedrożny :(

    ♂️ 31 lat:
    OLIGOZOOSPERMIA

    💊💊:
    FertilmanPlus
    Pregna Start
    Dostinex
    Folik
    Magne B6
    Luteina
    Witamina D3
    Witamina B12
    Witamina C 1000
    Cynk
    Selen
    Czekamy na Ciebie Skarbie❤️
    0643a49c4d3a66ae1f880dd4f6e6690b.png
  • Carlina Koleżanka
    Postów: 37 20

    Wysłany: 18 września 2020, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    właśnie odebrałam wyniki badań TSH, czy poziom 2,27 jest okej? Na forum dziewczyny piszą o 1,5... Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam! 😊

  • Gagatka Autorytet
    Postów: 2702 3052

    Wysłany: 18 września 2020, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina wrote:
    Cześć dziewczyny,
    właśnie odebrałam wyniki badań TSH, czy poziom 2,27 jest okej? Na forum dziewczyny piszą o 1,5... Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam! 😊

    Powinna byc nizej

    Carlina lubi tę wiadomość

    km5suay3byhvc1zc.png

    It ain't about how hard you can hit. It's about how hard you can get hit and keep getting forward. That's how the winning is done".


    21.12.2020 1700 g (32+1) sga
    23.11.2020 980 g (28+3) iugr?
    26.10.2020 650 g (24+1)
    26.06 <3
    19.06 pecherzyk 5,5 mm
    15.06 g. 10.00 789
    14.06 g. 21.00 600,0
    09.06 (12 dpo, owu w 19 dc) beta 78,9


    metformina, letrox, clexane 0,4, acard, metypred, metyle, dopegyt

    33 l Warszawa
    córka 2016




    06.2019, 03.2020


    Ja: Hashimoto (TSH 0,3)

    owulacja jest - monitoring ok
    sono hsg (grudzień 2019) - ok
    MTHFR_1298A>C w układzie homozygotycznym nieprawidłowym
    wit D3 ok
    homocysteina ok
    graniczna insulinooporność ==> dieta + metformina
    zespół antyfosfolipidowe - ujemne
    ANA 1 ujemne

    On: teratozoospermia (02.2020), słaba morfologia, reszta ok
    Suple: androvit, wit c 1500, cynk, selen, folian, d3, l-karnityna
  • Domma Przyjaciółka
    Postów: 102 44

    Wysłany: 19 września 2020, 08:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej jak twierdzi endo w okolicach 1 :)

    Carlina lubi tę wiadomość

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    01.02 laparoskopia 😳✊


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • Carlina Koleżanka
    Postów: 37 20

    Wysłany: 19 września 2020, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie myślałam, ale sądzicie, że to by należało już lekiem obniżyć, czy może dieta na razie wystarczy? Boję się, że lekarz mnie odeśle z kwitkiem... na pewno zrobię resztę tych parametrów tsh i zobaczymy. Dzięki za odpowiedzi! 🙂

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2020, 09:49

  • Żonkil Autorytet
    Postów: 465 301

    Wysłany: 22 września 2020, 13:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym TSH to zależy od lekarza. Jeden Ci da od razu hormony, bo wie, że się starasz, inny powie, że przy takim TSH wystarczy dieta i suplementacja jodem. Ja miałam TSH 3,1 i dwóch mi powiedziało, że dieta wystarczy, bo nie mam Hashimoto. Posłuchałam się, zaszłam w ciążę, TSH skoczyło do 5 i inny lekarz (uroki korzystania z Medicover, loteria ) dał mi Euthyrox i przestrzelił chyba dawkę, bo miałam nieprzyjemne objawy, naprzemiennych potów zimnych i uderzeń gorąca. Poroniłam - przyczyna nieznana, może tarczyca, może przestrzelona dawka, może mutacja genu PAI, którą mam, może coś jeszcze innego, może wszystko razem.
    Ale generalnie przy braku hashi i nieco podniesionym TSH, raczej nie rekomenduje się hormonów, bo one będą mieć swoje konsekwencje, rozleniwiają tarczycę i z czasem lekarz będzie Ci podnosił dawkę. . Dieta jest lepsza, ale więcej czasu będziesz potrzebować, by to zbić. Jak zajdziesz w ciążę, to TSH Ci skoczy nawet i 2krotnie, stąd wyjściowe TSH powinno być tak niskie by było w ciąży ok. Prawdopodobnie jeśli teraz lekarz Ci nie da hormonów to da Ci jak zajdziesz w ciążę, tylko oby trafił z dawką...
    To jest Twoja już decyzja, bo prawda jest taka, że w zależności od tego do którego lekarza pójdziesz, to powie Ci co innego. Ja byłam u 3, teraz po tym poronieniu wybrałam jednego i już chce się go trzymać i mu ufać.

    Carlina lubi tę wiadomość

    Starania od 01.2020
    - 05.2020 💔cb
    -07.2020 💔poronienie 8tc Aniołek [*]

    16udgywlwpsfu6t1.png
  • Domma Przyjaciółka
    Postów: 102 44

    Wysłany: 22 września 2020, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do lekarza trafiła z TSH 4,1 po informacji o straniu od razu dał mi hormony, pierw dawkę 37,5 następnie po miesiącu zwiększył do 50mg. Nie było mowy o diecie, bo jak lekarz stwierdził to jest czas a po zajściu w ciążę mogą być problemy.

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    01.02 laparoskopia 😳✊


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • An. Debiutantka
    Postów: 7 1

    Wysłany: 22 września 2020, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam TSH :14,7, niskie t3 i t4. Hormony rozregulowane i wysoka prolaktyna. Nie wiem już sama czy to od tarczycy i może coś innego jest powodem.
    Rybka810 wrote:
    Widzę,że ja jedyna mam TSH powyżej 10 ;( Mam nadzieję, że szybko uda mi się je obniżyć ;) Jutro chcę jechać po olej lniany - podobno pomaga ;)

  • Ewelape1504 Przyjaciółka
    Postów: 102 116

    Wysłany: 24 września 2020, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie TSH wynosiło 2,09 zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań . Mam nadzieję ,że będzie wszystko ok 🙏

    18.09 blada kreska na tescie
    21.09-13 dpo : Beta HCG 153
    24.09 dwie tłuste krechy❤️
    30.09Beta HCG 7490, widoczny pęcherzyk 8 mm i żółtkowy 4 mm.
  • Lisa_ Ekspertka
    Postów: 218 395

    Wysłany: 3 listopada 2020, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Jak szybko udało Wam się zbic TSH??
    Biorę euthyrox 25, bo mam trochę za duże TSH..

    _________________________________
    10.12 - beta HCG 27
    14.12 - beta HCG 127
    16.12 - beta HCG 370
    21.12 - pęcherzyk 0.98 cm
    23.12 - beta HCG 4388
    30.12 - ❤️ 0.65 cm kropka
    15.01 - ❤️ 2.17 cm kropka
    3jgxs65gyu7mjd5x.png
  • Morgana Przyjaciółka
    Postów: 135 29

    Wysłany: 3 listopada 2020, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa_ wrote:
    Cześć. Jak szybko udało Wam się zbic TSH??
    Biorę euthyrox 25, bo mam trochę za duże TSH..

    Hej. To na pewno kwestia indywidualna, jak na kogo tabletki podziałają.
    U mnie biorąc euthyrox 25 z 2,65 spadło do 1,75 w niecałe 4 tygodnie. :)

    30l. ♀
    ➥PCOS
    ➥Lekkie Hashimoto

    ➟ TSH 0,8
    ➟Prolaktyna 13,03 (5,18-26,53)
    ➟Testosteron 52,25 (13,84-53,35)
    ➟SHBG 55 (19,8-155,2)
    ➟AMH 16,35 ( <10,6)
    ➟Androstendion 3,27 (0,4-3,4)

    ➥3dc
    ➟FSH 4,54 (3,03-8,08)
    ➟LH 7,82 (1,8-11,78)
    ➟Estradiol 49,6 (21-251)
    ➟Inhibina B 123 (0-341)

    On 31l. ♂ Wszystko ładnie. Morfologia 12%

    Euthyrox 50 + Metformax 850

    09.2020 Sono-HSG ➟ Drożne ✓
    10.2020 Lamette + Mensinorm 75 (3) ➟ Owu była na niewyrośniętym pęcherzyku
    11.2020 Mensinorm 75 (6) ➟ Bezowulacyjny
    12.2020 Ovaleap 300 ➟ Bezowulacyjny
‹‹ 213 214 215 216 217
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego