W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Zuz.ka wrote:Jestem po badaniu (rozwarcie jakieś jest, ale nadal raczej marne), masażu (🥵🥵🥵, każdy kolejny jest coraz gorszy), ale podjęliśmy decyzję, że dajemy mi jeszcze jeden dzień, może samo się rozkręci. Jeżeli nie, to jutro jedziemy z kroplówką (na balonik i inne metody rozwarcie jest już za duże). Doktor chyba powątpiewa lekko w powodzenie akcji „PSN” ze wzgledu na to, że dziecię jest duże, główka nadal wysoko, ustawienie drugie (rzadsze i trudniejsze), ale daje mi szansę spróbować.
A jak Twoje nastawienie? I jak się czujesz dziś? 🥺 <hug>
Eh, ale uparta ta Józinka 🫣 chodź do nas, maluszku, tu na świecie naprawdę czasem jest fajnie!
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
verliebtindich wrote:A jak Twoje nastawienie? I jak się czujesz dziś? 🥺 <hug>
Eh, ale uparta ta Józinka 🫣 chodź do nas, maluszku, tu na świecie naprawdę czasem jest fajnie!
Well - na ostatnim usg było 4100g. Trochę się tej masy obawiam, ale staram się nie analizować za bardzo.
Kofii, daj znać, co u Was ♥️Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2023, 13:03
verliebtindich lubi tę wiadomość
-
Helcia też się pręży. Najczęściej wtedy, kiedy mocno płacze, albo wtedy, gdy ja boli brzuszek 😔
U nas położna "pozwoliła" na smoczek przy drugiej wizycie (czyli jak Helenka miała trochę ponad 2 tygodnie). Mówiła, że jak głównie je z butelki (wtedy jeszcze cycka też dostawała) to musi czymś ten odruch ssania zaspokoić.
Ja espumisanu jeszcze nie podawałam. Ale moja szwagierka dawała córeczce jak ta miała ok.3 tygodni, bo miała tak duże kolki... -
Verlie, mi lekarz, jak pomiary wychodziły ponad 140, zapisał Dopegyt na obniżenie ciśnienia. Najpierw brałam dwa razy dziennie, potem 3 i ciśnienie mi się utrzymywało ok.120/80. Teraz nadal biorę dwa razy dziennie. Muszę się wybrać do kardiologa, bo nadciśnienie jest u nas rodzinne. Podejrzewam, że przed ciążą też miałam wyższe, ale tego nie kontrolowałam po prostu. Podobno 1 i 2 trymestr to obniżenie ciśnienia, a w 3 wraca do "normy".
-
Zuzka, mam nadzieje, ze się za bardzo nie umeczysz i ze wywoływanie się jednak uda. A jak nie to życzę Ci szybkiej rekonwalescencji po cersarce l. Najważniejsze, żeby Józie bezpiecznie sprowadzić na świat, sama sobie to powtarzam
U mnie rozwarcie tez za duże na balonik, szyjka zgładzona, główka nisko, ale jakoś ten organizm nie podjął próby pomimo tego, ze skurcze były już po oksytocynie bardzo bolesne i mocne… Nie wiem co się zadziało z moim organizmem, ze w pewnym momencie to stanęło wszystko, bo był moment, gdy położna już sama powiedziała, ze wyjmuje rzeczy na poród, bo dobrze to wyglada. Czasami dzieci są uparte 🤯 pierwsza indukcja się udała i po niecałych 6 godzinach mialam córeczkę na piersi…
Mam na sali jeszcze 2 dziewczyny, które czekają na poród i położna, która dziś do nas zajrzała żartobliwie spytała, czemu nie rodzimy i ze akurat dwie sale dla mamy i maluszka są wolne, każda z prywatna łazienka. Tylko, żeby to zależało od nas kiedy ta akcja się „rozkreci”… Tylko u tych dziewczyn są szyjki długie i zamknięte, wiec nawet nie próbują z oksytocyną, bo lekarze mówią, ze to bez sensu…Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2023, 13:25
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Well, ja karmie na siedząco najwięcej, na leżąco nie lubię bo zasypiam i się boję że małej coś zrobię. W szpitalu i w domu po porodzie lubiłam pozycje spod pachy, wtedy mi dzidzia nie leżała na brzuchu i rana tyle nie bolała.
Monka, ja pamiętam espuminam że można było podawać od 7 dnia życia, 12 lat temu bo wtedy dawałam synkowi. Teraz dawałam Sab simplex już przed skończeniem 1 miesiąca, na opakowaniu też pisało że po pierwszym miesiącu. Pediatra i położna kazały mi normalnie dawać żeby się Mała nie męczyła
Zuzka, uparciuszek z tej dziewczynki. Puściła w kolejke wszystkich kawalerów,🤭 chyba z tego co kojarzę zostały nam na wątku już same Księżniczki do rozpakowania 🤭
Poziomka, to jak ja budzę się w poniedziałek i za chwilę piątek 🤣🤣🤣a pomiędzy nigdy nie wiem co jest, nawet nie ogarniam o której Kuba kończy lekcje czasem i się zastanawiam czy już powinien być czy dopiero za chwilę 🤣
Cukierniczka, Amelka też tak robi, ja jej poprostu daje cyca, za któryś razem się zmeczy i zaśnie i też polecam szumy białe i różowe i maluszki odpływają i przestają się prężyć
Nutka, ja obwiązałam się sama, i to od razu z dzieckiem, mój P przyszedł mi dociągać chustę 😁
Wczoraj byliśmy z Amelka na kolacji w resturacji bo nas zaprosiła mama mojego P, także weszliśmy na syrenie, poprostu jej wepchnelam ten smoczek, ale walczyła żeby go wypluć 🤣 po 10 minutach zasnela, ale wczoraj mieliśmy naprawdę ciężki dzień, dzisiaj nie dam tej witaminy, poprostu nie dam, bo ręce mi odpadają, po całym dniu bujania, noszenia na rękach to już czuje ten mój słodki ciężar🙈
Miesięczna Amelia 💝💝 wstawiam na chwilę ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2023, 13:31
Zuz.ka, cukierniczka, Monk@, verliebtindich, wellwellwell, Kluska95, mamaleonka, Anett93, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
nick nieaktualnywellwellwell wrote:Zuzka a jak duża jest już Jozinka? - przepraszam nie pamiętam już.
Trzymam kciuki, żeby udało się coś dzisiaj rozkręcić. 🥺
Dziewczyny, a które pozycje do karmienia wam się najlepiej sprawdzają?wellwellwell lubi tę wiadomość
-
Zuzka, Gusia, współczuję, biedne się umęczycie w tych szpitalach 😔 a na koniec może i forumowe bliźniaczki nam wyjdą z tego 😁
Verliebt, pilnuj tego ciśnienia, może akurat taki dzień, ale warto kontrolować i jak coś skonsultować z lekarzem.
Cukierniczka, tylko ulewać może, bo zjadł za dużo, a może nałykał się powietrza. Ja to się zastanawiam czasem, czy jak ulał, to nie jest zaraz znów głodny. Ogólnie jak chce jeść, to mu daję, no ale nie wiem, czy to dobre podejście. Na uspokojenie też staram się pierś. Smoczka też nie chcieliśmy przed szóstym tygodniem, ale jak nie mogłam karmić piersią, to nie było (dla nas) innego wyjścia, musiał potrzebę ssania jakiś zaspokoić. Przestałam mieć wyrzuty z tego powodu
A Google nie czytaj. I spokojnie, Kacper tak czasem rzuca główką i patrzy nieobecnym wzrokiem, że zastanawiam się, czy wszystko w nim w porządku... Ale to przecież nie jest mały dorosły, tylko dziecko, u nich wszystko jest nieco inaczej, więc spokojnie ❤️
Well, ja też spod pachy głównie w szpitalu, a tak to na siedząco, tak klasycznie chyba 😅 a w nocy na siedząco, a jak przysypiam albo Kacper przysypia, to też na leżąco 😁
Kasiooola, no niby napisali, że przedawkować nie można, ogólnie ten Espumisan bezpieczny, tylko niby od skończonego pierwszego miesiąca, ale chyba szkody nie zrobi... I tak dajemy mało. Amelka jak zwykle piękna 🤩Kasiooola, verliebtindich, wellwellwell, cukierniczka lubią tę wiadomość
-
Nutka85 wrote:Verlie, mi lekarz, jak pomiary wychodziły ponad 140, zapisał Dopegyt na obniżenie ciśnienia. Najpierw brałam dwa razy dziennie, potem 3 i ciśnienie mi się utrzymywało ok.120/80. Teraz nadal biorę dwa razy dziennie. Muszę się wybrać do kardiologa, bo nadciśnienie jest u nas rodzinne. Podejrzewam, że przed ciążą też miałam wyższe, ale tego nie kontrolowałam po prostu. Podobno 1 i 2 trymestr to obniżenie ciśnienia, a w 3 wraca do "normy".
Tak tak, będę teraz kontrolować bardziej uważnie i "szukać" tych pomiarów powyżej 140, tym bardziej, że mam z prenatalnych wysokie ryzyko PE, więc w razie czego będę pisać do lekarza. Na razie na porządku dziennym są już pomiary powyżej 130, więc też sobie to odnotowałam w głowie, że coś się zaczyna.
Zuzka, Gusia - w takim razie czekamy na Wasze dziewczynki, to się uda w ten weekend! ❤️ musi!
Cukierniczko, gdybyś kiedyś znalazła czas i siłę to daj mi znać, bo chciałabym Cię trochę powypytywac o "nasz" szpital i Twój poród tam- jeśli będziesz czuła się gotowa, żeby mi troszkę opowiedzieć. Mam jeszcze sporo czasu, więc nie będę się na razie narzucać, jak będziesz chciała to wiesz jak mnie znaleźć ❤️ będę bardzo wdzięczna, ale oczywiście- w czasie, który uznasz za słuszny :*
Kasiola, jeju, już miesiąc! Piękna ta Twoja córa!Kasiooola, Monk@ lubią tę wiadomość
-
Dzieki za info. 😊
Właśnie wczoraj byla u mnie polozna srodowiskowa i zostawiła mi lalke, zebym sobie cwiczyla te pozycje. 😛 i polecala mi najbardziej wlasnie te pozycje krzyzowa spod pachy, mowila, ze na poczatek niby będzie mi najlatwiej. Z kolei gdzies w necie widzialam info, ze polecaja ta pozycje biologiczna lezaca, ale moja polozna powiedziala, ze raczej na początku może byc mi trudno tak karmić.
Kasiooola, no i kolejny bobasek przestal byc noworodkiem. 🥺 fajnie, ze udalo wam się wyskoczyc do restauracji. 🙂Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Co do pozycji, córkę karmiłam bardzo długo na siedząco, dopóki naprawdę nie nauczyłam się podawać cyca leżąc , bo były wielkie i twarde… teraz od samego początku już w szpitalu w zależności jak mi wygodniej, raz na siedząco , raz na leżąco, ale zauważyłam, ze leżąc połyka znacznie mniej powietrza, tym bardziej ma dla mnie znaczenie w nocy bo jak przyśnie, to już go nie pionizuje żeby odbić. Za to jak pilnujemy żeby zawsze był odbity, nawet jak trzeba z Nim sporo pochodzić to procentuje to później w ciągu dnia bo jest spokojniejszy. Dzisiaj znowu dostał wit d rano ale tez biogaie, póki co bez dramatów… oby i tym razem pomagała.
Kupiliśmy espumisan, bo miałam awaryjnie przy córce , ale narazie nie mamy potrzeby podawać. On tez ma chyba nieco inne przeznaczenie niż biogaia… ?
U nas z córka czekałam żeby podac smoczek po miesiącu, wiele razy odrzucała wiec się poddaliśmy, ja byłam smoczkiem. Teraz tez spróbuje dopiero po miesiącu, bo jeśli komuś zależy karmić długo to położna mówiła żeby się z Nim wstrzymać (bo może , ale nie musi wpłynąć na laktację w późniejszym czasie). Narazie dajemy radę bez smoka poprostu. Kacper naprawdę jest dużo spokojniejszy od siostry. Ona uderzała w ryk na cały głos od razu, on najpierw posteka, pomarudzi, poprezy się , czasem po tym zaśnie, a ryk jest na końcu jak za długo czeka 😂
Dzisiaj mam dzień z jednym dzieckiem, bo starsze jest u dziadkow pierwszy raz od porodu. Oh jak jest cudownie lekko 🥰 aż zdarzylam zrobić masę zdjęć ubranek na Vinted, bo zbieram się za to od tygodnia …
Udanego weekendu 🤞🏻
Monk@ lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja się póki co nie odzywam, przerasta mnie to wszystko... Gdyby nie mój mąż, to nie dałabym rady. Synek tak bardzo płacze i ja nie wiem co wtedy robić i sama zaczynam mieć łzy w oczach.
Daliśmy w domu smoczek, bo w szpitalu już mu dawali. Ale będę chciała dawać tylko w kryzysowych sytuacjach. Pije z piersi, ale dokarmiamy go mm, bo u mnie laktacją rusza. Nie wiem ile powinien jeść, czy dostaje za dużo czy za mało 😔 po jedzeniu chyba go czasem boli brzuszek, ma też czkawkę
Jestem przerażona, ciągle mam myśli, że nie dam rady, nie potrafię się nim zająć 😔 -
Kofii Kochana rozumiem Cię bo na okrągło mam takie myśli, że coś źle robię a do tego teraz to wyginanie główki. Dziś to w ogóle płacze pół dnia.
Udało Ci się z kimś porozmawiać w szpitalu? Jak jego serduszko?15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
cukierniczka wrote:Kofii Kochana rozumiem Cię bo na okrągło mam takie myśli, że coś źle robię a do tego teraz to wyginanie główki. Dziś to w ogóle płacze pół dnia.
Udało Ci się z kimś porozmawiać w szpitalu? Jak jego serduszko? -
Kofii jak dobrze, ze badania nic nie wykazały.
Wasze uczucia są normalne, bo ja tez przy pierwszym dziecku tak się czułam.
Czkawki na początku są normalne, pamiętacie jak często dziecko w brzuszku je miało? Kacper tez ma kilka razy na dzień po jedzeniu.
Tez go boli brzuszek, ale pomaga odbijanie, noszenie, tulenie godzinami, a jak rzeczywiście tak dużo płacze to podpytajcie położnej/pediatry o kropelki o których tu rozmawiałyśmy. Mam nadzieje, ze macie od kogo zaczerpnąć porady bo rzeczywiście można się zagubić przy tej ilości nowych sytuacji z maleństwem. Z tym ile dziecku dawać jeść chyba tez położna może doradzić. Ja tez bym tego nie wiedziała, gdyby nie fakt, ze karmie piersią i nijak tego nie zmierzę …
Robicie wszystko dobrze, ale początki są wymagające. Z czasem naprawdę będzie lepiej 🤗 -
Kofii, jesteś super mamusią! I nie wolno Ci w to wątpić! 😘
Każda z nas ma wiele wątpliwości, mam wrażenie, że początki to były same wątpliwości i nic więcej 😉
Ja z Helenką się oswajam już 8 tygodni i czasami dopada mnie poczucie, że wiem coraz mniej 😁
Kasiooola, ale cudna Amelka 🥰 ślicznosci 🥰
A ja Wam na chwilkę wstawiam moja Helcię, która udaje, że jest aniołkiem ❤️
Monk@, Kasiooola, Babova, verliebtindich, cukierniczka, Anati, mamaleonka, wellwellwell, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Kofii, niestety dziecko przychodzi bez instrukcji obsługi, na pewno każda z nas przeżyła lub będzie przeżywała ciężkie i bardzo ciężkie chwile. Jestem pewna, że w końcu się wzajemnie poznacie i tych momentów będzie coraz mniej. Trzymaj się mocno. Myślałaś o konsultacji z CDL albo położną?
Miałam kolejne badanie 🙄, według lekarza sytuacja wygląda lepiej niż rano. Jeśli nic się nie rozkręci przez noc, to jutro od rana ruszam z kroplówką. Cieszę się, że cokolwiek by się nie działo, to może jutro już będzie po wszystkim.Kasiooola, cukierniczka, Anati, mamaleonka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Koffi to dobrze, ze mały jest zdrowy ❤️ jeszcze Ty dojdziesz do siebie i na pewno będzie Wam dużo łatwiej!
Zuzka mocne kciuki za Was jutro! Obyś dobrze zareagowala na oksytocynę, a jak nie, to szybkiej rekonwalescencji po cc 🤰 trzymamy z Zosią kciuki! U mnie ewentualne decyzje w poniedziałek, dziś z nowości pojedyncze dość silne skurcze na ktg (ale jak to mówią, jedna jaskółka wiosny nie czyni) i zaczęłam czuć bóle krzyża, wiec może coś do przodu. Nadal czekamyPoziomka9204 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny