W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiooola wiesz co bola mnie brodawki ale ja przyjęłam że tak ma być bo w neno Angelo też mnie bolały 🤷🏼♀️ ale najbardziej na początku, po kilku minutach mija. Tak, lejek mam ten z zestawu. Wiem wiem że to nie wyznacznik ale z drugiej strony Julek przy tym wedzidelku do podcięcia też nie wiadomo ile wyciąga. Ale już widzę że ciut więcej przybiera i jakiś ciut spokojniejszy, więc chyba częściej najedzony.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2023, 22:47
Zuz.ka, Anati, Kasiooola lubią tę wiadomość
15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
mamaleonka, ja używam Neno Due, ale gdybym miała kupować drugi raz i wiedziałabym, że będę taką pełnoetatową mamą kpi to bym się zdecydowała właśnie na Camino, przez to, że ma malutka tą "bazę".
A co do gorsetu Neno Libero, to też mam, ale jakoś ten rozstaw mi nie pasuje i tak jakby jest mi za szeroko i pod kątem te lejki wchodzą...
W temacie chrzcin to u nas jeszcze trochę do nich, bo ostatni weekend sierpnia, ale dziś debiutowaliśmy z Zosią w kosciele. Chyba jej się podobało, bo przespała całą mszę -
verliebtindich wrote:mamaleonka, ja używam Neno Due, ale gdybym miała kupować drugi raz i wiedziałabym, że będę taką pełnoetatową mamą kpi to bym się zdecydowała właśnie na Camino, przez to, że ma malutka tą "bazę".
A co do gorsetu Neno Libero, to też mam, ale jakoś ten rozstaw mi nie pasuje i tak jakby jest mi za szeroko i pod kątem te lejki wchodzą...
W temacie chrzcin to u nas jeszcze trochę do nich, bo ostatni weekend sierpnia, ale dziś debiutowaliśmy z Zosią w kosciele. Chyba jej się podobało, bo przespała całą mszę
Tylko dlatego byś wybrala bo ma mała bazę? Czy jest cos co ci jeszcze przeszkadza w tym laktatorze? Właśnie się nad nim zastanawiam
Ja nie kupowałam specjalnych staników tylko wycięłam dziurki w sportowym staniku 😜
My chrzciny planujemy na wrzesień będziemy chrzcić dwójkę na raz 😜 jedna impreza i z głowy, ale jeszcze nie byłam u księdza muszę się w końcu wybrać żeby z nim pogadać.
Dziś rano Lidka odmówiła butelki i wyrywała się bo chciala cycka. Jak ja nakarmiłam to od razu zasnela. Chyba brakuje jej bliskości, czemu to wszystko jest takie skomplikowane? Już sama nie wiem co mam robić. Chyba kpi nie jest dla nas
-
Mamaleonka, Cukierniczka, Kasiooola kciuki za wasze KPI i lepsze przyrosty, mega dzielnie walczycie. 💪
Mamaleonka nie obwiniaj się, bo robisz wszystko co się da, a stres nie sprzyja laktacji. Kochana może przy tym KPI będzie w końcu poprawa. 🤞
Kasiooola zdrówka, oby szybko przeszło. Ja mam Neno primo i też mnie bolą sutki od tego lejka, dlatego nienawidzę odciągania i praktycznie tego nie robię.
W sumie to ostatnio nawet nie miałabym kiedy, bo tak naprawdę ostatni tydzień byłam praktycznie cały czas sama - mąż z pracy wracał po 19 na kąpiel Lilki, a potem kładłam ja i siebie spać, no a w dzień tak jak wcześniej wam marudziłam, nie dało się małej odłożyć w ogóle.
My nadal w moim rodzinnym mieście, zostajemy tu do środy, choć miałam już ochote uciekac dzisiaj, bo się nasłuchałam już od babci, że zwariowałam i wyrozbieralam dziecko a jest zimno (chyba z 25stopni w mieszkaniu), ze pewnie mam chude mleko i dlatego Lilka tak co chwilę płacze i chce jeść to może muszę dokarmiać mm (co 2-3h straaaszne) no i oczywiście, ze nauczyłam nosić na rękach i teraz to będę miała. 🤡
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 10:01
mamaleonka, Anati, Kofii, Monk@, Kasiooola, verliebtindich lubią tę wiadomość
-
Well, dużo siły do walki z takimi komentarzami chociaż w sumie najmądrzejsze to chyba puszczać je mimo uszu
Ja znów na balkonie, w kokonie, Julek sobie smacznie śpi, ja odciągnęłam i sama zjadłam drugie śniadanie. A dziś mam teleporade z pediatrą w sprawie wyników badań to zapytam czy mogę jakoś wpaść np w piątek, żeby go zważyc po 2tyg na kpi i zobaczyć jak przyrost.wellwellwell lubi tę wiadomość
15.06 ⏸
29.06 usg jest zarodek
-
Jej, well, współczuję 😬. Ja też ciągle wysłuchuję komentarzy na temat czapeczki, skarpetek (pytam wtedy, czy rękawiczki też mam założyć 😅), chłodnych stópek, przewianych uszu. Wczoraj też „dobrej rady”, żebym może przemyślała, czy na pewno mogę wszystko jeść, biorąc pod uwagę intensywność zapachu bączków Małej 🤪.
A Lilka jest przeurocza
U mnie znowu problem ze snem 😭. Józia budzi się tylko raz na jedzenie, około 2-3, szybko zasypia, a ja przez godzinę, czasami 2 się męczę. Później w ciągu dnia jestem nieprzytomna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 11:18
wellwellwell lubi tę wiadomość
-
Ah te komentarze…. Tez wysłuchuje od teściowej, mimo ze to już drugie dziecko i tym bardziej wypuszczam drugim uchem, ale wkurzyło mnie na maksa jak mąż zaczął powielać te głupoty i szybko sprowadziłam go do parteru, bo od Niego tego już nie umiem akceptować…. (Mamusia która wychowywała go 35 lat temu myśli ze wie lepiej )😂
W zasadzie słyszę te same rzeczy co Wy napisaliście na gorze 😩
Zuzka , ja tez tak miałam z Nela i prosiłam męża żeby podawał mi ja do karmienia w nocy, bo jak nie wstawałam sama to łatwiej było mi zasnąć po karmieniu. Może spróbujcie jeśli jest to możliwe ? -
Ja dziś usłyszałam pytanie, czy już się obraca 🙈 u mnie chyba nikt nawet nie brał pod uwagę, że nie będę kp 😂 współczuję komentarzy, dziewczyny 😑
Well, piękna Lilka 🥰
Gusia, a ja ostatnio o Tobie myślałam, że pewnie niedługo wracasz do pracy, jak myślałam o moim powrocie. Nie zazdroszczę 🥺
Ja podczytuję Was, ale ostatnio mamy hardcore, więc średnio idzie mi pisanie 🥴 i już mi też powoli plecy dają się we znaki, ale Kacper twardo chce być noszony i to koniecznie chodząc 🤡wellwellwell lubi tę wiadomość
-
Hej.
Staramy się prawie od roku. Ostatnie 3 miesiące sprawdzam poziom progesteronu w 22gim dniu cyklu. Cykle różnie od 27 do 33. Poziomy były 14, 9.9 a teraz 10.3. Jeżeli w poprzednim miesiącu nie miałam żadnych dolegliwości w 2giej połowie. To w tym jest wsio, tkliwość piersi, gazy wzdęcia, 2 razu wymiotowałam bez żadnej przyczyny od strony żołądkowej.
Owu była w 14 dniu potwierdzona testem i śluzem.
Czy jest szansa na ciążę? Czy lecieć do gina po duphastone? -
Cukierniczka, mnie bolą przez kilka sekund przy zaciągnaniu później jakoś wytrzymuje ale nie jest to przyjemne 🙄
Oho czas na złote komentarze, u mnie też się rozwinęły 🤣 dokładnie takie same 😜 a jak dowali jeszcze jakimś teściowa to już amen 🤡
U nas myślałam że już lepiej ale u mnie podnosi się tempka,narqzie 37,5, ale co ciekawe Amelka ma taką samą 🤦♀️ No i zaczęła kichać...26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Jej, Kasiola, współczuje na maksa choroby. Oby u malutkiej się nic nie rozwinęło! Mocne kciuki za to!
Co do laktatorów podwójnych to ja mam medele podwójna, ale kupowałam 2,5 roku temu, jak ceny nie były takie, jak teraz 😅 mnie nic nie boli, tam jest fajna regulacja siły „ssania” i można sobie dobrze dobrać. Lejek tez mam kupiony inny niż był, bo mam małe brodawki. Wiec mogę polecić medele
Monk@ no musze wrocic, choć roczny „urlop” byłby piekny. Plus jest taki, ze pracuje w domu i nie mam sztywnych godzin pracy, wiec jak Zosia będzie głodna będę po prostu schodziła na dół ją nakarmić. Mam gabinet na pietrze, a mąż będzie z dziewczynkami na parterze lub na werandzie czy w ogrodzie. Zosia już potrafi się dłużej z nim bawić, to mnie cieszy. Wiec 2 czerwca już siadam po południu do komputera chociaż na chwile i wraca nasza codzienność.
U nas dziś ciężki wieczor. W dzien było 27 stopni, nagrzała nam się dachówka, a mamy słaba izolacje na pietrze gdzie śpimy i jest dużo cieplej niż zwykle. Zosia nie może zasnąć, splakala się, chciałam ją uspokoić przy piersi, trochę pomogło, ale przypomniała sobie o płaczu i zaciągnęła się mlekiem. Wiec kolejna afera, oczyszczanie nosa, włączanie odkurzacza… Dopiero przysypia rozebrana na bodziak na krótki rękaw. No „uwielbiam” takie wieczory. I lato z niemowlakiem… Gdyby taka pogoda miała zostać, to mąż przyniósłby przenośny klimatyzator, ale jutro ma być 18 stopni i padać, wiec totalnie nie ma sensu tego montować na jedna noc
Wasze maleństwa tez takie czule na zmiany temperatury?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 20:27
-
Well, wspolczuję.... ja od teściowej słyszałam, że nie powinnam jesc żurku w święta, bo pikantny
mamaleonka, mi jedynie ta duża baza przeszkadza, z tego powodu bym wolała camino, żeby schować ją w kieszonkę. Poza tym jestem z niego bardzo zadowolona, bo udało mi się nim rozkręcić i utrzymać laktację przez tyle czasu, szczególnie na początku z bobasem w inkubatorze bez przystawiania w ogóle do piersi. Doświadczenia z innymi laktatorami nie mam, ale na grupie na fb bardzo dużo dziewczyn właśnie polecą ten duemamaleonka, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
Dzięki verlie, jak będę musiała przejsc na kpi to chyba go kupie. Z medeli jestem bardzo zadowolona ale mam pojedynczy i długo mi schodzi odciąganie. Chociaż dzisiaj miałam bunt na pokładzie, Lidzia dziś zamieniła się w cycoholika i nie chciała butli zjadła chyba tylko 3 razy. Wczoraj caly dzień na butli to dziś musiała sobie nadrobić. Jak ja przystawilam to ssała tak mocno jak by conajmniej tydzień nie jadla. A jak zasnęła to nadal trzymała cycka i musiałam palec jej w kącik wsadzić żeby się uwolnić 😂 normalnie jak by mi dziecko podmienili 😜🤣
Jutro przychodzi Pielegniarka do małej sprawdzić wage ale już wiem ze przybrała za mało.. ciekawe co ona dalej wymyśli.
zastanawiam się nad tym czy to moze być alergia na bmk ale u nas nie ma innych objawów oprócz słabego przybierania na wadze.
Gusia fajnie ze pracujesz z domu zawsze jak mała cię będzie potrzebować to jesteś pod ręka.
Będzie dobrze dasz radę.
Ja niestety nie pracuje z domu i wracam do pracy dopiero w styczniu ale już mi się chce płakać na sama myśl, wiec może się tak zdarzyć ze się zwolnię i posiedzę dłużej w domu 😁
Uwielbiam te złote komentarze..
ostatnio rozmawialiśmy z teściami na wideo rozmowie gorąco jak w piekle mała miała tylko pampersa a teściowa pyta gdzie czapeczka 😂🤦♀️
No i wiadomo są jeszcze komentarze ze strony mojej rodziny na temat mojego mleka ze pewnie za chude. No i ze zaraz ju będzie miała 3 miesiące to dam jej rosół albo kaszkę to od razu zacznie tyć… 🤦♀️🤦♀️
Jak by zupełnie zapomnieli ze Leon miał rozszerzana dietę od 6m, tłumaczyłam im na początku teraz już mi się nie chce. Całe szczęście ze mieszkam daleko
jak mi się nie chce słuchać złotych rad to się rozlaczam 😜 -
Mamaleonka przyszło mi do głowy - oczywiście tak luźno, że u nas ten mały przyrost tez prawdopodobnie przez anemię, bo właśnie wczoraj pediatra na teleporadzie powiedziała że mały musi brać żelazo i być może dlatego tak nie przybierał jak powinien. Mieliście jakieś podstawowe badania krwi?
15.06 ⏸
29.06 usg jest zarodek
-
cukierniczka wrote:Mamaleonka przyszło mi do głowy - oczywiście tak luźno, że u nas ten mały przyrost tez prawdopodobnie przez anemię, bo właśnie wczoraj pediatra na teleporadzie powiedziała że mały musi brać żelazo i być może dlatego tak nie przybierał jak powinien. Mieliście jakieś podstawowe badania krwi?
Badali tylko krew pod katem infekcji. U nas z objawów niedoboru żelaza to tylko słaby przyrost wagi. Dziękuje za pomysł dziś będzie Pielegniarka to ja wypytam.
-
mamaleonka wrote:Badali tylko krew pod katem infekcji. U nas z objawów niedoboru żelaza to tylko słaby przyrost wagi. Dziękuje za pomysł dziś będzie Pielegniarka to ja wypytam.
Hej! Nie jestem na bieżąco, ale tyle co wyczytałam to, że macie problemy z przyrostami wagi.
Moja Gabrysia też ostatnio bardzo zwolniła (580g w 4 tygodnie). U nas najprawdopodobniej przyczyną była niewykryta alergia na bmk i zapalenie układu moczowego.
Od 2 tygodni jestem na diecie plus mała kończy antybiotyk. I mam nadzieję, że jak wyjdziemy na prostą ze zdrowiem to już ładnie zacznie przybierać.
Z tym, że Gabrysia jest na 3 centylu 🙈
Ma skończone 3 miesiące i waży 4,2kg -
Ulaa wrote:Hej! Nie jestem na bieżąco, ale tyle co wyczytałam to, że macie problemy z przyrostami wagi.
Moja Gabrysia też ostatnio bardzo zwolniła (580g w 4 tygodnie). U nas najprawdopodobniej przyczyną była niewykryta alergia na bmk i zapalenie układu moczowego.
Od 2 tygodni jestem na diecie plus mała kończy antybiotyk. I mam nadzieję, że jak wyjdziemy na prostą ze zdrowiem to już ładnie zacznie przybierać.
Z tym, że Gabrysia jest na 3 centylu 🙈
Ma skończone 3 miesiące i waży 4,2kg
Były u was jakieś objawy alergii bmk i zapalenia układu moczowego?
Lidia spadła o 3 kanały na siatce w miesiąc przybrała 490g
Jutro Pielegniarka będzie dzwoniła do lekarza żeby ustalić plan działania ale prawdopodobnie skierują nas na oddział dziecięcy na badania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2023, 19:04
-
Kofii wrote:Ja sobie dziś z ciekawości sprawdziłam na IKP ile kosztował NFZ mój poród 😅 prawie 9 tysięcy 😅 przeraził mnie trochę opis "ciężka patologia ciąży zakończona porodem zabiegowym" 😅 a pobyt synka kosztował niecałe 8 tysięcy 😅
U nas intensywny dzień, pojechałyśmy się spotkać ze znajomymi (mają dzieci miesiąc młodsze i miesiąc starsze), później do galerii na chwilę (moja głowa potrzebuje czasami takiej „normalności”). Józię to tak wymęczyło, że w drodze powrotnej padła i spała później 3 godziny 😅 -
mamaleonka wrote:Były u was jakieś objawy alergii bmk i zapalenia układu moczowego?
Lidia spadła o 3 kanały na siatce w miesiąc przybrała 490g
Jutro Pielegniarka będzie dzwoniła do lekarza żeby ustalić plan działania ale prawdopodobnie skierują nas na oddział dziecięcy na badania.
Objawy alergii: ulewania nawet godzinę i dłużej po karmieniu, niespokojny sen, bulgotanie w jelitach, nagłe wybudzanie się ze snu z płaczem, odginanie się przy piersi, w ogóle cały czas wiła się jak wąż podczas karmienia.
Poszłam z nią do gastrologa, który to zlecił badania moczu, bilirubinę i badanie kału.
W kale wyszły liczne pasma śluzu, ciała redukujące 1%, pH 5 i leukocyty - co wskazuje na alergię. Wyszła podwyższona bilirubina (często przy jakichś zapaleniach w tym zapaleniu jelit wychodzi podwyższona) i w moczu ogólnym wyszły bakterie i leukocyty. Kolejnego dnia zrobiłam posiew moczu i wyhodowano dwie bakterie - e.coli i klebsiella pneumoniae. Wybłagałam naszą pediatrę żeby nie kładła nas do szpitala, bo ogólnie u takich maluszków jest to praktykowane i wtedy antybiotyk podają dożylnie.
Ze względu na to, że znamy się z naszą pediatrą już długo i ona wie, że to moje czwarte dziecko, powiedziała, że spróbujemy podawać małej antybiotyk doustnie i w poniedziałek mam powtórzyć mocz ogólny i posiew.
Na posiew jeszcze czekam, będzie jutro, a ogólny mocz wyszedł prawidłowo 💪
Ale ogólnie nie było żadnych objawów zapalenia układu moczowego. Tak naprawdę gdyby nie badanie moczu zlecone przez gastrologa to byśmy nie wiedzieli o tym.
Gabrysia nie gorączkowała, zachowywała się jak zwykle, nic nie wzbudziło moich podejrzeń.
Na początku czerwca będziemy robić testy alergiczne z krwi Gabrysi, chcemy wiedzieć na co ma alergię. Ale jak całkowicie odstawiłam nabiał ze swojej diety (karmię tylko piersią) to widać mega poprawę. Mała jest dużo spokojniejsza, lepiej śpi, nawet poleży sama, pobawi się. Uśmiecha się, gaworzy i stała się pogodnym dzieckiem ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2023, 22:55