W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
natkurka wrote:Czesc Dziewczyny
Mogę sie wtracic? Mam zagwozdke ubrankową a macie juz starsze dzieciaki. Alek ma 11 tygodni a nosi juz rozmiar z HM 68. Kiedy ten wzrost dziecka przystopuje? W zasadzie koncza sie juz promocje ale chcialam cos kupic na okres jesienny czy zimowy ( body z dlugim rekawem) ale nie wiem na jaki rozmiar… Jak to u Was wygladalo? Czasem jak przegladam oferty na vinted to dziewczyny pisza ze np rozmiar 68 ma plamki po rozszerzaniu diety i sie zastanawiam czy Alek to jakis mutant czy ktos rozszerza diete w wieku 3msc?
Natkurka myśle ze może być ciężko wycelować z rozmiarem. Ja mimo ze mam drugie dziecko to kompletnie przestrzelilam ciuchy z sezonem . Moj gigant faktycznie przystopował z rośnięciem po tym 3 miesiącu jak zmniejsza sie przyrost dobowy o polowe, ale i tak majac 4 miesięce wchodził w rozm 80( ubranka po siostrze które nosiła majac rok). U nas przystopowanie wynikało tez ze szczepień i ząbkowania
Ma skończone 5 miesiecy i nosi z H&M rozm 80, Newbie 80, w pepco nawet 92 żeby bodziak po praniu mógł sie zapiać w kroku. 56 nosił 4 dni, 62 2 tyg, 68 miesiąc i dopiero 74 starczyło na dłużej, ale od dawna nosimy 80 🙈🙈🙈wellwellwell lubi tę wiadomość
-
Dzieki, to chyba jednak sie wstrzymam z zakupami bo w zasadzie to ciezko być mądrym. Ja mam wrazenie ze u Nas te rozmiary wszystkie to na max 2-3 tyg…❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
Natkurka najlepiej się wstrzymać. Co dziecko to inaczej. Moja starsza na rok nosiła 92, a bratowej męża 74. Naprawdę może być różnie 🤯 U nas Zośka 4,5 miesiąca nosi teraz 68/74, a starsza już nosiła 80 - specjalnie porównałam zdjęcia. Ale Gabi szła 75 centylem, a Zosia trzydziestym
Zuzka współczuje problemów z tarczyca. Ja planuje niebawem tez zrobić sobie wyniki. Nic alarmującego się u mnie nie dzieje, ale nie robiłam już ponad 2 miesiące, a zwykle badam co 3. Z tymi drzemkami to chyba już tak może być, u nas zwykle tez są już dwie i catnap wieczorem. Ale to jeszcze spoko, starsza już w dzień nie śpi, a czasami bym chciała od niej odpocząć 😅
Melduje się z drzemki Zosi, czwartej już dzisiaj 😅 moja córka ma takie dni, ze całe by spała i dziś właśnie takowy nastał. Jestem totalnie nieprzyzwyczajona do tego po życiu z Gabi, która spała po 5-10 minut. A Zosia potrafi ciagiem i 2,5 godziny! Latam jak głupia sprawdzać, czy oddycha jak śpi dłużej niż godzinę 🤯Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2023, 16:19
-
Dziewczyny, w którym tygodniu zaczął się u was ten słynny regres snu? I jak sytuacja po, ten sen dziecka jest teraz "lepszy"?
Muszę się mentalnie przygotować. 🤡
U nas o ile ostatnie tygodnie - dni były fatalne to chociaż nocki przesypiala ładnie, ale dziś trafiła nam się pierwsza od dłuższego czasu koszmarna noc z milionem pobudek i nie spaniem od 5. 🫣 -
Well u nas się to zaczęło gdzieś w połowie maja. Czyli Amelcia miała 3 miesiące i ok 2 tygodni.
Na szczęście już za nami, ale czasem fatalna nocka się trafi🤡
My już prawie spakowani, ruszamy w nocy, znaczy o 3 nad ranem😅26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
wellwellwell wrote:Dziewczyny, w którym tygodniu zaczął się u was ten słynny regres snu? I jak sytuacja po, ten sen dziecka jest teraz "lepszy"?
Muszę się mentalnie przygotować. 🤡
U nas o ile ostatnie tygodnie - dni były fatalne to chociaż nocki przesypiala ładnie, ale dziś trafiła nam się pierwsza od dłuższego czasu koszmarna noc z milionem pobudek i nie spaniem od 5. 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2023, 15:27
-
U nas regres zaczął się dokładnie jak u Kasioooli, 3,5 mies i trwał dluuugo, po później jeszcze infekcja, ząbkowanie i szczepienia, to wszystko nałożone na siebie sprawiało ze nie poznawałam swojego dziecka 🙈 od jakiegoś czasu jest lepiej, ale nie ma czegoś takiego jak 5 h snu rzedem… najdłuższe przerwy na jedzenie robi 3h, bo mam wrażenie teraz nadrabia apetyt za tamten czas i ciagle potrzebuje jeść… może dopiero pracuje na zwiększenie produkcji melka i tak to u nas wyglada….
-
Hejo,
My ciągle przed regresem, za tydzień będziemy mieć 4 miesiące, no ale wiekiem skorygowanym mamy niecałe 3. Ale w temacie spania to Zosia dziś przespała od 21 do 6! Obudziła się z wielkim krzykiem, ale ogólnie to wow, chociaż zaczynam się martwić, czy taki sen ciągiem przez tyle godzin jest ok. No ale przybiera ładnie, wiec może nie potrzebuje więcej karmień? Zapytam pediatry na wizycie.
Monka, przykro mi z powodu pieska
Well, dobrze, że udało Ci się podjąć decyzję. Ja nie zliczę, ile razy miałam ochotę przejść na mm przy tym kpi, wstrzymywała mnie tylko ta niewyjaśniona alergia Zosi i obawa o tolerancję tego nowego mleka na receptę. Ale kpi jest bardzo wycieńczające, nie wiem, czy gdyby Zosia nie była wcześniakiem to nie odpuściłabym tego od razu...
U nas za to mały kryzys kp, Zosia się awanturuje przy piersi, potem łapie, ale czasem trzeba ją najpierw uspokoić smoczkiem i potem podmienić smoczek na pierś.
Natkurka, my mamy 56/62 z hm, a z pepco już 68, a na ostatnim pomiarze na szczepieniach Zosia miała ledwie 57 cm - jak niektóre bobasy w dniu porodu. Więc chyba to nie ma reguły, czasem bobasy są dłuższe, czasem szersze i różnie się te rozmiary rozkładają. Btw. Sinsay to moim zdaniem najbardziej nietrafiona rozmiarowo marka. Niektóre 62 już dawno były za małe, niektóre 62 są nadal za duże - a hitem jest kombinezon, który przed porodem kupiłam na chłodniejsze dni na początek. Niby 56/62, a jest dłuższy niż całą Zosia teraz. Będzie na tą zimę
Zuzka, współczuję takiego powitania na nowym lokum -.-natkurka, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
My dzisiaj rano ruszyliśmy w podróż do drugiego domu Amelki
Wyjechaliśmy o 3 gdy spała, ale Ja zawsze budzi baza od fotelika gdy ja wpinam, więc wiedziała że coś się dzieje to nie spała pierwsze 20 km, po czym zasnela i wstała po 1,5h o 5 rano, do 7 się bawila zabawkami, dużo rozmawiala po swojemu, później turbo drzemka i marudziła ostatnie 30 minut bo narobiła w pieluchę. Za nami jej pierwsza podróż 550km i naprawdę mimo obaw minęła na dobrze, przed nami tydzień w Czechach ale jest z nami moja siostra z rodziną to jest wesoło 😬
Natkurka u nas za chwilę 6 m, Amelka 2 tygodnie temu miała 61cm, nosimy rozmiar 62 i 6826.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Kasiooola to miłego pobytu w Czechach, fajnie, że podróż minęła bez większych problemów.
A robiliście w nocy postoje?
My chcemy się wybrać we wrześniu nad morze, też jakieś 550km nam wyjdzie. Lila będzie mieć 5 miesięcy. Jak mała się urodziła to mówiłam "no we wrześniu to luz, Lila nam już fajnie podrośnie" a teraz zostały dwa miesiące i się mega stresuje czy warto się pchac nad to morze. 😅 Najgorsze jest to, ze póki co mamy hejt na gondole, wiec albo dziewczynka polubi spacerówkę na płasko albo będę musiała ogarnąć jakieś nosidło. O ile w ogóle można nosidło dla niesiedzacego dziecka?
Chusta na jakieś dalsze, dłuższe spacery jak dla mnie niewygodna.
No i mega kruszynka z twojej Amelki. 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2023, 11:24
-
Well nosidło ergonomiczne można od około 4 miesiąca Ja mam Tule i bardzo sobie cenie. Zosia tez nie lubi już gondoli, właściwie tylko w niej śpi. Spacery od jakiś 2 tygodni mamy tylko w nosidle. Ja to uwielbiam 😅 i bardzo polecam! My jeszcze czekamy z przeniesieniem się do spacerówki
Trzymajcie dziewczyny kciuki za jutro, mamy 1 dawkę bexerowellwellwell, mamaleonka lubią tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Well nosidło ergonomiczne można od około 4 miesiąca Ja mam Tule i bardzo sobie cenie. Zosia tez nie lubi już gondoli, właściwie tylko w niej śpi. Spacery od jakiś 2 tygodni mamy tylko w nosidle. Ja to uwielbiam 😅 i bardzo polecam! My jeszcze czekamy z przeniesieniem się do spacerówki
Trzymajcie dziewczyny kciuki za jutro, mamy 1 dawkę bexero
Kciuki -
Cześć
Właśnie wróciliśmy z ostatniego szczepienia (6w1) i wspaniale to uczucie, ze nie poczujemy igiełki dopóki nie skończymy roku. Kacper wazy 8325 (80 centyl) wiec sporo zjechał, ale od jakiegoś czasu odrobiliśmy największy spadek, bo już nie wyglada na wychudzonego. Zasypia już spokojniej, ale w nocy nadal je co 2/3 h i już nie wiem czy kiedykolwiek to się poprawi, bo dużo dzieci tak ma poprostu. Pediatra kazała nam już rozszerzać diete i nie czekać, wiec dam mu ze 2 doby spokoju i zaczynamy… u nas wózek tez już tylko z konieczności, nie wiem czy jest sens kupować nosidło, bo on jest tak ciężki, ze nie wiem czy to się sprawdzi 🙈 muszę zbadać temat…
GUsia mocne kciuki, żeby tym razem było lepiej z bexsero 🙏🙏 niech Was oszczędza te wszystkie nieporządacze! Dawaj znać jak malutka przejdzie .
Kasiooola super słyszeć, ze tak Wam dobrze podróż minęła. To jest taki kawał drogi 😳 udanego wypoczynku.
My byliśmy w weekend w suntago bo mieszkamy obok a nigdy nie korzystaliśmy . Dla mojej niespełna 3 latki raj na ziemii, Kacper większość czasu spał , ale weekend, to nienajlepszy czas na odwiedzanie tego miejsca. Następnym razem tylko w tygodniu …
Zuzka fajnie, ze już jesteście na nowym, pomijając ze trochę zajmie zanim się rozpakujecie… to jak Twoje odczucia ?
No sąsiadka słabo rokująca. Następnym razem powiedz jej może, ze nie zamierzacie się stamtąd wyprowadzać, wiec lepiej żeby Pani nauczyła się być miła, a jeśli będzie zgłaszała pomówienia (bez dowodów) to Ty ja zgłosisz za nękanie …
My w obecnym mieszkaniu mieliśmy taka babole, ale teraz mamy bardzo dobre relacje, wiec życzę żeby jej się te szelki poluzowały:)
-
Anati, dzięki, że pytasz. Ciągle mamy dużo rzeczy w starym mieszkaniu, a te które są przeniesienie, w dużej części jeszcze nie są na swoim miejscu, ale potrzebowaliśmy trochę oddechu od tego tematu. Samym mieszkaniem jestem zachwycona, mamy przestrzeń, Józia ma swój kącik pod oknem balkonowym z widokiem na drzewa, już nie mam wrażenia, że jak leży na macie, to jest jedną nóżką w wejściu do domu . Z rzeczy bardziej przyziemnych - jestem olbrzymią fanką suszarki bębnowej 😄. Zagracająca przestrzeń zwykła suszarka była jednym z większych przekleństw tamtego mieszkania (zwłaszcza, że miałam taką rozsuwaną do chyba 2 metrów). Dużo jeszcze pracy przed nami, ale dobrze się tu czujemy.
Sąsiadka rzeczywiście jest bardzo uciążliwa, cały remont składała na nas skargi. Niektóre zasadne (o tyle, że rzeczywiście bywało głośno, no ale tylko do 16, a jakoś remont zrobić musieliśmy), większość absolutnie bzdurnych. Dawno nie miałam ciśnienia tak wysokiego jak w momencie, kiedy zobaczyłam na tablicy kartkę z administracji z prośbą o niewytrzepywanie wycieraczek na klatkę 😄.
U Józi gorzej ze spaniem, przez co wylądowała u nas w łóżku. Były takie dwie noce, że większość czasu miała pierś w buzi. Zaczęłam się kłaść tyłem do niej, żeby nie czuła piersi i chyba trochę to pomaga (chociaż obudziło mnie dzisiaj lizanie po plecach 🤣). Poza tym walczy z wychodzącym ząbkiem i to jej pewnie nie pomaga. Do tego nauczyła się obrotów na brzuszek i teraz co trochę się przekręca przez sen, a później wzywa pomocy 😅. Całymi dniami też ćwiczy nową ulubioną umiejetność - machanie rączką góra - dół 😄 Dużo, jak na taką małą dziewczynkę.
Ja jutro mam kontrolę u endo (byłam pewna, że dzisiaj i wszystko tak zorganizowałam, w ostatnim momencie się zorientowałam, że pomyliłam dni 🤦🏽♀️). -
OvuFriendWitajcie
Mamy dla Was darmowe vouchery na badania hormonalne. Pakiet obejmuje badania z krwi: DHEA, SHBG, TESTOSTERON, ANDROSTENDION. Badania można wykonać w wybranym punkcie Diagnostyki w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.
Zgłoś się, jeśli:
- występują u Ciebie bezowulacyjne cykle i/lub zaburzenia miesiączkowania na przykład zbyt częste lub rzadkie miesiączki - w odstępach większych niż 35 dni lub mniejszych niż 21,
- obserwujesz u siebie nadmierne owłosienie okolic twarzy (tak zwany “męski zarost”), brodawek sutkowych, pachwin czy pleców,
- zauważyłaś pogorszenie się stanu cery - trądzik (szczególnie w okolicach żuchwy), przetłuszczanie się skóry i włosów, wypadanie włosów i łysienie typu męskiego (w postaci “zakoli"),
- korzystasz z aplikacji OvuFriend lub jesteś chętna, żeby zacząć.
- nie stosujesz antykoncepcji / nie jesteś w ciąży / nie karmisz piersią.
Jeśli doświadczasz któregoś z wyżej wymienionych objawów, napisz wiadomość na [email protected] w tytule wpisując “Badania hormonalne1”.
Pula voucherów jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
P.S. Masz zdiagnozowane PCOS? A może wykonywałaś już badania w kierunku diagnozy, ale nie potwierdziła się? Jeśli posiadasz wyniki badań, zgłoś się do nas i otrzymaj darmowy abonament Premium do aplikacji OvuFriend. Napisz do nas na: [email protected] w tytule wpisując “PCOS”.
Jeśli już się do nas zgłosiłaś i wykonywałaś / przesyłałaś powyższe badania, zignoruj ten post. -
Cześć dziewczyny 🙂
Anati, podejrzewam że tam mnóstwo ludzi, mój syn się naogladal o tym parku w internecie i ju slifo nudzi żeby tam pojechać, ale mamy trochę za daleko drogi to raczej jeździmy na termy chocholowskie o każdej porze roku, nawet w zimie😆
Zuzka, daj znać co na kontroli u endo . Sąsiadki nawet komentować nie będę, remont się robi w ciągu dnia nikt nie wierci w nocy 🫠
U nas leci, wyjeżdżamy za 2 dni w nocy z niedzieli na poniedziałek. Zobaczymy jak droga powrotna. Teraz jak z nią jeżdżę to do 5 minut drzemkę w aucie i spi do czasu aż samochód jest odpalony 😝
mamaleonka lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Hej dziewczyny, jak tam maluchy?
Ja mam znów kryzys laktacyjny wiec znów sięgam po laktator i femaltiker. I wjeżdża mm dwa razy dziennie bo mała głodna.
Teraz mniej się odzywam bo mój ma teraz wolne wiec praktycznie codziennie gdzieś jeździmy na basen na kulki tak zeby nie siedzieć w domu i zeby mały sie nie nudził. Lidzia super znosi nasze codzienne wycieczki. W samochodzie grzecznie śpi albo sie czymś bawi 😁
Na następny tydzień mam umówiona wizytę do fizjo i chiropraktyka bo Lidia zaczęła robić pozycje niedźwiadka. Jeśli któraś z was jest na grupie lutowe mamy na fb to wrzucalam tam post bo nie byłam pewna czy to ok. I kilka dziewczyn pisalo ze warto to sprawdzić wiec napisałam do fizjo ona odpisała żeby umówić wizytę to sprawdzi czy wszystko ok i po prostu Lidia sie tak spieszy czy może nadal jest problem ze wzmożonym napięciem.
Kasiola trzymam kciuki za powrót zeby Amelka ładnie spała
Zuzka ja miałam kiedyś taka sąsiadkę co jej przeszkadzało jak oglądałam film na laptopie. Wiec zaczelam robić imprezy co tydzień. Po 5 imprezach jak włączyłam w weekend film to już nie waliła w rury ze jej za głośno 😂😂Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Mamaleonka, czesc Paulina 🤩
Mam nadzieję że mimo wszystko będzie dobrze.
U nas daleko, narazie ryje nosem o podłoże i próbuje podnosić pupe, wczoraj udało mi się nagrać, na insta udostępniłam makebe w wykonaniu Amelci 😅
Dajcie znać co u naszych zimowych dzieciaków 🥰mamaleonka lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Hej,
Za nami intensywne dwa dni. W czwartek byliśmy na 2/3 koncertu Stinga - jak na złość Józia zasnęła godzinę później niż zwykle 😅. Siedziałam jak na szpilkach, bo zostawał z nią Tata męża i cały koncert się martwiłam, że się obudzi i będzie dramacik. Na szczęście przebudziła się dopiero godzinę po naszym powrocie. Dzisiaj z kolei poszliśmy zrealizować mój trzydziestkowy prezent od męża - kolację w Bottiglierii, restauracji z dwoma gwiazdkami Michelin, bardzo ciekawe przeżycie, niesamowite smaki 😄. Józia została z moimi rodzicami, ale znowu miałam stres, bo wiedziałam, że kolacja skończy się później, niż zwykle kładziemy ją spać. Jakoś dali radę, na samej końcówce zadzwonił mój Tata, że już jest alarm 😅
Poza tym mam wrażenie, że Józinka zaczęła rosnąć w oczach; czuję, że jest sporo cięższa, poza tym ubranka, które jeszcze niedawno pasowały, teraz nagle są nie do założenia.
Bardzo rozregulował jej się sen - są dni, że nie ma trzeciej drzemki, są takie, że śpi po ponad 2h. W nocy już nie zasypia tak łatwo po jedzeniu, bo musi trenować - raz machanie rączką, innym razem walenie nóżkami w materac albo obroty 🤡. O tyle dobrze, że włączam jakąś relaksacyjną muzykę i sama jest w stanie zasnąć, nawet nie wiem kiedy. Często ja zasypiam, a ona nadal ćwiczy i jak się kolejny raz budzę, to jest w poprzek łóżka, mimo ze zasypiała w klasycznym ułożeniu 😅.
Na macie się nadal frustruje, bo nie potrafi dosięgnąć zabawek, które dalej leżą. Próbuje się jakoś czołgać, zwykle ryjąc buźką w podłoże i podwijając dupkę, ale niewiele z tego wynika 😄.
Kasiola, dzięki, że pytasz. Dostałam steryd na jeszcze dwa tygodnie + leki objawowe na tę arytmię i polecenie kontrolowania tarczycy co 3 tygodnie. Jest ryzyko, że obecna nadczynność przekształci się w niedoczynnosc, więc muszę trzymać rękę na pulsie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2023, 23:17
verliebtindich lubi tę wiadomość