Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Pelasia, Claudii - tak bardzo rozumiem
też jestem już bardzo zmęczona tym wszystkim. Czuję się cały czas jak tester nowych rozwiązań.
Może to i dobrze że teraz u mnie to leczenie i przerwa od starań. Przytulam 🫂!
Co do immunologi to może dr Jankowska? Wizyty są online, ja mam dobre wrażenie po 1. wizycie - choć głęboko drąży. Mi nie zleciła dużo badań bo miałam bardzo dużo swoich i męża do tej wizyty. Wiem też że zajmuje się parami po nieudanych IVF.
Jest też internista, andorlogiem i endokrynologiem więc na jednej wizycie można dużo się dowiedzieć.
Trzeba wydzwaniać do fundacji Procreatio i pytać o termin. Ja kolejną wizytę planuje w czerwcu dla mnie i dla męża bo jemu leków nie przepisała na niskie hormony. Do tego czasu porobimy te badania które zapisała nam obojgu i mam nadzieję przejdę przez HP.
Dostałam od niej 3 różne antybiotyki i IPP. Domówiłam trzy probiotyki. Na dniach będę startować.
Dziś spontanicznie udało mi się złapać termin na USG piersi w Medi u bdb radiologa u którego byłam rok temu. Jest we mnie sporo smutku ale wiem też że to 1DC i z dnia na dzień będzie coooraz lepiej. Żadne słowa nie opiszą jak duża część mnie codziennie stara się o tym nie myśleć a jak druga duża część pragnie by się to zakończyło.
👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.24 histeroskopia✅
1-03.25 9/12tc💔 11.25, 03.26💔 CB
💃MTHFR,PAI: hetero, KIR AA 📌accofil
🆘11.25 AMH 0,68 🥺 LH/FSH < 1
PRG 7dpo ✅ ale📉 📌cyclogest
OGTT, hormony✅ale DHEAS ⬇️📌biosteron
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S, ANA, celiakia z genów, paso ✅ biopsja z CD138✨✅
💊 euthyrox, D3, metf.,frpl + laktof, Q10, NAC, melat.,Bcpx, omega, Mg, Se, Zn, folian, Oeparol, Acard, DHEA
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
hormony - dolna granica, FT✅ D3 🔜🆙
💊 wit E,Q10, D3, NAC,Mg, Zn, omega, LC, ALC, Bcpx, 🍅
05.26 USG endom + 🔍🩸📋 + HP🔜🥊 -
Claudii te nasze cykle to chyba na przekór doktorowi ostatnio 🙃 jak przewiduje, że będą słabe to nagle wyniki wychodzą dobre.
Ehh jestem na innym etapie niż wy, ale dobrze znam te myśli że może nie jest mi pisane doświadczyć macierzyństwa, że może los daje znaki 🙄 podejrzewam, że większość staraczek z dłuższym stażem tak ma. Czasem myślę o Darrice, która postawiła sobie deadline i po dojściu do niego odpuściła starania, żeby już więcej nie zjadały jej życia. Ona ma już córkę, więc to inna sytuacja niż jak się walczy o pierwszego malucha, niemniej podziwiam i szanuję.
Morgo, Pacynka, Mardotka lubią tę wiadomość
👫 30 & 31
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024 (4 stymulacje Lametta + Ovitrelle, przerwane przez operację ŻPN)
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta niski IG + suple
▪️brak/rzadkie naturalne owulacje
▪️prawy jajowód niedrożny/wątpliwy
🧬 PAI1 tylko hetero;
▪️zespół antyfosfolipidowy - Acard
▪️cd138 ok ✔️
▪️ANA ok ✔️
▪️AMH 4,6
🧔🏼 Żylaki powrózka III st. - operowane 04.'25
▪️seminogram 01.'26:
Koncentracja 8,07 mln/ml ➡️ 32,64 ✔️
Całkowita liczba 41,96 mln ➡️ 156,67 ✔️
Ruch a+b+c: 8,79 ➡️ 56,45 🥹
DFI 15,06 ➡️ 6,96
Morfologia 0🔻
▪️powrót do stymulacji:
marzec 👎🏻
kwiecień - cb💔 -
Te czarne myśli wracają jak bumerang po większym niepowodzeniu czy jakiejś kumulacji. Chyba to też taki naturalny etap żałoby. Albo sposób psychiki by nas chronić przed bólem w kolejnych próbach. Jeśli nam się nie uda w tej próbie na pewno będę płakać. Ale na ten moment stwierdziłam że nie chce sobie ustawiać granicy na 1 cyklu. Nie uda się z tymi 3 zarodkami - robimy przerwę na diagnostykę i próbujemy dalej. Jeśli psychicznie oboje będziemy na siłach, bo dla mnie to jest kluczowe - uszanować ograniczenia swojej psychiki, swoje potrzeby i kiedy ciało i głową mówią dość.
Dudu13, cysterka95 lubią tę wiadomość
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 3,14/2,2, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności
zaburzenia lękowe
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
hipogonadyzm - testosteron całkowity 🔻, estradiol - nieoznaczalny
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple
16cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
Marzec 26' - I cykl IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
02.04 - I transfer - beta ujemna.
04.05 - II transfer na cyklu naturalnym
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Dudu, a długo czekałaś na wizytę? I czy konieczne są badania męża też czy wystarczą moje? Nie wiem nawet jak się przygotować na taką wizytę chociażby online, jakie badania potrzebne są 🙈
Wyczaiłam też niejaką doktor Janosz (nie Jarosz 😛) ktoś może zna?
Będę próbowała dzisiaj się skontaktować i dopytywać o terminy.
Narazie bede badać kiry, w międzyczasie zrobię białko c i s. Nie wiem czy to wystarczy 🙈👩❤️👨 31&36
🔸Starania od 03.2023r.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
🔸AMH 7,17 (04.25r.)
🔸PCO (metaboliczny)
🔸Późne owulacje
🔸Badanie nasienia + posiew✅
▪️07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
▪️09.25 drożność jajowodów ✅
▪️10.25-12.25 stymulacja aromek ❌
𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐈𝐕𝐅 💉
02.26 -> 4❄️❄️❄️❄️
03.26 FET 4.1.1 🍍-> 💔 -
Morgo, jaki zarodek miałaś transferowany?
Ja miałam teraz 3.2.2 i zostały mi jeszcze 4.3.3 o których się naczytałam, że są słabe 😪👩❤️👨 31&36
🔸Starania od 03.2023r.
🔸AMH 7,17 (04.25r.)
🔸PCO (metaboliczny)
🔸Późne owulacje
▪️07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐈𝐕𝐅 💉
02.26 -> 4❄️❄️❄️❄️
03.26 FET 4.1.1 🍍-> 💔 -
Pelasia, ja czekałam od końca grudnia i wydzwaniałam tam co 2 tygodnie. Finalnie, pod koniec marca zapisali mnie na kwiecie.
W międzyczasie byliśmy od stycznia u napro gin w IR więc mieliśmy badania męża ze stycznia (słabe 🩸) i lepsze z kwietnia. W kwietniu mieliśmy wizytę gin w IR więc i tak mieliśmy badania a kilka dni po moja pierwsza wizyta u dr J. Zadzwoń i poproś o wpisanie na listę rezerwowych. I dzwoń co 2 tyg, na pewno się coś znajdzie. I tak bym zrobiła z dwoma immuno żebyś miała szansę
Mi przy kirze AA od razu na pierwszej wizycie wleciał accofil. Z badań to miałam wszystko co w stopce, szczególnie kir. Spoko bo zleciła badania które mąż powinien zrobić i zerknęła na jego badania określając nasze rokowania na bardzo dobre… zerkając na jego badania miała cały obraz. Szczególnie że tam są nisko hormony. W skrócie zaproponowała mu: ANA 3, HP, USG i posiew (wg niej za wysokie ph).
U mnie widzę że obiera kierunki dwa - czemu taka niska rezerwa i jak wspomóc oraz czemu straty.
Niestety może być przeciwna IVF ale o takich przypadkach gdzie wspiera też słyszałam. W teorii za 30 min w praktyce za 45 poszło 450 zł.
Pelasia30 lubi tę wiadomość
08.24 histeroskopia✅
B12, Ferrytyna 🔜🆙
💊 euthyrox, D3, metf.,frpl + laktof, Q10, NAC, melat.,Bcpx, omega, Mg, Se, Zn, folian, Oeparol, Acard, DHEA
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
Pelasia30 wrote:Morgo, jaki zarodek miałaś transferowany?
Ja miałam teraz 3.2.2 i zostały mi jeszcze 4.3.3 o których się naczytałam, że są słabe 😪
Na pewno z 3 z przodu, reszty nie pamiętam i niestety (a może to i dobrze dla głowy) nie mam w dokumentacji, którą dostałam do domu. B. często na medycznych grupach przewijają się historię że dopiero transfer "słabszego" zarodka dał ciążę i zdrowe dziecko.👩❤️👨 30+
zaburzenia lękowe
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple
16cs
Marzec 26' - I cykl IVF
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Pelasia30 wrote:Morgo, jaki zarodek miałaś transferowany?
Ja miałam teraz 3.2.2 i zostały mi jeszcze 4.3.3 o których się naczytałam, że są słabe 😪
Moja przyjaciółka miała dwa nieudane transfery z zarodkami najwyższej klasy i ostatni udany właśnie z najsłabszym, więc totalnie nie ma reguły 😊
Morgo lubi tę wiadomość
👩🏻'92 🧑🏻🦱'93
21 cs starań o pierwsze 👶🏻
4 cykle stymulacji za nami
AMH - 2,65 ng/ml (04.2025) ✅
Ana1, ASA, APS, celiakia - wykluczone ✅
Subkliniczna niedoczynność tarczycy - pod kontrolą
KIR Bx (brak 3 z 4 KIRów implantacyjnych) ❌
Allo MLR 0% (brak kiedykolwiek ciąży)
Insulina po obciążeniu ❌
Lewy jajowód niedrożny ❌
Histeroskopia - wycięty polip ✅
cd56, cd16 ✅
Wyleczone zapalenie subkliniczne endometrium✅
Badanie nasienia, posiew, USG, hormony ✅ -
Wow. Jestem w szoku że adenomioze można wykryć przez zwykłe USG! U mnie nawet polipa USG nie wykryło… To są w Twoim przypadku jakieś duże zmiany czy jakieś podsluzówkowe ?Ola5555 wrote:Nie, w czasie zwykłego badania usg lekarz znalazł mi 2 ogniska.Ona:32
AMH: 1.4 -> 2.2 ; KIR Bx;
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo , PAI-1 homo
❗️Adenomioza
On: 33
Morfo: 2% -> 4%- > 3% -> 3%
MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
❗️DFI 26% -> 39% -> 5️⃣%❗️ŻPN IIIst
CB 💔 12.2025
IUI 04.2026 ❌
IUI 05.2026 -
Morgo, Pacynko 🩷 trochę lepiej na sercu się zrobiło
Pacynka, Morgo lubią tę wiadomość
👩❤️👨 31&36
🔸Starania od 03.2023r.
🔸AMH 7,17 (04.25r.)
🔸PCO (metaboliczny)
🔸Późne owulacje
𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐈𝐕𝐅 💉
02.26 -> 4❄️❄️❄️❄️
03.26 FET 4.1.1 🍍-> 💔 -
Ja zdecydowałam, że umówię się do doktor Jarosz bo też ma wizyty online. Zobaczymy co to z tego wszystkiego będzie 🙈 ale w nowym cyklu raczej odmówię podejścia do transferu, chyba właśnie zrobię sobie taki reset na ogarnięcie badan itp.
Dudu13, Jupiter, White1, Morgo lubią tę wiadomość
👩❤️👨 31&36
🔸Starania od 03.2023r.
🔸AMH 7,17 (04.25r.)
🔸PCO (metaboliczny)
🔸Późne owulacje
𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐈𝐕𝐅 💉
02.26 -> 4❄️❄️❄️❄️
03.26 FET 4.1.1 🍍-> 💔 -
Jupiter wrote:Wow. Jestem w szoku że adenomioze można wykryć przez zwykłe USG! U mnie nawet polipa USG nie wykryło… To są w Twoim przypadku jakieś duże zmiany czy jakieś podsluzówkowe ?
Lekarz u którego byłam jest bardzo doświadczony w niepłodności, więc może dlatego to zauważył
u tylu lekarzy byłam w swoim życiu, i żaden nawet nie pisnął...
Z tego co mam na karcie napisane, to dwa ogniska po 9mm. Jak zapisze się na usg w protokole endometriozy to pewnie dowiem się wiecej
troche mnie to przybiło, szczególnie, ze to moze być jedna z głównych przyczyn niepłodności ;(
-
Morgo mam pytanko w sumie do Ciebie jako do lekarza 🤪 Byłam dziś u mojej endo (ostatni raz byłam przez staraniami) i jej opowiedziałam, że się staramy i mam obniżone AMH i że według ginekologa właśnie jodowanie jest temu winne. Ona trochę odbiła piłeczkę i stwierdziła, że ma masę pacjentek po jodowaniu, które mają naturalnie dzieci i być może u mnie problem jest jeszcze jakiś dodatkowo. I tu pytanie - powiedziała, że w moim wyniku histpat z resekcji raka jest wycięta również grasica. Według niej powinna zaniknąć, a ja ją miałam w wieku 25 lat. Uważa, że być może ta grasica zrobiła mi jakieś bagno immunologiczne w organizmie i to też może być problem i powinnam udać się do immunologa. Co myślisz o tej grasicy? Bo czat GPT się nie zgadza z tą teorią 😅AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ wyleczone zapalenie endometrium 3/10 ✅
01.2026 IVF - 3MII - 2 zapłodnione - 0 ❄️
04.2026 IVF - 2MII - 2 zapłodnione - 5CB ❄️
ET 4BC 07.04 - beta 0 -
Hej dziewczyny, dawno mnie tutaj nie było, bo jesteśmy cały czas w procesie diagnostycznym. Zajrzałam tutaj dzisiaj dosłownie na chwilę, po bardzo długim czasie, i do napisania tej wiadomości skłoniła mnie stopka Morgo. U mnie w historii również problemy jelitowe, co rzutowało od razu na macicę. Jestem aktualnie pod opieką dr Janowca i jak mantrę powtarza mi o konieczności stosowania probiotyków (Crispact i Endoover Biotic). Prawdopodobnie dysbioza jelitowa i brak dobrych bakterii kwasu mlekowego odpowiada za przewlekłe zapalenie endometrium. Jestem po dwóch histeroskopiach, dwóch kuracjach antybiotykowych, wycięciu ognisk adeno, zrostów, polipa i udrożnieniu jajowodów. Mamy naszą przyczynę, której tak długo szukałam, ale leczenie tego wymaga od nas bardzo wiele czasu i sił. Pomyślałam, że napiszę tę wiadomość, bo może ona komuś pomoże 🫶🏻
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:52
cysterka95, Dudu13, Jupiter, Mardotka, snieżka, Morgo, Pacynka lubią tę wiadomość
✨ Starania od 09/24, 4 cykle stymulowane
✓ hormony, MUCHa, HSG, homocysteina, HB, pazożyty, polip out
✓ koncentracja 98 mln, A+B = 45 %, morfologia 0 %
‼️ przewlekle zapalenie endometrium
➡️ konsultacja immunologiczna, SIBO, USG endometriozy -
Marzycielko miło Cię tu widzieć 🤍 to ogromny krok, że macie przyczynę. W takim razie kciuki za was, żeby leczenie było szybkie i skuteczne 🤞🏻
Belia, a jak sytuacja u Ciebie?
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
👫 30 & 31
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024 (4 stymulacje Lametta + Ovitrelle, przerwane przez operację ŻPN)
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta niski IG + suple
▪️brak/rzadkie naturalne owulacje
▪️prawy jajowód niedrożny/wątpliwy
🧬 PAI1 tylko hetero;
▪️zespół antyfosfolipidowy - Acard
▪️cd138 ok ✔️
▪️ANA ok ✔️
▪️AMH 4,6
🧔🏼 Żylaki powrózka III st. - operowane 04.'25
▪️seminogram 01.'26:
Koncentracja 8,07 mln/ml ➡️ 32,64 ✔️
Całkowita liczba 41,96 mln ➡️ 156,67 ✔️
Ruch a+b+c: 8,79 ➡️ 56,45 🥹
DFI 15,06 ➡️ 6,96
Morfologia 0🔻
▪️powrót do stymulacji:
marzec 👎🏻
kwiecień - cb💔 -
Hmm ja też myślę że warto patrzeć szerzej bo mocne jelita to mocna psychika i więcej serotoniny 🤪☀️
Moja pierwsza 1/3 badań z dziś ok (biochemia), WBC już zapomniało co to accofil ale lekarz od usg piersi widział jeszcze lekko powiększone węzły chłonne nad obojczykami i szyi. Powiedział że to czynnościowe i może być po Accofilu. Bo nic niepokojącego mi nie wyszło w morfologii. Lekko ponad normę potas ale na kolacje był banan z truskawkami 🤪 więc myślę że to to;)
Beila, cały czas myślę o Tobie 👀
Claudii, no właśnie u mnie zostały podjęte nadnercza z uwagi na niski DHEAS jak na wiek i innych zależności. Jako niepilne mam badanie genetyczne FMR1 (530zl) nie podejmuje na razie tego badania.
Marzycielko, dobrze że jest przyczyna, jak się czujesz?
Głowa mi pęka drugi dzień pod rząd, chyba burze i deszcze tak na mnie oddziaływują oraz 🩸
Na dniach będę zaczynać terapię z p. pod starania 💆🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:27
08.24 histeroskopia✅
B12, Ferrytyna 🔜🆙
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
Marzycielko wspaniałe że macie trop, życzę powodzenia i dużo siły bo sama przez to przechodziłam i wiem jak wiele samozaparcia trzeba mieć aby wdrożyć zalecenia w życie i powiązać jelita z macicą, a doktor Janowiec współprowadzi klinikę z doktorem Zaczykiem który robił mi histeroskopie, usunął bardzo podobny bagaż jak Tobie i też ciągle podkreślał znaczenie probiotykoterapii. Jakie następne kroki? Przytulam!Marzycielka94 wrote:Mamy naszą przyczynę, której tak długo szukałam, ale leczenie tego wymaga od nas bardzo wiele czasu i sił. Pomyślałam, że napiszę tę wiadomość, bo może ona komuś pomoże 🫶🏻Ona:32
AMH: 1.4 -> 2.2 ; KIR Bx;
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo , PAI-1 homo
❗️Adenomioza
On: 33
Morfo: 2% -> 4%- > 3% -> 3%
MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
❗️DFI 26% -> 39% -> 5️⃣%❗️ŻPN IIIst
CB 💔 12.2025
IUI 04.2026 ❌
IUI 05.2026 -
Dudu FMR1 to było jedne z pierwszych badań łącznie z kariotypami, które zlecił ginekolog. Robiłam - jest w porządku ☺️
Dudu13 lubi tę wiadomość
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ wyleczone zapalenie endometrium 3/10 ✅
01.2026 IVF - 3MII - 2 zapłodnione - 0 ❄️
04.2026 IVF - 2MII - 2 zapłodnione - 5CB ❄️
ET 4BC 07.04 - beta 0 -
Marzycielko - dziękuję za podzielenie się
. Dobrze wiedzieć że taki specjalista zaleca probiotyki.
U nas akurat te problemy jelitowe są u męża. Cały czas coś działamy w temacie, czasem jest lepiej, czasem gorzej. Teraz np. będzie próbować suplementacji kwasem kaprylowym i laktoferyną. Mikrobiom jelit ma duży wpływ na funkcje prostaty, a to ważny gruczoł w kontekście płodności.👩❤️👨 30+
zaburzenia lękowe
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
16cs
Marzec 26' - I cykl IVF
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu